Copy
Buitenplaats Ockenburgh een ontmoetingsplaats vol inspiratie.
View this email in your browser
2017: DE SCHONE SLAAPSTER WAKKER GEKUST
Het zinderde tijdens de nieuwjaarsreceptie van onze Stichting. Een spannend jaar is achter de rug en een opwindend jaar gaat beginnen. Met elkaar bespraken de betrokkenen nieuwe dromen over het verder renoveren van de villa. En over het aanpakken van de tuin. De oplevering van de casco restauratie gaat in het eerste kwartaal van dit jaar gebeuren. Het is lang geleden dat Villa Ockenburgh er zó mooi heeft uitgezien!

Na vele maanden onderzoeken, overleggen en daadwerkelijk renoveren door Schakel en Schrale/BAM, ziet zij er weer uit als in haar hoogtijdagen. Het dak met torentje is in oude glorie hersteld, de muren, ramen en kozijnen en het rotte hout zijn vervangen of gerestaureerd.  Kozijnen, veranda en de buitenmuren zijn geschilderd en zowel binnen als op de binnenplaats van de villa is al sloopwerk verricht.  Eindelijk heeft de slaapster haar schoonheid weer terug. Althans… van buiten. Want binnen moet er nog heel veel gebeuren.  En dat kan pas van start gaan als de eigendoms-overdracht een feit is, een proces dat nog niet is afgerond (zodra er iets concreets over te melden is houden we u op de hoogte). Al met al heeft de oplevering langer geduurd dan gepland. Zo erg is dat ook weer niet, want de voortgang van een burgerinitiatief als dit moet gelijke tred houden met de expertise en de middelen die beschikbaar komen voor onze Stichting. Hebt u iets bij te dragen op deze gebieden? Laat het ons weten via
info@buitenplaatsockenburgh.nl Van harte welkom!Nieuws vanuit het bestuur
Sinds januari 2017 is Arie Mos als secretaris toegestreden tot het bestuur. Arie is momenteel nog onze vrijwillgerscoordinator en zal voorlopig erbij blijven doen. Hij vervangt Yvonne Hereijgers. Welkom Arie in het bestuur. 


Winter Ock 2016 – van kerstmarkt tot Ock ’n roll!
Alles groeit in en rond Kasserie OCK... Was er in 2015 nog een bescheiden kerstmarkt/lichtjesavond op de veranda van Villa Ockenburgh, op 16 december 2016 was Winter Ock uitgegroeid tot een volwaardig  kerstfestival. Dat begon ’s middags al met de gezellige kerstmarkt, gevolgd door het lichtjesfeest na het aansteken van de lichtjes in de kerstboom en eindigend met het Open Podium Winter Ock.

In de speciaal opgebouwde, verwarmde tent gaf de welbekende Marcel Verreck de aftrap. Orkest Tavenu uit Loosduinen, zette de kerstsfeer op een indrukwekkende, leuke manier neer. De honderden gasten genoten van hun muziek en van de heerlijke hapjes van de Kasserie. Meezingband De Maxima’s trad binnen en buiten op met eigen teksten op wereldberoemde kerstnummers.
Nog vóór Joris Wijsmuller de lichtjes van de kerstboom aanstak, begonnen zij al in het donker te spelen... Daarna sprak de wethouder lovende woorden over de inzet van de betrokkenen van Stichting tot Behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh. Hij ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. Hoewel de onderhandelingen nog gaande zijn, is het streven om in de eerste helft  van 2017 de villa - na het gereed komen van de casco renovatie - in eigendom aan de stichting over te dragen.  Dat behaagde de 17de eeuwse stichter van Ockenburgh zozeer dat hij, Jacob Westerbaen (Peter Luiten), met bronzen stem enkele gedichten voordroeg.


Close-harmony groep Pitch Control startte vanuit een flash mob hun stijlvolle optreden. Singersongwriter Koosje zette topkwaliteit neer met haar eigen teksten en eigen band. En overal was het opzwepende ritme van Tougou`dougou te horen. Drums, djembé’s en allerlei verrassende muziekinstrumenten weerklonken, zowel binnen als buiten.
Maar er was ook ‘Ock ’n roll’… Eef & Co sloot de avond muzikaal af met bluegrass, rockabilly & country voor het enthousiast dansende publiek. Al met al een prachtig festival met een sterk programma. Met Winter Ock 2016 is een nieuw winterfestival geboren in Ockenburgh! Dank aan de vrijwilligers voor het helpen met de opbouw en voorbereidingen, Rosehip van Parnassia voor muziek en licht en de mensen van de Stichting Anton Constanse voor de beveiliging en het toezicht.

Kasserie OCK twee maal volgeboekt op tweede Kerstdag
’s Morgens was er een intieme, feestelijke kerstbrunch en ’s avonds een heerlijk 5-gangendiner. Beide waren ruimschoots van tevoren volgeboekt en dat is niet verwonderlijk. De gasten van Kasserie OCK wisten wat hun te wachten stond: heel veel sfeer en een voortreffelijke keuken. Met dank aan Jolanthe en haar team, die tweede Kerstdag hebben gemaakt zoals de bourgondische Ockenburgh stichter Jacob Westerbaen het in de 17de eeuw gedaan zou hebben: gulhartig en gastvrij.  Nieuwjaarsreceptie stadsdeel Loosduinen voor het eerst in OCK
Dat ook de gemeente Ockenburgh als feestlocatie heeft ontdekt, bleek op 12 januari 2017. Toen hield het Stadsdeelkantoor Loosduinen voor het eerst zijn nieuwjaarsreceptie in Kasserie OCK. Behalve de enthousiaste speech van wethouder Ingrid van Engelshoven en de vele spontane ontmoetingen viel ook de catering van OCK in de smaak bij de in grote getale aanwezige gasten. Ze houden zich aanbevolen voor 2018, maar dan in de villa!
 
Rondleiding vrijwilligers door Villa Ockenburgh
Het was een van de laatste gelegenheden om te zien hoe de villa er vóór de renovatie  van binnen uit ziet… En tegelijkertijd een goed moment om vast te stellen wat er allemaal nog gebeuren moet en waarom. Op maandag 16 januari kregen de vrijwilligers van SHBO een rondleiding door de villa. Anne Pauptit van Restauratie Advies en Begeleidingsbureau (RAB) en Patrick Bosman van Monumentenzorg van de gemeente Den Haag gaven uitgebreide uitleg en beantwoordden de diverse vragen. Aan de binnenkant is veel gesloopt, maar nog heel veel te doen. Als de eigendomsoverdracht eenmaal is gerealiseerd, gaat SHBO verder met de interne restauratie van de villa, te beginnen met het 17e eeuwse moer- en kindbalkenplafond en de hoofdtrap.
Schaatspret met glij-ijzers en glühwein.
Waar omwonenden jaren van gedroomd hebben werd vanaf woensdag 18 januari  werkelijkheid: na jaren kon er weer geschaatst worden op de Koeweide van Buitenplaats Ockenburgh! Dagenlang heerlijk veilig schaatsen op de plek waar velen van ons het geleerd hebben en waar de volgende generatie ook weer pogingen deed met stoel of dubbele ijzers. Zonnetje erbij en natuurlijk ‘Ock en zopie’ van de OCKXpress. Heerlijke warme chocolademelk, glühwein en huisgemaakte erwtensoep. Wat wil je nog meer?
’s Avonds ijshockeyen bijvoorbeeld, en ook dát gebeurde op de Koeweide van ons aller Ockenburghse bos.

Vruchtbaar overleg over de moestuin.
Met zijn vruchtbare moes- en fruittuin werd Ockenburgh-stichter Jacob Westerbaan in de 17de eeuw de grondlegger van de Westlandse tuinbouw. Dat moet dus wel een heel bijzondere tuin geweest zijn. Maar hoe zag die er uit? Daar heeft Korneel Aschman in opdracht van de provincie Zuid-Holland onderzoek naar gedaan.
Op woensdag 25 januari kwam het tuinteam bijeen. Korneel Aschman, vrijwilligster Arina Keijzer die het tuinontwerp maakte Patrick Bosman van Monumentenzorg Den Haag, Petra Brekelmans van de stichting en een aantal vrijwilligers van het tuinteam , waaronder Tjitte die zelf tuinarchtiect is, en zijn voormalige baas Egbert Schuttert. Samen buigen zij zich over de volgende stap in de realisatie van onze toekomstige moes- en fruittuin. Dat zal mooie vruchten afwerpen!


Maar eerst: snoeien en opruimen.
 
Met het voorjaar in zicht is het ook tijd voor tuinwerk. Altijd gezellig op Ockenburgh!
Op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart gaan we van 9.30 uur tot 15.30 uur snoeien, opruimen, de binnentuin egaliseren, de catacomben verven en aan de buitenkant beplanten. Dat hoeven onze eigen vrijwilligers niet alleen te doen, want via ‘NL Doet’ van het Oranjefonds krijgen we op vrijdag hulp van o.a. een klas van ROC Mondiaan Veiligheid en Vakmanschap. We hebben ook materialen nodig zoals werkhandschoenen, tuinmanden, harken en snoeischaren. Neem die vooral mee. Voor een Bobcat, een groencontainer en het nodige eten en drinken zorgt de stichting.  Zin om mee te doen? Aanmelden kan bij Arie Mos op
vrijwilligers@buitenplaatsockenburgh.nl  of via www.nldoet.nl
Voor tegen de catacomben zijn we nog op zoek naar wat bloeiende klimplanten. Wie kan ons daaraan helpen? De lente zal u belonen!


Niemand blijft aan de kant in maatschappelijk Ockenburgh
Buitenplaats Ockenburgh is niet alleen een project van burgerparticipatie, maar ook van maatschappelijke betrokkenheid. Zo werkt Kasserie OCK inmiddels met stagiaires van ROC Mondriaan en met een keukenhulp via Middin, een organisatie die kansen zoekt voor mensen met een beperking. Kasserie OCK steunt ook meerdere goede doelen, waaronder Skate4Air, die  geld inzamelt voor onderzoek naar taaislijmziekte met de Alternatieve Elfstedentocht (3 februari op de Weissensee in Oostenrijk).
Dat eet toch nét even lekkerder… Vooral nu het 3 gangen menu van januari wegens succes geprolongeerd wordt naar februari. Houd de website en facebook in de gaten .
Op naar een zonnig en mooi voorjaar in en om de Kasserie OCK! Natuurlijk werkt ook de stichting met twee leerlingen van de HMS De Piramide en zijn vrijwilligers in alle soorten en maten hartelijk welkom op onze klusmaandagen.


Een vrijwilliger aan het woord
Nu hoort u het eens níet van een ander, maar van een van onze eigen vrijwilligers… hoe plezierig het is om mee te werken aan Buitenplaats Ockenburgh. Wilt u in de volgende Nieuwsbrief ook uw verhaal doen als vrijwilliger, mail dan naar info@buitenplaatsockenburgh.nl
 

Begin 2015 ben ik met pensioen gegaan en kon ik terug kijken op een leven van diversen banen en uitdagingen. Zoals: tuinbouw, kassenbouw, horeca, transport.
In juni 2015 zie ik een stukje in de LOOSDUINSE KRANT over Vila Ockenburg en plan B .
Ik dacht dit is wat voor mij, om mijn vrijgekomen tijd op te vullen en wat meer onder de mensen te zijn. Ik meld mij aan als vrijwilliger en kom zo in contact met Petra Brekelmans .
Per telefoon praten wij over mijn arbeidsverleden en zij hoort mij over kassenbouw vertellen. Onze eerste afspraak was snel gemaakt bij het Zuid-West College aan de Berensteinlaan. Daar lag die kas, waar voor mij alles mee begon.
Nu drie projecten verder ben ik er trots op om vrijwilliger te zijn bij SHBO. Op maandag is het klusdag en ontmoeten de vrijwilligers elkaar. Bij een bakkie koffie hebben we een luisterend oor voor elkaar en nemen we de klussenlijst door. De klussen worden verdeeld en we gaan aan de slag. De aanwezige dames houden zich met het interieur bezig en verzorgen de lunch. Op het einde van de middag zijn de meeste klussen gedaan en ga ik weer met een voldaan gevoel naar huis.
 
Vrijwilliger Joop van Leeuwen.


Ockenburgh Kern met Pit winnaar ZH – nu nog nationaal!
In onze vorige nieuwsbrief meldden wij dat de fondswerver van het bestuur van SHBO de bouw van de kas had aangemeld voor de burgerparticipatie-projectwedstrijd ‘Kern met Pit’ van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij. Gewoon, omdat het opbouwen van de kas door onze eigen vrijwilligers in zó’n korte tijd een fantastische prestatie zou worden.
Ons project heet ‘Pop-up to grow up, burgerkracht groeit in kas van Ockenburgh’.
Die Kern met Pit trofee hebben we binnen, omdat de kas inderdaad binnen 1 jaar was gebouwd en opgeleverd. Dat leverde maar liefst € 1.000,- op. Maar dat was nog niet alles. Op zaterdag 21 januari 2017 kwamen de deelnemers uit Zuid Holland van 2016 bijeen in Berkel en Rodenrijs. Ons burgerplan om met elkaar de kas te realiseren op Buitenplaats Ockenburgh werd gekozen tot winnaar van de provincie Zuid Holland! Dat leverde behalve veel aandacht ook nog eens € 1.500 extra op voor ons initiatief.
Heel veel dank voor iedereen die op ons project heeft gestemd en het mede mogelijk heeft gemaakt, met handen, hersenen en financiële middelen en materialen.
Nu rest ons nog maar 1 ding: we gaan op voor de landelijke finale op 25 maart in de Rijtuigenloods in Amersfoort! Save the date en stem weer mee, op
www.kernmetpit.nlSAVE THE DATES:
Vrijdag 10 en zaterdag 11 maart van 9.30-15.30 uur
Samen werken aan tuin en catacomben
Plaats: in de tuin achter Villa Ockenburgh, Monsterseweg 4 Den Haag
Dit jaar doet ‘NL Doet’ opnieuw met ons mee. Wederom heeft een klas van ROC Mondiaan Veiligheid en Vakmanschap zich aangemeld om te komen helpen.
Klussen: Snoeien, binnentuin egaliseren en opruimen, muur van catacomben schilderen
Meld je aan via
www.nldoet.nl/klus/24431


Zaterdag 25 maart van 11.00-19.00 uur
Verkiezing landelijke winnaar ‘Kern met Pit’
tijdens het festival ‘We doen het ZELF wel’ voor actieve burgers.  Met verhalen van lokale helden, een informatiemarkt en workshops. Hieraan doen 124 projecten mee. Voor meer informatie:
www.wedoenhetzelfwel.nl


Open OCK Podium is een niet meer weg te denken podium met verrassende optredens en de festivals Zomer Ock en Winter Ock.  Hieronder ons programma in 2017.
Noteer alvast in uw agenda:
Podium Ock vrijdag 10 maart met Dwaalkat en Valentijn Twisk
Podium Ock vrijdag 21 april (Met maaltijd vanaf 18.00 uur. Aanvang Podium om 20.30 uur)
Zomer Ock festival zaterdag 26 augustus 
Een middag/avondfestival buiten. Een zomerfeest met diverse podia en veel verschillende optredens

 
TIPS:
Een nieuwe wandelroute op Ockenburgh https://www.zuidhollandslandschap.nl/wandelen-rond-landgoed-ockenburg


We vragen u regelmatig onze evenementenagendawebsitefacebookpagina en twitteraccount te bekijken. Hierop staat de laatste informatie. Brasserie OCK heeft ook een eigen facebookpagina

Donaties
Stichting tot behoud van de historische buitenplaats Ockenburgh is een ANBI stichting en is een officieel 'goed doel'. Het steunen van goede doelen kunt u van uw belasting aangifte aftrekken. Voegt u ook onze stichting toe aan uw lijstje van jaarlijks te steunen doelen? Donaties zijn van harte welkom op ons rekeningnummer:
NL 78 RABO 0302 0203 73

Dank u wel.

 

 

Facebook
Facebook
Website
Website
Twitter
Twitter
Copyright © 2017 Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp