Copy
Niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie.
Beste allemaal,

De zomer is werkelijk voorbij gevlogen. De Familiedag is al weer over een week en jullie kunnen je nog aanmelden. We hopen jullie dan te mogen begroeten.
Wij hebben er reuze veel zin in! 🦆🦉🐥

Met vriendelijke groet,

Maaike, Michaela en Elke

In deze Online nieuwsbrief:

  • Reminder: meld je voor 15 september aan voor de Familiedag
  • Zien magazine met 'onze' Blindiaan Rita Verduin
  • Een nieuwe Blindiaan
  • Roken ook slecht voor de ogen. Een oogarts vertelt.

Ook de aanmeldperiode voor de Familiedag vliegt voorbij...

Familiedag op zaterdag
22 september 
Vogelpark 
Avifauna

Aanmelden graag kan nog tot en met maandag 17 september as.

Het volledige programma kunnen jullie lezen op onze website en in ons magazine OOG in OOG nummer 67. Aanmelden gaat makkelijk via onderstaande button. Per familie vragen wij een eigen bijdrage in de kosten van € 15,-. Betaling dient met de aanmelding meteen te worden overgemaakt op IBAN NL42 INGB 0005 4496 94  o.v.v. Familiedag 2018.

Na aanmelding volgt een automatische bevestiging. Je ontvangt nog een routebeschrijving en de laatste informatie per e-mail. Indien er nog vragen zijn dan kun je contact opnemen met Maaike Oosterhof: moosterhof@ver-ooginoog.nl of 0653 836 774.

Het adres van het Vogelpark Avifauna is Hoorn 65, 2404 HG Alphen aan den Rijn. Een routebeschrijving en meer informatie kun je vinden op www.avifauna.nl.

Wij hopen dat deze dag héél langzaam voorbij vliegt!

Aanmelden voor de Familiedag gaat eenvoudig via deze button!

Vrolijke vogel kleurplaat vooraf inkleuren

We willen graag de zaal versieren met mooie kleurplaten van vogels ingekleurd door de OOG in OOG kinderen. Hoe leuk zou het zijn als de kinderen thuis een kleurplaat inkleuren en deze meenemen naar de Familiedag.

Op deze manier zijn de kinderen vooraf al betrokken bij het thema en kunnen de kinderen elkaars werk bewonderen.

Via deze linken kun je verschillende kleurplaten downloaden: een vogelhuisje, twee kwebbelende papegaaien en een vrolijke zeemeeuw.

Overbodig om te melden dat de kinderen meerdere platen mogen meenemen. Hoe meer, hoe vrolijker!

Zien Magazine met Rita Verduin


Op de 50 Plus Beurs wordt het Zien Magazine gratis uitgereikt. Dit magazine is een uitgave van het Oogfonds.

Samen met de oogpatiëntenverenigingen maakt het Oogfonds zich sterk voor een betere toekomst voor mensen met (kans op) een oogaandoening. Daarnaast vertelt het magazine bij wie je in de oogwereld voor wat terecht kunt.

Onder het motto ‘Generaties: van familie moet je het hebben’ werden mensen met verschillende oogaandoeningen samen met een familielid geïnterviewd. Rita Verduin, onze columniste Blindiaan, vertelt over haar blinde oog. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om naar de 50 PlusBeurs te komen, dan kun je een exemplaar bij Maaike opvragen.

De eigenlijke naam van de behandeling is een hele mond vol: retinale cryopexie. Het wordt ingezet bij ernstige vormen van glaucoom, de vorm die niet meer reageert op druppels of laserbehandelingen of ooginjecties en vochtaflatende puncties.

 
Het doel van de behandeling is tweeledig. Enerzijds wordt via deze behandeling het netvlies ‘vastgeplakt’ aan de andere lagen in de binnenkant van het oog en anderzijds kan de aanmaak van kamerwater erdoor verminderen.

Kamerwater is niet het water waarmee je je kamerplanten water geeft, maar het vocht dat in je oog zit en dat voor de stevigheid ervan zorgt. Het orgaantje dat het kamerwater aanmaakt heet in ziekenhuisjargon: corpus ciliare.
 

Behandeling

Het oog wordt verdoofd met een injectie onder het oog. Als de verdoving werkt, wordt een zeer koude sonde (cryoprobe) van buitenaf tegen de wand van oog gezet zodat alle lagen bevriezen, ook het netvlies in de binnenkant van het oog.

Cryotherapie creëert littekens, zoals ook de laserbehandelingen van twee jaar geleden dat deden.

Laseren werkt met warmte, bij cryotherapie wordt levend weefsel verbrandt via extreme koude. Het werkt als het bevriezen van een wrat: met bevriezing wordt een verbrandingseffect tewerkgesteld.

Ik zag gelukkig helemaal niets van het gefrut in mijn oog, soms is het een ware zegen dat mijn slechte oog honderd procent blind is.
 

Corpus ciliare

Tegelijk met de behandeling van het netvlies wordt ook het corpus ciliare bewerkt, met als doel dat gedeeltelijk uit te schakelen.
 
Omdat het oog een zekere druk moet houden, wordt niet het hele corpus ciliare uitgeschakeld, maar een beperkt deel ervan. Omdat dit een soort trial-and-error-proces is, moet je het effect van de behandeling afwachten of het afdoende is gedaan.

Bij mij is het de eerste keer duidelijk niet goed gegaan.
 
Na twee weken bleek ik alweer een interne bloeding in mijn oog te hebben gehad en liep de oogdruk weer op, met als consequentie: opnieuw hoofdpijn. Helaas van de soort die niet vanzelf weggaat.
 
Bij de tweede cryopexie hebben ze me flink te pakken gehad.
 

Vrijdag de 13e

Op de dag dat de behandeling plaatsvond, alweer bijna vier weken geleden, op vrijdag de 13e!, heb ik bijna een paniekaanval gehad van de pijn. Ik wist niet dat je je zó ellendig kunt voelen.

Als ik op een schaal van 1 tot 10 de hevigheid van de pijn had moeten duiden, dan is het zeker een dikke 13 geweest.


 

Pijnmedicatie

Sindsdien slik ik een heel arsenaal aan pijnmedicatie. Van paracetamol via naproxen naar oxy-nog-wat, in een langzame-afgifte-vorm voor de continue pijn en ook nog in een piek-pil waarmee te heftige hoofdpijn met enige snelheid verholpen kan worden.  In de laatste twee middelen zit opium.

In totaal slik ik een slordige 22 pillen per dag en daar komt de hoofdpijn evenzo vrolijk doorheen.

Daarnaast moet het zieke oog met vijf verschillende oogdruppels worden gedruppeld, ’s ochtends en ’s avonds.

Ik probeerde na zo goed als drie weken de opium te minderen, maar dat kwam me duur te staan met een totale off-day vorige week woensdag. Hoe zo’n off-day eruit ziet: hoofdpijn, hoofdpijn, een fikse tussentijdse huilbui en nog meer hoofdpijn.
 

Tabak

Ik had en heb er zo tabak van, van mijn leven dat zich opnieuw op de vierkante centimeter afspeelt en van de hoofdpijn. Wat een rottige pijn is dat.

Mentaal is het een dingetje als je helemaal geen vooruitgang bespeurt.
Ik werd er mega-chagrijnig van.
 

Leven

Ondertussen zijn anderen lekker aan het leven en zijn bezig met huizen opknappen, verhuizen, nieuwe banen starten, diploma’s behalen, ambities realiseren, op terrasjes zitten, met vakantie gaan, lekker sporten, meedoen aan hardloopwedstrijdjes…

En ik zit in mijn kleine bubbeltje me miserabel te voelen.

Zo oneerlijk. Zo, zo…
 

Zelfmedelijden

Tsja, kijk…, dit is puur zelfmedelijden natuurlijk.

Daar schiet helemaal niemand iets mee op.

Ikzelf nog het minst.

In plaats van mopperen op anderen en medelijden hebben met mezelf, kan ik niet anders dan me overgeven aan dat het even niet anders is.
 

Dus

Nu is er pijn, zijn er pillen en druppels, is er een verbod op sporten.

Het is zoals het is.

Ooit wordt het beter.

Wordt vervolgd...
Rita Verduin

Vallen en opstaan

Lees het lotgenotenverhaal van Rahmon Zondervan en klik op de foto. 


 

Net echt, wat een kunstenaars!

Een mooi artikel uit de Volkskrant. Hoe patiënten hun gezicht weer terugkrijgen. Een net echt oor, neus of oog...

Shirley Bouman is zo'n kunstenaar! Dit artikel delen we graag met onze leden via deze link.

Agenda


18/22 sep - 50PlusBeurs, Utrecht
22 sep - Familiedag 
29 sep - Wandeling Abcoude/Driemond
 3 nov - Workshop Contactdag, Utrecht
10 nov - Oogcongres, Utrecht

Het activiteitenprogramma voor het jaar 2018 van Vereniging OOG in OOG kun je lezen via deze link.

Oogarts aan het woord: roken


Oogarts Prof. dr. B.J. Klevering, oogarts in het Radboudumc, schreef een artikel over roken.
 
Anderhalf jaar geleden deed advocaat Bénédicte Ficq namens twee longpatiënten en Stichting Rookpreventie Jeugd aangifte tegen de tabaksindustrie. Deze aangifte kreeg ruime aandacht in de media. Terecht: de gevolgen voor de volksgezondheid, ook financieel, zijn enorm. Aan de andere kant: een strafzaak? Mensen kiezen er toch zelf voor om te roken? Je moet als roker wel een enorme plaat voor je hoofd hebben als je nu nog niet op de hoogte bent van de risico’s.

Ook oogaandoeningen
Voor de oogheelkunde alleen is het al een treurnis wekkend lange lijst: van staar tot leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Niet alleen relatief onschuldige problemen als droge ogen maar ook ernstige aandoeningen als netvliesafwijkingen bij diabetes (diabetische retinopathie) en glaucoom. De kans op uveïtis – een vaak chronische, inwendige oogontsteking – is tweemaal verhoogd bij rokers. Graves orbitopathie – een ernstige ontsteking van de weefsels in de oogkas –  ontstaat zelfs acht keer vaker bij mensen die roken en verloopt vaak ook veel ernstiger.

Je kunt het volledige artikel lezen via deze link
Copyright © 2018 Vereniging OOG in OOG - All rights reserved.Je ontvangt dit nieuwsbericht als lid, donateur of relatie van Vereniging OOG in OOG. Controleer je gegevens via deze link of actualiseer je gegevens.

Wil je Online Nieuws niet meer ontvangen, meld je dan af via de volgende link:  afmelden online nieuws 
Colofon:
Vereniging OOG in OOG        | KvK 5070900
 RSIN: 822891220  | Fiscaalnr. 8228.91.220.
 Tel: (078) 613 92 42  | 0653 836 774


Vroegestraat 5
2951 VT  Alblasserdam
info@ver-ooginoog.nl
Tip de redactie en stuur een mail naar Annemarie
van Tiel via avantiel@ver-ooginoog.nl
 
OOG in OOG Tweets
Openbaar
OOG in OOG films
OOG in OOG plaatjes
Nog meer informatie op onze website
Besloten Facebook-groep voor leden


This email was sent to rita.verduin@gmail.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vereniging OOG in OOG · Veldhuizenstraat 75 · Amsterdam, MA 1106 DG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp