Copy
18 december 2022
 
Beste lezer,
 
U leest Nieuwsbrief nummer 51
onderstreepte teksten verwijzen naar een weblink

We sluiten het jaar weer af met veel belangrijke berichten. Te beginnen met de Gemeente Zandvoort die bij het graf van Hendrina Koper-Frank een bordje met haar foto en informatie heeft geplaatst. Dat heeft ons doen besluiten de mogelijkheden te onderzoeken om bij de 10 andere nog bestaande graven iets dergelijks te laten vervaardigen, uiteraard zal daarover eerst nog overleg plaatsvinden en toestemming gevraagd worden aan nabestaanden/rechthebbenden en de begraafplaatsen.
 
Op Begraafplaats Moscowa ligt Han Hutjes begraven. Bij bezoek bleek het wenselijk om zijn graf te herstellen, waar zij direct mee instemden. Zij zorgden voor het laten reinigen, recht leggen, het onkruid verwijderen en de koperen onderdelen en marmeren stukken laten vastzetten door hun restaurateur. Het is prachtig geworden. Helaas bleek na het vergelijk met de foto’s, dat binnen de periode van amper 3 maanden, een belangrijk ornament was ontvreemd, het Lebarum met lantaarn. Het is zeer triest dat dit soort zaken gebeuren en de beheerders van de begraafplaats hebben daarom de overige onderdelen extra goed vastgeschroefd in de hoop het toekomstige dieven te bemoeilijken.Update herstel Memorial Damslachtoffers
Aan de Dam 2, hoek Dam-Damrak, voormalig ABN-AMRO, heeft een houten verbouwingsschutting gedurende 190 dagen op het Memorial enige naamstenen onzichtbaar gemaakt. Helaas was dit een kwestie van accepteren, maar er is alle zorg besteed door de aannemer en de gemeente/toezichthouder om schade te voorkomen. Begin december is de schutting verwijderd en na inspectie door betrokkenen is er geen schade vastgesteld. De vestiging van DIOR is nu geopend en wij hebben met hen gesproken over de aanwezigheid van het oorlogsmonument voor hun deur, dat onderdeel uitmaakt van de openbare ruimte, waarvan zij zich bewust zijn.
 
In de langdurige zaak over het herstel van het Memorial, ontstaan in 2017, is overeenstemming bereikt:
Op dit moment zijn er 12 stenen met epoxy, waarvan 7 stenen met schade:
Popke Bakker, Willem Bakker, Bep de Boer, Gerrie Cornelisse, Henk Smit, Nol Stroop, Henk Willemsen, en 5 stenen zonder schade: Wim van den Boogaard, Herman Budde, Petrus van Dam, Dien Buddingh-van der Flier, Jan Goede.
Alle 12 stenen met epoxy worden vervangen door de oude vorm, met opstaande pixels, zodat het monument weer als een geheel toont.
De ‘oorspronkelijke’ stenen met opstaande pixels zijn nog in dermate goede staat dat deze niet worden vervangen. De steen van Han Hutjes echter heeft ook schade, deze zal eveneens worden vervangen.
De stenen van Willem Bakker en Henk Willemsen zullen verplaatst worden naar een minder kwetsbare plek. Moniker heeft daarvoor een ontwerp gemaakt dat door ons is goedgekeurd.
Het stadsdeel zal de werkzaamheden inplannen voor maart-april, en zal worden begeleid door hun afdeling Kunstwacht. Uiterlijk 1 mei 2023 zal alles weer netjes zijn, zoals het bij de onthulling in 2016 werd bedoeld. Met dank aan allen!
 

 
tekening: Moniker nieuwe locatie Bakker en Willemsen

4, 5, en 7 mei: herdenken en vieren
In mei van dit jaar stond er weer een bloemenkrans met lint bij het Memorial mede mogelijk gemaakt dankzij sponsoren. We zochten naar meer continuïteit en die is gevonden: Voor de komende vijf jaar heeft de Gemeente Amsterdam aangeboden om dit te verzorgen, en daar zijn we heel erg blij mee. In overleg zal worden bekeken welk programma er is rond herdenken, waarbij een vertegenwoordiging van de Gemeente aanwezig kan zijn.
In verband met het veiligheidsprotocol tijdens de dodenherdenking, zal de krans in de vroege ochtend van 5 mei geplaatst worden, en zal er 7 dagen staan. Hopelijk trekt het weer veel aandacht.
 
Zo vertelden we dit jaar op 5 mei op de Dam aan een groot publiek voor het project ‘Oorlog op de Dam. Het Amsterdams Comite 4&5 mei blijft ons ondersteunen en met hen blijven we in overleg hoe wij jaarlijks rond de meidagen aandacht kunnen schenken aan de gebeurtenis en doden van 7 mei 1945. Het landelijk thema voor 2023 zal zijn ‘Leven met oorlog’. Wilt u met ons meedenken, of ziet u mogelijkheden, neem dan contact met ons op.
 
Op onze website worden regelmatig nieuwe artikelen geplaatst. Zo herschreef Norbert-Jan Nuij zijn tekst uit het boek ‘Drama op de Dam – 7 mei 1945’ voor de website over de verzetszussen Exalto, dat u hier kunt lezen.
Het boek kunt u nog steeds bestellen, klik hier
 
De Stichting kan uitsluitend bestaan door uw giften en dit blijft nodig voor verder onderzoek, en het in stand houden en verder ontwikkelen van de website. De jaarlijkse vaste lasten bedragen ca 1000 euro.
Zonder giften is het voortbestaan van de website niet mogelijk. Uw financiële bijdrage is van harte welkom op rekeningnummer NL10 INGB 0008 136685 ten name van Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945 en is fiscaal aftrekbaar omdat wij een Algemeen Nut Beogende Instelling zijn.
 
In gedachten zijn we bij hen die gemist worden.
Wij realiseren ons dat voor velen van u dit moeilijke dagen zijn.
Het bestuur wenst u en uw naasten een goed 2023.
 
Hou ook onze Facebookpagina in de gaten voor aanvullende berichten.

U mag ons altijd mailen dam07051945@gmail.com

Dank u wel,
Het bestuur
 
 


Links
website stichting
plaatseensteen
facebookpagina stichting
twitter stichting

Het memorial voor Damslachtoffers werd mede mogelijk gemaakt door vele particuliere donaties,  Yip Group, Mondriaan Fonds, AFK, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Amsterdam, Amsterdams Comité 4 en 5 mei, Tours & Tickets, Koninklijke Industrieele Groote Club, Rabobank Amsterdam, Madame Tussauds, Gassan, NH collection Grand Hotel Krasnapolsky, De Roode Leeuw, Stadsarchief Amsterdam, Rode Kruis, NIOD, NIMH, Nederlands Fotomuseum, Nationaal Archief, Mijn Genea, Condomerie, de Bijenkorf, ABN AMRO N.V, Erfgoed Logies, Maison de Bonneterie, 123inkt, StamboomVragenForum, Centraal Bureau voor Genealogie CBG, De Jonggroep, Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Copyright © 2022 Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp