Copy
"Brod je siguran u luci, ali brod nije izrađen da bi bio u luci."
William Shedd
Lokalni volonterski centar Zaprešić
01/2017
Newsletter br. 12

View this email in your browser
Izvještaj o provedbi projektnih aktivnosti i novostima na projektu "Lokalni volonterski centar Zaprešić" 

Na projektu "Lokalni volonterski centar Zaprešić" održalo se niz aktivnosti o kojima ovim putem želimo informirati lokalne organizatore volontiranja, volontere te zainteresiranu javnost. Sa školskom volonterskom grupom Srednje škole Bana Josipa Jelačića obilježili smo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, s učenicima osnovnih škola pripremamo volontersku akciju za udrugu "Šapica". Održana je i edukacija o Zakonu o volonterstvu za učenike srednje škole koji pružaju individualnu pomoć u učenju. 

 Više o svemu čitajte u nastavku ovog newslettera.

Održana edukacija za učenike Srednje škole Ban Josip Jelačić - volontere koji pružaju individualnu pomoć i podršku u učenju učenicima osnovnih škola 

Na održanoj edukaciji za volontere uključene u projektnu aktivnost pružanja pomoći u učenju obrađene su tri tematske cjeline: Zakon o volonterstvu, tehnike i metode učenja te grupni i individualni rad. Sudjelovalo je 6 volontera koji su izrazili zadovoljstvo obrađenim temama i načinom rada. Atmosfera je tijekom cijele edukacije bila opuštena i poticajna, sudionici su radu sudjelovali u različitim aktivnostima te su bili aktivni u raspravama.
Koordinatorica volontera koji pružaju pomoć u učenju, Ružica Skopljak Masier, tijekom priprema edukativnih materijala
Volonterke izrađuju plakate

Školska volonterska grupa Srednje škole Ban Josip Jelačić: Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječanj


Na projektu “Lokalni volonterski centar” započele su aktivnosti školskih volonterskih grupa u drugom polugodištu. Prošlog četvrtka, 26. siječnja 2017. godine, koordinatorica Vendi Keserica je s maturantima Srednje škole Ban Josip Jelačića radionicama o tranzicijskoj pravdi obilježila 27. siječanj, Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Tijekom radionice razgovaralo se o žrtvama holokausta, načinima na koje društvo može pomoći žrtvama rata i drugih oružanih sukoba. Ovom temom smo odlučili potaknuti učenike na kritičko promišljanje o izgradnji mira u našem društvu. Učenici su bili aktivni i zainteresirani za rad.

Inače, Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta (27. siječanj). Rezolucija apelira da sve članice Ujedinjenih naroda poštuju sjećanje na žrtve holokausta te ohrabruje razvoj obrazovnih programa o povijesti holokausta, čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u sprječavanju čina genocida u budućnosti.

“Tragedija nastala kao posljedica holokausta se ne može izbrisati. Mora biti zapamćena sa sramom i strahom dokle god ljudsko sjećanje bude postojalo. Samo ako se sjećamo, onda možemo odati prikladnu počast žrtvama. Milioni nedužnih Židova i pripadnika drugih manjina ubijani su na nezamislivo barbarske načine. Nikada ne smijemo zaboraviti te muškarce, žene i djecu, niti njihovu agoniju." 

(Generalni sekretar Ujedinjenih naroda, Kofi Annan, 27. siječanj 2006. godine)

Školske volonterske grupe Osnovne škole Antuna Augustinčića i Osnovne škole Ljudevita Gaja:
Pripreme za volontersku akciju za udrugu "Šapica"


Tijekom siječnja 2017. godine održavaju se pripremne aktivnosti i koordinacija učenika vezano uz realizaciju volonterske akciju za udrugu "Šapica". Učenici uključeni u rad školskih volonterskih grupa u obje škole prikupljat će hranu, deke, metalne zdjelice i dr. potrepštine za pse, štićenike udurge "Šapica". Vjerujemo da će odaziv biti velik, a posebno se radujemo posjetu azilu koji se nalazi u blizini grada Zaprešića. 

U sklopu projekta “Lokalni volonterski centar Zaprešić” izdana informativna brošura o volonterskim pozicijama u Centru za mladež Zaprešić


U sklopu projekta “Lokalni volonterski centar Zaprešić” izdali smo kratku informativnu brošuru o svim volonterskim pozicijama u Centru za mladež Zaprešić. Tako će se svi naši sadašnji i budući volonteri na jednom mjestu moći informirati o projektu, projektnim aktivnostima, opisu volonterskih mjesta, odgovornostima i dužnostima i sl. Time volontiranje podižemo na još jednu višu razinu te unapređujemo postojeći sustav.

Brošuru u online formatu možete preuzeti na sljedećem linku: brosura-lvcz.

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti Centra za mladež Zaprešić i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projekt "Lokalni volonterski centar Zaprešić" financijski je podržan od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. 
Copyright © 2017 Centar za mladež Zaprešić, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp