Copy
View in your browser

Nanaya's heksenkrant

Hoewel we afgelopen week nog zomerse temperaturen hadden, begint de herfst bijna. Op 21 september vieren we het jaarfeest Mabon: een viering waarbij loslaten centraal staat.

Voor mijzelf speelt het thema loslaten dit jaar een extra grote rol. Degenen die al een tijdje meelezen weten dat ik de afgelopen maanden weinig heb geschreven en ook de cursussen lagen een tijd stil. Mijn man en ik hebben besloten om (gelukkig als vrienden) uit elkaar te gaan. Een moeilijke beslissing, na een paar heftige jaren van een niet vervulde kinderwens. Een lastig pad, maar wel het pad dat het juiste lijkt te zijn. De cursusgroepen zal ik komend jaar niet starten. Wel blijven de schriftelijke cursussen gewoon doorlopen, ben ik van plan de heksenkranten weer op te pakken en verder te gaan met het boek dat inmiddels bijna af is. Verdere nieuwe plannen zet ik even in de wacht: die komen in het voorjaar wel weer. Eerst gaan we een tijd in van loslaten en bezinning.

Het thema van deze heksenkrant is loslaten. Je vindt de uitwerking van een Mabonritueel dat je zelf kunt aanpassen en leest meer over salie als geneeskrachtig kruid en wierook als heksenattribuut. 

Zelf begin ik deze Mabontijd met de loslaatlegging die ik vorig jaar maakte: Loslaatlegging. Een mooie manier om je bewust te worden van het loslaatproces en ook stil te staan bij wat het je heeft gebracht. Ik wens je een fijne Mabontijd en veel leesplezier!
Jaarfeest Mabon
Mabon is het tweede oogstfeest, tussen Lammas en Samhain in. Afgelopen week werden de maisvelden achter ons huis leeggehaald en konden we appels uit de tuin plukken. De eerste walnoten beginnen van de boom te vallen. Waar met Lammas vooral de graanoogst centraal stond, is het met Mabon tijd om fruit en noten te oogsten. De overvloed begint op z’n eind te lopen en het is daarom een goede tijd om terug te kijken naar het afgelopen jaar.
Welke van je doelen/wensen zijn gelukt? Wat wil je nog meenemen en wat mag je loslaten? Net als de bomen hun bladgroen terugtrekken en daarna hun blaadjes laten vallen, kunnen wij in de herfst hetzelfde doen met onze ervaringen. We slaan de herinneringen, nieuwe vaardigheden en kennis op en laten daarna los wat we niet meer nodig hebben.
Mabonritueel
Regelmatig krijg ik de vraag wat rituelen precies zijn. Op die vraag valt niet één antwoord te geven, er zijn talloze rituelen in alle soorten en maten. In de heksenkrant beschrijf ik meestal een ritueel dat je alleen kunt doen, maar deze keer beschrijf ik de uitwerking van een ritueel dat ik een paar jaar geleden met een groep tijdens Mabon uitvoerde. Je kunt het ritueel natuurlijk ook alleen uitvoeren.
We begonnen dit ritueel met het trekken van de cirkel en beëindigden het met het opheffen daarvan.

Benodigdheden: een vuurvaste schaal (of ketel), droge herfstblaadjes, stiften

Ik pak de ketel op die gevuld is met herfstblaadjes en zeg:
“De herfst is in aantocht.
Een tijd van loslaten,
Opslaan van herinneringen,
Opgeven van het oude,
Om ruimte te maken voor wat komen gaat.”

De schaal wordt rondgegeven en iedereen pakt er om de beurt een blaadje uit, tot ieder er in totaal drie heeft.

“Neem een moment om je ogen te sluiten.
Deze blaadjes zijn een restant, dat wat over is. Dit jaar hebben ze de boom van voeding voorzien, licht omgezet in energie. We waarderen hun bijdrage, hun kracht en hun leven. Nu is dat leven teruggestroomd de boom in. Alle herinneringen, alle energie, alle kracht ligt opgeslagen. Dit is het restant. Het is slechts een afdruk van wat het ooit is geweest. De boom weet wanneer het tijd is om los te laten en als we verder durven te kijken dan onze angsten, weten wij dat ook.”

Ieder pakt het eerste blad, houdt het even tussen z’n handen en schrijft er dan iets op wat hij/zij los wil laten. Zo gebeurt dat met alle drie de blaadjes.

Ieder gooit de blaadjes in de ketel en pakt een instrument (drum of ratel). Ik steek een blaadje aan en doe deze terug de ketel in.

We wakkeren de vlammen aan met onze ratels en drums en herhalen ondertussen:
“Brand, brand, brand,
Bladeren vol angst,
Brand, brand, brand,
Bladeren vol zorgen,
Ik laat jullie nu los,
Ik laat jullie nu gaan,
Als ik opsta morgen,
Is het met jullie gedaan/
Kan ik jullie weerstaan/
Kan ik jullie verslaan.”

De laatste regel verandert steeds en als je het ritueel thuis uitvoert, kun je de zin iets aanpassen naar bijvoorbeeld: “Kan ik mijn onzekerheden verslaan”.

Zodra het moment daar is, stopt iedereen met ratelen en kijken we stil hoe de rest van de bladeren wegsmeulen. De as wordt later buiten uitgestrooid, als voeding voor het nieuwe.
liggend
aanschouw ik
de wereld vanonder
starend naar uitgedoofde sterren
vanboven

Elfje van Florieke Koers
#dwalendoordehaverleij
Salie
Er zijn verschillende soorten salie. De geneeskrachtige, echte versie heet salvia officinalis. De naam salvia komt van het Latijnse werkwoord salvere, wat redden of behandelen betekent. In het Engels kennen we nog het woord: salvage, redding. In het Romeinse rijk stond salie bekend als een van de geneeskrachtigste planten en ook tijdens de middeleeuwen mocht salie nooit ontbreken in kloostertuinen.

Salie heeft verschillende eigenschappen die haar zo geneeskrachtig maken. Het bevat veel antioxidanten en is daarom goed voor je lever en afweersysteem. Vroeger werd het ingezet als natuurlijk antibioticum bij allerlei luchtwegklachten. Salie werkt ontstekingsremmend en kan daarom verlichting brengen bij ontsteking van tandvlees of aften.

Bij die laatste klachten maak ik regelmatig een aftreksel van salie en rozemarijn. Simpelweg de verse kruiden een kwartier laten trekken in heet water en de sterke thee daarna gebruiken om je mond te spoelen. Je kunt ook een tijdje de thee opdrinken om zo de klachten tegen te gaan.

Omdat salie fyto-oesterogenen bevat wordt het ook gebruikt bij menstruatie-klachten, zoals onregelmatige menstruatie of PMS.

Salie is geneeskrachtig, maar kan bij langdurig en veelvuldig gebruik giftig zijn. Voor jonge kinderen en vrouwen die zwanger zijn, wordt gebruik van salie sowieso afgeraden.

Smudgen
Salie wordt veelvuldig gebruikt als wierook. Dit is niet dezelfde soort: witte salie is een kruid dat vooral binnen Noord-Amerikaanse tradities wordt gebruikt om te smudgen. Smudgen is een ritueel waarbij een smudgestick (samengebonden gedroogde bladeren witte salie) wordt aangestoken en de rook gebruikt men om de ruimte te zuiveren en kwade energieën weg te jagen.
Wierook
In de afgelopen kranten stond regelmatig een heksenattribuut centraal en nu salie in deze krant wordt beschreven (een van de bekendste kruiden voor wierook), leek het me leuk om een artikel te wijden aan wierook.

Wierook is verbonden met het element lucht en staat daarom traditioneel op het oosten van je altaar. Door kruiden of specerijen te verbranden komt rook vrij: letterlijk een soort zichtbare lucht. Het gebruik van wierook is al eeuwenoud en ondersteunde religieuze en magische handelingen. Lange tijd werd het in tempels gebruikt als reukoffer voor de goden. Iedereen die opgegroeid is met het christelijke geloof en regelmatig naar de kerk ging zal het zich wel herinneren: de sterke geur van wierook die werd ingezet om de ruimte te zuiveren. Zelf kan ik me die geur zo nog voor de geest halen. Het woord wierook stamt af van het woord ‘wien/widen’ dat heiligen of wijden betekent. Wierook betekent daarom letterlijk gewijde of heilige rook. Door de rook te gebruiken, wijd je als het ware de ruimte in.

Binnen hekserij wordt wierook ook voornamelijk gebruikt tijdens rituelen. Het branden van salie zuivert de ruimte en andere kruiden kun je inzetten als onderdeel van een specifiek ritueel. Net als je kleuren kunt inzetten, of specifieke goden of godinnen kunt uitnodigen, kun je ook kruiden en geuren uitkiezen die passen bij het doel dat je wil bereiken met je ritueel.

Soorten wierook
Er zijn allerlei vormen van wierook te koop: kegeltjes, staafjes, korrels of losse kruiden. De oudste vorm van wierook is korrelwierook, zoals Olibanum en Mirre. Deze komen van harsproducten van bomen die in India en het Midden-Oosten groeien. Vroeger was deze wierook net zo kostbaar als goud. Vandaar dat het niet zo raar was dat bij de geboorte van Jezus niet alleen goud, maar ook wierook meegebracht werd. Het wordt nu nog steeds als de belangrijkste religieuze wierook beschouwd en bijvoorbeeld in de katholieke kerk gebruikt.

Wanneer je regelmatig wierook gebruikt, is het goed om na te denken welke vorm je wil gebruiken. Er zijn veel wierookstokjes met synthetische stoffen op de markt, die schadelijk kunnen zijn voor je longen. Rook is natuurlijk nooit goed voor je gezondheid, dus het is verstandig om wierook te branden in een goed geventileerde ruimte. Zelf gebruik ik tegenwoordig alleen nog witte salie en zelfgemaakte korrelwierook. Deze kun je op een houtskooltje of op een zeefje boven een kaars laten branden.
Korrelwierook maken
De korrelwierook die ik gebruik maak ik van een combinatie van Arabische gom en gedroogde kruiden. Verzamel eerst de kruiden, bladeren en vruchten uit die je wilt gebruiken en laat deze drogen. Je kunt ook gedroogde kruiden kopen. Als alles goed droog is, kun je het mengsel verpulveren met een vijzel. Als bindmiddel gebruik ik Arabische gom in poedervorm. Heb je korrels, dan kun je deze meteen in de vijzel mee pletten. Voeg kleine beetjes water toe. Niet teveel, want dan wordt de hars te vloeibaar. Zodra het een dikke stroopachtige substantie is geworden, kun je het ‘kruidenmengsel’ er door heen kneden en er kleine balletjes van maken. Laat het drogen en je eigen wierook is klaar.
Lees hier meer artikelen
Volg Nanaya op Facebook
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nanaya · Elandsgang 2 · Tilburg, Nb 5011 AA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp