Copy

Januari 2020 - Nieuwsbrief Stichting Maestro

Bekijk de nieuwsbrief in je browser

Stichting Maestro in 2020

Zoals je kunt zien op de foto hierboven, is Maestro het nieuwe jaar goed begonnen met een energieke masterclass onder leiding van Marcel Swerissen. Een flinke groep koorzangers en dirigenten verdiepte zich onder zijn leiding een dag lang in vocale technieken in de lichte koormuziek, en iedereen was blij verrast door het klinkend resultaat.

In de komende maanden staan er bij Maestro nog meer inspirerende activiteiten met topdocenten op de agenda - je leest er alles over in het bericht hieronder! Ook is Maestro present bij de provinciale NKF competitie op 1 februari in Tilburg, met een leuke workshop o.l.v. Louis Buskens èn een speciale Maestro-prijs!

Verder in deze Nieuwsbrief informatie over de nieuwe cursus Arrangeren met Don Henken, diverse korte berichten van onze gewaardeerde collega's, en enkele vacatures. Ons volledige aanbod vind je op www.stichtingmaestro.nl.

Deze Nieuwsbrief delen? Graag! Per mail of via de social media-knoppen onderaan.

Nieuwe Ateliers

Elke maand organiseert Maestro een boeiend Atelier voor koorzangers en hun dirigenten. Graag lichten we de eerstvolgende Ateliers er hier nog even uit:

8 februari Repeteren met  Cappella ex Occasione

Onder leiding van Ruben de Grauw kun je met dit ervaren kamerkoor oefenen: hoe vertaal je jouw muzikale verhaal in inspirerende dirigeergebaren? En welke repetitietechnieken kun je gebruiken om tot een nog mooier klinkend resultaat te komen? Met muziek van o.a. Bach, Brahms en Whitacre. Inschrijven als actief deelnemer is helaas niet meer mogelijk - alle beschikbare plaatsen zijn bezet! Wel kun je je nog aanmelden als toehoorder bij dit Atelier.

7 maart Koorregie met  Bianca van Dreumel

In de workshop 's ochtends ervaar je dat succes juist in kleine dingen zit. We verkennen wat ‘succes’ betekent, en hoe dat eruitziet tijdens een kooroptreden. Je ervaart dit door met fysieke werkvormen aan slag te gaan, en door het opbouwen van focus en vertrouwen.
's Middags werkt Bianca met 2 koren aan hun eigen leervraag op het gebied van koorregie of podiumpresentatie. Deelnemers aan de ochtend-workshop krijgen hierbij een actieve rol, om zo het geleerde direct in praktijk te brengen. Kijk hier voor alle praktische info over tijden, locatie, kosten en aanmelden.

4 april Vocale improvisatie en circle songs met Rohan Poldervaart


Vocale improvisatie staat centraal in deze workshop – niet op een solerende manier, maar spelenderwijs ga je op zoek naar je eigen creativiteit. Met thema’s en motieven die je zelf maakt, creëer je vervolgens met elkaar een gave circle song. Door goed te luisteren naar elkaar en te reageren op de ander ontwikkel je jezelf als muzikant. En dat komt weer ten goede van je kwaliteiten als (koor)zanger! 
Rohan Poldervaart studeerde o.a. aan de Royal Academy in Aalborg (Denemarken) en specialiseerde zich in Rhythmic Choir Music. Hij is een van de meest innovatieve koorleiders in Nederland, en won in november 2019 met zijn vocal group The BasZment de eerste prijs bij het Balk TOP-festival. Meer informatie vind je hier.


Alle bijeenkomsten vinden plaats in Tilburg. Uitgebreide informatie over tijden, kosten en inschrijven vind je hier.
Klik op de foto en hoor wat Bianca van Dreumel vertelt over haar Atelier op 7 maart!

Cursus Arrangeren

Hoe fijn is het om een nummer ‘op maat’ te kunnen bewerken voor je eigen koor - bijvoorbeeld door de bezetting of de moeilijkheidsgraad aan te passen aan de groep zangers waarmee je werkt. Na de Carnavalsvakantie start Maestro daarom in 's-Hertogenbosch weer een Cursus Arrangeren voor koor met Don Henken! De cursus gaat zeker door, maar er is best nog ruimte voor één of twee deelnemers... Kijk dus snel op onze website voor meer informatie over lesdata, kosten en inhoud, of stuur een mailtje via info@stichtingmaestro.nl.


Stichting Maestro geeft WILDCARD weg!

Op 1 februari vindt in Tilburg de Brabantse voorronde van het Nederlands Koorfestival (NKF) plaats. De koren met de hoogste beoordeling van de vakjury mogen deelnemen aan de nationale NKF-finale op 6 juni 2020. Voor het koor dat op 1 februari de tweede plaats behaalt, is er dit jaar óók een prijs. Voor dit koor stelt Maestro namelijk een wildcard beschikbaar - goed voor deelname aan de workshop Koorregie onder leiding van Bianca van Dreumel òf deelname aan de workshop Circle song & vocale improvisatie van Rohan Poldervaart!

KORTE BERICHTEN


Koornet Werkdag 2020
Op vrijdag 28 februari 2020 organiseert Koornetwerk Nederland een inspirerende dag voor koorbesturen en dirigenten in Akoesticum te Ede, met lezingen, workshops en actuele discussie over de Nederlande Koorsector. Deelname is gratis! Alle informatie vind je op deze pagina.


Enquête 'Koorleiders in een veranderende koorsector'
Welke kennis en vaardigheden heeft een koorleider anno 2020 eigenlijk nodig om de dynamiek in de sector te stimuleren en te volgen, en om het werk met inspiratie en motivatie te blijven doen? En op welke manieren kan en wil de koorleider hierin ondersteund worden? We nodigen jullie uit om te reageren door het invullen van een vragenlijst op Surveymonkey. Door deelname draag je bij aan een betere ondersteuning van koorleiders in de nabije toekomst. Alle koorleiders -dirigenten, artistiek leiders, vocal coaches, cantors, kortom: iedereen die groepen mensen laat zingen- werkzaam in de amateurkoorsector in Nederland kunnen deelnemen.


Korenfestival Rijsbergen
Op 6 en 7 juni 2020 vindt in Rijsbergen al weer de 31e editie plaats van het Nationaal Jongerenkoren Festival. Met dit jaar als thema 'Let the sun shine' belooft het een zonnige editie te worden! Ook kinderkoren kunnen deelnemen: voor hen is er een speciaal programma. Kijk voor meer informatie op http://korenfestivalrijsbergen.nl/.


Fulltime Master Vocal Leadership
Vocal Leadership heeft vanaf september 2020 plaats voor acht ambitieuze studenten die zich verder willen verdiepen en ontwikkelen in het leiden van koren of vocal groups. De opleiding is gericht op studenten van conservatoria èn op professionals die al werkzaam zijn als koordirigent, zangleraar of vocal coach en die hun vak een nieuwe impuls willen geven. De voertaal binnen de opleiding is Engels, de lessen vinden plaats bij Codarts in Rotterdam.
De toelatingsexamens vinden plaats op woensdag 25 maart. Geïnteresseerden kunnen zich tot uiterlijk dinsdag 17 februari aanmelden. Op de website www.vocalleadership.nl is meer informatie te vinden.


Masterclass met Utrechtse Studenten Cantorij 
Op 18 februari en 8 maart organiseert de Dirigentenwerkplaats Utrecht een masterclass voor professionele koordirigenten, studenten koordirectie, applicatie-opleiding en dirigenten van vergelijkbaar niveau met de Utrechtse Studenten Cantorij, één van de beste studentenkoren in Nederland. Je hebt de unieke kans om met dit topensemble te werken aan Engelstalig repertoire en te ervaren hoe het is om met een flexibel, snel en goed getraind ensemble te werken. Docent is Fokko Oldenhuis.
Ga gauw naar https://www.dirigentenwerkplaats.nl/aanbod/masterclasses/ en schrijf je in. Er is plaats voor 8 actieve cursisten.


Kooracademie
Met de Kooracademie biedt Capella Brabant talentvolle koorzangers de kans om zich verder te ontwikkelen ter voorbereiding op het zingen in een kamerkoor van goed niveau. De cursus bestaat uit o.a, zangtechniek, samenklank, training in solfège, van blad zingen, kennis van muziek uit verschillende stijlperioden, etc. Men volgt daarnaast ook een aantal individuele zanglessen. De lessen zijn tweewekelijks op dinsdag- of woensdagavond in Rosmalen. Mail voor uitgebreidere informatie of aanmelding: bouwmans.ien@gmail.com.


World Choir Games - kaartverkoop is gestart! 
Van 5 tot 15 juli vinden de World Choir Games plaats in Vlaanderen. De openingsceremonie op zondagavond 5 juli in het Antwerpse Sportpaleis mag je niet missen! Het wordt een uniek concert, waarin koorzang in al zijn facetten zal schitteren, intiem met één enkele stem, gepassioneerd met het Vlaamse Radiokoor of volle bak met de meer dan 10.000 zangers uit alle windstreken samen. En als je wil kun je ook zelf meezingen! Bestel nu meteen hier je tickets zodat je dit spektakel niet hoeft te missen.

Vacatures

Het koor Berkel-Enschot Zingt zoekt een dirigent die ook piano speelt en dit tijdens repetities kan doen (voor uitvoeringen is een pianist beschikbaar). Het koor van ongeveer 50 leden repeteert elke donderdagavond in het Muziekhuis Berkel-Enschot. Repertoire: driestemmige evergreens in diverse talen. Meer weten? Cees Oerlemans, triangel-advies@hotmail.com of berkel-enschotzingt.nl.

Ekklesia Tilburg is op zoek naar een dirigent met affiniteit met Nederlandstalige liturgische muziek, met name hedendaagse componisten zoals Löwenthal, Van Baest, die tijdens de repetities piano kan spelen om partijen in te studeren. Ook dit koor repeteert op donderdagavond, locatie Opstandingskerk Tilburg. Het koor zingt ongeveer eens per twee weken tijdens zondagsvieringen en tijdens vieringen als de Kerst- en Paasnachtmis. Mail of bel Ingrid van Beuzekom, ingridvbeuzekom@gmail.com of 06 4155 4665.

Close harmony koor The Singing Pearls uit Oisterwijk zoekt een nieuwe dirigent(e) om de drie- en vierstemmige songs met eigentijdse arrangementen in te studeren en te zingen. De repetities van het koor zijn op donderdagavond. Bel Maud van der Meer: 06 3060 4761, mail thesingingpearls@gmail.com of kijk op thesingingpearls.nl


Zoekt jouw koor ook een dirigent of begeleider? Mail ons dan, we nemen jouw oproep mee in de volgende Nieuwsbrief.

Share Share
+1 +1
Tweet Tweet
Share Share
Forward Forward
Copyright © 2020 Stichting Maestro, Alle rechten voorbehouden.


Uitschrijven    Gegevens bijwerken
 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Maestro · Emmastraat 39 · Goirle, 5051 LM · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp