Copy
Wordt de nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk de online versie.

 

Lieve vrienden van Le Brocope,

Vandaag werd de klok een uur vooruit gezet. We kunnen langer uitslapen en later naar bed of we ervaren het anders. We moeten eerder op en kunnen pas later naar bed. Oftewel..het is maar hoe je het bekijkt. De een vanuit de blik van de avondmens de ander vanuit de blik van de ochtendmens.

Wij van Le Brocope hebben het voorrecht de dingen tegelijk vanuit verschillende perpectieven te mogen bekijken. Als thuishaven van vele kunstaars maken wij geen onderscheid tussen vroeg of laat, tussen donker of licht, geluk of verdriet, tussen goed of slecht. Dat soort practische en ethische vragen zijn voor de politiek en daar mag men van de politici verwachten dat ze vooral eerlijk en helder zijn.

De betekenis van een kunstwerk echter is nooit eenduidig. In grote kunstwerken lijkt ons wordt het onmogelijke mogelijk gemaakt. Reden wellicht voor Pina Bausch, de grote choreografe en danseres om haar March of Seasons te baseren op die prachtige "West End Blues" van Louis Armstrong die de toon zet voor een dans van tegenstellingen van koud warm, donker en licht, van rouw en vreugde.

De "West End Blues" een compositie, die toen hij door Joe "King" Oliver in de jaren 20 van de vorige eeuw geschreven werd niet boven de middelmaat uit stak. Totdat Louis, een protégé van Oliver, eigenwijs als je van een kunstenaar mag verwachten, de muziek meenam naar zijn eigen band en daar een van de meest sensationele jazz composities van maakte. 

De openingscadens van 15 seconden is een van de meest invloedrijke en moeilijk te kopiëren solo's in de jazzgeschiedenis geworden. Op de avond van de premiere van het lied droeg het extatische publiek Armstrong letterlijk triomfantelijk door de muziektent. Louis Armstrong speelde trompet en verbond daarmee miljoenen mensen. Pina Bausch danste om te overleven en bood daardoor troost aan miljoenen toeschouwers.. 

Wij van le Brocope hebben maar een doel. De mensen, die hier komen die blik te bieden van de kunstenaar, de muzikant, de danser en de schrijver. Want die blik is het die het ons mogelijk maakt alle verschillen te overbruggen en te verbinden op een manier, waarop de politiek hoopt maar waarin ze soms zo slecht slaagt.

En wij...wij zijn weer aan het programmeren en komen heel binnenkort bij u terug met een prachtig nieuw programma met o.a. Eric Vloeimans, Dascha Beets, Michael Varenkamp, Hermine Deurlo en Rembrandt Frerichs, Anton Goudsmit en Mozes Rosenberg en vele anderen. Hou ons in de gaten!

Mara en het team van Le Brocope

 

The Seaons March van Pina Bausch op muziek van de West End Blues van Louis Armstrong
Tweet Tweet
Doorsturen Doorsturen
Deel Deel
Facebook
Le Brocope
Oosterwoldseweg 5
8421 PA Oldeberkoop
T 06-46216952
Email Marketing Powered by Mailchimp