Copy
Extra Nieuwsbrief KBC-ouders
Toon deze nieuwsbrief in de browser

Extra nieuwsbrief i.v.m. Corona-maatregelen.

In deze nieuwsbrief informeren we ouders en betrokkenen op scholen over de maatregelen die wij als KBC-Dyslexie hebben getroffen n.a.v. de maatregelen die zijn geadviseerd door de overheid. 

Wij hebben vanaf 16 maart alle face-to-face-contacten op de praktijken en behandellocaties op scholen afgezegd. Wij informeren vandaag alle ouders over afspraken en begeleiding op afstand. We zullen ouders en kind uitnodigen met een link naar onze 'online rooms' voor begeleiding. Hiervoor leest u in deze nieuwsbrief meer. 

Verder in deze nieuwsbrief tips en adviezen voor het lezen en de spelling thuis én .... een verhalenwedstrijd! 


Team KBC-Dyslexie 
Online Afspraken: 
Wij maken de komende weken online afspraken met ouders en kind met het programma Whereby. 
Ouders ontvangen hiervoor een e-mail van hun behandelaar of van ons secretariaat. Een handleiding wordt meegestuurd met de e-mail, maar is ook te openen via deze link:
Handleiding Whereby-OUDERS

Na het aanklikken van de link in de mail komen ouders terecht in de online behandelroom. Zodra de behandelaar én de ouders (met kind) zijn ingelogd, wordt de 'room' op slot gezet in verband met de privacy en AVG-regels. Op die manier is het niet mogelijk dat er iemand anders kan meekijken of meeluisteren. Zodra wij en ouders gewend zijn aan de werkwijze is het ook mogelijk om als leerkracht of intern begeleider mee te kijken. Hiervoor zullen wij dan toestemming vragen aan het kind en de ouders. 

Afzeggen van Online Afspraken: 
Voor het afzeggen van Online Afspraken gelden dezelfde voorwaarden als voor de face-to-face-contacten. Graag 24 uur van tevoren afzeggen bij uw eigen behandelaar. Hebt u nog geen eigen behandelaar, dan kunt u telefonisch of per e-mail afzeggen bij ons secretariaat: info@kbc-dyslexie.nl . 
Afspraken diagnostiek: 
Alle onderzoeken die gepland waren in de periode 16 maart - 6 april 2020 worden afgezegd. De afspraken worden weer ingepland vanaf 6 april. Mochten de maatregelen langer voortduren, dan zullen deze afspraken opnieuw worden verzet. 

Welke afspraken kunnen wèl doorgaan? 
* Telefonische consultaties met ouders of intern begeleiders over mogelijke aanmeldingen. 
* Telefonische intakes met ouders. Hierbij kunnen we ook ingaan op vragen van ouders. We kunnen ons voorstellen dat tips en adviezen wenselijk zijn nu een onderzoek nog even uitgesteld moet worden. 
* Eindgesprekken waarbij normaal gesproken de volgende personen aanwezig zijn: Renske van der Stege als orthopedagoog-generalist, de behandelaar en een ouder aanwezig. Deze gesprekken zullen in onze 'online room' plaatsvinden. Eventueel kan ook een leerkracht of intern begeleider deelnemen aan dit online gesprek. Indien dit aan de orde is, zal de behandelaar ook een link mailen naar de leerkracht of intern begeleider. Er kunnen maximaal 4 personen deelnemen.  
* Adviesgesprekken: De gesprekken met ouders die plaatsvinden na de diagnostiek waarin de uitkomsten van de onderzoeken worden besproken, kunnen online gaan plaatsvinden. We gaan er vanuit dat deze afspraken doorgaan op de datum waarop deze al zijn ingepland. De ouders krijgen een uitnodiging met een link via de e-mail. De afspraak zal dus online plaatsvinden. Het diagnostiekverslag zal in dit geval kort van tevoren gemaild worden via Zorgmail. 


Zie voor contactgegevens onderaan deze nieuwsbrief. 
Afspraken Behandeling. 
Ook voor de behandelingen geldt dat alle face-to-face-contacten zijn gecanceld in de periode van 16 maart - 6 april 2020. Mogelijk wordt deze periode verlengd, wij volgen hiervoor de berichtgeving en maatregelen van het RIVM. 

Welke afspraken kunnen wel doorgaan? 
Behandelsessies:
We proberen de geplande behandelsessies om te zetten in online sessies via Whereby. De behandelaars of het secretariaat zullen hiervoor contact opnemen met de ouders. Mogelijk zullen tijdstippen iets wijzigen aangezien niet alleen wij, maar ook ouders vanaf 16 maart een andere planning zullen hebben. Het uitgangspunt is echter om de geplande afspraken zoveel mogelijk te laten staan. 

Uitleg over de behandeling: 
Als de uitkomst van het onderzoek bekend is en er heeft een adviesgesprek plaatsgevonden, krijgen ouders een uitnodiging voor UITLEG over de behandeling. Dit is een online sessie van behandelaar met de ouders, zonder kind. 

Eindgesprekken: 
De gesprekken waarbij Renske van der Stege als orthopedagoog-generalist, de behandelaar en een ouder aanwezig zijn kunnen in onze online 'room' plaatsvinden. Eventueel kan ook een leerkracht of intern begeleider deelnemen aan dit online gesprek. Indien dit aan de orde is, zal de behandelaar ook een link mailen naar de leerkracht of intern begeleider. Er kunnen maximaal 4 personen deelnemen.  

Eerste kennismaking: afspraak 'op maat': 
Voor kinderen die net gaan starten met de behandeling en de eerste kennismaking met de behandelaar nog niet hebben gehad, zullen we 'op maat' de mogelijkheden onderzoeken. We kunnen ons voorstellen dat een eerste sessie online minder geschikt kan zijn voor sommige kinderen. De behandelaar zal dit met u als ouders gaan bespreken. We zoeken samen naar een passende oplossing. Een deel van de Psycho-educatie komt begin volgende week online beschikbaar. 

Mocht de periode waarin we elkaar niet 'live' kunnen ontmoeten langer duren dan verwacht, dan zullen we gaan zoeken naar andere oplossingen. 
Mogelijkheden om thuis te lezen: 
1. Voor kinderen die nog moeite hebben met het zelfstandig lezen van boeken, is HYboek een prachtig middel om boekenervaring op te doen. Ouders kunnen contact met ons opnemen voor een lezerspasje. Wij hebben een beperkt aantal lezerspasjes beschikbaar. De behandelaar kan beoordelen of deze mogelijkheid meerwaarde oplevert. Kijk vast even op de
website van HYboek en meer informatie over 'hybride boeken'
2. Maak gebruik van eigen boeken en de eigen boekenplank
3. Via de bibliotheek kunnen gratis E-books en Luisterboeken worden geleend. Kinderen tot 18 jaar gratis. 
4. Yoleo: Boeken luisteren + meekijken in het boek. Dit is gratis als je lid bent van de Bibliotheek. 
5. Superboek: Word lid van Passend Lezen en maak een Digitale Boekenplank. Via de APP Daisylezer kunnen de boeken beluisterd worden.  
6. Karaoke-lezen: Via Superboek kan deze optie gevonden worden. De tekst van het boek is ook zichtbaar! 

Andere tips:  
* Volg lente-vogels via de site:
Beleef de Lente
* Informatieve boeken: Site van Docukit. 
* Boekenbabbels: Leuk om te bekijken, maar óók om zelf een boekrecensie te uploaden: http://www.boekenbabbels.nl/
* Gratis luisterboeken van de Bibliotheek: 
* Nog meer gratis lezen in de voorleeshoek

Tip voor ouders én kind: 
*
Deze checklist 'Hoe kies ik een goed boek?' kan worden ingevuld door ouder(s), samen met het kind. Zo kom je er samen achter hoe je een passend boek kunt kiezen. 
Tips om samen te lezen: 
In de bijlage Dyslexie & Thuis Lezen vindt u meer tips om thuis op een leuke en effectieve manier samen boeken te lezen. 
Tips voor spelling: 

* Er kan thuis altijd worden ingelogd op Quizlet. De behandelaar zet huiswerk klaar. 
* U kunt via de behandelaar een gratis inlog krijgen voor IntoWords. Deze is de komende 6 weken geldig. Dit is een mooie gelegenheid om te oefenen met dit ICT-hulpmiddel. Instructie hiervoor komt aan bod tijdens de online sessies. Hoe u IntoWords kunt toevoegen aan de Chrome-balk, leest u in dit document: Toevoegen IntoWords Chrome-Balk. 
* Verhalenwedstrijd: Laat uw kind met behulp van IntoWords een verhaal typen bij één van de volgende foto's (Schrijf-Prompts). De leukste, meest originele verhalen worden beloond met een prijsje. 
* Mocht uw kind huiswerk voor lezen en/of spelling meekrijgen waarover zij vragen hebben, dan kan dit ook besproken worden tijdens de online sessies. 

Verhalenwedstrijd 

Laat je inspireren door één van de onderstaande foto's en maak daarbij een spannend, grappig verhaal. Heb je zelf een ander leuk plaatje, dan mag dat ook. Het is natuurlijk leuk als het verhaal gaat over hoe jouw wereld er nu uit ziet de komende weken. Het kan gaan over virussen, thuis zitten, niet naar school. Het mag een fantasieverhaal zijn of echt gebeurd. Verzin zelf maar iets! 
Je kunt hiervoor heel goed IntoWords gebruiken, het hulpmiddel wat jou helpt bij lezen en schrijven. Jouw behandelaar kan zorgen voor een gratis inlog. Zij kan jou ook helpen om ermee te leren werken. 
De leukste inzendingen krijgen een prijsje! 

Bereikbaarheid KBC: 


Voor uw vragen zijn wij telefonisch en per e-mail bereikbaar. 
Tel.nr: 038 - 45 46 400 (secretariaat) 
E-mail: info@kbc-dyslexie.nl 
Website: www.kbc-dyslexie.nl 

Telefoonnummers praktijkhouders: 
Renske van der Stege (diagnostiek): 06 - 41 60 67 21 
Esther Molema (behandeling): 06 - 48 129 468 

De telefoonnummers en e-mailadressen van de behandelaars zijn bekend bij ouders en betrokkenen op school. 
Bedankt voor uw begrip en medewerking! Wij doen ons best om onze dienstverlening zo zorgvuldig mogelijk voort te zetten. Het zal een uitdaging zijn voor iedereen, maar samen komen we heel ver! 
Email: info@kbc-dyslexie.nl 

Wilt u zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief, klik op: unsubscribe from this list.
Of wijzig uw gegevens:  
update your preferences 
Twitter
Website KBC-Dyslexie
Facebook