Copy
Deze mail bevat Nieuwsbrief april 2016 van Fiet van Beek
View this email in your browser
Nieuwsbrief april 2016

Dorpsdichter Ermelo

Vanmorgen keek ik in de spiegel en dacht: dus zo kan een dorpsdichter eruitzien. Eén april bracht goed nieuws voor mij: sinds gisteren ben ik de dorpsdichter van Ermelo. Vorig jaar verzuchtte ik nog dat het zonde was dat Ermelo geen dorpsdichter had en nu ben ik zelf de eerste Ermelose dorpsdichter. Ik hoop de komende twee jaar mijn poëtische kijk op de plaatselijke actualiteit te kunnen geven en daarmee minstens vier keer per jaar te zorgen voor herkenning én verrassing. 

Ik vraag me af hoeveel mensen gisteren gedacht hebben dat de bekendmaking van de dorpsdichter een 1 aprilgrap was. Misschien hebben diezelfde mensen eveneens vermoed dat de officiële opening van de nieuwe bibliotheek ook niet zou plaatsvinden, maar dan hadden ze het twee keer mis. Het nieuws werd bekendgemaakt tijdens een feestelijke en muzikale avond, georganiseerd door de bibliotheek Noordwest Veluwe. Eerst traden Nico Arzbach (gitarist van De Dijk), saxofonist Roland Brunt en schrijver Peter Smit op. Meteen daarna volgde de installatie van de dorpsdichter door Laurens Klappe, wethouder van kunst en cultuur. Hij spelde me een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen broche op. Deze ‘wisseltrofee’ heeft de vorm van de pauw die in het wapen van Ermelo staat.

Na mijn installatie las ik drie gedichten voor, waarvan twee onlangs geschreven. Het eerste officiële dorpsdichtersgedicht (apart woord is dat) gaat over de minderjarige vluchtelingen die Ermelo vanaf april onderdak biedt. Het heet Ik ga op reis en neem mee en is de komende twee maanden op mijn site te vinden als gouden wissel.   
 
Dat Ermelo nu een dorpsdichter heeft,  is te danken aan een van de gemeenteraadsleden. Alex Kleijnen van Progressief Ermelo nam het initiatief en stelde de gemeenteraad voor aan de bibliotheek te vragen om de kar te gaan trekken. In december kwam ik bij de bieb op gesprek, daarna radiostilte tot een week geleden.En nu is het dan zover. Mijn volgende optreden is bij het politiek café op 12 april. Over windmolens gaat het dan; wat zal ik daar eens over schrijven?  

Share
Tweet
Forward
Met sorry maak je dit niet ongedaan

Half april verschijnt mijn vijftiende boek. Het onderwerp staat in schril contrast met het feestelijke bericht hiervoor; het gaat over de verwoestende werking van kindermishandeling. Negen jonge vrouwen hebben me verteld wat zij als kind hebben meegemaakt. Door het laten publiceren van hun verhaal, hopen ze het taboe op kindermishandeling te helpen doorbreken. Ze zijn diep gegaan om adviezen te kunnen geven die belangrijk zijn voor hulpverleners, leerkrachten, politie en gewone mensen zoals u en ik. Dat er niet of veel te laat over gepraat wordt, is misschien wel net zo erg als de mishandeling zelf. Ik schreef het boek in opdracht van Stichting Alexander, een landelijk instituut voor jongerenparticipatie.   
 
Raar onderwerp in mijn nieuwsbrief over gedichten? Misschien wel, maar daar heb ik toch drie redenen voor. Het begint (één) met een gedicht van mijn hand, waarin ik heb beschreven wat ik niet gehoord heb omdat het soms te moeilijk was om uit te spreken. Maar (twee) belangrijker: in ons land lijden kinderen langer dan nodig omdat mensen die wel merken dat er iets aan de hand is, hun mond houden en niet weten wat ze eraan moeten doen. Praat erover, is het advies van de geïnterviewde vrouwen en daar kan ik alleen maar (drie) een dikke streep onder zetten.
Het boek (hardcover) heet Met sorry maak je dit niet ongedaan. Ervaringen en adviezen van als kind mishandelde vrouwen. Het verschijnt bij uitgeverij SWP en is nu al te bestellen.

Tip


Ooit van Maarten Buser gehoord? Ik niet voordat ik hem in de zomer van 2014 tegenkwam omdat hij net als ik voordroeg tijdens het Groningse dichtfestival Dichters in de Prinsentuin. Hij viel me op door zijn originaliteit en het feit dat hij alle gedichten uit zijn hoofd kende. Die ga ik in de gaten houden, dacht ik toen en zo kwam ik er onlangs achter dat zijn debuutbundel net is uitgekomen. Club Brancuzzi is verschenen bij uitgeverij Koppernik. Het is een intrigerende bundel met 38 gedichten die samen een verhaal vertellen. Je leest over kunstenaar Claude, de verteller en hun gezamenlijke vriendin Sybille. Meesterlijk hoe Maarten Buser dwars door de gedichten een verhaallijn uitstippelt en een broeierige, spannende sfeer creëert. Prachtig debuut! 
 
Al een tijdje niet op mijn website geweest? Als je wilt weten wat je hebt gemist, kijk dan bij de blogs waar de meeste nieuwtjes staan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2016 Fiet van Beek, All rights reserved.

 






This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fiet van Beek · Kanariehof 19 · Ermelo, NH 3853 WJ · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp