Copy
Buitenplaats Ockenburgh een ontmoetingsplaats vol inspiratie.
View this email in your browser
EEN NIEUWE LENTE, EEN NIEUWE TUIN!
Het is al een streling voor het oog als je ziet hoe fraai de villa van Ockenburgh aan de buitenkant gerestaureerd is. ‘Nu de binnenkant nog’, horen wij u zeggen. De vrijwilligers van Ockenburgh voegden daaraan toe: nu de tuin nog. En ze voegden de daad bij het woord, zoals u sinds 11 maart al hebt kunnen waarnemen.  
Dankzij de immer positieve grondhouding van onze trouwe sponsor Jan Knijnenburg stonden ook dit keer zeer professionele graafmachines en tractoren klaar om orde te scheppen in de binnentuin, rondom de catacomben en op de parkeerplaats. Afval en stenen zijn afgevoerd en de te hergebruiken klinkers uit de binnentuin zijn tijdens NL Doet opgestapeld door heel veel hulpvaardige burgerhanden. Hiermee hopen we de paden van onze toekomstige moestuin aan te kunnen leggen. De binnentuin wordt geëgaliseerd en er is veel zwarte grond gebruikt die op het talud van de catacomben lag.
Al met al is er een vruchtbare bodem gelegd voor het schitterende tuinontwerp dat óók door een vrijwilliger is gemaakt. Tuin- en landschapsontwerper Arina Keijzer verdiepte zich in de rijke historie van Ockenburgh en vertaalde de tuinen van toen in een ontwerp van nu.

 

 
Wat NL Doet allemaal deed
Naast al het werk van ‘onze eigen’ vrijwilligers willen we ook even stilstaan bij het werk wat de vrijwilligers van NL Doet op 10 en 11 maart op Buitenplaats Ockenburgh verricht hebben. Vele betrokkenen zetten zich in, waaronder voor het 2e jaar op rij een klas leerlingen van ROC Mondriaan VEVA en een klas van de Internationale School van Den Haag. Vrijwilligers uit de buurt -jong en oud-  hebben opgeruimd, klinkers gestapeld, takkenmuurtjes gemaakt, geschilderd en getimmerd. Natuurlijk werd er ook goed gezorgd voor de innerlijke vrijwilliger. Kasserie OCK had worstenbroodjes ter beschikking gesteld en Mieke van der Weij had een enorme pan soep gemaakt voor de harde werkers. Mede door de financiële steun van het Oranje Fonds werden ook deze dagen weer een daverend succes!
Groen voor steen, met Operatie Steenbreek
De stenen eruit en het groen erin. Dat is kort gezegd het doel van de door Duurzaam Den Haag georganiseerde Operatie Steenbreek Nu hadden wij nog heel wat tegels liggen… en die hebben we in kunnen ruilen voor gratis planten! De tegels werden opgehaald en de planten werden bij ons gebracht. Daarmee is ook de hoek waar de Knijnenburg containers stonden meteen opgeruimd. Voor zulke inruilacties houden we ons aanbevolen…
Tijdens het NL Doet weekeinde kregen de planten een mooie plek in de borders rondom de kas. Wat kan samenwerken toch tot geweldige resultaten leiden!
 

Donaties gaan door
Behalve een fraai tuinontwerp was er ook al een ruimhartige, anonieme donatie binnengekomen voor de aanleg van de tuin. Bovendien heeft Stichting de Versterking een donatie toegezegd voor de aanleg van onze moestuin! Heel veel dank daarvoor! En dat geldt natuurlijk ook voor alle burgers, gezinnen, stichtingen en bedrijven die regelmatig donaties doen. Er is nog veel geld nodig voor de binnenrestauratie en de tuin.
 

Intentie-overeenkomst
In het proces van de eigendomsoverdracht van de villa naar SHBO is wederom een stap vooruit gezet. De gemeente Den Haag heeft een intentieovereenkomst opgesteld, waarin wordt gezegd dat op korte termijn het eigendom van de buitenplaats op onze stichting over zal gaan.
 

De ontdekking van het jaar: een oude waterput!
De man die de graafkraan bediende wist even niet wat hij zag bij het ingraven van enkele mantelbuizen naast de villa… Hij stuitte op een eeuwenoude waterput! En er stond nog water in ook! Helaas stootte hij met zijn graafbak de koepel van de put af, maar dat is te herstellen.
De vraag is nu, wat we met de put gaan doen. Dicht laten, of opmetselen en weer in gebruik nemen? Misschien gaan we er wel een wensput van maken, waarin bezoekers muntjes op het opvangrooster kunnen werpen. Daar put onze penningmeester ongetwijfeld hoop uit…
U hoort nog van ons!
 


 
 
En er zat nog meer in de grond…
Hoe zag Ockenburgh er eigenlijk uit vóórdat de 17de eeuwse villa was gebouwd?
Om daar iets meer van te weten te komen, hadden we amateur-archeoloog Bert van der Valk uitgenodigd om waarnemingen te doen tijdens het opschoonwerk in de achtertuin op 10 maart.
Op het Oud Duinzand bleek een pakket ophooglagen te liggen. In de onderste lagen werd roodbakkend aardewerk uit de 16de eeuw gevonden. Opmerkelijk is, dat in de bovenste laag een tapijt van stukken baksteen uit de 13e en 14e eeuw werd aangetroffen. Dat komt waarschijnlijk omdat ze gebruikt zijn voor het fundament van de boerderij die daar in de 16de eeuw werd gebouwd. Het gebeurde in die tijd wel vaker dat stenen van oude ruïnes voor fundamenten werden gebruikt, want bakstenen waren schaars.
Opmerkelijk is ook de 18e eeuwse riool/waterafvoer die tevoorschijn kwam. Die hoorde duidelijk bij het huidige huis.
We hebben het profiel en het riool gedocumenteerd en enkele vondsten geborgen. Zo is er weer een stukje oude geschiedenis van Ockenburgh blootgelegd.
 

 
Wint Ockenburgh de landelijke Kern met Pit trofee? 
Ockenburgh is al uitgeroepen tot het beste burgerinitiatief van Zuid-Holland. En op 25 maart 2017 wordt tijdens het ‘We doen het zelf wel Festival’ in Amersfoort bekendgemaakt of we ook genoeg stemmen hebben geworven om nationaal de winnaar te worden van de Kern met Pit trofee 2016 en de bijbehorende € 3.000,-. Eregast aldaar is Jan Terlouw. Onze vrijwilligers gaan er naartoe met de bus, een strijdlied en een onverwoestbaar enthousiasme.
Voor meer info:

https://www.wedoenhetzelfwel.nl Laatste nieuws
Aan onze inzet heeft het niet gelegen. We hebben uit volle borst het Ockenburgh-lied gezongen waarvan de tekst door Piet Bogaards werd geschreven. Bij onze stand in de 'Rijtuigenloods' te Amersfoort hebben wij veel postieve reacties mogen ontvangen op ons burgerinitiatief. Wij vielen, helaas, net buiten de prijzen en zijn geëindigd op een vierde plaats. Dank aan iedereen die op ons heeft gestemd via het internet. 


 
 
‘Het Wonder van Margaretha’ met ’n voorproef  in de Kasserie!
Ooit geweten dat gravin Margaretha van Henneberg 365 kinderen kreeg, die allemaal gedoopt werden in de Abdijkerk? En dat Loosduinen en met name de Abdijkerk daardoor eeuwenlang een bedevaartsoord bleef voor kinderloze vrouwen uit heel Europa? Jacob Westerbaen schreef in zijn Ockenburgh-hofdicht van 1654 nog uitgebreid over dit 13de eeuwse ‘wonder’ van Margaretha.
Op 12, 13, 19 en 20 mei komt de roemruchte legende tot leven in de Abdijkerk met de muziektheatervoorstelling ‘Het Wonder van Margaretha en de Geboorte van Den Haag’. Behalve tickets voor één van deze data kunt u ook het unieke slot-arrangement ‘Beleef Oud Loosduinen’ reserveren. Dit arrangement van 20 mei begint met een bezoek en vertelling bij het Museum en de Molen. Daarna rijdt u in een historische bus naar Kasserie OCK, waar een heuse Jacob Westerbaen u welkom heet voor een Bourgondisch menu – opgeluisterd met zang van troubadour Lucas Florent. Na afloop wordt u tijdig afgezet bij de Abdijkerk voor de muzikale avondvoorstelling.
Het belooft een onvergetelijke avond te worden met muziek en humor, maar ook een boeiend stuk geschiedenis over de belangrijke rol die Loosduinen gespeeld heeft bij het ontstaan van Den Haag. Reserveer tijdig voor het Slot-Arrangement (of alleen de voorstelling), om zeker te zijn van een plaats. Ga naa
r www.lichtoploosduinen.nl
 

 

Dit was Podium OCK op 10 maart:
Het ging van opera tot populair Italiaans. Roberto Galanto en zijn band brachten een bijzondere combinatie van opera, populaire Italiaanse liedjes en jazz. Bijvoorbeeld ‘It’s Wonderful’ met een Italiaans accent en prachtig vertolkt. Het deuntje bleef ons nog dagen achtervolgen. Er was goed te horen dat professionele musici met ervaring de schwung maakten.
Daarna kregen we een kort lesje in  speelse piano muziek van Jos Vranken en ook de troubadour Musonius wist het publiek te prikkelen, met zijn sonore stem en scherpe teksten. Meezingen met een vrolijk lied ging dan ook vanzelf. Ter afsluiting was er een theatermaakster met mooie, speelse teksten, uitstekend begeleid op gitaar en keyboard. Je kon wel horen dat de groep goed geschoold is op de ROCK Academie en dat Dwaalkat al de nodige prijzen heeft binnen gesleept. Dat belooft wat voor het theater. We zullen haar daar nog vaak gaan zien!
En dit wordt Podium OCK op 21 april: jazz, theater en een grote verrassing…
Op vrijdagavond 21 april zullen de ramen van de Kasserie weer beslaan tijdens een nieuwe editie van Podium OCK. Dat wordt genieten van de capellagroep Secret, van jazzvocalist Pieter Bas en Theatergroep Het wilde Westen, die een preview geeft van het  theaterstuk Genesis. En dan is er ook nog een grote verrassing! Komt dat zien en beluisteren, want Podium OCK is een niet meer weg denken podium voor verrassende avonden, met per avond een viertal korte optredens van diverse artiesten. Afwisselend, swingend, ontroerend, meeslepend en altijd verrassend, in de sfeervolle ambiance van de Kasserie. Binnenkort volgt meer informatie.

 
Save the date: een zinderende Zomer OCK op zaterdag 26 augustus! 
Er zijn al afspraken gemaakt en een deel van de line up is al bekend. Het wordt een soort Parade met muziek, theater en cabaret en kleine voorstellingen. Zie het als één groot zomerfeest op de terrassen en in de tuin van de Kasserie in Ockenburgh. Dat kan en mag je niet missen!
 

Ierse Avond in OCK: voor herhaling vatbaar!
We vermoedden het al en het kwam ook zo uit: de Ierse avond  op vrijdag 17 maart was een klinkend succes. In een volle zaal werd volop gedanst en meezongen met aanstekelijke, Ierse liederen. Er hing een groene gloed van de St-Patricksday versieringen over de Kasserie, waardoor de sfeer er al snel in zat. En wat we ook hadden kunnen weten is, dat de culinaire prestaties van de Kasserie op eenzame, Ierse hoogte stonden. Veelvuldig werd er gevraagd naar de recepten van de Irish lamsstoofschotel en de Guinness taart. Zelfs de Ierse kazen van de o-zo-Hollandse Kaasspecialist uit Loosduinen waren niet te versmaden. Kortom, voor herhaling vatbaar!
 


 
 
De OCK Express komt er weer aan
Het is misschien wel Ockenburgh op z´n best: midden in het zomerse groen genieten van de muziek of de natuur met een hapje en drankje uit de regio van de OCK Express. Er wordt momenteel volop geklust en gesleuteld om onze food-truck in gereedheid te brengen.
De zomer komt er weer aan… de OCK Express ook!

 
 
Nieuw Lentemenu bij OCK 
De Kok van OCK meldt ons, dat er met ingang van heden een nieuw lentemenu geserveerd wordt in de Kasserie. We zijn benieuwd. Of eigenlijk niet, want het zal geen verrassing zijn, dat het weer dik in orde is met zijn culinaire capriolen in de lente.
 
Een Youtube filmpje over Kasserie OCK vindt u hier:

https://www.youtube.com/watch?v=kwRw5Fp83M0
 
 
Vanuit het bestuur

De Jaarstukken zijn klaar
Het zal duidelijk zijn dat de boekhouding van SHBO, met subsidies, donaties, evenementen, horeca en bouwwerkzaamheden geen eenvoudige zaak is. Onze boekhoudster Jannie de Bruin Kalkman heeft achter de (beeld)schermen heel hard gewerkt aan de jaarcijfers van 2016. Penningmeester John de Vries en accountant Cees Uitbeijerse hebben haar geholpen met hun feedback en expertise. Ook is het Jaarverslag gereed gekomen. Binnenkort zijn deze stukken, zoals het een ANBI instelling betaamt, op onze website te raadplegen. Reken maar!

 
Even nader kennis maken: Sandra Jongeneelen
U kent haar nog niet? Menige gemeente-ambtenaar kent haar inmiddels heel goed. Want Sandra Jongeneelen is als vice-voorzitter van SHBO samen met voorzitter Petra Brekelmans intensief met de gemeente in onderhandeling over de eigendomsoverdracht van Buitenplaats Ockenburgh. Ook met de banken en fondsen is zij daarover in gesprek. Met de projectleiders van de gemeente voert Sandra regelmatig overleg over de lopende restauratie.
In zijn algemeenheid richt zij zich binnen het bestuur op de lange termijn strategie. Zij ziet erop toe dat alle initiatieven verbindingen hebben en houden met de lange termijn doelstelling van de Stichting. Nogal een verantwoordelijk takenpakket dus, maar dat is aan ondernemer-adviseur Sandra Jongenelen wel toevertrouwd.

 

 
 
’t Gaat beter met een bouwcoördinator
Dat er nog heel veel werk te doen is, weten we allemaal op Ockenburgh. En al dat werk gaat voortaan gecoördineerd worden door de bouwcoördinator die SHBO met behulp van Fonds 1818 heeft gevonden: Ruud van Adrichem. Hij gaat tijdens het komende bouw- en restauratieproces de touwtjes in handen houden om onze vrijwilligers, leerlingen in de bouw en professionals in staat te stellen, het beste uit zichzelf te halen.
Een van de eerstvolgende bouwwerkzaamheden is de plafondrestauratie. Schakel en Schrale, de aannemer die ook de buitenkant van de villa heeft gerestaureerd, zal binnenkort de kapotte planken repareren in de 17e eeuwse moer- en kindbalken plafonds.
 

Neem ’n loopje met ons… de wandelroute rond Ockenburgh
Ontdek hoe mooi het gebied rond Ockenburgh is… Kijkduin, de Zandmotor, de ongerepte duinen, het Hyacintenbos, de Stenen Kamer, Vroondaal, Recreatiepark Madestein, er is zoveel te zien en te beleven in ons prachtige stadsdeel, dat het Zuid-Hollands Landschap een boeiende wandelroute heeft uitgezet. Neem gerust een loopje met ons, maar vergeet niet om even een drankje of hapje te nemen bij Kasserie OCK!

 https://www.zuidhollandslandschap.nl/wandelen-rond-landgoed-Ockenburgh
 
 
OCK Run 2de editie… wees er snel bij!
Het is wel de meest sportieve manier om ons schitterende landgoed te leren kennen...
Na het succes van vorig jaar
(http://www.denhaagdirect.nl/1ste-ock-run-groot-succes/) organiseert SHBO  op 29 april voor de tweede keer de OCK Run. Een recreatieve loop met drie verschillende afstanden: 1,5 km voor de jeugd van 7 tot 16 jaar en naar keuze 5 of 10 km voor 16 jaar en ouder. De loop wordt in samenwerking met av Sparta, Haag Atletiek en de Hardloopwinkel georganiseerd. Daarnaast maken Scouting De Rimboejagers en het Zuid-Hollands Landschap de loop mede mogelijk door hun ruimten/grondgebied beschikbaar te stellen. Wees er snel bij om je aan te melden, want het aantal deelnemers is beperkt! Alle informatie over de loop is te vinden op http://www.buitenplaatsockenburgh.nl/activiteiten/ockrun/ Doe mee aan deze 5G-loop: Gezellig, Groen, Geschiedenis, Gezond en Gastvrij.
 

 
 
Hieronder volgend een aantal mooie plaatjes die wij u niet wilden onthouden.

 Ockenburgh… ook ’s winters een sprookje.
 


Onze dagelijkse gast en donateur dhr. G. Luijten werd 85 jaar… Dat moest gevierd worden!
 


De nieuwe achterdeur van de villa.
   

De lente heet u al welkom op de oprijlaan.
 

We vragen u regelmatig onze evenementenagendawebsitefacebookpagina en twitteraccount te bekijken. Hierop staat de laatste informatie. Brasserie OCK heeft ook een eigen facebookpagina

Donaties
Stichting tot behoud van de historische buitenplaats Ockenburgh is een ANBI stichting en is een officieel 'goed doel'. Het steunen van goede doelen kunt u van uw belasting aangifte aftrekken. Voegt u ook onze stichting toe aan uw lijstje van jaarlijks te steunen doelen? Donaties zijn van harte welkom op ons rekeningnummer:
NL 78 RABO 0302 0203 73

Dank u wel.

 

 

Facebook
Facebook
Website
Website
Twitter
Twitter
Copyright © 2017 Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp