Copy
U-LANDSFORENINGEN SVALERNE
View this email in your browser
Facebook
Website


NYHEDSBREV
NOVEMBER 2016

Indhold:

Udland
  • Partnerskabsrejse Bangladesh
Hos Svalerne
  • Lissie 80-års fødselsdag og 30 års jubilæum 
  • Poul Roed Kristensen 70 års fødselsdag
  • Annie Norup 25 års jubilæum
Indland
  • Events og rapporter

Smukke landskaber, ”rystende” bilture, giftslanger og jordfordelingspolitik - En første rapport fra dette års rejse til Bangladesh

- Lis Rasmussen Kazaal


Vi er indlogeret i et gæstehus hos organisationen Thanapara Swallows Development Service., som ligger i udkanten af en landsby – bag politiakademiet og ned til floden.  Vi vågner om morgenen til trommer og eksercits, kragernes morgenkoncert. Måske kan vi lige nå en tur ned mod floden eller gennem landsbyen, inden vi skal afsted.
Rulfao, som vi skal besøge holder til ca. 70 kilometer herfra – ingen sag, når der er skøn natur at se på, de sidste 30 kilometer begynder vi at køre ind i mere ufremkommelige egne – vi kan stadig nyde sceneriet, men det handler også om at undgå at knalde hovedet mod billoftet. Vi tager lige et kort ophold på en lokal tebod og får samtidig rettet kroppen ud.
Rishøsten er lige gået i gang, så vi passer vores møder ind efter pauser i markarbejdet. Da vi er næsten fremme ved vores mål, fortæller vores ledsagere at der er fundet giftslanger på de marker, vi netop passerer, så folk er lidt bange for at gå i gang med at høste, men vores ledsagere mente at marken nok ville blive høstet i tide. Arbejderne vil gå samlet til marken og regne med at uroen vil få slangerne til at fortrække. Arbejdssikkerhed har mange elementer.
Den gruppe kvinder, vi besøger, kæmper for at få papirer på jorden de bor på. De har søgt om brugsret til jorden hos myndighederne og har bygget lerhuse på jorden.  Fattige uden jord har ret til at få brugsret til braklagt offentlig jord. Deres sag er på vej gennem systemet og undervejs forsøger de store jordejere at true dem til at trække deres ansøgninger tilbage. Kvinderne er gået sammen for at klare sig igennem situationen sammen med andre. Samtidig bruger kvinderne fællesskabet til at forbedre deres økonomi. De gemmer en kop ris hver gang de laver mad. Risen samler de når de mødes hver 14. dag . De sælger risen, når prisen er højst. De holder opsparingen samlet. Har købt først en ged og siden en ko, som en af kvinderne tager sig af. De satser på med tiden at kunne leje et stykke jord, hvor de kan dyrke kartofler. Grupper som kvindernes kalder sig ”farmers clubs”.
”Land Rights Association Committee ” kalder de sig, en af de grupper som på frivillig basis hjælper de jordløse med den lange og besværlige vej gennem papirjunglen og frem til de eftertragtede lejekontrakter. De frivillige er dels de folkevalgte i lokalregeringen dels andre interesserede fra lokalsamfundet. De fortalte, at de foruden hjælp med at få brugsret på jord også hjælper med mægling i familiestridigheder. Det lykkes som regel for dem at få bilagt stridighederne uden om domstolene.
At det kan være svært at bevare tålmodigheden fik vi et godt eksempel hos den sidste gruppe vi besøgte i går. Da vi var ved at takke af begyndte de at snakke om, at det gik for langsomt med deres sag. Gruppemedlemmerne følte sig udsatte, nogle tvivlede på at de ville opnå deres rettigheder, så der var en længere diskussion mellem gruppen, nogle medlemmer af lokalregeringen og Rulfaos repræsentanter. Der blev snakket om følelse af magtesløshed over for oplysninger om de muligheder der faktisk er for at henvende sig til eksisterende institutioner og organisationer. Der blev udtrykt tvivl om politikernes reelle vilje til at udføre den lovgivning, de vedtager. Det udviklede sig til en længere diskussion om jordfordelingspolitik og lokalpolitik, Konkret endte diskussionen med, at et tidligere medlem af lokalregeringen påtog sig at hjælpe gruppens medlemmer med at opnå nogle konkrete rettigheder de havde til støtte. Både mænd og kvinder i landsbyen arbejder som daglejere for jordejerne. Det er sæsonarbejde, så i perioder har de ikke noget at leve af.
I dag glæder vi os til at få snakket besøgene - ikke mindst den afsluttende diskussion i går - igennem med Rulfaos medarbejdere.

Lissi Sundahl: Østerbros fru Genbrug har Jubilæum og rund fødselsdag 

30 års jubilæeum
D. 1. oktober 1986 trådte Lissi Sundahl for første gang ind ad døren til Svalernes genbrugsbutik på Østerbrogade. På det tidspunkt var der ikke nogen, der havde forestillet sig, hvilken arbejdskraft Svalerne havde fået fat på. Det var Lissi, der havde det store overblik over genbrugsbutikken i rigtig mange år.  Hun har altid været den, der vidste, hvad der kunne sælges og nærmest pr. instinkt til hvilken pris. Lissi har aldrig været bange for at tage fat. Hun blev ofte i butikken til kl. 19 – 20 for at sikre, at alt var sorteret til dagen efter, at der var styr på affaldet og at genbrugsbutikken var pæn og ren. 
Der findes mange kunder, der jævnligt kommer i butikken for at få en lille snak med Lissi – og købe lidt genbrug. Nogle af dem er kommet i butikken i næsten lige så mange år som Lissi. De træder ind ad døren og spørger: Er Lissi til stede? På Århusgade er Lissi fortsat en kæmpe gevinst for butikken med sine mange års erfaring med og kendskab til genbrug.

80 års fødselsdag
 Lissi har ikke alene jubilæum i oktober: hun fylder 80 d. 28. oktober 2016. Svalerne og butikken er en stor del af Lissi’s liv den dag i dag, og hun møder trofast op i butikken så ofte, det kan lade sig gøre. Lissi er så stor en del af Svalerne og butikken, at vi ikke kan undvære hendes store erfaring og viden, hendes kundetække eller hendes varme personlighed.
Vi ønsker Lissi et stort tillykke med de 30 år hos Svalerne og med 80 års fødselsdagen.
 

Fair Trades grand old man fylder 70Poul Roed Kristensen er uddannet astronom og har passet et langt arbejdsliv som gymnasielærer på katedralen. Men først og fremmest er han Danmarks mr. Fair Trade. Fredag 14. oktober fyldte han 70 år. Arkivfoto: Axel Schütt.

The Grand Old Man i Fair Trade Butikken Bazaren i Aarhus, Poul Roed Kristensen, fyldte fredag 14. oktober 70 år.

Poul Roed Kristensen arbejdede oprindelig i en bank og uddannede sig efterfølgende til gymnasielærer og underviste i en lang årrække på Aarhus Katedralskole i bl.a. fysik, astronomi og matematik. Måske er det grunden til, at han regnede ud, hvor elendige aflønningsforhold arbejdere i Den tredje Verden havde, og kastede sig over arbejdet med fair trade – ’fair handel’.

Allerede i 1973 var han med til at stifte U-landsforeningen Svalerne i Aarhus og var med til at opbygge »Fair Trade Gruppen«, der handler med producentejede organisationer i Bangladesh. Gruppens samarbejde har siden bredt sig til mange andre lande.

I 1993 var han som del af Svalerne i Aarhus med til sammen med U-landsimporten at åbne Fair Trade-butikken Bazaren og har siden som medlem af butikkens foreningsbestyrelse holdt styr på butikkens økonomi, samtidig med at han som frivillig arbejder i butikken og deltager i udvælgelsen af butikkens varer.

»Kort sagt, Poul Roed Kristensen er en pokkers central person, som har sikret, at Bazaren har blomstret i opgangstider og klaret sig i nedgangstider,« lyder det fra folkene i Bazaren, som derfor inviterede til reception for at fejre ham fredag 14. oktober i butikken, Guldsmedgade 8A, Aarhus C.

Annie Norup 25 års jubilæum


For 25 år siden trådte Annie for første gang ind på Svalernes loppemarked i København - og har stort set ikke forladt stedet siden. På Nattergalevej 6 regerer hun tøj-afdelingen med streng og dog kærlig hånd - og et sikkert blik for hvad der er noget værd og passer kunderne. 
Hun kommer nærmest hele ugen og fast hver mandag, fredag og lørdag - og sørger med tøjafdelingens salg for at butikken kan køre rundt. Det kan rolig siges, at uden Annies kæmpe indsats ville loppemarkedet ikke kunne fungere. 

Vi ønsker Annie stort tillykke og siger mange tak for de 25 år hos Svalerne!

 

Hvordan sikrer vi pigers og kvinders rettigheder i samfund præget af væbnet konflikt?

Og hvorfor er det nødvendigt?

Kom til workshop, og få en introduktion til FNs resolution om Kvinder, Fred og Sikkerhed - og hent viden og inspiration fra kvindeorganisationers arbejde i konfliktområder i det nordlige Mali.

Tid: Mandag d. 21. november kl. 16.30 - 19.30
Sted: Vartov, Farvergade 27, 1463 København K

N.B. Hurtig tilmelding senest 17.11. kl. 12 - se nedenfor

Sikker skolegang for piger i Mali er temaet for KULUs 16 dages kampagne mod vold mod piger og kvinder i år, hvor 'Giv en pige ret' kampagnen rykker til det nordlige Mali, der fortsat er præget af uro efter flere års borgerkrig.

Kvindernes  U-landsudvalg (KULU) har i november 2016 netop besøg af vor Giv en pige ret partner fra Mali hhv. Mama Koité Doumbia, forkvinde for kvindenetværket MUSONET, og Bintou Founé Samakéforkvinde for WILDAF Mali(medlem af MUSONET).

MUSONET har de seneste år været engageret i fredsdialog, fredsarbejde samt monitorering i forbindelse med borgerkrigen og den nylige fredsaftale i Mali 2015. Senest har MUSONET rykket deres kampagne ’Giv en pige ret’ til Gao i det nordlige Mali, som fortsat er påvirket af uro og krigens eftervirkninger.

KULU og CISU inviterer derfor til workshop om, hvordan vi sikrer pigers og kvinders rettigheder i samfund præget af væbnet konflikt, med inspiration fra Mali og andre steder. Hvilke redskaber har vi, og hvordan kan vi gribe det an som civilsamfundsaktører?

Kom til workshop og få:
  • En introduktion til FNs sikkerhedsresolution 1325 om Kvinder, Fred og Sikkerhed: Hvad går den ud på, og hvordan bruger Danmark og civilsamfundet den danske handlingsplan?
  • Inspiration fra kvindeorganisationers arbejde fra konfliktområder i det nordlige Mali
  • Ideer til hvordan 1325 og handlingsplansarbejdet hænger sammen med FNs globale 2030 verdensmål
Hent program på KULUs hjemmeside.

Tilmelding nødvendig til kulu@kulu.dk senest torsdag d. 17.11 kl.12

Workshoppen arrangeres i samarbejde med CISU - Civilsamfund i Udvikling

Ny rapport om bæredygtig udvikling

Det europæiske netværk CONCORD, som Svalerne via Globalt Fokus er medlem af, har i dag lanceret sin nyeste rapport ’Sustainable Development – The stakes could not be higher’.

 

Rapporten analyserer EU’s implementering af den nye Agenda 2020 – FNs Verdensmål for bæredygtig udvikling – og er overordnet struktureret i fem følgende kapitler:

 

·         Countdown to transforming the world: So little time, so much for the EU to do

·         Policy coherence for sustainable development: Many policies, one objective

·         Sustainable food consumption and production - from farm to fork

·         Migration: Safeguarding the development aspect and respecting human rights

·         Measuring progress: The end of GDP?

 

Rapporten er blevet til gennem bidrag fra en lang række europæiske civilsamfundsorganisationer, bl.a. danske, og er funderet i CONCORD’s Hub 1 ’Sustainable Development and Policy Coherence for Sustainable Development’.

 

VI SØGER:

Frivillig butiksassistent
Vores Fair Trade og genbrugsbutik på Århusgade i København Ø søger frivillige til at stå i butikken. Er det noget for dig? Se mere og søg stillingen via linket her.

Copyright © U-landsforeningen Svalerne All rights reserved.
Du har tilmeldt dig nyhedsbrevet fra Svalerne

Vores adresse:
U-landsforeningen Svalerne
Århusgade 35
2100 København Ø
Danmark


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
U-landsforeningen Svalerne · Århusgade 35 · Copenhagen 2100 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp