Lue viesti selaimessasi

Luovan Laboratorion Omituiset Oivallukset
Osa 6 â€“ Viikko 20, 2019

Tervetuloa! Omituisten oivallusten tarkoituksena on tarjota sinulle elämääsi käsinpoimittuja, mielenkiintoisia opetuksia viikko kerrallaan. 

Tahdotko elää parempaa elämää?


Tahdonvoima tarkoittaa pohjimmiltaan ihmisen kykyä malttaa ja viivästyttää omien mielihalujensa tyydyttämistä.

Mielihyvän saavuttaminen välittömästi mielihalun syntyessä yleensä johtaa kuolemansynteinäkin mainittuihin pahoihin tapoihin, kuten ylensyöntiin ja laiskuuteen. Tahdonvoimaansa varastossa teljettynä pitävä ihminen pyrkii aina toteuttamaan himojensa mukaiset ajatukset mahdollisimman pian.

Tahdonvoima on mielen erikoisjoukko, joka auttaa meitä ylläpitämään terveellisiä elämäntapoja, hoitamaan tiskit ennen niiden kasaantumista, noudattamaan aikatauluja ja estämään ympäristön tuhoutumista, näin muutaman mainitakseni.

Useiden tutkimusten mukaan malttavaiseksi jo lapsena oppineet ihmiset menestyvät paremmin koulussa ja työssä, pysyvät loitolla terveydelle haitallisista riippuvuuksista ja rakentavat parempia ihmissuhteita.

Vaikka olisit jo lapsena oppinut täyttämään tarpeesi ilman turhaa odottelua ja koet olevasi hiukan malttamaton, ei sinullakaan ole hätää, koska tahdonvoiman on todettu olevan kuin lihas. Tahdonvoima kasvaa, kun sitä käyttää säännöllisesti.
 

Sitten se vähän pidempi versio...


Oletko joskus päättänyt katsoa Netflix-sarjasta vielä sen yhden jakson lisää, vaikka olisi pitänyt jo tehdä ruoka, imuroida ja katsoa seuraavan työpäivän tarpeet valmiiksi? Tai oletko joskus vahingossa syönyt kokonaisen suklaalevyn yhdeltä seisomalta jouduttuasi pidättämään täydessä elokuvateatterissa äänekästä itkua, kun Marley & Me -elokuvassa Marley-koira nukkui pois?

Etkö? No, nämä esimerkit taisivat vain kertoa minusta, mutta joka tapauksessa molemmat esimerkit kertoivat tahdonvoimasta. Tarkemmin sanottuna ensimmäinen esimerkki tahdonvoiman puutteesta ja toinen esimerkki tahdonvoiman ehtymisestä.

Tahdonvoima, mielenhallinta, malttavaisuus… Käytän tässä tekstissä vähän ristiin rastiin näitä kolmea sanaa saman asian ympärillä. Puhun siitä ajattelumme kyvystä, jonka avulla saamme asioita aikaan.

Nykyään meillä ihmisillä ei ole aivan järkyttävän kovaa pakkoa tehdä oikeastaan yhtään mitään. On helppoa antaa sohvannurkan niellä meidät syövereihinsä, kun Netflixin loputon kuilu kuljettaa mukanaan kohti pumpulinpehmeää aivojen lepokotia ja on oikein mukavaa.

Mukavuuden lomassa ei monesti maistu salaatti, waan jos wäsyttää, Woltilla on mukawaa tilata waikka wokkia.

Iltalenkki voi nyt tänään vaihtua Siniseen lenkkiin.

Ihmisen on helppo vaihtaa tulevaisuuden hyvän olon odottelu välittömään hyvään oloon. Samalla opimme jatkuvasti olemaan entistä vähemmän malttavaisia. 

Tahdonvoimamme laiskistuu.

Tahdonvoimaa on tutkittu ihmisten psykologiassa jo yli 40 vuoden ajan. Tutkimukset usein testaavat lähtökohtaisesti sitä, onko koehenkilö eli kansankielellä sanottuna ihminen valmis malttamaan ihan pikkuisen hetken pidempään oman mielihyvänsä saavuttamista, vai päättääkö hän tyydyttää itsensä heti kun mahdollista.

Tutkijoiden mukaan ajatteluamme malttavaisuuden kohdalla ohjaa sarjakuvistakin tutut, kuvannollisesti olkapäillä istuvat enkeli ja piru, niin sanotut kuuma ja kylmä järjestelmä.

Kuuma järjestelmä käskee meitä mielihyvän saavuttamiseen aivan nyt heti, välittämättä pidemmän aikavälin haitoista.

Kylmä järjestelmä analysoi ja ohjailee pohtimaan asioita vähän laajemmin.

Tupakoijan kuuma järjestelmä hakee huuliltaan savun kautta hetken mielihyvän, kun entisen tupakoijan kylmä järjestelmä laskelmoi tulevaisuuden kohentuneen terveyden olevan jotain parempaa kuin hetken kuuma huuma.

Kauppakeskuksessa kuuma järjestelmä ohjailee täyttämään kaapit tavaralla ja kylmä järjestelmä ohjaa ajattelemaan matkustelun mahdollisuuksia viiden vuoden päästä eläkkeellä.

Tahdonvoima on aivoissa fyysisestikin erottuva ilmiö. Mielihalujensa perässä juoksentelevat yksilöt ovat pitkälti aivojensa himoja ohjailevan osan hallinnan alla. 

Tahdonvoimansa hallitsevat ihmiset taas ovat kytköksissä aivojensa siihen osaan, joka on vastuussa muun muassa päätösten tekemisestä. 

Kuten jo edellisistä opetuksista voimme muistaa, mitä enemmän käytämme jotain aivojemme osaa, sitä enemmän tuon osan käyttö vahvistuu ja lopulta aivan automatisoituu tavaksi toimia.

Lähes jokainen meistä oppii lapsesta asti toimimaan jollain tietyllä tavalla.

Harva teini-ikäinen kyseenalaistaa koko kasvatuksensa ja oppii ajattelemaan toisin, joten identiteettinsä muodostanut nuori aikuinen on vain hiukan lihaksikkaampi ja vähemmän julkisesti itkevä versio viisivuotiaasta itsestään. Jos siis olit viisivuotiaana malttavainen, olet sitä nykyäänkin suurella todennäköisyydellä. Ja päinvastoin.

Oli toimintasi mitä tahansa, kiittävää kättä tai syyttävää sormea voi ojentaa kasvattajia kohtaan. Olet, mitä sinulle mallina näytetään.

Vahva tahdonvoima siis yhdistyy moneen ihmiselämän positiiviseen puoleen. Yksin tahdonvoima ei toki ole vastuussa aivan kaikesta, mutta haittaakaan siitä ei ole ainakaan todistettu olevan. Kukapa meistä ei haluaisi olla aina vähän kykeneväisempi parempaan elämään.

Seuraavaksi seuraakin ainoa huonompi uutinen. Tahdonvoima nimittäin ehtyy käytössä. Muistatko vielä tuon esimerkin alusta, jossa puhuttiin tunteiden kurissa pitämisestä ja sen jälkeisestä ahmimisesta?

Vastaavaa esimerkkiä on käytetty tutkimuksissa pohjana. Tunteiden kurissa pitäminen vaatii tahdonvoimaa. Oli kyseessä sitten naurun tai itkun pidättäminen, tuo pidättäminen vaatii mieleltä hurjaa vahvuutta. 

Kun mieli vaatii vahvuutta, fyysisesti aivosi käyttävät hurjasti energiaa. Aivosi ikään kuin painavat kaasun pohjaan ja bensaa palaa. Aivojesi bensa on glukoosi. Siis verensokeri. Kun oikein kovasti käytät tahdonvoimaa, kehostasi ehtyy tuo aivojen käyttämä polttoaine ja samalla tahdonvoimasi väsyy. 

Harva meistä kykeneekään elämään kokonaista päivää tahdonvoimaansa puristaen.

Sama sääntö pätee tyypilliseen alkuvuoteen, kun teemme kolmekymmentäkaksi päällekäistä uudenvuoden lupausta.

Aloitamme urheilun, syömme terveellisesti, lopetamme tupakoinnin, käymme uimassa kolmesti viikossa, heräämme aikaisin, petaamme aina sängyn heti herättyämme, teemme töihin eväät… Huh huh, nyt jo hengästyttää, vaikka vain makaan sohvalla tietokone sylissä.

Tahdonvoima ja mielen energia eivät millään kykene tuohon kaikkeen. Parempi siis vain unohtaa kaikki nuo viimeistään helmikuuhun mennessä.

Kun tahdonvoima yhdellä osa-alueella ehtyy ja laiskistuu, samalla se vaikuttaa kaikkiin muihinkin osa-alueisiin. Uudenvuoden lupauksen hyvä ajatus muuttuu sinua yleisesti laiskistuttavaksi möröksi.

Siihen loppuikin uutisten huono osuus. Nimittäin tutkimusten tulosten pohjalta on osattu kehittää lähes yleispätevät-ja-kaikille-sopivat ohjeet tahdonvoimaiseen ja tahdonvoimaa kasvattavaan elämään. 

Muista, mitä enemmän toimit tietyllä tavalla, sitä paremmin tuo asia elää aivoissasi. Aluksi sinun tulee vain ”oppia” tuo uusi asia merkityksellisellä tavalla, jonka jälkeen sinulta vaaditaan muutamien viikkojen keskittyminen ja seuranta, ja asia muuttaa näin pysyvästi asumaan aivoihisi.

Tahdonvoimaa siis voi lisätä toiminnassa helpohkosti, mutta pienin askelin sen sijasta, että päättäisit tehdä kaiken toisin nyt heti. 

Tahdonvoimaan tutustumisessa auttaa pienten askeleiden ottaminen, säännöllinen glukoosivaraston ylläpito (pieniä ja terveellisiä ruokia usein pitkin päivää), merkityksellinen tavoite, tavoitteen ja edistymisen seuranta ja varsinkin tilivelvollisuus jollekin ärsyttävän paljon sinusta välittävälle ihmiselle.

Pienet askeleet helpottavat etenemistä, kun tahdonvoimasi ei ehdy.

Tutkijoiden mukaan ihmiset, jotka jopa vain kahden viikon ajan ovat syömättä sokeria, kykenevät lopettamaan tupakoinnin helpommin. Ihmiset, jotka seurasivat kahden kuukauden ajan liikuntaohjelmaa, kasvattivat ”vahingossa” tahdonvoimaansa lähes jokaisella muullakin elämän osa-alueella.

Kun keskität tahdonvoimasi yhteen kohtaan, tulee malttavaisesta elämästä tapa, jolla elät yleisestikin.

Lienee sanomattakin selvää, että merkityksellinen tavoite on loistava keino tahdonvoiman lisääntymiseen. Terveys, läheisten hyvinvointi, lastenlasten kasvamisen todistaminen, kävelykyky eläkkeellä tai vaikka vain ärsyttävän yskän loppuminen kuulostavat ainakin minun mielestäni oivilta porkkanoilta keppini päähän, jotta voisin vaikkapa lopettaa tupakoinnin.

Tuen saaminen on tahdonvoimalle myös hyväksi. Ympäröi itsesi elämässä ihmisillä, jotka avoimesti haluavat sinulle hyvää ja tukevat sinua tavoitteesi saavuttamisessa. Nalkuttamista ei usein koeta tukemiseksi, mutta sekin on vain oma tapansa kannustaa sinua uusiin tuloksiin. Uskoudu siis tavoitteestasi jollekin tai joillekin tärkeille, ja tahdonvoimasi on helpompi kasvaa. Usein samalla inspiroit lähipiiriäsi itsekin.

Kun sinulla on tuo yksi hyvä ja merkityksellinen tavoite sekä ihmisiä ympärillä tukemassa, sinun on hyvä seurata tekemistäsi. Merkitse urheilusi tai ruokailusi päiväkirjaan, piirrä rasti kalenteriin päivänä, kun et tupakoinut tai siirrä euro toiselle pankkitilille päivänä, kun et pelannut uhkapelejä. 

Ennen pitkää uusi, tahdonvoimainen ja hyvä toimintasi on muuttunut tavaksi, eikä se enää vaadi sinulta päätöksiä ja ponnistelua. Samalla tahdonvoima on levinnyt elämäsi muillekin osa-alueille.

Malttamattominkin mieli on koulutettavissa uudelleen, tahdonvoimaiseksi, malttavaiseksi ja onnelliseksi mieleksi, joka tietää, että huomisen hyvä olo tuntuu moninverroin paremmalta kuin tämän päivän hetken mielihyvä. 

Ja lopuksi vielä se paras uutinen. Tutkimusten mukaan positiivinen ja iloinen mieli, uskomukset sekä asenne auttavat tahdonvoimaa jaksamaan paremmin.


Miten voin käyttää tätä elämässäni heti?


Tervetuloa ja -menoa aivan uuteen, tahdonvoimaisempaan elämään! Siellä ja täällä on hyvä olla, koska tiedämme, että aivomme juksaavat meitä juoksemaan mielihyvän perään, vaikka hetken malttaminen tuntuu pian paremmalta.

Tahdonvoimaa voi siis lisätä.

Seuraavan kerran kun kohdallesi osuu tahdonvoimaa vaativa hetki, mieti itsellesi merkityksellinen tavoite, kerro siitä tärkeälle läheisellesi ja luo tapa seurata tuon tavoitteen eteen etenemistä.

Tupakointi loppuu vain jättämällä polttamatta jokaisen savukkeen. Ylensyönti loppuu vain jättämällä syömättä jokaisen hampurilaisen. Liikuntaharrastus alkaa vain ottamalla yhden askeleen kerrallaan.

Tahdonvoima ja malttavaisuus ovat aivojesi lihaksia, jotka kasvavat harjoittelun kautta.

Missä sinä viimeksi venytit tahdonvoimaasi?
P.S. Tämän ja edellisen kirjeen välillä oli hiukan aikaa. Noin kuusi viikkoa, jos tarkkoja ollaan. Kirjoittajan tahdonvoima oli ehtynyt muiden projektien ja elämäntilanteiden parissa. Kiitos, kun maltoit odottaa.
Copyright © 2019 Creative Laboratory, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp