Copy

Februari 2017

Nieuws

Ontlastingtest verlaagt aantal kijkonderzoeken bij darmpatiënten

Het aantal darmpatiënten dat voor een kijkonderzoek naar het ziekenhuis moet, kan met 30 procent worden teruggebracht. In het diagnosetraject zou dan een combinatie van vragen, lichamelijk onderzoek én een ontlastingstest door de huisarts moeten worden opgenomen. Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het vakblad BMC Medicine, gecoördineerd door het UMC Utrecht.
Lees meer >

Folder RIVM over preventief darmkankeronderzoek onevenwichtig

De folder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over preventief darmkankeronderzoek is onevenwichtig en voldoet ook niet aan kwaliteitseisen van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie.

Dat stellen een ethicus en drie drie artsen in het artsenblad Medisch Contact. De informatievoorziening moet beter, vinden ze. De auteurs vinden dat er sprake is van ‘belangenverstrengeling’ wat betreft het RIVM, omdat het instituut zowel de taak heeft om het bevolkingsonderzoek uit te voeren als om de informatievoorziening te verzorgen. Dat bijt, omdat de uitvoering van het bevolkingsonderzoek gebaat is bij een hoge deelname.
Lees meer >

Nederlanders weten onvoldoende over darmkanker en de voortekenen ervan, zegt de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) na een onderzoek.

De stichting noemt het gebrek aan kennis over darmkanker "zorgwekkend". De MLDS vroeg duizend Nederlanders om alarmsignalen van darmkanker op te sommen. Een op de vier mensen kon geen voortekenen noemen.

De helft wist dat bloed in de ontlasting een belangrijke waarschuwing is. Ongemakken in de buik en een veranderende stoelgang werd door respectievelijk 40 en 28 procent spontaan genoemd. Ook risicofactoren zouden niet bekend zijn onder Nederlanders. Zo weet zes procent van de ondervraagden dat erfelijkheid een risicofactor kan zijn. De helft van de respondenten kan geen risicofactoren noemen.
Lees meer >

Onderzoek

Trucs om het immuunsysteem te pimpen
Chemisch bioloog Sander van Kasteren ontwikkelt chemische stoffen die het immuunsysteem beter zijn werk laat doen.

Wat onderzoekt u? 
‘Ik zoek nieuw trucs om het immuunsysteem te pimpen. Antigeen presenteercellen checken door middel van een hapje uit hun omgeving of er foute cellen zijn. In dat geval knippen ze een foute cel zoals een kankercel in stukjes. Ze presenteren die aan T-cellen, de soldaatcellen van het immuunsysteem, die vervolgens in de aanval gaan. Maar antigeen presenteercellen knippen vaak iets te fanatiek waardoor de stukjes te klein worden en T-cellen ze niet herkennen. Ik maak stoffen die de snelheid van dit opknipproces veranderen waardoor antikankervaccins efficiënter kunnen werken.’
Lees meer >

Onderzoek naar hongerige kankercellen wint Antoni van Leeuwenhoek Prijs

Kankeronderzoeker Fabricio Loayza-Puch van het Antoni van Leeuwenhoek heeft op 23 januari de Antoni van Leeuwenhoek Prijs 2016 ontvangen. Loayza heeft een techniek ontwikkeld waarmee de voedingsbehoefte van tumoren in kaart kan worden gebracht.

De cellen van een groeiende tumor hebben altijd ‘honger’. De kankercellen hebben daarbij deels dezelfde voedingsbehoefte als andere cellen in ons lichaam. Zo gebruiken al onze cellen glucose (suiker) als energiebron. Maar kankercellen hebben vaak ook een hoge behoefte aan bepaalde voedingsstoffen waar andere cellen best even zonder kunnen. Onder meer aan aminozuren, de bouwstoffen van eiwitten. Zonder de juiste aminozuren kunnen de kankercellen niet verder groeien. Als je weet welke aminozuren dit zijn, zou je de kanker dus vrij letterlijk kunnen uithongeren.
Lees meer >

Clinical Research Award 2017 chirurgie voor Emiel Rutgers 

De-escaleren: minder behandelen als dat kan
Voor zijn ‘buitengewone en innovatieve bijdrage aan de integratie van wetenschappelijk kankeronderzoek en de klinische praktijk’ kreeg chirurg Emiel Rutgers van het Antoni van Leeuwenhoek op zondag 29 januari de ECCO Clinical Research Award 2017.

Rutgers legde met de uitvoering van de Mindact studie, maar ook in zijn huidige praktijk, een grote nadruk op de-escaleren - minder behandelen met dezelfde genezingskansen. Hij legt uit: ‘In de kankerbehandeling is het veel moeilijker minder te doen, dan juist meer te behandelen: de patiënt denkt al snel dat meer beter is, als arts ‘doe je iets’ en ook de farmaceut is blij. Toch is het vanuit alle perspectieven uiteindelijk beter om – natuurlijk alleen op goede gronden – terughoudend te zijn waar dat kan: de patiënt heeft minder of geen last van bijwerkingen en de zorgkosten dalen.’
Lees meer >

Grote verschillen in het opvolgen van adviezen voor kankerbehandeling 

Artsen volgen richtlijnen voor de behandeling van kanker niet altijd op. Dit blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek van NIVEL en IKNL. De onderzoekers geven daarbij aan dat afwijken van de richtlijn niet per definitie slechte zorg betekent. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) ondersteunt deze conclusie. 

NFK pleit ervoor patiënten mee te laten beslissen in de keuze voor hun behandeling (Shared Decision Making). Arja Broenland, directeur NFK: ’Dokter en patiënt beslissen samen. Een voorwaarde daarbij is dat de patiënt goed geïnformeerd wordt over de diagnose, de behandelopties (waarbij niet behandelen ook een optie is) en de voor- en nadelen van de behandelmogelijkheden. Tevens moet de dokter goed op de hoogte zijn van de wensen van de patiënt. Daarom moet tijd worden genomen om hierover te praten. Dit zal leiden tot een gedragen keuze voor behandeling, voor patiënt, eventuele naasten en de behandelaar. Het proces van samen beslissen is voorwaardelijk bij het al dan niet toepassen van richtlijnen.
Lees meer >

Preventie

In 2015 werd er bij 15.550 Nederlanders de diagnose darmkanker gesteld. Darmkanker is één van de best behandelbare vormen van kanker, mits de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld. Er zijn verschillende soorten darmkanker. Afhankelijk van de plaats van de tumor spreken we van: dunnedarmkanker, enkeldarmkanker en dikkedarmkanker.

Een gezonde manier van leven kan ervoor zorgen dat 25% minder darmkanker ontstaat. Dit is ca. 12% meer dan het effect van vroegtijdige screening. Dit bljkt uit een langjarige (24 jaar)  bevolkingsonderzoek in Engeland. De belangrijkste aanbevelingen voor een gezonde leefstijl zijn, en zijn conform adviezen die al jarenlang gegeven worden door o.a. SNFK - Stichting Nationaal Fonds tegen kanker en complementair werkende artsen. Op de website Kanker Actueel van Kees Braam, zelf kankerpatiënt geweest en tegen alle verwachtingen in genezen, vindt u meer artikelen over preventie.
Lees meer >

Activiteiten

14 maart – publiekslezingen darmkanker UMCU
Per jaar krijgen bijna 16.000 mensen in Nederland te horen dat zij dikkedarmkanker hebben. Dikkedarmkanker komt dus vaak voor. Welke rol heeft het bevolkingsonderzoek? Hoe kan radiotherapie bijdragen aan genezing of beperking van deze ziekte? Kan een patiënt genezen zonder een grote ingrijpende operatie? Is er voor iedere patiënt een studie? Hoe ziet een zorgpad voor een patiënt met darmkanker eruit? In maart is het darmkankermaand en daarom organiseert het UMC Utrecht Cancer Center een publiekslezing voor meer aandacht voor (patiënten met) darmkanker. Meer informatie> 

18 maart -  van screening tot behandeling
SPKS organiseert samen met bet st. Jansziekenhuis in Harderwijk een patiëntendag.
Tijd: 09.30 - 16.00 uur
Ceintuurbaan 2 3847 LG Harderwijk (Gratis parkeren)
Aanmelden is noodzakelijk. De kosten voor deze dag zijn € 7,50 per persoon.
Programma en aanmelden: van screening tot behandeling
Leven met darmkanker is onderdeel van SPKS (Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal). Aangesloten bij NFK.


Contactgegevens:
SPKS
Postbus 8152
Utrecht, 3503 RD
Netherlands

Add us to your address book


Uitschrijven nieuwsbrief    Inschrijving aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp