Copy
Buitenplaats Ockenburgh een ontmoetingsplaats vol inspiratie.
View this email in your browser

 

De buitenplaats bruist weer als vanouds.

Ock Run
Ondanks het wisselende weer van hagel, regen en zonneschijn, was de eerste Ock Run op 24 april jl. een geslaagd evenement. 250 hardlopers uit de omgeving genoten van dit kleinschalige hardloop evenement voor jong en oud. Er werd 1.5, 5 en 10 km gelopen.
Jacob Westerbaen reikte aan alle ‘finishers’ een, door de vrijwilligers gemaakte, medaille van hout en sisal touw uit. Hij was in zijn nopjes. Het was een gezellige boel en Jacob genoot van de gezelligheid op zijn landgoed.
Speciale dank aan: Linda Mos, Haag Atletiek en Sparta voor de organisatie van dit leuke evenement. De band 'De mannen van het Strand' bleven de sfeer erin houden tot de laatste loper over de eindstreep kwam.


Grasveld, trap, border, terras, leidingen en bankjes
In de week voorafgaande aan de uitgifte van de bouwvergunning werd er lekker gewerkt door de groep 'groen vrijwilligers' op en om het grasveld. Er werd onkruid gewied, grond aangebracht op de houtril, zaden gezaaid en plantjes geplant.
Mieke, Tessa, Monica, Arjan, Jan, Joop, Tony en Henk, maakten van niets een oase van rust, inclusief bankjes van boomstammetjes en het gedoneerde hout van Simon BV uit Rotterdam. RCM Hofstede kwam nog even een uurtje of wat helpen om de tegels te verzetten en de traptreden te plaatsen en de compost te verdelen over de border langs het terras. Joop, Aad, Tiede, Peet en Harry zorgden ervoor dat de juiste kabels in de mantelbuizen werden gestopt, zodat de cabines en kas goed aangesloten konden worden door Van der Ende.
Start bouw kas en cabines voor ‘Kasserie Ock’
Een onverwachte wending met betrekking tot de kas. De Villa Escamp kas bleek toch niet zo compleet als we hadden gehoopt. Wat nu?  Het opgebouwde contact met Marketing Westland leidde tot de oplossing: Marketing Westland wilde de WK hockey kas na de WK gaan inzetten als evenementen kas voor Westland promotie, maar dat bleek een lastige en kostbare route. Marketing Westland zocht daarom eigenlijk een goede plek waar de kas ingezet kon gaan worden voor educatieve-, promotionele- doeleinden. SHBO was op zoek naar ongeveer zo'n kas. Toevalligheden bestaan niet….

Er moesten nog wel een heleboel vragen worden beantwoord. Tekeningen werden aangepast en de container werd verplaatst. VB Greenhouses in De Lier en Jan Snel waren er druk mee. Toen de container met de kas naar Ockenburgh vervoerd moest worden zei Jan Knijnenburg: 'Wij doen die ritten tussen Den Haag en De Lier zo vaak. Als het uitkomt nemen we die container een keer mee richting Ockenburgh'. En zo geschiedde het…Samen sterk werkt en verbind!Op maandag 2 mei werden de voorbereidingen getroffen voor de bouw van de kas. Op 3 mei werden de door Jan Snel gesponsorde portacabins super snel en vakkundig geplaatst en afgewerkt. Materialen voor de bouw van de kas werden uitgelegd, het bouwboek werd uit de container gehaald en het plan van aanpak gemaakt. Manus Thoen (Thoen Serres/Het Kassenbouwers koor) nam de leiding. Twee kassenbouwers uit de business samen met onze vrijwilligers ondersteunden hem bij de bouw. In een mum van tijd stond de basis van de kas waarvan we alleen maar hadden kunnen dromen.

Onder de supervisie van onze gouden man die alles kan: Joop van Leeuwen werden de kas en cabines aanééngesloten, ingedeeld en werden er creatieve oplossingen bedacht en uitgevoerd. Chapeau!
Installatiebedrijf Van der Ende zorgde met zijn mensen dat de puntjes op de 'i' werden gezet. Hij speelde de stichting voor een heel groot deel vrij van de arbeidskosten en de stichting nam de kosten van de materialen voor haar rekening!Nieuws van de stichting
Achter de schermen op het stichtingsfront gebeurt ook het een en ander. Op donderdag 19 mei jl werd in de gemeenteraad het bestemmingsplan aangenomen voor Ockenburgh.
De voorzitter van SHBO sprak voor de vergadering in, dat het burgerinitiatief niet uitgaat van grote bouwvolumes, maar als doelen heeft:
  • Respect voor de natuur.
  • Mensen betrekken en een plaats bieden elkaar te ontmoeten
  • Het rijksmonument kleinschalig en laagdrempelig te ontwikkelen, om de buitenplaats een economisch zelfstandige toekomst te geven.
Door het bestuur zijn afspraken gemaakt over de gebruiksvoorwaarden met Marketing Westland.  Er wordt intensief gesproken met de gemeente Den Haag over de toekomstige eigendomssituatie die onze stichting ambieert om zo de laagdrempelige toekomst van deze mooie buitenplaats te borgen. Zodra wij daar meer over weten, hoort u dat van ons. Zowel de gemeente als SHBO hebben uitgesproken er voor het zomerreces uit te willen zijn met elkaar…

Dag van het Kasteel 2016
Op maandag 16 mei werd op Buitenplaats Ockenburgh, met dank aan het Erfgoedhuis Zuid Holland en ZHL, voor de 2e keer de Dag van het Kasteel gevierd. Vrijwilligers van SHBO o.l.v. Inge van der Venne organiseerden een mooie dag waarop genoten werd van muziek, poëzie en een deel van de geschiedenis verteld door Jacob Westerbaen (in de persoon van Peter Luiten).

Er waren kinderactiviteiten in de tent op het grasveld en iedereen kon kijken naar het scheren van de schapen o.l.v. Judith Prins en haar team. Schakel en Schale verzorgden de rondleidingen door de villa, die momenteel geheel in de steigers staat. Bij het onderkomen van scouting De Rimboejagers, in het voormalige Chalet Ockenburgh, was ook van alles te beleven. Door het zonnige weer werd er buiten heerlijk bourgondisch gegeten en gedronken, Jolanthe van den Berghe haar K(br)asserie Ock-team en een groep vrijwilligers verzorgden alle versnaperingen.

De dag werd in stijl afgesloten door een paar heerlijke uren live jazz muziek van de inmiddels befaamde band:
'On the Jazz' met jazz-zangeres Joke Hopman (eveneens een vrijwilligster die o.a. zorgt voor de invulling van het podium bij Ock en de inrichting) en haar band.
Buitenplaats Ockenburgh was de best bezochte kasteel/buitenplaats in de Landgoederen zone van de provincie Zuid-Holland
. Daar zijn we best trots op.
Laatste ontwikkelingen bij Kasserie OCK
In de week na de Dag van het Kasteel werd er verder gewerkt aan de 'finishing touch' van de kas, cabines en tuin. Het podium is weer opgebouwd, lampen zijn opgehangen, het terras is weer gerepareerd, keukenapparatuur is aangesloten, de opslagruimte en het kantoor zijn weer ingericht.
De bar werd opgebouwd met als achterschot een aantal deuren die uit de jeugdherberg kwamen. Van de oude barschotten uit de villa werd door Joop van Leeuwen en zijn team weer een mooie ruimte gemaakt voor de jassen van de werknemers van Kasserie Ock.

Wat onmogelijk leek, werd toch weer werkelijkheid! Dankzij de inzet van zoveel mooie en getalenteerde vrijwilligers en ondersteunende bedrijven. Echt fantastisch! Kasserie Ock is bijna klaar…We kunnen weer verder! Behalve bedrijven en vrijwilligers hadden wij de kas en cabines niet kunnen realiseren zonder de hulp van Fonds 1818, het Oranje Fonds, Rabobank Stimuleringsfonds en Kern met Pit vanuit de provincie Zuid Holland en onze donateurs. In deze krachtenbundeling kunnen we niet zonder elkaar. Heel veel dank voor uw steun!

Op vrijdag 20 mei stond al maanden een bruiloft gepland, maar door de enorme berg werkzaamheden werd het tocht wel spannend om de deadline te halen. Met man en macht hebben het personeel van de Kasserie en de vrijwilligers deze bijna onmogelijke klus toch geklaard. Ter illustratie, in de middag voor de trouwerij stonden nog overal trapladders, gereedschapskisten, etc. in de kas en werden strobalen geplaatst op de plekken waar het er nog wat rauw uitzag maar om 20.30 uur kon het feest toch echt beginnen. De kop is eraf en het feest was een daverend succes!


Officiële opening Kasserie OCK donderdag 2 juni 2016
Op donderdag 26 mei zal Kasserie OCK haar deuren op een kier zetten, maar op 2 juni a.s. zal de officiële opening plaatsvinden. Om 17.30 uur zullen wethouders Joris Wijsmuller van Den Haag en Arne Weverling van Westland aanwezig zijn. De kas zal dan overgedragen worden van Marketing Westland aan SHBO. Rond 18.00 uur zullen speeches worden gehouden vanuit het Westland en Den Haag. Na de receptie vanaf 19.00 uur zal de bbq aangaan. Wilt u reserveren voor de bbq (€17,50 pp), dan kan dat tot en met dinsdag 31 mei 2016 via: reserveringen@brasserieock.nl 

Openingstijden van de Kasserie:
  • dinsdag t/m donderdag van 10.00-17.30 uur
  • vrijdag t/m zondag van 9.30-23.00 uur.
Wij ontvangen u graag voor koffie en thee met lekkers op het terras en uitzicht op de tuin. Of gewoon lekker onderuit met de krant in het gras. Genieten van een lekkere en eerlijke lunch? Het kan allemaal weer. Op vrijdag en zaterdag hebben wij een kleine avondkaart en regelmatig een pop-up-diner, tenzij de kas is afgehuurd voor feesten en partijen. Op onze facebookpagina informeren wij u hierover.

De fameuze muziek-zondagen gaan ook weer van start: klassieke muziek in de ochtend en live jazz tijdens de zondagmiddag-borrel met aansluitend onze smakelijke daghap.
Wij gaan er met het personeel van Kasserie Ock ondersteunt door de vrijwilligers weer een mooie tijd van maken. Kasserie Ock heeft nog veel meer voor u in petto. Laat u gewoon weer verrassen! …
Vrijwilligers
De komende tijd zullen de vrijwilligers die knetterhard hebben gewerkt even gaan genieten van hun welverdiende rust. In de afgelopen maanden hebben zich heel veel nieuwe vrijwilligers aangemeld. Daar zijn we heel erg blij mee. Dit betekent voor nu dat wij een kleine pauze inlassen om nieuwe vrijwilligers aan ons te verbinden.

Wij zijn nog wel op zoek naar de invulling van specifieke taken zoals: een man/vrouw met crowdfundings ervaring, iemand met een financiële achtergrond en een fondsenwerver. Lijkt het u leuk om een bijdrage te leveren aan het werk van de stichting, dan verzoeken wij u zich aan te melden via het contactformulier op de website of via het email-adres: vrijwilligers@buitenplaatsockenburgh.nl 

Donaties
We zijn bezig met het inrichten van onze toekomstige moestuin. Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van het adopteren van een fruitboom? Binnenkort gaan we starten met de werving en sturen we u meer informatie. Laat u ons weten of u op de hoogte gehouden wilt worden van deze organische groeiende actie? Mail dan naar: info@buitenplaatsockenburgh.nl en zet in de aanhef: adoptie fruitbomen.

Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh is een ANBI stichting en is een officieel 'goed doel'. Het steunen van goede doelen kunt u van uw belasting aangifte aftrekken. Voegt u ook onze stichting toe aan uw lijstje van jaarlijks te steunen doelen?
Donaties zijn van harte welkom op ons rekeningnummer: NL 78 RABO 0302 0203 73


We vragen u regelmatig onze evenementenagendawebsitefacebookpagina en twitteraccount te bekijken. Hierop staat de laatste informatie. Kasserie OCK heeft ook een eigen facebookpagina.

Dank u wel.

 

 

Facebook
Facebook
Website
Website
Twitter
Twitter
Copyright © 2016 Stichting Behoud Historische Buitenplaats Ockenburgh, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by MailChimp