Copy
Eerste telperiode halverwege
View this email in your browser
Nieuwsbrief Meetnet Urbane Soorten (MUS)

17 april 2020
Beste MUS-(mede)teller,
 
De eerste telperiode duurt tot en met 30 april is alweer over de helft. We hebben nog twee weekenden voor de boeg. In deze bijzondere tijd met corona is het natuurlijk afwachten hoe het zal uitpakken voor de deelname. Ook in deze nieuwsbrief kort aandacht voor de workshop die we gisterenavond hebben gedaan. En tenslotte wat impressies uit het veld.

Groeiende belangstelling MUS

In de afgelopen winter zagen we al een mooie toename in het aantal aanmeldingen. In maart was er de 900ste aanmelding en daarna is het flink toegenomen naar bijna 940! Dagelijks komen er nu weer nieuwe waarnemers bij. Waarschijnlijk is de recente aandacht voor vogels in je directe omgeving in de media daar debet aan. Enkele tellers hebben aangeven dat ze voorlopig niet tellen, maar wel volgend jaar als alles weer normaal is. Daar heb ik natuurlijk begrip voor.

Al veel tellingen doorgegeven

Opvallend is ook het hoge aantal doorgegeven tellingen. Vorig jaar op 19 april stond de teller op 260. Dit jaar vanochtend zijn al bijna 400 tellingen doorgegeven. Dit komt waarschijnlijk doordat er meer tellingen zijn gedaan op doordeweekse dagen omdat het nu rustiger is. Daarnaast werken meer mensen thuis en dan kun je makkelijker vooraf nog even een MUS-telling doen.

Vorig jaar is 30 procent van de tellingen in april doorgegeven met de app Avimap (toen nog alleen Android). Tot nu toe zien we dit seizoen een toename in het gebruik van de app. Naast de toename van Android-gebruikers wordt die vooral veroorzaakt door de iPhone-app die dit jaar is geïntroduceerd. Op dit moment is 52 procent met de app doorgegeven. Van veel waarnemers krijgen we positieve berichten over het gebruik van de app.

Workshop MUS 16 april

Gisterenavond is de online workshop over MUS gegeven. De presentatie werd door een groot aantal waarnemers gevolgd en via de chat konden we de meeste vragen beantwoorden. Je kunt de workshop nog bekijken op ons YouTube-kanaal.

Een vraag ging over de Excel met routetotalen. De vraag was of de formules met totalen per soort en aantal automatisch weergegeven kunnen worden. Dat is lastig omdat de Excel de kale data uit het bestand haalt. De formules kun je zelf invoegen. Wel zal het bij de Totalen in de tellingenlijst op de website binnenkort worden toegevoegd.

Enkele quotes van MUS-tellers

Leuk zijn de opmerkingen die we niet kwijt kunnen in getallen. Veel waarnemers maken melding van de rust door corona. Hieronder een aantal op een rij gezet.
 
 • Opvallend geen boomkruipers! Onderweg twee grutto's op speelweide en als kers Slechtvalk op Bonifaciuskerk!
 • De cetti's zanger zit al midden in de stad. Gelukkig nog enkele merels geteld. Worden zeer schaars.
 • In vergelijking met andere jaren meer eksters, meer huismussen en voor de eerste keer een goudvink
 • Voor het eerst zonder lawaai van Schiphol. Een zegen!
 • 2 rustende ijsvogels waargenomen
 • bij telpunt 12 een hele familie halsbandparkiet in één boom die met zijn allen een soort gezamenlijke dagopening hadden
 • Twee beflijsters langs het spoor, helaas buiten het musgebied
 • Een paar parende zwarte kraaien gezien. Nog nooit eerder gezien.
 • Altijd weer een mooie traditie, 1e telronde MUS op mijn verjaardag.
 • rode wouw op punt 11 vloog diverse malen in grote bochten over. leek zoekende.
 • Mijn eerste waarneming van een Bonte Vliegenvanger in mijn telgebied ooit!
 • Opmerkelijk veel minder alleseters (zilver- en mantels, kraaien, kauwen) in de vissershaven van Scheveningen, nu de horeca dicht is.
 • vandaag voor het eerst mijn dochter van 6 meegenomen met tellen, kleine teller in de dop erbij!
 • SPREEUW klein aantal broedt hier al jaren op het dak van de flats (schoorstenen, schuine pannendaken), fijn dat ze er nog zijn!
 • nieuw: neststenen voor huismus aan gerenoveerde huizen

Voor in je agenda: drie telrondes in 2020

 

Ochtendronde 1: periode 1 - 30 april (eerste weekend 4 en 5 april)

Ochtendronde 2: periode 15 mei - 15 juni (eerste weekend 16 en 17 mei)

(telpunten in omgekeerde volgorde tellen)

Avondronde 3: periode 15 juni - 15 juli


De ochtendrondes starten een half uur voor zonsopkomst, en eindigen tot maximaal twee uur erna. Doe de avondronde vanaf 19.00 uur (bij voorkeur later beginnen) tot zonsondergang
Jan Schoppers
Facebook
Twitter
Website
Instagram
YouTube
Het nationale stadsvogelmeetnet MUS is in 2007 opgezet door Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland om de aantalsontwikkeling en verspreiding van (algemene) broedvogels in bebouwde gebieden goed in beeld te brengen: stad, dorp, buurtschap, industrie, sportvelden, parken etc. Vanaf 2014 maakt MUS deel uit van het Netwerk Ecologische Monitoring en wordt het gefinancierd door het Ministerie van LNV. De resultaten vormen ook een indicator voor de milieukwaliteit van onze directe woonomgeving.

Copyright © 2020 Sovon Vogelonderzoek Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze e-mails niet langer ontvangen? Meld je dan hier af van onze mailinglijst.

Kreeg je deze mail doorgestuurd van een vriend en wil je de nieuwsbrief vaker ontvangen? Meld je dan hier aan voor de verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp