Copy

Juni 2020 - Nieuwsbrief Stichting Maestro

Bekijk de nieuwsbrief in je browser

Wanneer mogen we weer...?

Ongetwijfeld de vraag die op het ogenblik het meest gesteld wordt in korenland. Nu de ergste schrik van de corona-pandemie in Nederland lijkt weggeëbd en veel voorschriften versoepeld worden, vragen koorzangers zich af wanneer ze weer veilig ècht samen kunnen zingen. Want laten we wel wezen: repeteren via Zoom is best te doen voor een tijdje, maar toch niet te vergelijken met de beleving van een 'live' koorrepetitie! 

Helaas laat de vraag zich nog altijd niet eenvoudig beantwoorden. Informatie over de actuele stand van zaken vind je op de website van Koornetwerk Nederland (klik hier). Daar vind je ook een protocol en aanvullende richtlijnen voor de koorsector, die op basis van ervaringen in de praktijk in de komende maanden nog verder worden bijgesteld. Maestro denkt zo nodig graag met je mee bij de praktische uitwerking van deze richtlijnen voor je eigen koor. Stel je vragen via info@stichtingmaestro.nl.

Heel veel repetities, workshops en voorstellingen zijn in het water gevallen door de corona-maatregelen. Tegelijkertijd is er een verbluffend aantal creatieve online initiatieven ontstaan, en hebben veel dirigenten een schat aan kennis en ervaring opgedaan met digitale werkvormen. Ongetwijfeld zal dit, ook na corona, blijven doorwerken in de koorpraktijk. Daarom zal Maestro in het nieuwe seizoen meer dan voorheen aandacht besteden aan online werkvormen!

Doordat enkele onfortuinlijke voorvallen veel aandacht kregen in de media, dreigde het beeld van koorzingen als 'superverspreider' de overhand te krijgen. Even hadden we het imago van 'gevaarlijkste hobby ter wereld' - wat dan wel weer inspiratie opleverde voor filmpjes als dit... Gelukkig wordt de berichtgeving op basis van goed geïnformeerde bronnen inmiddels sterk genuanceerd, en komt er steeds meer zicht op het moment en de manier waarop repetities op een veilige manier kunnen worden hervat.

In deze Nieuwsbrief vind je onder meer informatie over onze korte cursus 'Dirigent online' met Don Henken en Juliette Dumoré. Verder informatie over initiatieven van onze collega's in Nederland en Vlaanderen, en net als altijd besluiten we met enkele vacatures (koor-zoekt-dirigent). Wil je deze Nieuwsbrief delen? Stuur 'm dan gerust door per mail of via de social media-knoppen onderaan!

Korte cursus 'Dirigent online'

Zoek je inspiratie om je online repetities nog leuker te maken? Wil je weten hoe je digitale werkvormen, ook in de toekomst, ondersteunend kunt (blijven) inzetten in je praktijk? Ervaringsdeskundigen Don Henken (dirigent) en Juliette Dumoré (vocal coach) nemen je mee in deze praktische online cursus, boordevol inspirerende tips en tricks voor dirigenten uit alle muzikale genres die online repeteren met hun koor! Aan bod komen onder meer: leuke inzingers, werken met ritme, stemgebruik, eigen repertoire, Vocal Painting, maken van een opname, warming up & cooling down. 

De lessen worden gegeven op:
- donderdag 18 juni
- dinsdag 23 juni
- donderdag 25 juni
- dinsdag 30 juni
Steeds van 10.30 tot 12.00 uur.

Kosten voor deelname bedragen € 125,- (inclusief BTW). We maken gebruik van het platform Zoom. Om te kunnen deelnemen heb je een laptop, computer of tablet nodig met (ingebouwde of losse) camera en microfoon, en een stabiele internetverbinding. Maximaal 15 deelnemers. Meer informatie of aanmelden: info@stichtingmaestro.nl.


Community of Practice

Mensen leren van en met elkaar, als we met anderen praten over wat ons bezighoudt, over ons werk of over een passie die we delen. Gaan we echt samen aan het werk, dan kan het leren in een stroomversnelling komen, en blijken we vaak in staat om lastige problemen te kraken en innovatieve oplossingen te bedenken.

De Community of Practice (CoP) van Stichting Maestro is een groep koordirigenten die hun kennis en ervaringen delen, en zo met elkaar leren om beter met de problemen en uitdagingen van de praktijk om te gaan. In de afgelopen maanden bleek onze CoP van grote toegevoegde waarde: met regelmaat spraken de deelnemers elkaar (online) om ervaringen en kennis uit te wisselen over bijvoorbeeld repeteren via Zoom. Op dit moment staat vooral het voorzichtig weer oppakken van de 'live' repetities centraal in de gesprekken.

Met elkaar vormen we een veilige, constructieve en betrokken leeromgeving, waar ruimte is om allerlei vraagstukken te bespreken: artistiek, organisatorisch, financieel, repertoire, werkvormen, persoonlijk, universeel, etc. Wil je ook eens kennismaken met onze Community of Practice, of deelnemen aan een van de volgende (online) sessies? Stuur dan een kort berichtje met je motivatie naar info@stichtingmaestro.nl.


Ateliers

Elke maand organiseert Maestro op zaterdagochtend een boeiend Atelier voor koorzangers en hun dirigenten. Helaas konden in de afgelopen maanden de workshops van onder meer  Rohan Poldervaart (foto) en Mariëtte Effing niet doorgaan. Met de docenten is afgesproken dat deze op een later moment worden ingehaald, zodra dat weer mogelijk is. Hou daarom onze Nieuwsbrief goed in de gaten, of kijk regelmatig op www.stichtingmaestro.nl voor actuele informatie.


Vacature bestuurslid (m/v)

Met het oog op de zittingstermijn van het huidige bestuur is Stichting Maestro op zoek naar een of twee nieuwe bestuursleden, om continuïteit in de toekomst te waarborgen. Het bestuur van Maestro bestaat uit een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. De functie van de bestuursleden is onbezoldigd. Kandidaten beschikken bij voorkeur over:

  • bestuurlijke ervaring
  • affiniteit met positie en rol van amateurkunsten
  • persoonlijke betrokkenheid bij amateurkoren in Brabant
  • zitting in het bestuur zonder last of ruggespraak
  • voldoende tijd (ca. 8 vergaderingen per jaar, naast (beperkte) extra inzet bij activiteiten)

Belangstelling? Neem voor meer informatie contact op met coördinator Ramon van den Boom via info@stichtingmaestro.nl.

KORTE BERICHTEN

Singing Brussels - Op zondag 7 juni nodigen BOZAR en Koor&Stem je uit om deel te nemen aan verschillende (gratis) online workshops, o.a. over zingen, ritme en ademtechnieken. Zing en laat je stem horen tijdens deze speciale editie van Singing Brussels Celebration. Kijk hier voor meer informatie.

#Zinginuwkot - Onder deze noemer deelt Koor&Stem Vlaanderen nòg meer inspiratie voor dirigenten en zangers die thuis en online willen blijven zingen, onder andere in de vorm van korte filmpjes. Kijk hier voor meer informatie.

Dirigentenwerkplaats - Ook onze collega's van de Dirigentenwerkplaats Utrecht delen tips en trics voor online repeteren. Je kunt ook je eigen suggesties achterlaten, om zo je collega's verder te helpen. Kijk hier voor meer informatie.

Cantarode - Dit vermaarde internationale koorfestival in Kerkrade opent de inschrijving voor de zesde editie, van 13 t/m 16 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie over programma en aanmelden.

World Choir Games - De grootste zangwedstrijd voor koren ter wereld die deze zomer in Vlaanderen zou plaatsvinden, wordt uitgesteld naar juli 2021. Meer dan 550 koren met samen ruim 23.000 zangers uit 74 landen hadden zich al aangemeld. Actuele informatie vind je hier.

Koor-zoekt-Dirigent

Zoekt jouw koor een nieuwe dirigent of begeleider? Mail ons via info@stichtingmaestro.nl, dan nemen we jouw oproep mee in de volgende Nieuwsbrief! Hieronder zie je de laatste vacatures:

Dameskoor Invite uit Deurne is per direct op zoek naar een dirigent(e). Wij zijn een koor van ongeveer 25 leden en zingen voornamelijk lichte popmuziek. We repeteren nu op de donderdag van 19.45 tot 21.45 uur, maar zijn eventueel bereid om uit te wijken naar de woensdagavond. Repetities zijn in het Hofke van Marijke in Deurne. Meer informatie bij Franka Strijbos, secr.invit@outlook.nl, 06-37480689

Gemengde zanggroep ’t Zingt uit Son en Breugel zoekt voor zo spoedig mogelijk na de Corona beperkingen een dirigent. Het koor telt ca. 30 leden en zingt een gevarieerd repertoire, zowel a capella als met begeleiding. Er wordt elke dinsdagavond buiten de schoolvakanties gerepeteerd in gemeenschapsgebouw 'De Boerderij' in Son en Breugel, van 20.30 tot 22.00 uur. Meer informatie: Kees van der Woude, c.vdwoude@upcmail.nl / 06-51183092.

Iers koor de Kabelgat Ramblers in Veghel zoekt een dirigent (m/v). Wij zijn een regionaal koor dat Ierse en daaraan verwante Engelstalige folksongs zingt. Gezelligheid en professionaliteit gaan bij ons hand in hand. Het koor bestaat uit 22 zangers en enkele muzikanten. Wij repeteren op dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur bij Grand Café Sax & Jazz in Veghel en treden 8 à 10 keer per jaar op in de regio. U kunt meer over ons vinden op www.kabelgatramblers.nl. Wij zijn op zoek naar een dirigent (m/v) die
-    affiniteit heeft met ons repertoire
-    het koor meerstemmig laat zingen en op een hoger plan brengt.
-    beschikbaar is vanaf 1 juli of eerder indien mogelijk.
Belangstelling? Neem dan contact op met Hans Verheijen via jg.verheijen@outlook.com.

Share Share
+1 +1
Tweet Tweet
Share Share
Forward Forward
Copyright © 2020 Stichting Maestro, Alle rechten voorbehouden.


Uitschrijven    Gegevens bijwerken
 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Maestro · Emmastraat 39 · Goirle, 5051 LM · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp