Copy
"Uporna dobrota pobjeđuje i najtvrđe srce."
Lucius Annaeus Seneca
Lokalni volonterski centar Zaprešić
Nesletter 10/2016
View this email in your browser
Izvještaj o provedbi projektnih aktivnosti i novostima na projektu "Lokalni volonterski centar Zaprešić"

Tijekom studenog 2016. godine na projektu "Lokalni volonterski centar Zaprešić" održalo se niz aktivnosti o kojima ovim putem želimo informirati lokalne organizatore volontiranja, volontere te zainteresiranu javnost. Započeli smo rad i proces umrežavanja s javnim ustanova, institucijama i udrugama, održan je drugi modul edukacije o menadžmentu volontera u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb i Gradskom knjižnicom Ante Kovačića, u sklopu školskih volonterskih grupa obilježili smo Međunarodni dan tolerancije, započeli proces pružanja grupne i individualne pomoći u učenju i sl. Više o svemu čitajte u nastavku ovog newslettera.

Školske volonterske grupe obilježile Međunarodni dan tolerancije

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, koji se obilježava 16. studenog, u sklopu školske volonterske grupe Srednje škola Bana Josipa Jelačića profesorice etike su ugostile volontera Matiju Supina i koordinatoricu školskih volonterskih grupa, Vendi Kesericu, radi održavanja radionica s ciljem poticanja tolerancije i volontiranja učenika i učenica.
Bilo je veoma zanimljivo čuti kako učenici i učenice razmišljaju, koje su njihove ideje za podizanjem svijesti o važnosti tolerancije.

Učenici i učenice na satu etike imali su priliku diskutirati i razgovarati  o toleranciji
Na radionici su izradili i niz radova putem kojih pozivaju vršnjake da budu tolerantni
Obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije u osnovnim školama


ŠKOLSKA VOLONTERSKA GRUPA OSNOVNE ŠKOLE LJUDEVITA GAJA

U četvrtak, 17. studenog 2016., smo se u dva termina družili s učenicima i učenicama koji su odlučili svoje slobodno vrijeme posvetiti volonterstvu. S nama je bio volonter Petar Vid Keserica te učiteljica razredne nastave Martina Velikov i rehabilitatorica Ena Šifner. Odaziv je bio puno veći nego što smo očekivale jer nam se pridružilo preko 70 učenika i učenica, no to samo govori o tome koliko oni kao aktivni dionici svoje škole žele poboljšati uvjete u kojima odrastaju. Sve ideje koje smo čuli su izrazito kreativne i korisne. Vjerujemo da će se neke od njih realizirati u ovoj školskoj godini. O čemu se točno radi vam nećemo još otkriti. Neka bude iznenađenje!

ŠKOLSKA VOLONTERSKA GRUPA OSNOVNE ŠKOLE ANTUNA AUGUSTINČIĆA

U utorak, 20. studenog 2016. godine, u osnovnoj školi Antuna Augustinčića održan je drugi sastanak školskih volontera. Odaziv je ponovno bio odličan što je samo jedan od pokazatelja kako učenici i ove osnovne škole žele volontirati i pokloniti svoje slobodno vrijeme drugima u potrebi. S učenicima je dogovorena priprema obilježavanja Međunarodnog dana volontera. Osim toga, s učenicima se kreće u realizaciju volonterske akcije prikupljanja sredstava za azil za životinje. Svi su imali odlične ideje kako realizirati obje akcije! 
Održan drugi modul edukacije o menadžmentu volontera za lokalne organizatore volontiranja

U sklopu projekta “Lokalni volonterski centar Zaprešić” održana je edukacija na temu menadžmenta volontera, vođenja volonterskih projekata te kompetencija stečenih volontiranjem u trajanju od 4 dana za predstavnike lokalnih udruga, ustanova i institucija. Prvi modul edukacije održan je 25. i 26. listopada, dok smo drugi organizirali 23. i 24. studenog 2016. godine u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića koja je i suradnik na projektu.

Opći cilj edukacije odnosio se na unaprjeđivanje kapaciteta predstavnika organizacija civilnog društva, javnih ustanova i institucija s područja grada Zaprešića i općine Brdovec za vođenje volontera i volonterskih programa kroz razvoj znanja, vještina i stavova potrebnih za njihovo uspostavljanje i/ili unaprjeđenje.

Specifični ciljevi odnosili su se na: upoznavanje sudionika s osnovnim idejama, vrijednostima i pojmovima volontiranja, upoznavanje sudionika s ciklusom menadžmenta volontera te učenje kako da postave kvalitetne temelje volonterskih programa u svojim organizacijama, unapređivanje znanja, vještine i stavove sudionika u: 1) planiranju volonterskog programa, 2) izradi opisa posla za volontere, 3) pronalaženju volontera, 4) odabiru volontera, 5) uključivanju i edukaciji, 6) superviziji i selekciji, 7) evaluaciji volonterskog programa, 8) vrednovanju i nagrađivanju volontera, upoznavanje sudionika s praćenjem kompetencija koje volonteri stječu kroz volontiranje te umrežavanje neprofitnih organizacija, ustanova i institucija na području grada Zaprešića i općine Brdovec.

Na edukaciji su sudjelovali predstavnici grada Zaprešića, Centra za mladež Zaprešić, Osnovne škole Antuna Augustinčića, Osnovne škole Ljudevita Gaja, Srednje škole Bana Josipa Jelačića, Centra za socijalnu skrb Zaprešić, Gradske knjižnice Ante Kovačića, Udruge Majčina krila, Udruge gluhih i nagluhih Zagrebačke županije i Volonterskog centra Zagreb.

Edukatorica je bila Jela Prgić Znika, izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb koja ima dugogodišnje iskustvo iz menadžmenta volontera i organizacije volonterskih aktivnosti i jedna je od autorica priručnika „Volonterski menadžment – priručnik za vođenje volontera i volonterskih programa“.  Dodatna, pomoćna edukatorica bila je Anamarija Juroš, programska voditeljica za mlade i voditeljica Lokalnog volonterskog centra Zaprešić.

Projekt je financijski podržan od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

Copyright © 2016 Centar za mladež Zaprešić, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp