Copy

Maart 2017 Darmkankermaand

Maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand. Jaarlijks krijgen ruim 15.000 Nederlanders de diagnose darmkanker. Hoe vroeger darmkanker wordt opgespoord, des te beter is het te behandelen.

Activiteiten

Zaterdag 18 maart – Darmkankerdag SPKS
Patiëntenorganisatie SPKS organiseert samen met ziekenhuis St Jansdal

Van screening tot behandeling
Een dag vol interessante sprekers en workshops!
Er is voor geïnteresseerden een programma samengesteld, met in de ochtend lezingen over het bevolkingsonderzoek, ontwikkelingen in de behandeling van darmkanker, wel of niet een stoma, en uitleg over het zorgpad. Na een smakelijke lunch volgt het middagprogramma met workshops over stomazorg, samen beslissen and hyperbare zuurstoftherapie. Daarna kunt u nog napraten met een hapje en drankje. Tijdens en na afloop is er een informatiemarkt en de mogelijkheid om professionals en lotgenoten te ontmoeten.
Lees meer & schrijf je in >

Antoniusziekenhuis/Zuwe Hofpoortziekenhuis

Woensdagavond 15 maart aanstaande staat van 19.30 tot 21.15 uur een voorlichtingsavond gepland over het bevolkingsonderzoek darmkanker. Deze avond is voor patiënten en andere belangstellenden en vindt plaats in de Grote Zaal van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis. Aansluitend is er een rondleiding op de Endoscopie afdeling. Hier krijgt u meer uitleg over het darmonderzoek.
Lees meer >

HMC Antoniushove Leidschedam

Maart is de jaarlijkse darmkankermaand. Net als voorgaande jaren organiseert HMC in deze maand diverse activiteiten voor patiënten en bezoekers. 
We willen hiermee extra aandacht vragen voor de alarmsignalen en risicofactoren van darmkanker. De meeste activiteiten concentreren zich in de week van 13 tot en met 17 maart in HMC Antoniushove
Lees meer >

UMC Utrecht Cancer Center

Op 14 maart 2017 organiseert UMC Utrecht Cancer Center een publiekslezing over darmkanker, de behandeling ,de gevolgen van ziekte en behandeling.
Inloop 19:00-19:30 uur, programma van 19:30 tot 21:30 uur.
UMC Utrecht (blauwe collegezaal) • Heidelberglaan 100 • 3584 CX Utrecht
Deelname aan publiekslezing is gratis.
Meld je aan >

 

Nieuws


7 op de 10 Nederlanders weet te weinig over darmkanker

7 op de 10 Nederlanders geeft aan onvoldoende kennis van de darmkanker te hebben, zo blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting onder 1.000 respondenten. Een zorgwekkend percentage, want hoe eerder darmkanker ontdekt wordt, des te beter het te behandelen is. Wanneer darmkanker vroeg wordt gesignaleerd, is het een van de best behandelbare vormen van kanker. Daarom is het belangrijk dan mensen zich bewust zijn van alarmsignalen en risicofactoren.
Lees meer >

Hulp voor rokende kankerpatiënten: 'Ik heb kanker gehad, en toch steek ik die sigaret op”

Natuurlijk weten kankerpatiënten dat roken en drinken hun herstel niet bevordert, maar hoe druk je een jarenlange verslaving de kop in? Het Trimbos-instituut ontwikkelde met subsidie van KWF Kankerbestrijding twee online trainingen voor mensen met kanker die willen stoppen met roken of minder alcohol willen drinken.
Lees meer >

Antibiotica niet meer nodig? Robot doodt bacteriën en virussen met uv-licht

Robot doodt virussen en bacteriën in een ruimte, zodat er geen ziekteverwekkers meer zijn.De robot, die Xenex heet, zendt uv-licht uit dat intens genoeg is om door de celwanden heen te dringen en het DNA van micro-organismes te doen smelten. Daardoor kunnen de organismes zich niet reproduceren of muteren en zijn bij de bestrijding geen chemicaliën nodig. Als het de robot lukt om de bacteriën en virussen te bestrijden, worden mensen niet meer ziek en is er dus ook geen antibiotica meer nodig.
Lees meer >


Onderzoek

Betere overleving darmkanker met aspirine

We hebben het al eens eerder vermeld, maar het is de moeite waard om dit nog een keer onder de aandacht te brengen. Een simpel aspirientje zorgt voor een betere overleving bij mensen met kanker in het spijsverteringskanaal. 

Dat blijkt uit een studie van arts-onderzoeker Martine Frouws van het Leids Universitair Medisch Centrum.Het team van Frouws volgde 14 duizend mensen met een vorm van kanker aan het spijsverteringskanaal, zoals slokdarmkanker, maagkanker, dikkedarmkanker en endeldarmkanker. Vijf jaar na diagnose was 75 procent van de patiënten die dagelijks aspirine gebruikte nog in leven. Van de mensen die geen aspirine slikten, was 42 procent nog in leven.
Lees meer >

Salmonella alarmeert lichaam op aanwezigheid tumoren

De salmonellabacterie kan volgens Zuid-Koreaanse wetenschappers helpen in de bestrijding van tumoren. Een genetisch aangepaste salmonella direct gespoten in de tumor zou het lichaam op de hoogte stellen van de aanwezigheid van kanker. Het immuunsysteem zou daardoor sneller in actie komen om de tumor te bestrijden.
Lees meer >

Een oraal in te nemen chemo vermindert had-voetsyndroom

S-1 een oraal in te nemen chemo, vergelijkbaar met Xeloda - capecitabine vermindert het hand- voetsyndroom (pijnlijke uiteinden van voeten en handen tot blaren en bloedens aan toe vaak) (71% versus 45%) bij oudere Darmkankerpatiënten (mediane leeftijd 71 jaar) met gevorderde darmkanker. En als het wel optreed (nog altijd bij 45% van de patiënten) ook minder ernstig. Zonder dat dit de effectiviteit van de behandeling aantast. Dit blijkt uit promotie onderzoek van dr. Jan Kwakman uit het AMC en zijn studie is onderdeel van de grote Nederlandse SALTO fase III studie .
Lees meer >

Darmkankerpatiënten jonger dan 50 jaar krijgen na operatie te vaak onnodige chemokuren toegediend

Darmkankerpatienten van 50 jaar of jonger krijgen in Amerika te vaak na een operatie een behandeling met chemo in vergelijking met darmkankerpatienten van boven de 50 jaar, zonder dat dit verschil laat zien in de overall overleving en ziektevrije tijd.

Ook bestaat een chemokuur bij een patiënt jonger dan 50 jaar veel vaker uit een combinatie van medicijnen in plaats van één medicijn, met als gevolg ernstiger bijwerkingen en mindere kwaliteit van leven voor de jongere darmkankerpatiënt. Dat blijkt uit de resultaten van een grootschalig Amerikaans onderzoek bij totaal 3134 darmkankerpatiënten en gepubliceerd in JAMA Surgery. 
Lees meer >

Geen afname ziekenhuisopnames door geneesmiddelen

Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis belandt vanwege de inname van geneesmiddelen is niet afgenomen, ondanks forse inspanningen om dat voor elkaar te krijgen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, in samenwerking met het NIVEL, het PHARMO Instituut, SFK en het Radboudumc. De resultaten van het onderzoek zijn donderdag 9 februari besproken in de Tweede Kamer. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van VWS.
Lees meer >

Preventie

Een gezonde manier van leven kan ervoor zorgen dat 25% minder darmkanker ontstaat. Dit is ca. 12% meer dan het effect van vroegtijdige screening.

Dit bljkt uit een langjarige (24 jaar) bevolkingsonderzoek in Engeland. De belangrijkste aanbevelingen voor een gezonde leefstijl zijn, en zijn conform adviezen die al jarenlang gegeven worden door o.a. SNFK - Stichting Nationaal Fonds tegen kanker en complementair werkende artsen. Op de website Kanker Actueel van Kees Braam, zelf kankerpatiënt geweest en tegen alle verwachtingen in genezen, vindt u meer artikelen over preventie.
Lees meer >
Leven met darmkanker is onderdeel van SPKS (Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal). Aangesloten bij NFK.


Contactgegevens:
SPKS
Postbus 8152
Utrecht, 3503 RD
Netherlands

Add us to your address book


Uitschrijven nieuwsbrief    Inschrijving aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp