Via deze nieuwsbrief houden wij u, als relatie van ons bureau, graag op de hoogte van ons werk. In elke editie belichten we  een aantal recente projecten.
Mail niet goed leesbaar?
Bekijk de mail in je browser

Kleuters krijgen de 'Lentekriebels'

Is de lente in aantocht?
De kleuters in Winterswijk en Aalten kregen heuse 'Lentekriebels', want Staring Educatie startte voor deze leeftijdsgroep een lenteproject. Met hulp van onze materialen kon er aan dit thema goed inhoud worden gegeven. Er werd een drieluik, een kist met materialen en een beschrijving met tips naar de scholen gebracht.

Bij 'Lentekriebels' draaide alles om twee kabouters (Kersenman en Flierefluit) die genoeg hebben van de winter en verlangen naar de heerlijke lentezon. Zij dagen de kinderen uit om zoveel mogelijk uitstapjes naar buiten te maken om de ontluikende natuur te beleven!

Leskisten op school

Via Staring Educatie kunnen scholen verschillende leskisten lenen. Voor elke leeftijdsgroep zijn er interessante thema's. Zo kennen we de kist over de slak voor groep 1 en 2 en voor groep 3 en 4. Hierbij komen voor een bepaalde tijd slakken in een aquariumbak op bezoek op school. Met hulp van een beschrijving kunnen zowel leerkrachten als kinderen veel meer te weten komen over het leven van de slak. En uiteraard helpen de kinderen een handje mee met de verzorging!

Scholen ontvangen het onderwijsaanbod van Staring Educatie eerder

Dit schooljaar stuurden we ons onderwijsaanbod voor komend schooljaar (2016/2017) voor het basisonderwijs begin mei al naar de scholen toe. Staring Educatie geeft hiermee gehoor aan de wens van de scholen om het onderwijsaanbod eerder te ontvangen. Hierdoor kunnen scholen hun planning van NME-activiteiten voor de zomervakantie al afronden. Aan het begin van het nieuwe schooljaar staat dan ook al in de jaarkalender van de school wanneer er en aan welke leuke NME-activiteiten deel zal worden genomen!

Staring Educatie en contactpersonen van scholen komen bij elkaar

De NME-contactpersonen verzorgen de aanmeldingen voor NME-activiteiten van hun school en zij ontvangen eveneens de planning van de activiteiten en het didactisch materiaal dat beschikbaar wordt gesteld door Staring Educatie. Zij zorgen er vervolgens voor dat alle informatie bij de betreffende leerkracht terecht komt.

Op uitnodiging van Staring Educatie zijn de NME-contactpersonen  van de scholen gelegen binnen de gemeenten Winterswijk, Aalten en Oost-Gelre met ons in gesprek gegaan. Dit met als doel de lessen en activiteiten van Staring Educatie te evalueren en om te inventariseren welke wensen scholen nog hebben.

Schaatsenrijders en rugzwemmers

Na de meivakantie gingen groep 5 en 6 op zoek naar waterdiertjes in de Boven Slinge en de Keizersbeek. Verzamelen, op naam brengen en voorzichtige conclusies trekken over de kwaliteit van het water.

Moestuin in je klas

Kinderen uit de groepen 1 tot en met 4 hebben op aanvraag van de leerkracht een moestuinpakket kunnen ontvangen op school. Een vierkante meter met moestuinaarde, kruidenplantjes en groentezaden. Als de zaadjes ontkiemen en tot groei komen kan er voor de zomervakantie geoogst worden. Rucola, kropsla en radijsjes kunnen dan omgetoverd worden tot een heerlijke salade. Wij zijn heel erg benieuwd naar de ervaringen!

Waterdiertjes-expeditie

In juni gaan kinderen van groep 5 en 6 van scholen uit Winterswijk speuren naar waterdiertjes aan de rand van het Meddose Veen. Hier zijn verschillende poelen waarin 'Op watersafari' kan worden gegaan. Met hulp van schepnetten, loeppotjes en emmers (die vooraf gevuld zijn met water uit de poel) scheppen de kinderen diertjes uit het water. Vervolgens wordt met hulp van zoekkaarten uitgezocht welke beestjes 'geschept' zijn. Na afloop van de les wordt al het levende materiaal weer voorzichtig in de poel teruggezet.

'De politiek'

Staring Educatie is ontzettend blij met de bijdrage van de gemeentes die het mogelijk maakt om veel kinderen een prachtige natuurervaring mee te geven. We nodigen u daarom graag uit voor het bijwonen van een les om dit met eigen ogen te kunnen zien. U kunt hiervoor contact opnemen met Dorien te Bokkel (dorientebokkel@staringadvies.nl / 06 504 401 65) en/of Ineke Obbink (inekeobbink@staringadvies.nl / 06 297 409 29).

Met de klas naar buiten

'Met de klas naar buiten' is een activiteit waarbij een beroep op het onderzoekende karakter van de bovenbouwers wordt gedaan. Met hulp van allerlei materiaal kan er onderzoek worden gedaan naar bodemdiertjes, vogels, vlinders en waterdiertjes. Maar ook wordt er gespeurd naar sporen van dieren en wordt er ontdekt hoe de binoculair werkt. De binoculair staat in de veldwerkwagen die eveneens wordt ingezet tijdens deze les. Kinderen kunnen delen van planten, of bladeren van bomen en struiken, maar ook mossoorten op deze wijze beter bekijken. 

Tevens wordt er aandacht besteed aan het digitaal in kaart brengen van het onderzoek door op school de waarnemingen in te voeren in www.waarneming.nl. Hiervoor is voor de leerkracht, maar ook voor de kinderen een gerichte omschrijving ontwikkeld.

Onderwaterwereld
 

De onderbouw van de basisscholen kunnen de les 'Onderwaterwereld' volgen. De kinderen uit Aalten hebben dit gedaan bij een poel op de Haart, gemeente Aalten. Een grote poel van Staatsbosbeheer mocht gebruikt worden voor het onderzoek naar waterdiertjes. Na afloop van de les ontvingen alle kinderen een diploma. In juni gaan de kinderen uit Dinxperlo naar de Vlaskolken bij Gerrit Rougoor in de Dinxperlose Heurne.

Egelpad

Dit voorjaar hebben de schoolkinderen het voorjaar met alle zintuigen kunnen beleven. De kinderen uit Winterswijk bezochten het Gossink, een landgoed in eigendom van het Geldersch Landschap. In Aalten bezochten de kinderen het Loohuisbos, eigendom van Natuurmonumenten en de kinderen uit Dinxperlo bezochten het Welinkbos, eigendom van de gemeente. Tot slot waren de kinderen uit Oost Gelre welkom bij de Kolkmansweide, het terrein van Ans en Carel ten Have. Hieruit blijkt wel dat diverse grondeigenaren het leuk en belangrijk vinden om kinderen in hun gebied te ontvangen en ze zodoende in staat te stellen de natuur van dicht bij te laten ervaren. Staring Educatie is hier erg blij mee.

Ook in de toekomst nieuws van Staring Educatie?

Wil je ook in de toekomst op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws van Staring Educatie, klik dan hier om je emailadres te bevestigen. Je ontvangt ter bevestiging een verificatiemail.
Copyright © 2016 Stichting Staring Advies, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by MailChimp