Copy
MAJ 2016
BILTEN
View this email in your browser
SKUPAJ ZA ZDRAVJE
BILTEN MAJ 2016
Končno smo začutili pravo sončno pomlad. Z dnevi, ki nas vabijo, da preživimo prosti čas v naravi, smo dočakali tudi zaključke projekta. V okviru projekta »Skupaj za zdravje« se srečujemo že od septembra 2013. V tem času smo se osredotočali na razvoj pristopov v preventivnem zdravstvenem varstvu, izboljšali dostop do preventivnega varstva, krepili zmogljivosti ter učinkovitejše medsektorsko delovanje s posebnim poudarkom na zmanjševanju neenakosti in še marsikaj drugega. V ospredje smo postavili nove pristope na področju preventivnega zdravstvenega varstva otrok in mladostnikov, vključno z vzgojo za zdravje otrok, mladostnikov, nosečnic in staršev, ter nove pristope pri preprečevanju in zmanjševanju bremena kroničnih bolezni pri odraslih. 

V tokratni številki biltena povzemamo nekatere novosti in dogodke zadnjih mesecev ter vas vabimo na zaključno srečanje, ki bo 24. maja v Ljubljani. Se nam boste pridružili? 
Skupnostni pristop v podporo učinkovitemu zadovoljevanju potreb lokalnega prebivalstva
Ljubljana, 30. marec 2016
Konec marca smo organizirali konferenco z okroglo mizo z naslovom »Skupnostni pristop v podporo učinkovitemu zadovoljevanju potreb lokalnega prebivalstva«. Namen srečanja je  bil predstaviti skupnostni pristop in socialno aktivacijo ter prikaz primerov dobrih praks sodelovanja različnih strokovnjakov, institucij in nevladnih organizacij v okviru projekta z namero večjega vključevanja ranljivih oseb v sistem zdravstvenega in socialnega varstva.  Cilje, ki smo jih s konferenco želeli doseči, vključno z vsemi prezentacijami, si lahko ogledate na tej povezavi. 
Ljubljana, 30. marec, Skupnostni pristop v podporo učinkovitemu zadovoljevanju potreb lokalnega prebivalstva. 
Z Mladinsko organizacijo Brez izgovora se bomo srečali z uporabniki in predstavili rezultate projekta
V maju in v začetku junija bo v sodelovanju z Mladinsko organizacijo Brez izgovora izvedenih šest krajših srečanj z uporabniki; dve srečanji bosta namenjeni mladim, dve srečanji mladinskim delavcem in voditeljem in dve srečanji staršem osnovnošolcev in srednješolcev ter pedagoškim delavcem. Srečanja bodo potekala v Ljubljani, Celju, Novi Gorici, Kopru in Izoli. V prvi vrsti so namenjena predstavitvi rezultatov projekta in predlogom prenovljenega preventivnega programa zdravstvenega varstva otrok in mladostnikov ciljni populaciji, predstavitvi grafične podobe programa in spletne strani ter promociji prenovljene spletne svetovalnice To sem jaz. Drugi del srečanj pa bo namenjen predavanju izbranega strokovnjaka za ciljno javnost. 
V okviru projekta Skupaj za zdravje, delovnega sklopa otroci in mladostniki, smo za program preventivnega zdravstvenega varstva otrok in mladostnikov oblikovali celostno grafično podobo, program poimenovali ZDRAVJE DANES ZA JUTRI (program ZDAJ.) ter pripravili spletno stran programa (www.zdaj.net). Uporabniki boste lahko na spletni strani našli informacije o sedaj veljavnem preventivnem programu za otroke in mladostnike (kako in kje potekajo pregledi ter kaj vse preventivni pregledi obsegajo). Cilj spletne strani je tudi spodbujati uporabnike k zdravemu načinu življenja, razmišljanja in preventivnemu delovanju na področju zdravja ter h grajenju in zavedanju vrednosti pozitivnega starševstva. Spletna stran bo javno dostopna v prihodnjih dneh. 
Na otvoritvi prvega Centra za krepitev zdravja v Zdravstvenem domu Sevnica smo predstavili prenovljen preventivni program za odrasle
Sevnica, 6. april 2016
V Zdravstvenem domu Sevnica je potekala slovesna otvoritev novega Centra za krepitev zdravja, na kateri je sodelovala tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. V okviru otvoritve je potekalo strokovno srečanje, na katerem je Jožica Maučec Zakotnik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) predstavila prenovljen preventivni program za odrasle in vlogo zdravstvenih domov pri krepitvi zdravja in zmanjševanju neenakosti v zdravju lokalnega prebivalstva. Več o dogodku in vlogi Centrov za krepitev zdravja je objavljeno na tej povezavi. 
Otvoritev Centra za krepitev zdravja v Sevnici.
Otvoritve se je udeležila tudi ministrica za zdravje. 
V okviru projekta smo prenovili tudi spletno svetovalnico www.tosemjaz.net. Posodobljena mladinska spletna svetovalnica je bila odprta 7. aprila, na svetovni dan zdravja in na dan, ko obeležuje 15 let delovanja. Spletna svetovalnica je dobila novo grafično podobo in logotip, bistvenega pomena pa je bila tehnična posodobitev, ki mladim omogoča dostop do spletišča z vsemi sodobnimi napravami.
Vnaprej opredeljeni projekt »Za boljše zdravje in zmanjšanje neenakosti v zdravju« se bo zaključil septembra letos. Financiranje s strani Norveškega finančnega mehanizma je pripomoglo k oblikovanju mnogoterih rešitev na področju preventivnega zdravstvenega varstva otrok, mladostnikov in odraslih. V projekt so vključeni predstavniki številnih organizacij in posamezni strokovnjaki s področij zdravstvenega in socialnega varstva, zaposlovanja ter mnogoterih drugih. Skupaj smo nadgrajevali obstoječe in gradili nove pristope na področju krepitve zdravja, preprečevanja kroničnih bolezni in zmanjševanja neenakosti v zdravju. Nove rešitve, ki temeljijo na skupnostnem pristopu in večjem sodelovanju deležnikov v procesu bodo nedvomno prispevale k cilju projekta: Zmanjšati kronične nenalezljive bolezni in zmanjšati neenakosti v zdravju.
Rezultate, ki smo jih dosegli skupaj in načine, kako predlagane rešitve implementirati na sistemski ravni, bomo predstavili na sklepnem dogodku, zato vljudno vabljeni na
ZAKLJUČNI DOGODEK projekta »Za boljše zdravje in zmanjšanje neenakosti v zdravju«

Dogodek bo potekal v torek, 24. maja 2016, v Grand Hotelu Union Ljubljana, s pričetkom ob 8.30.

Prijavite se lahko do 16. maja. Število mest je omejeno, zato pohitite s prijavo. 
Vabilo & Program
Prijava na zaključni dogodek
Izdelki, ki so nastali v času projekta so dostopni v elektronski obliki na spletni strani. Vljudno vabljeni k branju. Če bi nam radi sporočili svoje mnenje ali predlog, nam ga pošljite na skupajzazdravje@nijz.si. Ne pozabite nas spremljati tudi na Twitterju in Facebooku. Veselimo se srečanja z vami na zaključnem dogodku in vam želimo kar se da zdravo, razgibano, sončno in prijetno pomlad. 
Spremljaj nas na twitterju
Spremljaj nas na twitterju
obišči spletno stran
obišči spletno stran
Piši nam
Piši nam
YouTube kanal
YouTube kanal
Projekt Za boljše zdravje in zmanjševanje neenakosti v zdravju,  katerega cilj je prispevati k  zmanjšanju pojavljanja nenalezljivih bolezni, povezanih z življenjskim slogom, s pristopom vseživljenjske perspektive ter k zmanjšanju neenakosti v zdravju, je financiran v višini 2.352.941,00 EUR, od tega 85 % znašajo namenska sredstva Norveškega finančnega mehanizma, preostalih 15 % pa predstavlja višino nacionalnega sofinanciranja. 
Copyright © *|avgust_2015|* *|Nacionalni inštitut za javno zdravje|*, Vse pravice pridržane.
Pišite nam na: skupajzazdravje@nijz.si
Če ne želite prejemati biltena klik na odjava.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nacionalni inštitut za javno zdravje · Trubarjeva 2 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp