Copy
E-mail niet goed leesbaar? Klik dan hier voor de webversie

Nieuwsbrief

april 2018

In deze nieuwsbrief

 

Stichting Krijtmolen d'Admiraal is blij met elke donatie!

Wij vragen u daarom om uw bijdrage voor 2018 over te maken op bankrekeningnummer NL71RABO0135 6309 67 ten name van Stichting Krijtmolen d'Admiraal te Amsterdam, onder vermelding van Donatie 2018.

Wat gaan wij met uw gedoneerde geld doen:
- een dakraam in de Molenzaal
- verplaatsen van de molensteen naar de poort
- schilderen van de ramen
Kleine zaken welke helpen om de exploitatie van de molen te verbeteren.
Unieke foto's opgedoken in het archief van Vereniging de Zaanse Molen.


Allereerst een mooie foto van een malende Krijtmolen (op het -Noord-Oosten, rond 1890) en dan, als kers op de taart, een prachtige foto van het personeel op de Krijtschuit voor de Molen! Zo'n foto was tot nu toe onbekend. Dank aan Fulco Rol!

De molendagen komen er weer aan.

Het seizoen voor de open molendagen staat weer voor de deur, en op zaterdag 14 april 2018 zal de Krijtmolen tussen 10.00 en 15.00 uur weer open zijn voor publiek.
Nu maar hopen op een goede wind want dan kan de molen ook draaien en soms zelfs malen. Naast de molenaar zal een team van gidsen ook dit seizoen weer klaar staan om de bezoekers informatie te geven en mooie verhalen te vertellen en natuurlijk te zorgen voor dat extra stukje veiligheid voor iedereen.

Op zaterdag 12 en zondag 13 mei 2018 zijn het weer de Nationale Molendagen waaraan de meeste molens van Nederland meedoen, en natuurlijk te bezoeken zijn voor iedereen. De Krijtmolen doet net als voorgaande jaren beide dagen mee, want het is toch altijd weer een molenfeestje als de vlaggetjes tussen de wieken meedraaien bij goede wind. De openingstijden zijn dan ruimer dan normaal, en de molen zal tot 17.00 te bezoeken zijn. 
Omdat het ambacht van de molenaar internationaal immaterieel bij de UNESCO is geworden zal de molenaar wat extra in het zonnetje gezet worden deze molendagen. 
Vraag onze molenaar gerust om samen met hem op de foto te mogen, en zet die b.v. op de Facebook Pagina van de Krijtmolen. 

Ook zullen de setjes met mooie kaarten van de molen weer verkrijgbaar zijn. Bij een donatie van € 5,- mag u een pakje met 5 kaarten meenemen. 

En bent u na het bezoek aan de Krijtmolen nog niet op molens uitgekeken zoek dan een andere molen in de buurt, voor nog een bezoekje. Op http://www.molens.nl  zijn alle molens die meedoen met de molendagen, te vinden. 


 

Krijtmolen deed ook in 2018 weer mee met NL DOET en het was een groot succes.


Ieder jaar schrijven we de Krijtmolen in voor NL DOET - een landelijke actie waar bedrijven hun medewerkers vrij stellen om een maatschappelijke organisatie praktische hulp aan te bieden. Vrijdag 9 maart was het weer zover, en kwam een ploeg vrijwilligers van IT adviesbureau Gemba uit Landsmeer een dag schilderen en klussen om de Krijtmolen weer op te frissen voor het nieuwe seizoen Met veel enthousiasme (en soms verrassende vaardigheid) sloegen de 14 heren (en 1 dame) aan het klussen. Dankzij het heerlijk zonnige weer en de goede ondersteuning en catering van de molenaar en enkele bestuursleden, ziet de Krijtmolen er nu weer piekfijn uit! Klaar voor de eerste Open Molendag op 14 april. Bij deze nogmaals onze dank voor de fantastische inzet van de Gemba-ploeg. Zoals op 1 van de foto's is te zien: Gemba denkt niet alleen met u mee - Gemba Doet ook!   https://gemba.nl/

 

http://www.nldoet.nl
 


Krijtmolen concert 22 april 2018.


"Harp concert in de Krijtmolen d'Admiraal"

Op zondag 22 april om 15:00 uur geeft harpiste Merel Naomi een solo harp concert in de molen. Merel Naomi verrast haar luisteraars met de mogelijkheden op de harp. Met haar aanstekelijke enthousiasme vertelt ze over de muziek. Op het programma staat onder andere muziek van Tchaikovsky, Bach en Sain-Saens. Daarnaast zal zij over de harp vertellen. Speciaal voor de Krijtmolen heeft zij een compositie gemaakt. Dit korte Molenstuk zal op 22 april in première gaan. Een mooie kans voor een ontspannen zondagmiddag met muziek om je hoofd leeg te maken en nieuwe energie op te doen voor de week!

Entree: € 12,50 in de voorverkoop (mail to: harp@merelnaomi.nl), € 15,- aan de deur. Kinderen tot 15 jaar gratis. Inclusief een kop koffie of thee. 

http://www.merelnaomi.nlVerbetering molenbiotoop.

 

Al een paar jaar is de stichting bezig om het biotoop van de Krijtmolen te verbeteren. De term "biotoop" komt uit de biologie en heeft de betekenis van "leefomgeving".
Bij molens gaat het dus om de omgeving van de molen die zo optimaal mogelijk moet zijn om met de molen te kunnen draaien en malen. Bebouwing en te hoge aanplant is voor veel molens een bedreiging. Ook voor de de Krijtmolen. Gelukkig hebben wij een "biotoop adviseur" in onze stichting: Herman van Dam. Hij overlegt met de gemeente en andere partijen over hoe we het biotoop voor de Krijtmolen kunnen verbeteren. Er zijn de laatste jaren al veel aanpassingen gedaan zonder dat het groene karakter van dit gedeelte van Noord aangetast werd.

Dit jaar is samen met het bestuur van de Buiktuin en de gemeente een snoeiplan uitgevoerd. Er hoeven daardoor geen bomen gekapt te worden. 
Er is een boom terug gesnoeid, en er zijn 10 doorgeschoten wilgen weer geknot. Hierdoor kan de wind de molen weer beter bereiken en is de molen ook weer meer zichtbaar geworden. 
We zijn dan ook heel erg blij met de prettige samenwerking die we de laatste tijd met onze buren van de Buiktuin hebben. Er is wederzijds begrip voor elkaars wensen, en we zoeken naar constructieve oplossingen. De gemeente heeft zich met een tiental mensen ingezet om deze klus in 2 dagen te klaren. Het effect zal deze zomer vast goed te merken zijn. 

Facebook
Website
Redactie
Copyright © *Stichting Krijtmolen d' Admiraal*,
Alle rechten voorbehouden.


Adres Molen:
Noordhollanschkanaaldijk 21 te Amsterdam Noord

Correspondentieadres:
 secretaris@krijtmolen.nl

Verhuur Molenzaal:
 www.molenzaalkrijtmolen.nl

Website Krijtmolen: 
 www.krijtmolen.nlDoor op een onderstaande link te klikken kunt u 
 
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Krijtmolen d'Admiraal · Noordhollandschkanaaldijk 21 · Amsterdam, MA 1034ZL · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp