Copy
U-LANDSFORENINGEN SVALERNE
View this email in your browser
Facebook
Website


NYHEDSBREV
SEPTEMBER 2016

Kære modtager af Svalernes nyhedsbrev
Tusinde tak fordi du læser med og holder dig opdateret omkring hvad der sker her hos Svalerne. Det er gået et stykke tid siden sidste nyhedsbrev - og det skal der gøres noget ved! Sommerpausen er slut og en ny sæson her hos Svalerne er gået i gang. I de kommende nyhedsbreve vil vi holde dig opdateret omkring hvad der sker, både inde og udenfor foreningen. Vi vil således opdele kommende nyhedsbreve i forskellige sektioner:

1) foreningen: hvad sker der i u-landsforeningen? 

2) landsplan: som medlem af forskellige nationale ngo-netværk følger vi hos Svalerne også udviklingen i dansk udviklings- og udenrigspolitik og forholder os blandt andet til udvalgte hørings-runder. 

3) internationalt: hvad sker der i Indien og Bangladesh?

Hvis du selv sidder med noget, du synes burde komme med ud i nyhedsbrevet, er du meget velkommen til at tage kontakt. Mange hilsner
Morten

Indien fejrer 70 år uafhængighed


Den 15. august 1947 fik Indien sin selvstændighed efter at have været britisk kronkoloni siden det 16. århundrede. I sidste måned kunne Indien således fejre 70-året for landets uafhængighed. Traditionen tro, hejsede Premier Modi det indiske flag og holdt sin tale til nationen fra det Røde Fort i Delhi. Klædt i en kortærmet, hvid Kurta og med en turban i rød, pink og gul erklærede Modi, at Indien befinder sig i overgangen fra selvstyre (swaraj) til god regeringsførelse (suraj). Som succes for hans regering (siden 2014) nævnte Modi blandt andet bedre tilgang til finansiel støtte for de dårligst stillede befolkningslag, forbedringer i sundhedsvæsenet og i forholdende for landbefolkningen. Han nævnte også oprettelsen af 20 millioner toiletter og elektrificering af tusindvis afsidesliggende landsbyer. Forskellige indiske aviser tog dagen også til anledning at prale af de områder, hvor Indien fører i verdens statistikker. Nogle punkter her er:

  • Indien producerer verdens billigste super-computer.
  • Indien har verdens største filmproduktion.
  • Der bliver snakket flere sprog end i noget andet land i verden.
  • Regeringens madordning for skolebørn, der uddeler mad til 120 millioner børn i over 1,2 millioner skoler over hele landet, er verdens største.
  • Indien har, takket Panchayat Raj systemet, verdens største antal folkevalgte repræsentanter.

Verdens største demokrati og næststørste land målt på befolkning, der står til at overhale Kina allerede i 2022, fører dog også på en række andre områder, der på dagens anledning ikke blev nævnt. Nogle her er:

  • Indien har flere mobiltelefoner end toiletter.
  • Verdens farligste trafik.
  • 13 af verdens 20 mest forurenede byer ligger i Indien.
  • Verdens største antal slaver.

Ekstremernes land, nærmest en helt kontinent, er også 70 år efter uafhængigheden stadigvæk kendetegnet ved himmelskrigende fattigdom, Kastesystem og kvindeundertrykkelse. Fattigdommen er stadigvæk Indiens største problem, hvor hvert år omkring 1,4 millioner børn under 5 år dør på grund af underernæring og sygdom. Den massivt ulige fordeling af land har heller ikke ændret sig, med 80% af landet i besiddelse af nogle få storgrundsejere. Kastesystemet, selvom officielt afskaffet, er stadigvæk centralt fordeling- og diskrimineringskriterie for mennesker og serien af kendte (masse-) voldtægter kun spidsen af isbjerget af kvindeundertrykkelse og mishandling. Dertil kommer de årtier lange og stadig aktuelle nationale konflikter omkring tidligere til Indien hørende områder i det nuværende Pakistan, Kashmir og Bangladesh, ligesom religiøse konflikter mellem hindus og muslimer – alt sammen tæt knyttet til selve processen omkring uafhængigheden for 70 år siden. Mange indere er aktuelt også bekymret over sociale spændinger og voksende intolerance. Udløser her er de i seneste tid forekomne overgreb mod kasteløse (dalitter) og muslimer, i sidste tilfælde udgående fra hindu-ekstremister.

Alt i alt er Indien i en rivende udvikling i mange retninger, mens landets evne til at rumme og udholde modsætninger er enormt og imponerende. Hvis FN´s verdensmål 2030 skal nås, er der dog lang vej igen. Hos u-landsforeningen Svalerne gratulerer vi til uafhængigheden og vil fortsætte vores bidrag til at hjælpe de svageste i dette enorme samfund.     

Ny praktikant på kontoret

Sofie Dalum er pr. 1 september begyndt som kommunikations-praktikant på kontoret på Århusgade. Sofie er i gang med en kandidatuddannelse i kommunikation på RUC, og dermed perfekt udrustet til at hjælpe Svalernes kommunikation på de sociale medier. Alene på hendes første uge på kontoret, er aktiviteten på facebook nærmest højere end hele det sidste halve år tilsammen - så vi er glade. Velkommen til, Sofie! 

NYE LOKALER I ODENSE

Siden sidste nyhedsbrev har Odense Svalerne flyttet deres genbrugsbutik fra den gamle adresse på Vindegade 75 hen til deres nye "rede" på Ørstedsgade 20, 5000 Odense. Ifølge rygterne der når kontoret her på Østerbro, går det forrygende i den nye butik, hvor både gamle og nye kunder finder vej til.  

VI SØGER:

Frivillig butiksassistent
Vores Fair Trade og genbrugsbutik på Århusgade i København Ø søger frivillige til at stå i butikken. Er det noget for dig? Se mere og søg stillingen via linket her.

Vi søger en frivillig chauffør / ”flyttemand” til afhentning af loppemarkedseffekter for U-landsforeningen Svalernes loppemarked på Nattergalevej 6. Svalerne kører selv ud og afhenter diverse loppemarkedseffekter, og i den forbindelse har vi brug for frivillige chauffører, der har lyst til at hjælpe til. Det kræver IKKE lastbilkørekort, men blot almindeligt kørekort at køre vores kassevogn. Se mere og søg stillingen her.

FREMTIDIGE MØDER 2016
I SEPTEMBER:
10. Loppemarked i baggården Århusgade
13. Bangladesh-udvalgsmøde
14. Svale-arrangement i Odense
21. Foredrag i Odense: hvad laver Svalerne i Indien?
23. Personalemøde Århusgade kl. 10
I OKTOBER:
02. Bestyrelsesmøde

Copyright © U-landsforeningen Svalerne All rights reserved.
Du har tilmeldt dig nyhedsbrevet fra Svalerne

Vores adresse:
U-landsforeningen Svalerne
Århusgade 35
2100 København Ø
Danmark


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
U-landsforeningen Svalerne · Århusgade 35 · Copenhagen 2100 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp