Copy
Nyhetsbrevet Evas skrivskola, nr 1/2017
Läs i din webbläsare istället

Bygg läsbara meningar

Skriv meningar som lyfter fram huvudbudskapet och markera hur meningarna hänger samman. Då blir texten lättare att läsa och chansen ökar att din text når fram.
 
Under förra året skrev jag om att skriva i rätt ordning (8/2016), det vill säga att börja med textens syfte, perspektiv och genre, samt om textens disposition (10/2016). Nu har turen kommit till lite mindre textenheter, nämligen meningarna.
 
Det viktigaste att tänka på när du formulerar dina meningar är att människans korttidsminne är väldigt begränsat. Om informationen som passerar korttidsminnet ska skickas vidare till långtidsminnet måste den kännas meningsfull och kunna passas in i ett sammanhang.
 
Om meningens huvudbudskap kommer först i slutet blir det många ord att hålla i korttidsminnet innan du får ett sammanhang att hänga upp dem på. Resultatet blir att du tappar fokus eller glömmer vad du har läst.
 
Det är på grund av detta som man brukar rekommendera skribenter att undvika så kallad vänstertyngd. En vänstertung mening har ett långt fundament (det som står före det finita verbet i en huvudsats). Här är ett exempel med ett långt fundament – av meningens tolv ord står tio före det finita verbet:
 
Den trötta och utmattade skribenten med den synnerligen trubbiga pennan skrev långsamt.

Av samma anledning bör du undvika inskott som styckar upp meningen:
 
Skribenten ville gärna, fast hon egentligen inte visste om det var möjligt, skriva en bästsäljare.
 
Långa meningar kan förstås också bli belastande för korttidsminnet, men behöver inte bli det. Om du samlar en tanke i meningen genom att haka på leden i en naturlig följd kan den långa meningen tvärtom underlätta för läsaren.
 
Skriver du bara korta meningar blir texten stolpig och får otydligare sammanhang. För att vi ska förstå en text är det nämligen viktigt att vi markerar textens samband, och här spelar bindeord som men, dessutom, följaktligen, också, å ena sidan etc. en stor roll. Och dem hittar vi framför allt i bisatserna.
 
Så tänk på att variera meningslängden, lyft fram meningens huvudbudskap och undvik att krångla till meningen med inskott.

Skriv musik

Författaren och skrivutbildaren Gary Provost skrev en gång ett elegant exempel på hur varierad meningslängd skapar en musikalisk text. Citatet (som är på engelska) valsar nu runt på nätet i en färggrann variant som ytterligare illustrerar variationen, och det finns även uppläst på Youtube.

Kolla och lyssna gärna, citatet visar verkligen på hur värdefullt det är att variera meningslängden.



 

Boktipset

Att skriva bättre i jobbet av Ehrenberg-Sundin m.fl.
Det här är en basbok i att skriva brukstexter, för den som skriver i arbetet på ett företag, en myndighet eller en organisation. Den behandlar bland annat meningsbyggnad, men även mycket annat. Läs mer om den i mitt blogginlägg.

Träna ditt skrivande

Vill du lära dig mer om hur du bygger ihop meningar så att dina mottagare vill läsa dina texter och det går lätt för dig att skriva dem? Min webbkurs Så skriver du ditt nyhetsbrev har fått väldigt fina omdömen. Den hjälper dig att komma igång med att skriva nyhetsbrev samtidigt som du får en skrivmetod som fungerar på allt annat du skriver. Prova första delarna av kursen gratis!
 
Mejla gärna det här nyhetsbrevet till någon du tror skulle tycka att det var intressant, eller dela det i sociala medier (tyvärr går det inte att ändra texten på nedanstående knappar till svenska).
Forward
Share
Tweet
+1
Copyright © 2017 Evas skrivskola, All rights reserved.

Om du har fått mejlet för att någon har delat det till dig kan du välja att prenumerera.
Tidigare nyhetsbrev hittar du i arkivet.

Jag som ger ut Evas skrivskola heter Eva Sahlström och är examinerad språkrådgivare och journalist. Läs mer om mig och mina tjänster på www.sahlstrom.info och följ mig gärna på Facebook där jag bland annat ger skrivtips. Om du vill satsa mer på att utveckla ditt skrivande har jag webbaserade skrivkurser på Evas skrivskola.
 
Min postadress är:
Evas skrivskola Sorterargatan 12 Vällingby 162 50 Sweden
kontakt@evasskrivskola.se


Vill du göra förändringar i din prenumeration?
Här kan du uppdatera dina inställningar eller avsluta prenumerationen

Email Marketing Powered by Mailchimp