Copy
Veertiende seizoen MUS begint
View this email in your browser
Nieuwsbrief Meetnet Urbane Soorten (MUS)

April 2020
Beste MUS-teller,

Wat in 2007 begon als een nieuw en atypische Sovon-broedvogeltelling is in de afgelopen dertien jaar uitgegroeid tot een volwaardige monitoring van vogels in buurtschap, dorp en stad. Op dit moment zijn er meer dan 900 postcodegebieden geclaimd en ik hoop natuurlijk dat deze ook alle geteld gaan worden.

Maatregelen Coronavirus

Sovon volgt de maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan nauwlettend. Het broedseizoen is in volle gang en je vraagt je misschien af of je door kunt gaan met inventariseren, of hoe Sovon bereikbaar is voor ondersteuning. Kijk op onze website voor de meest actuele informatie.
Ik snap dat de maatregelen in verband met Corona voor een aantal waarnemers een drempel vormen en daar heb ik begrip voor. Maar desondanks gaan er weer een leuk voorjaar van maken en ik zal je regelmatig op de hoogte houden. Door de huidige situatie is er minder verkeer en als je thuiswerkt kun je ook door de week tellen.

Op 1 april begint de eerste telperiode en die duurt tot en met 30 april. Op moment van schrijven is het nog vrij koud maar de verwachtingen zijn dat de temperatuur vanaf het weekend omhoog gaat. Ik wil je bedanken voor je inzet in 2019 en ben je een nieuwe MUS-teller, welkom bij de MUS-club! 

Voor in je agenda: drie telrondes in 2020

 

Ochtendronde 1: periode 1 - 30 april (eerste weekend zondag 4 en 5 april)

         Ochtendronde 2: periode 15 mei - 15 juni (eerste weekend 16 en 17 mei)

(telpunten in omgekeerde volgorde tellen)

Avondronde 3: periode 15 juni - 15 juli


De ochtendrondes starten een half uur voor en eindigen tot maximaal twee uur na zonsopkomst en de avondronde doen vanaf 19.00 uur (bij voorkeur later beginnen) tot zonsondergang.

Resultaten 2019

In 2019 werd een recordaantal van ruim 6.900 punten geteld, 70 procent meer dan de 4.100 telpunten waarmee we in 2007 al meteen een vliegende start kenden. Waarschijnlijk passeren we dit jaar de 7.000 getelde punten. Aan de aanmelding zal het niet liggen want we mochten recent de 900ste geclaimde postcodegebied verwelkomen. De gelukkige teller staat in de Sovon-nieuwsbrief in de kijker. Krijg je die nieuwsbrief nog niet in je mailbox, dan kun je je daarvoor aanmelden.


Figuur 1. Aantalsontwikkeling in vijf klassen van 70 soorten in MUS in 2007-2020.

Recent zijn door collega Erik van Winden de trends berekend tot en met 2019. De 71 soorten hebben de volgende verdeling: sterke toename (5), lichte toename (15), stabiel (12), lichte afname (34) en sterke afname (4) (zie figuur 1). Eén is onzeker maar neigt naar lichte toename. Duidelijk is dat de balans voor de vogels van bebouwd gebied negatief uitvalt. De top 5 van meest getelde soorten bestaat al jaren uit Kauw, Houtduif, Merel, Gierzwaluw en Huismus, maar niet persé in die volgorde. (zie figuur 2).


Figuur 2. Aantalsontwikkeling (index) van de vijf algemeenste soorten in MUS.

Van deze soorten laat alleen de Kauw een lichte toename zien. De Houtduif, die niet bij iedereen geliefd is, neemt niet toe zoals weleens beweerd wordt maar is licht afgenomen. De Merel laat vanaf het begin een gestage afname zien. Deze werd sterker in de laatste twee tot drie jaar door het Usutu-virus. Er zijn signalen uit het veld (onder andere vanuit de Jaarrond Tuintelling) dat het dieptepunt wel is bereikt. De Huismus zat al vier jaar in een afnemende trend, maar in 2019 lijkt die doorbroken. Op de Gierzwaluw is het nog even wachten. De eerste vogels vertrekken de komende week uit het Kongobekken in Afrika waar ze een deel van de winter verblijven. De reis duurt gemiddeld 30 dagen voordat ze weer bij ons terug zijn (Klaassen et al 2014). Een moment om naar uit te zien.

Nieuwe handleiding

Recent is er gewerkt aan een update van de handleiding. Deze zal snel op de MUS-pagina geplaatst worden. En als je toch naar de website gaat, doe dan ook de gratis online MUS-cursus.

Avimap ook voor iOs

Een wens van een deel van de waarnemers en ook van Sovon is ingelost: Avimap beschikbaar maken voor Apple. Op 1 april wordt een live workshop verzorgd die je thuis achter je pc kunt bekijken. Al eerder was de workshop voor Android en deze is terug te kijken op het YouTube kanaal van Sovon.

Nieuw: broedvogelrapport 2018

Vers van de pers is het nieuwe broedvogelrapport. Het geeft de stand van zaken weer van de broedvogels in 2018, maar ook met een terugblik. In de digitale versie kun je eenvoudig zoeken op onderwerpen en soorten. Wil je graag een gedrukt exemplaar ontvangen, stuur me dan een e-mail met je naam en adresgegevens.

Heb je een vraag over MUS, of over je telgebied, stel deze dan gerust.
Veel plezier met de tellingen en laat me weten wat je boeit!

Jan Schoppers
Facebook
Twitter
Website
Instagram
YouTube
Het nationale stadsvogelmeetnet MUS is in 2007 opgezet door Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland om de aantalsontwikkeling en verspreiding van (algemene) broedvogels in bebouwde gebieden goed in beeld te brengen: stad, dorp, buurtschap, industrie, sportvelden, parken etc. Vanaf 2014 maakt MUS deel uit van het Netwerk Ecologische Monitoring en wordt het gefinancierd door het Ministerie van LNV. De resultaten vormen ook een indicator voor de milieukwaliteit van onze directe woonomgeving.

Copyright © 2020 Sovon Vogelonderzoek Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze e-mails niet langer ontvangen? Meld je dan hier af van onze mailinglijst.

Kreeg je deze mail doorgestuurd van een vriend en wil je de nieuwsbrief vaker ontvangen? Meld je dan hier aan voor de verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp