Via deze nieuwsbrief houden wij u, als relatie van ons bureau, graag op de hoogte van ons werk. In elke editie belichten we  een aantal recente projecten.
Mail niet goed leesbaar?
Bekijk de mail in je browser

Peuzelen en prakken

Deze les voor de bovenbouw behandelt allerlei onderwerpen rond voedsel. Voedsel voor mens en dier. De voedselpiramide komt ter sprake, maar ook het spijsverteringskanaal en de schijf van vijf. Daarnaast is er aandacht voor streekproducten. De leerlingen maken een 'Achterhoekse pizza'.
Tomatensaus wordt niet in de streek gemaakt, daarom moeten de leerlingen deze zelf maken. De ingrediënten werden besteld via www.eetregionaal.nl. Natuurlijk kunnen de producten ook uit de moestuin van de school komen.

Bijen in de boomgaard

In september waren de kinderen van groep 3 en 4 van de scholen uit Aalten en Dinxperlo te vinden in de boomgaard van de familie te Hennepe aan de Spoordijk in Aalten. Staring Educatie heeft hen op deze plek uitgenodigd om ze kennis te laten maken met het werk van de imker, te ontdekken hoe bijen leven en te ervaren welke rol de bijen spelen bij de bestuiving. Ook werd de aandacht gevestigd op de soorten fruit die in de boomgaard te vinden waren door mee te doen aan een mini-speurtocht. 

De kinderen leerden tijdens de les eveneens dat we bijen kunnen helpen, want met veel soorten bijen gaat het niet goed. Door zelf een bijenhotel te maken en deze op te hangen, zetten de kinderen een stap in de goede richting door het aanbieden van nestgelegenheid voor bijen. Ook kregen alle kinderen na afloop van de les een zakje met zaden van bloemen mee naar huis. Bloemen zijn voor bijen een bron van voedsel. Uiteraard zat er een zaai-instructie bij. 

Ter gelegenheid van het 100 jarig jubilieum van de Nederlandse Vereniging Bijen afdeling Aalten is er een boek samengesteld met als titel '100 jaar in de BIJgewerkt'. Dit boek werd tijdens de activiteit in de boomgaard namens Staring Educatie aan alle deelnemende scholen uitgereikt. 

Actief VOOR het landschap

Het is fijn om bij kou de handen uit de mouwen te steken. Daarom gaan we, leerlingen van de bovenbouw van de Canisiusschool uit Harreveld, aan de slag in de Vennebulten en het Loohuisbos. In de Vennebulten staan veel grove dennetjes in het heideveld. In het Loohuisbos groeien vennetjes dicht met onder andere berken. Met de takkenschaar en zaag gaan we deze te lijf! Dit om te voorkomen dat de heide en vennen dichtgroeien.

Hoera het is HERFST!

Kleuters zijn deze herfst te gast in het bos op uitnodiging van Staring Educatie. Met hulp van ouders gaan de kleuters het herfstbos ontdekken: met bladeren spelen en tellen, verschillende noten zoeken, kraken en proeven, een appeltje eten, jam van bosvruchten proeven en kleine beestjes zoeken. Natuurlijk ook boomtikkertje en verstopspelletjes spelen. De kleuters kruipen hiervoor in de huid van de eekhoorn. Net als de eekhoorn spelen, klauteren en smullen van de herfstvruchten. Smullen van paddenstoelen is echter te gevaarlijk, omdat sommige soorten giftig zijn. Ze worden wel goed bekeken, maar proeven mogen ze alleen van de champignons die als kweekpakket mee naar school gaan. 

Er 'wandelen' takken in de klas!

Wandelende takken zijn interessant, maar ook spannend om in de klas te hebben. Als we ze beter bekijken valt er een heleboel te ontdekken over bijvoorbeeld schutkleuren en de leefwijze van deze diertjes. Dankzij de uitleen van lesmaterialen kunnen de groepen 5 en 6 kennis maken met deze bijzondere beestjes. Samen met een lesbeschrijving en tips voor de verzorging blijven de 'wandelende takken' gedurende twee weken op school. 

Willy Kuenen (man met de rode jas in bovenstaande foto) is inmiddels het vertrouwde gezicht voor wat betreft het rondbrengen van de lesmaterialen. We zijn heel erg blij met zo'n actieve vrijwilliger! 

Schoolkamp

De bovenbouwleerlingen van CBS 't Warmelinck uit Aalten gaan aan het begin van een nieuw schooljaar altijd op schoolkamp. Deze keer zijn ze in Lievelde geweest. Samen met Staring Educatie hebben ze een veentocht gemaakt en hutten gebouwd in het Lievelderveld.

'De politiek'

Ingrid Oonk, beleidsmedewerker Cultureel Erfgoed, Landschap en Toerisme bij de gemeente Aalten, heeft de les 'Bijen in de boomgaard' bijgewoond. Ze heeft van Dorien te Bokkel namens Staring Educatie het boek '100 jaar in de BIJgewerkt' gekregen.
Staring Educatie is ontzettend blij met de bijdrage van de gemeenten Aalten en Winterswijk die het mogelijk maakt om veel kinderen een prachtige natuurervaring mee te geven. We nodigen daarom betrokken wethouders en ambtenaren graag uit voor het bijwonen van een les om dit met eigen ogen te kunnen zien. U kunt hiervoor contact opnemen met Dorien te Bokkel (dorientebokkel@staringadvies.nl / 06 504 401 65) en/of Ineke Obbink (inekeobbink@staringadvies.nl / 06 297 409 29).

Van graan tot brood

In de zomer zijn Dorien te Bokkel en Ineke Obbink van Staring Eductie aan de slag gegaan om granen voor het project 'Van graan tot brood' te verzamelen. Na de herfstvakantie maakten ze de scholen blij met halmen van rogge, gerst, haver, tarwe en een maïsplant. Inclusief pannenkoekmeel (van Gunnewick 'De Vier Winden' uit Vragender) om op school pannenkoeken te bakken!

De materialen zijn bedoeld voor groep 1 tot en met 6 en worden met een lesbeschrijving aan de scholen geleverd. 

'Met de klas naar buiten' in het Aaltense Goor

Tijdens de activiteit 'Met de klas naar buiten' voor groep 7 en 8 afgelopen september kwam de veldwerkwagen er ook aan te pas. In deze wagen kunnen de bovenbouwers onderzoek doen en met hulp van binoculairs hun vondsten beter bekijken. Vooraf vond er een mini-excursie plaats waarbij informatie over het gebied werd gegeven en ook tips om beter te leren kijken naar het landschap.

Via de handleiding werd vooraf op school aandacht besteed aan de website Waarneming.nl. Door bepaalde opdrachten uit te voeren leerden de kinderen later hun waarnemingen 'in het veld' in te voeren in Waarneming.nl. Er viel namelijk nog genoeg te zien en te beleven, ondanks dat de natuur zich al weer wat meer terugtrekt. En als we de kinderen mogen geloven dan is het er wel CHILL!
Dankzij de samenwerking met Staatsbosbeheer kan Staring Educatie in het Aaltense Goor terecht. Deze vorm van samenwerking heeft Staring Educatie ook met andere organisaties zoals met Natuurmonumenten en het Geldersch Landschap en Kasteelen, maar ook met gemeenten en met particuliere grondeigenaren. Op deze manier kan Staring Educatie veel kinderen van verschillende leeftijden kennis laten maken met de natuur en het landschap van de Achterhoek. 

Met de klas de boomgaard in

De boerderij van de familie Taken en de hoogstam fruitboomgaard aan de voorzijde is de ontmoetingsplek van Staring Educatie met groepen 5 en 6 van de Winterswijkse scholen voor de activiteit 'Met de klas de boomgaard in'. Dit met als doel kennis te maken met een hoogstamboomgaard als belangrijk element in het Winterswijkse landschap en als eventuele (toekomstige) voorzieningsbron van streekeigen producten. Ook wordt stilgestaan bij de ecologische waarde ervan.
Om te proeven van het heerlijke fruit krijgen de kinderen de gelegenheid om, samen met hulpbiedende ouders, appelmoes te maken. Het fruit wordt zelf gesneden en op traditionele wijze verwerkt tot moes. Alle kinderen krijgen hun eigen potje appelmoes mee naar huis. Ook wordt er geknutseld. Dit in de vorm van een oorwormpotje. De oorworm is een belangrijk beestje voor in de boomgaard. Het diertje doet zich namelijk te goed aan bladluizen.

Maar uiteraard wordt er ook een kijkje genomen op het moderne bedrijf van de familie Taken waar sinds enkele maanden een melkrobot in bedrijf is gegaan. 

Jolanda Snellenberg, beleidsmedewerker Ecologie en Landschap van de gemeente Winterswijk, heeft de les eveneens bezocht om zo een indruk te krijgen van de activiteit in de boomgaard.

Ook in de toekomst nieuws van Staring Educatie?

Wil je ook in de toekomst op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws van Staring Educatie, klik dan hier om je emailadres te bevestigen. Je ontvangt ter bevestiging een verificatiemail.
Copyright © 2016 Stichting Staring Advies, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp