Copy

Januari 2020 - Nieuwsbrief Stichting Maestro

Bekijk de nieuwsbrief in je browser

Zingend het voorjaar in met Maestro

Op een frisse maar zonnige zaterdag nu bijna twee weken geleden, organiseerde Maestro een masterclass voor koordirigenten. Docent Ruben de Grauw (zie foto hierboven) had voor de gelegenheid zijn koor Cappella ex Occasione meegebracht, dat in het gevarieerde repertoire (van Bach tot Whitacre) de sterren van de hemel zong!

In de komende maanden staan er bij Maestro nog meer inspirerende activiteiten met topdocenten op de agenda - je leest er alles over in het bericht hieronder. Verder organiseert Maestro een nieuwe Basiscursus Koordirectie. Inschrijven voor de cursus Arrangeren met Don Henken is helaas niet meer mogelijk - het maximaal aantal deelnemers is bereikt.

Ook in deze Nieuwsbrief enkele nieuwe vacatures (koor-zoekt-dirigent), en informatie over interessante initiatieven van onze collega's in Nederland èn Vlaanderen. Ons volledige aanbod vind je op www.stichtingmaestro.nl.

Deze Nieuwsbrief delen? Graag! Per mail of via de social media-knoppen onderaan.

Nieuwe Ateliers

Elke maand organiseert Maestro op zaterdagochtend een boeiend Atelier voor koorzangers en hun dirigenten.

4 april - Circle songs met Rohan Poldervaart

Vocale improvisatie staat centraal in deze workshop – niet op een solerende manier, maar spelenderwijs ga je op zoek naar je eigen creativiteit. Met thema’s en motieven die je zelf maakt, creëer je vervolgens met elkaar een gave circle song. Door goed te luisteren naar elkaar en te reageren op de ander ontwikkel je jezelf als muzikant. En dat komt weer ten goede van je kwaliteiten als (koor)zanger! 
Rohan Poldervaart studeerde o.a. aan de Royal Academy in Aalborg (Denemarken) en specialiseerde zich in Rhythmic Choir Music. Hij is een van de meest innovatieve koorleiders in Nederland, en won in november 2019 met zijn vocal group The BasZment de eerste prijs bij het Balk TOP-festival. Meer informatie vind je hier.


13 juni - Kinderkoor met Mariette Effing

Mariette Effing is o.a. dirigent van het Stadsjongenskoor Oldenzaal, waar ze veel ervaring heeft opgedaan in het werken met jongens en jongemannen van diverse leeftijden. In 2015 ontwikkelde ze het project Boys, keep on singing! waarmee ze speciale aandacht vraagt voor het zingen met jongens, en ook aangeeft hoe we jongens blijvend kunnen interesseren voor het zingen. Speciaal voor dit project stelde ze ook een liedbundel samen met repertoire speciaal voor jongens van verschillende leeftijdsgroepen en niveaus. Natuurlijk is er in de workshop ook volop gelegenheid voor het stellen van je eigen vragen over kinderzang!


Alle bijeenkomsten vinden plaats in Tilburg. Uitgebreide informatie over tijden, kosten en inschrijven vind je hier.

Basiscursus Koordirectie

In maart start Maestro weer een nieuwe Basiscursus koordirectie. In 9 lessen krijg je volop de gelegenheid om je dirigeer- en repetitietechniek te verfijnen aan de hand van toegankelijk en gevarieerd koorrepertoire. Uiteraard is er ook aandacht voor stemvorming en het trainen van je muzikale voorstellingsvermogen. Met elkaar vorm je als deelnemers een hechte leergemeenschap, waardoor je elkaar echt kunt inspireren. In de laatste lessen pas je alles wat je hebt geleerd toe in een practicum met een gastkoor.

Na afloop van de cursus ontvang je een bewijs van deelname en persoonlijke feedback. Onze docenten Peter van Aerts, Frank Hermans en Harry Swinkels staan garant voor een deskundige en plezierige aanpak!

Kijk dus snel op onze website voor meer informatie over lesdata, kosten en inhoud, of stuur een mailtje via info@stichtingmaestro.nl.

KORTE BERICHTEN

Koornet Werkdag 2020
Op vrijdag 28 februari 2020 organiseert Koornetwerk Nederland een inspirerende dag voor koorbesturen en dirigenten in Akoesticum te Ede, met lezingen, workshops en actuele discussie over de Nederlande Koorsector. Deelname is gratis! Alle informatie vind je op deze pagina.


In Koor .... natuurlijk!
Op zaterdag 28 maart organiseert Gehrels Muziekeducatie in samenwerking met de KCZB een landelijke professionaliseringsdag, gericht op kinderzang. Er zijn workshops van echte specialisten op dat gebied, elk met hun eigen invalshoek. Als deelnemer krijg je een fonkelnieuwe liedbundel. Klik hier voor meer informatie.


All about that voice!
Music+ Academy en ZangExpress organiseren op vrijdag 17 april een inspiratiedag rondom zingen met jeugd vanaf 12 jaar, speciaal voor muziekdocenten uit het VO, koordirigenten, muzikaal leiders en zangcoaches. #AATV is een dag waarop top-workshopleiders handvatten geven om direct mee aan de slag te gaan in je eigen lespraktijk, maar ook een dag waarop je je eigen stem even flink kan uitdagen. Kijk hier voor meer informatie over dagprogramma en workshopsleiders!


Enquête 'Koorleiders in een veranderende koorsector'
Ruim 250 dirigenten hebben gereageerd op de enquête naar kennis en vaardigheden van de koorleider anno 2020. Met de opgehaalde informatie kunnen we in de komende jaren een nòg betere ondersteuning bieden aan koorleiders in de amateurkoorsector in Nederland. Veel dank dus voor jullie deelname!


Maestro wildcard voor Voice Over
Tijdens de provinciale voorronde van het Nederlands Koor Festival op 1 februari jongstleden in Tilburg stelde Maestro een wildcard beschikbaar voor deelname aan een van de komende workshops. Deze werd gewonnen door Vocal group Voice Over onder leiding van Annalisa Schmad. Van harte gefeliciteerd!


Zing mee: De Nieuwe Wereld
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zochten gevangen vrouwen in een kamp op Sumatra naar een manier om alle ellende het hoofd te bieden. Ze herinnerden zich klassieke muziekstukken, maar hadden geen muziekinstrumenten. Daarom besloten ze de orkestmuziek te zingen, zonder woorden. Het 'stemmenorkest' voerde zo onder meer muziek uit van Dvořák, uit zijn Symfonie 'De Nieuwe Wereld'. In het kader van 75 jaar bevrijding biedt NPO Radio 4 een arrangement aan van dit werk, voor koor met SATB bezetting. Bladmuziek is gratis te downloaden, en ook een opname en meezing-versies waarin steeds één stem is uitgelicht zijn beschikbaar: www.nporadio4.nl


World Choir Games - festivallied Listen!
Speciaal voor de World Choir Games in Vlaanderen (5 t/m 15 juli 2020 in Antwerpen en Gent) schreef Kurt Bikkembergs een zeer toegankelijk en aansprekend festivallied. Bladmuziek voor diverse koorbezettingen is gratis te downloaden, en ook een opname en oefenmateriaal zijn beschikbaar. Kijk op www.koorklank.be voor meer informatie, opnames en beeldmateriaal.

Vacatures

Het Zwanentranenkoor uit Etten-Leur is op zoek naar een nieuwe dirigent. Wij zijn een gemengd koor met ca. 65 zangers en zangeressen, begeleid door 3 accordeonisten. Iedere woensdagavond zingen we oud-Hollandse liedjes en hedendaags Nederlandstalig repertoire. Een vergoeding is mogelijk. Meer informatie?  Kijk op www.zwanentranenkoor.nl of neem contact op met Bart Hoek via l.hoek.1@kpnmail.nl.

Zanggroep Stijlloos uit Breda zoekt een nieuwe muzikaal leider! Wij zijn een gedreven, gezellig en kwalitatief goed koor, bestaande uit een stuk of 25 echt hele leuke mensen. Ons repertoire slingert van pop naar musical en van Afrikaanse traditionals via gospel richting licht klassiek, waarbij we ook een Braziliaanse samba niet schuwen. Repetities zijn op vrijdagavond. Klik hier voor uitgebreide informatie over de vacature, of neem contact op met Olaf Ernst via 06 - 4725 4816.

Zoekt jouw koor ook een dirigent of begeleider? Mail ons via info@stichtingmaestro.nl, dan nemen we jouw oproep mee in de volgende Nieuwsbrief!

Share Share
+1 +1
Tweet Tweet
Share Share
Forward Forward
Copyright © 2020 Stichting Maestro, Alle rechten voorbehouden.


Uitschrijven    Gegevens bijwerken
 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Maestro · Emmastraat 39 · Goirle, 5051 LM · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp