Copy
Buitenplaats Ockenburgh een ontmoetingsplaats vol inspiratie.
View this email in your browser
Linda Zwinkels loopt binnen voor Ockenburgh!
Linda Zwinkels heeft op 6 november de New York Marathon gelopen in 4 uur en 19 minuten! Daar zijn we trots op, maar nog blijer zijn we met het feit dat ze daarmee ruim €1.000 aan sponsorgelden heeft vergaard voor de restauratie van Villa Ockenbrugh. Een dubbele topprestatie! Het bedrag wordt besteed aan het restaureren van het moer- en kindbalkenplafond. Enorm bedankt, Linda!Interne restauratie
Natuurlijk is er nog veel meer geld nodig. Alleen al voor het eerste stuk van de interne restauratie (plafonds en trap) moet SHBO in totaal zo’n €20.000 aan eigen middelen inbrengen. Daarna volgt de rest van het herstel aan de binnenzijde van de villa…
Stevige balken vormen de basis voor de straks uit het stof herrezen villa Ockenburgh. Wilt u bijdragen aan de restauratie, dan kunt u een bedrag storten op rekeningnummer NL78RABO0302020373 ten name van Stichting tot Behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh. 
Tijdens de Winter Ock/Lichtjesavond op 16 december zullen we met een ludieke actie eveneens aandacht vragen voor de restauratie. Heeft u een leuk idee voor een actie om geld in te zamelen voor de restauratie en het behoud van ons mooie historische erfgoed? Stuur een mailtje naar
info@buitenplaatsockenburgh.nl

 
Goed gesprek met de wethouder
Op 18 november jl. hebben Petra Brekelmans en Sandra Jongeneelen een goed gesprek gehad met de wethouder Joris Wijsmuller. Hij is vanaf de start van dit burgerinitiatief enthousiast geweest over de toekomstplannen van de Stichting tot Behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh en de inzet van vrijwilligers en profs. Er is echt een gezamenlijke wil om het enorme succes van de afgelopen 1,5 jaar ook voor de toekomst vast te leggen .
Het afgelopen jaar zijn er tweewekelijkse gesprekken geweest met de afdeling Dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO) van de gemeente Den Haag. Deze gesprekken gingen steeds over de restauratie en de toekomstige eigendomssituatie. Het gesprek met Joris Wijsmuller op 18 november was positief. Beide partijen willen graag duidelijkheid voor het einde van 2016. Zodra er een definitief besluit is laten wij ons weer horen.

 

Villa Ockenburgh geeft steeds meer geheimen prijs…
Het restaureren van Villa Ockenburgh was een fascinerende ontdekkingsreis door de tijd. Hoe hebben de plafonds, de profielen, de indelingen en andere details er in het verleden uit gezien? Welke stijl werd toegepast in welke eeuw? Wat is origineel en wat niet? Anne Pauptit van RAB, Raymond Vogelaar van Gemeente Den Haag en de werknemers van aannemer Schakel en Schrale hebben heel wat nieuwe ontdekkingen gedaan. Helaas zijn veel historische details ook verloren gegaan. Ook dat is een onderdeel van Ockenburgh’s bewogen geschiedenis. Patrick Bosman van de afdeling Monumentenzorg van de Gemeente Den Haag heeft de bevindingen samengevat in een fraaie aanvulling op het historisch rapport dat in 2007 werd samengesteld. Een waardige bekroning van de binnenkort voltooide casco restauratie.


Een boek over Buitenplaats Ockenburgh
Vorig jaar nam historicus en publicist Willen van der Ham het initiatief tot het samenstellen van een veelomvattend boek over Buitenplaats Ockenburgh. Een aantal auteurs werd gevraagd om een bijdrage aan het boek te leveren, waarbij allerlei aspecten van ‘Ockenburgh’ aan de orde komen: de voorgeschiedenis van het gebied, de ontwikkeling van het duinlandschap, de stichter Jacob Westerbaen, de eigenaren in de loop der eeuwen, de diverse bestemmingen, de slag bij Ockenburgh (1940), de jeugdherberg, herinneringen enz.
Doordat veel auteurs inmiddels hun bijdrage hebben geleverd, begint het boek vorm aan te nemen, ook dankzij het feit dat er diverse historici aan meewerken. De verwachting is dat het boek in 2017 gelanceerd zal worden. De prijs zal rond de €20 zijn. Wilt u alvast een boek reserveren? Mail dan uw naam en email adres en het aantal exemplaren dat u wilt reserveren naar: willem@willemvanderham.nlTuin berichten
Tijd voor de tuin…maar uit welke tijd?
Nu de casco-restauratie van de villa zijn einde nadert, is het tijd om plannen te maken voor de tuin. Niet zomaar een tuin, maar een tuin gebaseerd op historische stijlen . Daartoe is Korneel Aschman een historisch onderzoek gestart naar de verschillende stijlen en vormen van de tuinen die zich in de loop der tijden rondom villa Ockenburgh hebben bevonden. En daar komen boeiende bevindingen uit. Oude eigendomspapieren, ommuurde tuinen, zelfs op ons huidige grasveld bevond zich ooit een boomgaard met fruitbomen.
Op basis van dit alles heeft onze pas afgestudeerde tuinarchitecte Arina Keizer als vrijwilliger een fraai voorstel  gemaakt voor de toekomstige binnentuin en moestuin. Maandenlang heeft zij in haar vrije tijd gewerkt aan dit bijzondere ontwerp.
In januari, als het historisch onderzoek is afgerond, zullen we weer met elkaar overleggen welke ‘lijnen’ we willen volgen en hoe we het ontwerp eventueel moeten bijstellen aan de hand van de invulling van de villa. Geweldig, wat een talent! Dank je wel Arina voor het ontwerp. Mieke, Johanna en Tjitte voor de feedback.
 
We gaan composteren voor ’n vruchtbare tuin!
Wederom met behulp van Fonds 1818 zijn we gaan nadenken over composteren. Het past helemaal bij Buitenplaats Ockenburgh: voortaan gaan we het rauwe groene afval en de bladeren uit de tuin composteren. Daarvoor is de plek achter de Jan Knijnenburg containers opgeruimd, zodat we er compostbakken neer kunnen zetten. Dit gaat gebeuren op maandag 28 november, waarbij  onze tuinvrijwilligers worden bijgestaan door Jan Morsch van de ‘Compostbakkers’. Zo maken we onze tuingronden straks nog vruchtbaarder. En als u ons daarbij wilt helpen, bent u van harte welkom op maandagmiddag.
 


Stem mee voor de Kern met Pit Trofee!
Je zal er maar voor staan: de vrachtwagen rijdt de Buitenplaats op en levert een enorme hoeveelheid elementen en onderdelen af waar je dan een geavanceerde kas van moet bouwen. Het bestuur van de SHBO wist dat de vrijwilligers hiermee een huzarenstukje zouden leveren en daarom hebben zij het plan voor de bouw van de kas vooraf aangemeld voor de burgerparticipatie-projectwedstrijd georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij. Het doel was, dat de kas vóór eind 2016 gereed zou zijn en dat is ruimschoots gelukt…
Op 21 januari 2017 worden de projecten uit alle provincies gepresenteerd en wordt per provincie een eerste prijs van € 1.000,- uitgereikt voor een plan dat inderdaad in 2016 gereed kwam. Daarnaast wordt ook de Kern met Pit Trofee met nog eens € 1.500,- uitgereikt, en daar kunt ú voor mee stemmen! Want behalve de stemmen van de deelnemers, de begeleiders en de vakjury telt ook úw stem mee in de einduitslag. Ga naar www.kernmetpit.nl 
en kies voor ons project!
 


Wat doen we straks met de kas?
Als de villa eenmaal in gebruik wordt genomen, rijst de vraag: wat doen we met die fantastische kas? Samen met Angelique Koolschijn van Westland Marketing zijn we daar plannen voor aan het bedenken. Bijvoorbeeld hoe we de kas in de toekomst kunnen gebruiken als o.a. educatieve kas, waar je kunt leren over de ontwikkeling van groente en fruit, de natuur en de omgeving. Maar ook, hoe je van de kas ‘coole’ ontmoetingsplek kunt maken waar allerlei activiteiten plaatsvinden. Leuk om te brainstormen over de toekomst. De kas blijft en wij blijven in de kas! U hoort er volgend jaar meer over.
De ANWB maakt je wegwijs in de mooiste natuurgebieden van Nederland!
 Als u van Ockenburgh houdt, zult u ongetwijfeld ook van andere natuurgebieden genieten. In het kader van de verkiezing ´De Mooiste Natuurgebieden van Nederland´ heeft de ANWB een schitterend digitaal magazine online gezet, met foto´s beschrijvingen, arrangementen en wandelkaarten van -inderdaad- de mooiste natuurgebieden van ons land. U vindt de link op

http://www.anwb.nl/wandelen/natuur-in-nederland/mooiste-natuurgebied
Veel wandelplezier en natuurlijk bent u na uw wandeling van harte uitgenodigd bij Kasserie Ock om gezellig na te praten en op te warmen!
 

 

Open Podium OCK - Terugblik november en programmering in december 

Robert Jan Stips op dreef in Ock Podium
 Het was weer een gedenkwaardige avond tijdens Ock Podium op 11 november. Om 18.00 uur kwamen de eerste gasten voor de maaltijd binnen en de sfeer zat er al meteen in. De diverse artiesten bereidden hun optredens voor, met sound checks en wat eerste liedjes. Maar om 20.00 uur ging het echt gebeuren. Het restaurant veranderde in een heus theater, waar 120 bezoekers genoten van een zeer afwisselend programma.
Het trio Majas Bravas beet het spits af met prachtige liefdesliederen van Purcell. Daarna veroverden twee hele jonge zangeressen van Something like Sunshine de harten van het publiek met vertederende, eigen liedjes, begeleid op de gitaar. Vervolgens ging de muzikale reis naar Griekenland, Turkije en andere landen, met de wereldmuziek van Kummel. Na veel bezielde zang en samenzang, begeleid op bazouki en andere bijzondere instrumenten, kon een toegift niet uitblijven.
Al met al een boeiende aanloop naar het hoogtepunt van de avond: het optreden van Robert Jan Stips na de pauze. Met smakelijke verhalen over de Nits, Golden Earring en andere groepen waar hij bij betrokken was. Heerlijk herkenbaar en muziekovergoten met zijn opzwepende pianospel en dynamische zang. Het publiek zong enthousiast mee met ‘Achter de duinen’, een variant op ‘In the Dutch Mountains’ en ook de verzoeknummers waren een feest.
Een prachtige avond, waar men ‘the day after’ nog lang van nagenoot.


 
Zin om het volgende Ock Podium bij te wonen?
Kom dan op 16 december naar Lichtjesavond en de Winter OCK! Ervaar de unieke, feërieke sfeer die Ockenburgh in de wintermaanden zo bijzonder maakt. Vanaf 16.30 uur zal de kerstmarkt open zijn en omgeven worden met live muziek en kraampjes waar je kadootjes en heerlijke, winterse lekkernijen kunt kopen.
Om 18.30 uur ontsteekt wethouder Joris Wijsmuller de lichtjes van de kerstboom. Het Lichtjesfeest is voor iedereen gratis.
Om 20.00 uur begint Winter OCK Podium, ons eigen, kleine kerst-lowland festival, waar je voor een entreeprijs van slechts €10 euro een aantal spetterende optredens meemaakt van bands en zanggroepen. De opbrengst van de kaartverkoop komt volledig ten goede aan de restauratie van de plafonds en de trap. Koop uw toegangskaarten online via
 www.buitenplaatockenburgh/open-podium/


 

Kleur voor Sinterklaas en win!
Sinterklaas is gek op Ockenburgh. Zelfs toen Zwarte Piet nog niet bestond, kwam hij er al. Maar de Sint houdt natuurlijk vooral van kinderen. Daarom verheugt hij zich op zijn bezoek aan Ockenburgh op zaterdag 3 december van 14.15 tot 14.45 uur. Sinterklaas heeft nogal wat snoep gekocht om uit te delen, want hij rekent erop dat heel veel kinderen zullen komen. En… hij heeft ook nog wat leuke prijsjes bij zich om uit te reiken aan de winnaars van de kleurwedstrijd. Haal dus zo snel mogelijk de gratis kleurplaat bij de Kasserie en laat de Sint op 3 december zien hoe mooi jij kan kleuren!


 


Heaters in de Kasserie, voor een warm welkom
In een kas hoor je te stoken, anders gedijen de plantjes niet. En dat geldt ook voor de gasten van de Kasserie. Dat wordt behaaglijk cocoonen de komende winter, want in samenwerking
met Verkade Klimaat en enkele vrijwilligers is er verwarming in de kas aangebracht. Na veel overleg en advies heeft het bestuur toch gekozen voor heaters. Vloerverwarming bleek te duur en te arbeidsintensief in verhouding tot de uiteindelijke warmte-opbrengst.
Dat de Kasserie u altijd een warm welkom heet, wist u waarschijnlijk al, maar dankzij onze heaters kunt u daar nu ook ’s winters op rekenen!
 

Kerst in de Kasserie: een ervaring rijker
Als er de komende Kerstmis ergens sfeer is, dan is het wel in Kasserie Ock! We verheugen ons erop om uw 2de Kerstdag meer dan ooit tot een unieke ervaring te maken in de verwarmde en feestelijk verlichte Kasserie.
Het Kasserie-team staat weer klaar om u vanaf 11.00 uur te verwennen met een heerlijk Kerst Brunch Buffet ad € 24,50 p.p. excl. drankjes en kinderen van 4 t/m 11 jaar  €12,50 p.p. excl. drankjes en vanaf 18.00 uur met een feestelijk 5-gangendiner.ad € 39,50 p.p. excl. drankjes en kinderen van 4 t/m 11 jaar €12,50 excl. drankjes. 
Reserveer meteen op
reserveringen@brasserieock.nl Dan kunt u later zeggen: ik heb de Kerst nog in de Kasserie gevierd!Data voor in de agenda:
  • Sinterklaas komt op zaterdag 3 december van 14:15 tot 14:45 uur langs in de Kasserie
  • Wijn- en Kaasproeverij op donderdag 8 december van 19:00 tot 22:00 uur ad €15,00 p.p. Reserveren via :reserveringen@brasserieock.nl 
  • Open Podium 16 december (Winter-OCK festival). U kunt uw toegangskaarten ad €10,00 online kopen via de website
  • Kerst in de Kasserie op 26 december vanaf 11:00 Kerstbrunch en vanaf 18.00 uur een feestlijk 5-gangendiner.
  • Nieuwjaars bubbels en wensen op 1 januari vanaf 12:00 uur.
We vragen u regelmatig onze evenementenagendawebsitefacebookpagina en twitteraccount te bekijken. Hierop staat de laatste informatie. Brasserie OCK heeft ook een eigen facebookpagina

Donaties
Stichting tot behoud van de historische buitenplaats Ockenburgh is een ANBI stichting en is een officieel 'goed doel'. Het steunen van goede doelen kunt u van uw belasting aangifte aftrekken. Voegt u ook onze stichting toe aan uw lijstje van jaarlijks te steunen doelen? Donaties zijn van harte welkom op ons rekeningnummer:
NL 78 RABO 0302 0203 73

Dank u wel.

 

 

Facebook
Facebook
Website
Website
Twitter
Twitter
Copyright © 2016 Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp