Copy
Wordt de nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk de online versie.

 

Lieve vrienden van Le Brocope,

Onze naam, Le Brocope, werd de afgelopen tijd vaker dan normaal gelinkt aan de naam van het etablissement in Parijs waaraan ons theatercafé haar naam ontleende.

Café Le Procope was de plek waar de filosofen, schrijvers over vrijheid en democratie vertoefden en waar kunstenaars opriepen tot verdraagzaamheid en tolerantie. Waar de Franse Revolutie haar oorsprong had. Een plek, die in deze tijd van onverdraagzaamheid en verdeelheid ineens heel actueel is.

Op 4 mei, wanneer we in Nederland de doden herdenken die gevallen zijn als gevolg van de tweede wereldoorlog denken we ook vanzelf aan de nog steeds levende begrippen uit de Franse Revolutie: vrijheid, gelijkheid en broederschap.

Maar de Franse Revolutie is nooit voltooid en werk in uitvoering: haar idealen worden constant nét niet bereikt. Er is altijd wel iets aan de hand met de vrijheid, gelijkheid, broederschap. We kunnen daarover treuren maar we kunnen dat ook als iets positief zien. 

De mogelijkheid van een utopische samenleving, zou onze eerste Denker des Vaderlands Hans Achterhuis zeggen, is aantrekkelijker dan haar werkelijkheid. "Zonder een fundamentele gebrokenheid die elke maatschappij kenmerkt, verwordt ze al snel tot het schrikbeeld dat we uit utopische romans kennen" waarschuwt Achterhuis.

Dat betekent niet, volgens mij, dat we er niet  elke dag aan kunnen werken. Dat zijn we op zijn minst aan onze doden verschuldigd.

Op za 4 mei a.s. ontvangen wij in Le Brocope Nederlands  meest geliefde jazz zangeres Kim Hoorweg, die begeleid wordt door Nederlands meest avontuurlijke gitarist Anton Goudsmit. 

Nadat we met z'n allen om 8 uur 2 minuten stilte hebben doorgemaakt zal Kim samen met Anton  de stilte  in Le Brocope doorbreken met muziek uit  KIms laatste cd, een ode aan de muziek van het Parijs uit de jaren van rond de oorlog:  

"Quand je pense a toi" (als ik aan je denk) hier gezongen door Kim Hoorweg voor al diegenen, die hun geliefden verloren als gevolg van oorlog en geweld. En in het bijzonder voor mijn lieve ex schoonmoeder en grootmoeder van mijn kinderen, Marie, die haar leven lang tevergeefs wachtte op de terug keer van haar in Auschwitz vermoorde vader.  Tot za 4 mei.

Mara en het team van Le Brocope

Aanvang concert 20,15 u
Entree € 16,50
Voorafgaand aan het concert kunt u deelnemen aan de table d'hôtes (3 gangen € 25,00)
reserveren via info@lebrocope.nl

"Als ik aan je denk"  voor al diegenen, die hun geliefden verloren als gevolg van oorlog en geweld. 
Tweet
Doorsturen
Deel
Le Brocope
Oosterwoldseweg 5
8421 PA Oldeberkoop
T 06-46216952
Email Marketing Powered by Mailchimp