Copy
Winterwerk
View this email in your browser

Winter...

Het is nog wel even winter, prachtige luchten en misschien ijs en sneeuw. Wij zetten de kachel hoog en doen een warme winterjas aan.
Maar dat hebben vogels allemaal niet. Alhoewel, misschien profiteren ze nog een beetje mee van onze verwarming als ze ergens onder de dakpannen kunnen wegkruipen. Voor het grootste deel zullen vogels gewoon de kou moeten trotseren. En dat kunnen ze ook prima. Hun verenpak heeft een zeer goede isolerende werking.

Het enige dat vogels in de winter echt nodig hebben is voldoende voedsel.
Een klein vogeltje zoals de huismus heeft een lichaamstemperatuur van
ca. 41 °C. U kunt zich vast voorstellen dat het heel wat energie kost om zo’n klein lijfje warm te houden bij temperaturen rond het vriespunt. Zelfs met een isolerend verenpak! Veel vet hebben huismussen en andere kleine vogels niet op voorraad en daarom moeten ze elke dag weer voldoende eten zien te vinden.
 
Meestal lukt dit wel. Alleen als de grond hard bevroren is of als er sneeuw ligt, kunnen voedselbronnen onbereikbaar worden. Zeker onder die omstandigheden kunt u de vogels helpen door ze bij te voeren. Goed wintervoer is rijk aan vetten. Geschikt zijn bijvoorbeeld zadenmengels, pinda’s (ongebrande en ongezouten) of vetbollen. Het mooie is dat u niet alleen de vogels een steuntje in de rug geeft, maar dat u ook een ultieme kans krijgt om allerlei vogels van dichtbij te kunnen bekijken.
 
Nog meer over het hoe, wat en waarom van vogels voeren is hier te vinden.

Intussen hebben Natuurorganisaties hun activiteiten voor het voorjaar al overzichtelijk bij elkaar gezet, wordt de boomfeestdag op 22 maart voorbereid en is Natuur in de Wijk in gesprek met nieuwe gemeentes waar kansen liggen om samen met bewoners de stadsnatuur te versterken.
 
Maar eerst is er Carnaval.

Actieve scholen

Er zijn volop contacten met basisscholen in Breda en Tilburg-Reeshof waar ‘dubbele maatregelen’ worden gerealiseerd. De leerkrachten hebben zich aangemeld voor vergroening van het schoolplein. Zij gaan in maart struiken en hagen plaatsen, samen met betrokken ouders en vrijwilligers van NL Doet.
Ook zijn er bijna 1000 flyers uitgedeeld. Leerlingen kunnen zich daarmee opgeven voor een nestkast of groen. Begin maart worden de bestellingen uitgedeeld of thuisgebracht. Precies op tijd voor de vroege vogeltjes!
 
De foto’s komen natuurlijk in de volgende nieuwsbrief.
Wij zijn dol op uw foto’s van nestkast en groen. Stuur ze naar info@natuurindewijk.nl

In Tilburg-Reeshof en Breda zoekt Natuur in de Wijk nog meer deelnemers.
Kijk op de kansenkaarten Tilburg of maatregelen in uw straat succesvol kunnen zijn voor Huismus, Gierzwaluw of Vleermuis.
In Breda mag iedereen meedoen, waar u ook woont.

Met elkaar, voor elkaar

Deelnemers aan Natuur in de Wijk verzetten een heleboel werk. Ze hangen nestkasten op (ladder, gereedschap, hoogtevrees...) en plaatsen haag en ander groen (spitten, snoeien). In de eigen woonomgeving zorgen bewoners zo zelf voor meer levendigheid en kleur, vaak in samenwerking met buren, de buurttuin of school/wijkgebouw.
Maar het kan nog ‘dichterbij’: voor Breda en Tilburg gaan ook lokale bedrijven mussenkasten en insectenhotels maken.
Binnenkort is de eerste voorbeeldkast klaar en met een beetje geluk kunnen er in het najaar heel veel worden afgeleverd bij de aanmelders.
 

Indrukwekkende afronding drie gemeentes


Meer dan 1100 nestkasten zijn opgehangen door bewoners van Den Bosch, Schijndel en Oss ~ klasse!
Zijn we dan klaar? Bijna, want er komen nog vijf Huiszwaluwtillen in deze gemeentes. Vergunningen en locaties zijn rond en de plaatsing wordt gepland.
Als de tillen staan, komen foto’s en precieze locaties op de site en Facebook.
Groot en Hoog

Weet u het nog uit de vorige nieuwsbrief? BrabantWonen plaatste de eerste Gierzwaluwkasten aan de gevels van een appartementengebouw. Omdat daar nu eenmaal de beste plekken voor deze soort zijn: erg hoog en op het noorden. Deze maand worden de volgende 18 grote vleermuiskasten en 100 Gierzwaluwkasten geleverd. BrabantWonen gaat ze daarna plaatsen.
Eind januari was de nationale Tuinvogeltelling.
De Huismus is het meest geteld, dus die komt nog genoeg voor in Nederland, zou je denken.
Maar dat klopt niet helemaal.
Klik op de site  door naar je eigen buurt en zie hoeveel (hoe weinig...) huismussen er in de stad zijn.

Doe ook mee  Nestkasten en groen zijn nodig voor voedsel, veiligheid en voortplanting van vogels.
Deelnemende gemeenten en projectorganisatie


Provincie Noord-Brabant


stimuleert Natuur in de Wijk en is hoofdfinancier


Natuurbalans Limes Divergens

projectleider en specialist binnen Natuur in de Wijk


projectleider en aanspreekpunt binnen Natuur in de Wijk
Copyright © 2017  Natuur in de Wijk is een project van Provincie Noord-Brabant, Natuurbalans Limes Divergens, VINK Tuin en Landschap en de gemeentes Oss, 's-Hertogenbosch, Schijndel, Breda en Tilburg.

Deze Nieuwsbrief mag u doorsturen.
 
Neem bij vragen contact op met info@natuurindewijk.nl

 unsubscribe from this list

 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Natuur in de Wijk · Moorland 4 · Oirschot, 3281AX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp