Copy
Over Taalverhalen
O
ver Webred
Bekijk deze nieuwsbrief in je browser

De kers op de taal 18

Nieuwsbrief
Share
Tweet
Forward
+1
Beste taalliefhebber,

over een week worden voor de derde keer de LIA's of de Language Industry Awards uitgereikt. Dat zijn de prijzen van de taalsector voor de taalsector. Er zijn zoals altijd heel wat interessante mensen en organisaties genomineerd in 8 verschillende categorieën. En tot mijn grote verrassing is mijn website taalverhalen.be een van die genomineerden (categorie Website van het jaar). Tot mijn nog grotere verrassing bleek mijn geesteskindje het in de eerste tussenstand nog niet zo slecht te doen:Met zo'n mooi resultaat, gezien de concurrentie toch, begint een mens te dromen. En daarom, liefste lezer, durf ik je om je stem te vragen. Stem Taalverhalen misschien niet naar de overwinning - dat zou wel heel spectaculair zijn - maar naar een knappe plaats in de middenmoot. En - waarom ook niet - moedig je vrienden, familie, collega's, kinderen, leerlingen aan hetzelfde te doen. Een kleine klik voor jou, een belangrijke stap vooruit voor Taalverhalen. Alvast bedankt, en ik hou je op de hoogte!
Vakantie in eigen taal
Onlangs verscheen Vakantie in eigen taal, het nieuwe boek van mijn Nederlandse taalmaatje Gaston Dorren. Het is een bundeling van eerder verschenen artikels en blogposts, die samen met enkele nieuwe artikels een aantal eigenaardigheden van het Nederlands behandelen. Dit boek krijgt in Nederland heel wat aandacht, zoals hier in het Nederlandse radioprogramma De Taalstaat. Het was ook de bedoeling om het boek officieel met de (waarschijnlijk) allereerste online boekpresentatie in Nederland op de wereld los te laten, maar de techniek stak daar helaas een stokje voor. Gelukkig lukte het bij een tweede poging wel, en zo kon ik op 6 maart samen met enkele tientallen anderen Gaston enkele fragmenten uit zijn boek horen voor lezen, kon Sterre Leufkens hem vanuit haar woonkamer interviewen en mochten we een blik werpen in de leefwereld van de taaljournalist (hij fietst terwijl hij schrijft! Echt waar!). Heb je dat gemist? Geen probleem: de opname van dit webinar is intussen vrij beschikbaar. Klik hier en geniet van een vol uur Vakantie in eigen taal.
Gaston Dorren is overigens ook genomineerd voor een LIA, in de categorie Publicatie. Niet met Vakantie in eigen taal, wel met zijn boek Lingo, een Engelse vertaling en bewerking van zijn vorige boek Taaltoerisme. Hij neemt het daar op tegen onder meer Van Dale. Dus als je in die categorie een underdog zoekt om voor te stemmen: ga vooral je gang.
Een website, en zeker een die genomineerd is, staat niet stil. Daarom heb ik voor jou, beste lezer, een nieuwe toepassing toegevoegd: een zoekveld om met één zoekopdracht de belangrijkste taaladviessites van ons taalgebied te doorsnuffelen.
Je kent waarschijnlijk woordenlijst.org (de online versie van het Groene Boekje) en taaladvies.net (de taaladviessite van de Nederlandse Taalunie) wel. Ook de Belgische Taaltelefoon en VRT-taaldatabank en het Nederlandse Genootschap Onze Taal doen vermoedelijk een belletje rinkelen. Op die websites kun je immers terecht met al je taalvragen. Maar je weet niet altijd welke site welke taalvragen al heeft behandeld.
Om te vermijden dat je dezelfde vraag drie keer moet stellen, of je je na een google-opdracht door een hoop irrelevant resultaten moet worstelen, heb ik een aangepaste zoekmachine voor taaladvies voor jou gemaakt. Die zoekmachine doorzoekt op jouw vraag de volgende sites: 
  • Woordenlijst.org
  • de Leidraad op woordenlijst.org
  • Taaladvies.net
  • Taaltelefoon.be
  • de taaldatabank van de VRT
  • de taaladviezen op onzetaal.nl
  • de e-ANS (elektronische Algemene Nederlandse Spraakkunst)
Veel plezier ermee!
 
Vriendelijke groeten,
Miet Ooms
PS: Kent u iemand die geïnteresseerd is in taaladvies en taalverhalen? Bezorg hem of haar dan zeker deze nieuwsbrief!
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
Schrijf je in
Schrijf je in
Copyright © 2016 Webred Taal & Documentatie, Alle rechten voorbehouden.


schrijf je uit    pas je voorkeuren voor inschrijving aan 

Email Marketing Powered by Mailchimp