Copy
Min privata foderleverantör med personlig service!
View this email in your browser

Nyhetsbrev 5/2016

Sommar sommar sommar vilken härlig tid vi är inne i.
Solen värmer på med en riktigt härlig sommarvärme och förhoppningsvis har ni det också. 
Vi hoppas ju självklart att det håller i sig hela sommaren. Tiden går alldeles för fort fram och vi börjar redan närma oss mitten på juli. Vi har påbörjat våra sommartider dessa tider hittar ni längre ner i nyhetsbrevet.
Prissänkning på Dodson & Horrell sortimentet, i och med att det stod klart att England lämnar EU så gick pundet ner. Vi har fått hem en sändning och produkterna som kom hem har sänkts i pris. 

Tips till dig med häst på bete!

Mineraler på betet 

Många hästägare drar ner på både mängden kraftfoder och mängden grovfoder under betesperioder. Det är då extra viktigt att tänka på att hästen får sitt dagsbehov av mineraler tillgodosett. Så kom in till oss i butiken så hjälper vi dig med detta.

Stödutfodra på betet

Beroende på betets kvalitet kan stödutfodring behövas. Under augusti månad har stora delar av sommarens gräs betats av och har det dessutom varit en torr sommar kan betets kvalitet försämrats mer än vanligt och tidigare. Gräset samlar energi (socker) för att kunna växa. Under betesperioden ändras gräsets innehåll av energi, protein och fibrer. Under de första månaderna av säsongen växer gräset kraftigt och en stor del av gräset består av blad. Bladen har ett högt innehåll av energi och protein samt ett lågt fiberinnehåll, och där av ett högt näringsvärde. Under sommaren faller näringsvärdet i gräset, eftersom fiberinnehållet stiger och innehållet av energi och protein faller. Smältbarheten faller ju äldre gräset är. Under de första månaderna och oftast fram till augusti, är det rikliga mängder energi och protein i gräset till både färdigvuxna hästar och avelsdjur. Dock kan näringsvärdena falla tidigare på grund av exempelvis vattenbrist. I sådana fall är det vanligt med stödutfodring eftersom gräset i hagen inte räcker till. Håll noga koll på ditt bete och hur din häst ser ut i hull och muskler.

Gräs och prestation
Det kan vara en utmaning att ha en häst som ska prestera samtidigt som den gärna ska kunna gå på bete. Många upplever att hästen i samband med att den får mer gräs, blir tyngre och saknar energi. Hästen får snabbt en liten gräs mage och blir kanske lite överviktig. En svullen och för tung häst har inte de bästa förutsättningarna för att prestera. En bantningskur kan därför vara nödvändigt för att hästen ska kunna arbeta på samma nivå som innan den fick gräs, men eftersom många tävlingar ligger under sommarperioden, kan det vara svårt att sätta hästen på bantningskur. Så hur löser man detta problem? Många gör felet att de ger hästen extra foder, och ofta extra havre, när hästen känns trött. Det är självklart extra energi som hästen får i krubban, eftersom fodret innehåller kalorier. Men om hästen är trött och slö på grund av gräs mage och övervikt, så blir den inte piggare av att få extra kalorier. Lösningen på detta problem är en korrekt foderstat, där hästen får i sig det grovfoder som den behöver, hästen får inte i sig för många kalorier i det dagliga fodret men det blir effektivt täckt in med nödvändiga vitaminer och mineraler. För att tävlingshästen ska kunna prestera normalt och inte bli för tung, bör gräsintaget begränsas till 2-5 timmar/dag, beroende på tillgängligheten till gräs, hästens hull och energinivå. Ofta ska mängden spannmål reduceras och kompletteringsfodret ska regleras beroende på gräsmängden. Hästen ska fortfarande tilldelas grovfoder (hö/hösilage). Dessutom ska hästen tilldelas salt eller elektrolyter.

Vi önskar er alla en härlig sommar.

Catharina & Kjell

Senaste tiden Nyheter

Centaura insektsmedel till häst 250 ml

Centaura är en insektsspray godkänd för häst och ryttare. Sprayen ska EJ användas till andra djur än häst.

Innehåller ikaridin och skyddar hästen mot flugor och mygg i upp till 24 timmar och mot fästingar i upp till 14 timmar.
Ryttaren skyddas mot myggor i upp till 11 timmar, mot bitande flugor i upp till 5 timmar och mot fästingar i upp till 14 timmar
Godkänd av Kemikalieinspektionen
0 timmars tävlingskarens
Skadar inte läderutrustning
Missfärgar inte kläder
Behaglig doft och kladdfri formulering

OBS: Endast för användning till häst. Får ej användas till hund.

Optima BCAA

är ett fodertillskott baserat på aminosyror som fördröjer uppkomsten av trötthet och ansamling av mjölksyra i musklerna.
Kan hjälpa till att minska proteiner och muskler bryts ner under intensiva perioder så som träning eller tävling.
Equine Energiser
är gjord på kolhydrater istället för glukos för att underlätta 
användandet av energi som går förlorat under träning och tävling och hjälper till 
för en snabbare återhämtning.
Stärker upp energiföråden i muskler och lever på ett mer effektivare sätt.
Equine Energiser fungerar inom alla olika disipliner.

Hjälper till i främjande av uthållighet och topprestanda.
Levererar en jämn energi utan toppar och dalar.
Lämplig för uthållighets hästar så som långdistans, hopp, dressyr, trav, galopp hästar.
Ridhandske SSG Digital 

Ridhandske i tunt material med bra grepp.
Kardborreband i handled och stretch på handens ovansida med ventilation.

Var med i tidningen ridsports test den 2 juni om ridhandskar fick betyg 19 av 20 

Omdöme: 

En väldigt trevlig ridhandske som ger perfekt grepp om tygeln och elasticitet runt handen. Andas bra och fungerar smidigt i stallet. Handsken är normal i storlek och håller sig rätt fin genom hela testet. Fungerar mycket bra tillsammans med touchskärm. 

Pris:299:-

Bett WTP Ringbett NP - Ring Bit Normal Plate 11,5cm -12,5cm
 
Det revolutionerande WTP-bettet från Australien, med patenterad och bevisat effektiv design sitter perfekt placerat i hästens mun utan att skava, klämma eller trycka.
WTP-bettens konstruktion ger en tydlig förbättring i hanteringen och hästar som tidigare varit "problemhästar" blir ofta snabbt en helt annan häst.

Pris: 1150:-

Bett WTP Ringbett EP - Ring Bit Extended Plate 11,5cm -12,5cm    

Det revolutionerande WTP-bettet från Australien, med patenterad och bevisat effektiv design sitter perfekt placerat i hästens mun utan att skava,
klämma eller trycka. WTP-bettens konstruktion ger en tydlig förbättring i hanteringen och hästar som tidigare varit "problemhästar" blir ofta snabbt en helt annan häst.

Pris: 1150:-

The Mark Todd Ultra fly Combo
täcke med hals är en snygg och mycket funktionell sommar flugtäcke, perfekt för att hålla ut alla flugor och andra bitande insekter samt de skadliga UV-strålar från solen.
Tillverkad av en tät väv nät, är Mark Todd Ultra fly Combo Täcke med hals utformade för att bidra till att undanröja problem med flugor och solen, de två stora problemen under sommaren.
 
Det speciella materialet och silver färgen av det yttre tyget är perfekt för att återspegla de skadliga UV-strålar från solen, och har visat sig en kraftig minskning av solens blekning. 
Förutom dessa egenskaper, kommer Mark Todd Ultra Fly combo täcke med hals inte låta din häst att överhettas, med nättäcket upprätthåller täcket en normalt luftflöde runt hästens kropp för att hålla dem svala.

Täcket har en bred magplatta för att behålla mer av dina hästar hud täckta, med 3 breda resår för kryssgjordarna och svansskydd. 
Har en kil vid manken så din häst enkelt kan komma åt och beta och hjälper din häst till bättre rörelsefrihet.

Färg: silver
Copyright © *|2016|* *|Täby Stall & Foder*, All rights reserved.
Täby Stall & Foder 
Besöksadress:
Galoppvägen 
18364 Täby
www.tsf.se

Öppettider:
Måndag - Fredag 10-18
Lördag 10-14
Söndagar STÄNGT

Vår mejladress:
tsf@tele2.se

Med reservation för tryckfel och slutförsäljning. Du får detta nyhetsbrev eftersom du är kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta den prenumeration mejla oss


This email was sent to tsf@tele2.se
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Täby Stall & Foder AB · Box 1406 · Täby 18314 · Sweden

Email Marketing Powered by MailChimp