Copy

Januari 2016 - Nieuwsbrief vocale muziek

Bekijk de nieuwsbrief in je browser

Het team van Stichting Maestro wenst iedereen een muzikaal 2016! Dit is al weer de derde Nieuwsbrief in de vernieuwde lay-out, die wellicht al weer vertrouwd aandoet. Stuur deze nieuwsbrief gerust door of deel hem via de social media knoppen onderin, zodat iedereen die interesse heeft deze nieuwsbrief kan lezen! Wil je meer weten? Neem dan contact op via info@stichtingmaestro.nl

Workshops Maestro bij voorronde Nederlands Koor Festival

Het NKF is hét landelijke evenement op koorgebied. Kwaliteit staat centraal, maar alle koorsoorten zijn welkom! Koren die kans zien in de finale te komen, strijden om de titel Koor van het Jaar. Doel van het NKF is om gemotiveerde koren te helpen nóg beter te worden.

Op zaterdag 16 januari vindt in het gebouw van Factorium Podiumkunsten in Tilburg de eerste NKF-voorronde van dit jaar  plaats. In totaal doen 7 koren mee. Tussen de optredens door verzorgt Stichting Maestro drie leerzame workshops, waaraan ook het publiek (gratis) kan deelnemen:

  • Zangpedagoog Kathelijn van Dongen laat je ontdekken hoe je je stem op verschillende manieren kunt laten klinken: je kunt zingen in je spreekstem (pop/musical) maar ook met een vol geluid (klassiek/musical).
  • Theaterdocent Lieve van Tuijl verzorgt een praktische workshop Koorregie. Geen vaste pasjes of choreografie, maar een duidelijk antwoord op vragen als: hoe maak ik echt contact met het publiek, hoe geef ik uitdrukking aan wat ik zing.
  • Zangcoach Nanneke Piek gaat aan de slag met Circle Singing, waarbij zangers van alle niveaus op een laagdrempelige manier samen een prachtig vocaal muziekstuk improviseren op basis van eenvoudige melodische en ritmische motieven.

Wees er dus bij in Tilburg! Kijk hier voor meer informatie en het complete dagprogramma.


Korte terugblik Koorregiedag

Op 14 november van het afgelopen jaar organiseerde Stichting Maestro een Koorregiedag in Tilburg. In totaal zo'n 60 deelnemers lieten zich inspireren door docenten Meta Stevens en Marijke de Wit. In de ochtend waren vooral de docenten zelf aan het woord, en werd aan de hand van diverse praktische oefeningen verkend wat zoal de mogelijkheden en het effect van koorregie kan zijn. 's Middags konden deelnemers zelf aan de slag met twee gastkoren, om het geleerde in de praktijk te brengen. De dag werd besloten met een korte presentatie in de Podiumzaal van Factorium.

Enkele foto's op 
www.stichtingmaestro.nl/archief geven een impressie.


Maestro activiteiten voorjaar 2016

Ook in het nieuwe jaar heeft Stichting Maestro weer een interessant scholingsaanbod. Graag maken we jullie attent op enkele activiteiten. Zet ze meteen in je agenda, of meld je direct aan via de website!

30 januari   MDO+ Workshop Koorimprovisatie - Wilko Brouwers
Improviseren vraagt vrijheid en creativiteit, maar kan niet zonder kaders.
Dirigent en componist Wilko Brouwers coacht koren in het ontwikkelen van geslaagde improvisaties, in goede dialoog met de zangersgroep. Voor dirigenten met enige praktijkervaring en andere belangstellenden
.
Locatie: Factorium Podiumkunsten - Tilburg
Tijd: zaterdag 30 januari 2016, 10.00 - 13.00 uur
Kosten: € 27,50

20 februari   Start Basiscursus koordirectie 1 & 2
Voor beginnende koordirigenten. In 9 dagdelen wordt de basis gelegd voor een beter koorleiderschap. De ambachtelijke vaardigheden staan centraal: naast dirigeertechniek is er ook ruime aandacht voor stemvorming. Onderwerpen als solfège en muziektheorie worden op een praktische manier geïntegreerd in het lesprogramma. Docenten zijn Frank Hermans en Kees Doevendans. Bezoek de website voor meer informatie, of neem contact op met Ramon van den Boom.

Locatie: Factorium Podiumkunsten - Tilburg
Tijd: startbijeenkomst zaterdag 20 februari, 10.00 - 16.00 uur, overige lessen eens per 2 à 3 weken op zaterdagochtend
Kosten: € 325,-

25 juni    Maestro Masterclass Koor & instrumenten 
Onder de deskundige en bevlogen leiding van Caroline Westgeest leer je de fijne kneepjes van het werken met koor & instrumentaal ensemble. Na een voorbereidende bijeenkomst op 11 juni ga je op 25 juni direct zelf aan de slag met een ensemble van strijkers. Later op de dag schuift ook het koor aan. Wees er snel bij, want er is maar plaats voor een beperkt aantal deelnemers...!

Locatie: Factorium Podiumkunsten - Tilburg
Tijd: 11 juni 10.00 - 13.00 uur / 25 juni 9.30 - 15.30 uur
Kosten: € 125,-

Meerjarige Dirigenten Opleiding - tweede leerjaar
In januari start het tweede leerjaar van de MDO. Het is onder bepaalde voorwaarden nog mogelijk om in te stromen, en zo in één jaar het diploma 'Amateur-koordirigent' te behalen. Lessen zijn eens in de twee weken op zaterdag in Tilburg.

Wil je meer informatie over een van deze activiteiten? Stuur dan een berichtje aan Ramon van den Boom via info@stichtingmaestro.nl


Leuk weetje: Nederland (bijna) hoogste koordichtheid 

Uit een groot onderzoek naar koren op het Europees continent (inclusief Rusland) blijkt dat Nederland samen met Oostenrijk het hoogste percentage koorzangers en -zangeressen heeft. Maar niet ter wereld: alleen al Amerika scoort hoger. Klik hier om het complete artikel te lezen (NRC, 21 december 2015).

Inspiration Day #2 met o.a. Merel Martens

Naar aanleiding van de zeer enthousiaste reacties op de druk bezochte Inspiration Day op 12 december jongstleden heeft Fontys Hogeschool voor de Kunsten besloten een extra bijeenkomst te organiseren op zaterdag 27 februari aanstaande. Merel Martens, die eerder voor Maestro een succesvolle workshop verzorgde, is als docent betrokken bij de opleiding 'Vocal Leadership', een innovatieve kijk op koorleiding.
Tijdens de 'Inspiration day' kun je kennismaken met de methodes 'the Organic Choir' en 'the Intelligent Choir'. De dag is bedoeld voor koordirigenten, muziekdocenten, zangers, studenten, zangdocenten en andere liefhebbers. 

Locatie: Fontys Hogeschool voor de Kunsten - Tilburg
Tijd: 27 februari, 12.00 - 19.00 uur
Kosten: € 99,-

Lees meer op http://fontys.nl/Studeren/Opleidingen/Docent-Muziek/Vocal-Leadership.htm of bekijk het filmpje

Vacatures

Regelmatig ontvangen we vragen van koren die op zoek zijn naar een nieuwe dirigent. Wil je zelf ook een vacature melden? Stuur dan een bericht aan info@stichtingmaestro.nl.


Venrays Mannenkoor
Het Venrays Mannenkoor zoekt iemand die als 2e dirigent zou willen fungeren, en die iedere donderdagavond aanwezig kan zijn. Wie belangstelling heeft of meer wil weten kan rechtstreeks contact opnemen met Harry Surminski, 06 - 53 23 32 32.

Kerkkoor in Moergestel
Het Kerkkoor in Moergestel is op zoek naar een (amateur) koordirigent. Repetities zijn op de maandagavond, en éénmaal per maand is er een mis op zondag om 11.00 uur. Meer informatie bij Dila Zalialdinova (die het koor op piano begeleidt), 013 - 46 76 193.

Share
+1
Tweet
Share
Forward
Copyright © 2016 Stichting Maestro, Alle rechten voorbehouden.


Uitschrijven    Gegevens bijwerken