Artikel skriven av Yvette Lissman för Egenutgivarna
View this email in your browser


BOKMÄSSEDEBUT

Nu är det redan några veckor sedan min debut som utställare på DEN bokmässan skedde.

Jag talar naturligtvis om Bok- och biblioteksmässan i Göteborg som går av stapeln i slutet av september varje år.

[Bildtext: Monterbygge dagarna innan.aken som är snickare hjälpte till att montera och tapetsera]

    Vi är många som  ställer ut med olika slags budgetar. Själv delade jag den allra minsta montern med Edita Ramoniene från Print in Baltic, torsdag och fredag, sedan åkte hon hem till Litauen igen, eftersom det bara var branschdagarna som var intressanta för hennes del.
 

   På lördag hade vi en gäst (Charlotte Wikhall) som hyrde in sig för en dag och på söndag höll Lennart Guldbrandsson ett föredrag om samarbeten hos mig.

 

  Jag var alltså ensam ganska mycket i montern och det var slitigt men kul! 
 

  Bara att hitta och planera inredningen var ett hästjobb trots att vi hade en liten monter. 
 

  Flera dagar precis innan sprang jag runt som en skållad råtta och letade inredning och annat. Hade jag haft tillgång till en stor lagerlokal hade jag naturligtvis gjort detta långt i förväg men nu fick det bli såhär. Jag hade visserligen kollat igenom massor av sidor på nätet innan men det är ändå något annat att se saker och ting på riktigt. Vi hade tidigare bestämt oss för att bryta av mot andras budgetmontrar och försöka skapa ett  blickfång som drog besökarna till oss. Det fungerade delvis. 

 

[Bildtext: Montern klar, men behöver en ny styling]
 

  Eftersom vi behövde sittmöjligheter när vi skulle prata med framtida kursdeltagare och kunder så ställde vi bokhyllorna längst bak, delvis också då Edita hade provtryck/provböcker med sig som inte var till salu, vilket gjorde att många inte vågade komma fram och titta.
 

  Lösningen blev istället att stå och hålla i böckerna längst fram vilket slet hårt på ryggen men gjorde stor skillnad i försäljningen. På lördag, när vi kunde tömma hyllorna på provböckerna, möblerade vi om så hyllorna stod längst fram vilket var bättre både för ryggen och försäljningen.

 

  Försäljningen ja, det är också en fråga. Om man räknar med att sälja massor av böcker och bli rik på bokmässan så säger jag direkt - GLÖM DET!  
 

  Konkurrensen är stenhård, speciellt eftersom det inte bara är du som säljer böcker på mässan.
 

  Det är ju hundratals andra och det finns tusentals titlar att välja mellan för besökarna. 
 

  Men om du kommer till mässan för att synas, marknadsföra dig och nätverka - DÅ kan jag varmt rekommendera att boka plats, bara du är beredd på att ta den ekonomiska kostnaden. 

  För det är DYRT att ha monter på mässan! 
 

[Bildtext: Montern klar efter ommöblering]

 

  Vår lilla minimonter kostade omkring 10000 och sedan inredning, möbler, boende godis ev.tapeter och  färg, mässmaterial, visitkort, foldrar och el  osv på det. Det räknas snabbt ihop till rätt stora summor.

 

  Med det sagt så tycker jag ändå mässan var givande.
 

  Jag fick träffa många av mina FB-författarvänner på RIKTIGT.
 

Bara en sån sak som att kunna kramas och prata i verkligheten! 

 

[Bildtext:Jag fick också tillfälle att träffa och prata med flera medlemmar i Egenutgivarna, vilket var fantastiskt kul. Ser fram emot fler sådana möten]
 

   Jag fick även träffa min styrelsekollega Karin Eberhardt för första gången. 

 

  Vi har annars alla våra möten digitalt via nätet, så det var också roligt.

 

  Allra bäst gick det på branschdagarna för mig, dvs torsdag och fredag, då alla bibliotek, skolor och litteraturstuderande mfl. var där.
 

  Framförallt biblioteken fotade mina böcker för framtida inköp och jag sålde också ganska bra då. Allt som allt sålde jag 65 böcker av två titlar under dessa 4 dagar men på lördagen var jag så slut att jag knappt orkade engagera mig så jag valde att nätverka mer då och inte vara så aktivt säljande, dels för att jag hade en gästförfattare i montern och dels för att jag faktiskt var tvungen att vila lite. 
 

  Så för mig var lördagen den dag som gick sämst trots att det var mest folk på mässan då, men det berodde nog mycket på min egen energinivå. Hade jag orkat vara mer alert och stå upp lika mycket som de första två dagarna hade jag nog fått iväg ytterligare ca 10 - 12 böcker.

 

[Bildtext: Ordförande Yvette Lissman och sekreterare Karin Eberhadt träffades IRL.]

  Något som jag också gjorde under mässan var att anteckna. Jag skrev ner allt jag kom att tänka på som var bra att ha med sig till nästa år och kanske även till andra mässor. 

Råd och tips till mig själv alltså. 
 

  Jag skrev också ner vad jag själv inte var så nöjd med som utställare och vad jag själv ska tänka på som framtida arrangör av Alingsås Litteraturfestival som kommer gå av stapeln nästa år.

[Bildtext: Många goa besökare och web-bekanta dök upp och kramades. Man stod väldigt mycket på hårt betonggolv, så ha bra skor på er!]

  Jag kan varmt rekommendera att göra just detta själv. Om du är besökare och planerar att vara utställare eller arrangör av något event i framtiden- fram med anteckningsblocket/ telefonens noteringar och skriv upp det du gillar, saker du lägger märke till och även saker du vill undvika att göra.

Jag lämnar en del av dessa råd här, men tänk på att de är mina egna erfarenheter som kanske inte stämmer för dig. 
 

  Man måste, som alltid, hitta det som fungerar för en själv! 

Hoppas snart få se er medlemmar på event och bokmässor framöver! 

Tips och råd

 • Ha ett bra underlag att stå på. Fötterna tar stryk av betonggolvet. En brottarmatta, ev. med en vanlig matta tejpad ovanpå kanske kan funka. 
 • Ha superduper bra skor av samma anledning. Fötterna tar stryk!
 • Exponera böckerna ordentligt längst fram på ett snyggt sätt. Framsida och baksida ska synas så det är lätt att läsa när man går förbi
 • Se till att din hemsida är uppdaterad innan mässan
 • Ha gärna bokmärken istället för visitkort att dela ut, gärna med dina titlar på.
 • Fler titlar verkade göra människor mer benägna att stanna och titta på böckerna.
 • Om du vill sälja till skolor och bibliotek är det viktigt med flygblad eller vykort med mer info om dina böcker att dela ut.
 • Nätverka!
 • Ta med mat och framförallt dricka så du orkar med och håller energinivån uppe. 
 • Halstabletter är också en livräddare för du kommer prata mycket! 
 • Sätt gärna upp korta utdrag ur böckerna eller recensioner på ett snyggt sätt på väggarna.
   
 • Bränn inte ut dig de första dagarna!
   
 • Var beredd att LE och säga Hej ca en miljon gånger!
 


Artikelförfattare
Yvette Lissman 
Författare och ordförande Egenutgivarna
Copyright © *|2015|* *|Föreningen Egenutgivarna|*, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp