Via deze nieuwsbrief houden wij u, als relatie van ons bureau, graag op de hoogte van ons werk. In elke editie belichten we een aantal recente projecten.
Mail niet goed leesbaar?
Bekijk de mail in je browser

Heksenkringen en nog meer 

Dit jaar bestaat de KNNV Oost-Achterhoek 100 jaar. KNNV staat voor Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. Om dit te vieren is er een boekje uitgegeven, 'Over heksenkringen, uilkuikens en klotendolken', geschreven door Ronald van Harxen. Staring Educatie heeft hier ook een bijdrage aan geleverd. Het boekje is aangeboden aan alle leerlingen van de groepen 6,7 en 8 van de Winterswijkse basisscholen. Op de website van de KNNV Oost-Achterhoek (https://www.knnv.nl/oost-achterhoek), onder de knop '100 jaar', zijn delen van een aantal stukjes uit het boek te lezen. Bij deze stukjes zijn tips en praktische opdrachten gemaakt voor buiten en binnen.

Even d'er uit!

De kaartenbak 'Even d'er uit!' bevat kaarten met buitenopdrachten over rekenen, taal, techniek, filosofie en kunst. Met zo'n kaart kunnen kinderen buiten een korte opdracht uitvoeren. De kaartenbak wordt op de school bezorgd, na twee weken weer opgehaald, gecontroleerd en weer bezorgd op een andere school die interesse heeft voor deze interessante opdrachten. Met een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft Staring Educatie twee kaartenbakken kunnen aanschaffen.
De kaartenbak ‘Even d’er uit!’ kan schoolbreed worden ingezet.

Sappentrapper/ Blenderbike/ Smoothiefiets/....... 

Hoe je deze fiets ook noemt, je komt er niet op vooruit, maar je maakt er wel heerlijke drankjes mee.
Staring Educatie heeft de fiets aangeschaft voor de les 'Naadje van de kous weten'. Een les waarbij kinderen uit groep 5 en 6 leren over alternatieve, duurzame energie. Daarbij leren ze dat ze ook zelf energie hebben die ze bijvoorbeeld kunnen gebruiken om de blender op gang te brengen om een drankje bij elkaar te fietsen.

Nb: de fiets is buiten de lessen om ook te huur.

Meet-Up Duurzaamheid gemeente Winterswijk

Staring Educatie presenteerde zich begin oktober op de duurzaamheidsmarkt georganiseerd door de gemeente Winterswijk in theater de Storm. Middels een mini-tentoonstelling passeerde verschillende foto's de revue over de lessen voor groepen 5-6 en groepen 7-8 over 'duurzame energie'.

Ook was er gelegenheid om een praatje te maken met de docenten en vrijwilligers van Staring Educatie en voor de liefhebbers van een gezond drankje bestond de mogelijkheid dit zelf te maken met hulp van de bovengenoemde sappentrapper. 
Tijdens de Meet-Up kon een lekker drankje gemaakt worden met de sappentrapper.

Eco de eekhoorn

Iedereen voelt zich welkom op het mooie erf van Carel en Ans ten Have, zo ook Eco!
 
Bij Ans en Carel ten Have konden de kleuters uit Oost Gelre hun hart weer ophalen. Door het bospad te volgen langs houten eekhoorntjes met opdrachten en spelletjes werd het herfstbos verkend. Dit waren leuke opdrachten en spelletjes over bladeren, noten, vruchten en paddenstoelen. Tevens kreeg elke groep als cadeau een kweekbak met bruine champignons voor op school.

Week van de opvoeding, thema: Buiten Spelen

Over het onderwerp 'Buiten Spelen' heeft Staring Educatie voor het Preventie Platform Jeugd twee themamiddagen georganiseerd. Eén themamiddag vond plaats in Dinxperlo bij de Liboriusschool en OBS de Wegwijzer, samen met BSO de Wensboom. In Winterswijk heeft de themamiddag bij het MFA Pelkpark plaatsgevonden. Ouders en kinderen konden zich verdiepen in de onderwerpen  "kleine beestjes" en "bomen" en knutselen met natuurlijk materiaal. En dat alles buiten in de heerlijke herfstzon!

Met je klas de boomgaard in bij Landgoed Eppink

Gedurende twee weken ontving Staring Educatie in oktober de kinderen van groepen 5 en 6 uit Aalten en Dinxperlo op landgoed Eppink aan de Romienendiek in Aalten. Een geweldige plek met moestuin, kruidentuin, boomgaard, bos en een speciaal vogelbosje. Onder de grote kastanje aan de achterzijde van de boerderij stonden allerlei lesmaterialen klaar. Kinderen gingen samen met hun ouders op onderzoek uit. Ook werd enthousiast door Joke Mateman, de boerin van landgoed Eppink, uitgelegd hoe bepaalde kruiden ruiken en waarvoor ze gebruikt worden. Terwijl Jan vol passie de werking van oude werktuigen aan de kinderen demonstreerde. Prachtig en leerzaam!

In het zogenaamde 'knechtenhuusken', de naam zegt het al, waar vroeger de knechten woonden was een plek ingericht om appelmoes te maken. Want dit mag natuurlijk niet ontbreken met zo'n een mooie hoogstamboomgaard op het erf. In de boomgaard werd gericht gekeken naar de soorten fruit, de hoogte van de bomen en hoe de schors eruit ziet.
Met hulp van de kruidenwijzer op zoek naar de kruiden in de tuin.

Groene Schoolpleinen

Wil je aan de slag met het vergroenen van je schoolplein? De provincie Gelderland helpt! Vanaf 1 december 2018 kun je met jouw plan voor een groen schoolplein een subsidie aanvragen bij de provincie (subsidieregeling Groene Schoolpleinen). Staring Educatie kan meedenken en adviseren over de inrichting van het schoolplein en over het educatieve component van de groene inrichting. Je kunt hiervoor contact opnemen met Ineke Obbink (inekeobbink@staringadvies.nl) of Dorien te Bokkel (dorientebokkel@staringadvies.nl). 

Actief VOOR het landschap 

Met zaag, takkenschaar en werkhandschoenen gaan kinderen van groep 7 en 8 aan het werk in de natuur. Zo leren ze een steentje bij te dragen aan het behoud van bepaalde natuurgebieden en ontdekken een heleboel over verschillende boomsoorten en de techniek van het zagen en snoeien. In de gemeente Aalten werken we in het natuurgebied Loohuis en in de gemeente Winterswijk op het landgoed de Haar.

Handen uit de mouwen!

In november hebben we met de kinderen van groep 5 en 6 uit Aalten en Dinxperlo de handen uit de mouwen gestoken. We werkten in het Loohuisbos om opslag van berk te verwijderen uit de vennetjes. De mooiste stammetjes mochten mee naar school. Daarnaast gingen de leerlingen in het bos kijken door de ogen van de boswachter. Welke bomen groeien er en staan ze elkaar in de weg? Welke dieren komen er voor? Goed kijken en luisteren of camouflage gebruiken is dan nodig.
Fietstassen vol gezaagde stammetjes.

                                 www.staringeducatie.nl

Copyright © 2018 Stichting Staring Advies, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp