Copy
    Persbericht & uitnodiging
     17-05-2016, Amsterdam
Wordt deze email niet correct getoond?
Bekijk het in uw browser

WETHOUDERS UIT HEEL NEDERLAND SLAAN HANDEN INEEN VOOR
DUURZAME HISTORISCHE GEBOUWEN

 
Op 19 mei lanceren zes Nederlandse wethouders samen met Joos Ockels een toolbox om oude gebouwen duurzaam te maken. 'De Groene Menukaart' is te gebruiken door iedereen in Nederland met een historische woning, kerk, boerderij of industrieel erfgoed. Bezoekers kunnen aan de slag met meer dan 50 opties om hun pand te verduurzamen.
 
Samenwerken voor duurzame gebouwen in heel Nederland
De eerste Groene Menukaart zag in 2014 het levenslicht en was, als initiatief van wijlen Wubbo Ockels met zijn organisatie De Groene Grachten, gericht op de Amsterdammer. Vanaf 19 mei 2016 is De Groene Menukaart te gebruiken door mensen uit het hele land. De toolbox is volledig vernieuwd in samenwerking met het SER Energieakkoord en zeven koplopersgemeenten. Daarom lanceren donderdag wethouders uit Maastricht, Bergen op Zoom, Leiden, Wassenaar, Voorschoten, Den Haag en Amsterdam samen met de vrouw van Wubbo Ockels, Joos Ockels, De Groene Menukaart.
 
Waarom een menukaart?
“Nederland telt alleen al 1,5 miljoen woningen van voor 1945. Dat is zo’n 20% van alle woningen in Nederland, van jaren ’30 woningen tot monumentale grachtenpanden en landgoederen”, aldus Suze Gehem van De Groene Grachten. Om deze gebouwen in stand te houden is het belangrijk dat ze meegaan met de tijd. Oude gebouwen verduurzamen vraagt om een andere aanpak dan nieuwbouw. Gehem: “Mensen denken vaak dat er niet veel mogelijk is door de benodigde vergunningen. Ook lijkt het vinden van financiering ingewikkeld en de duurzame opties moeten ook passen bij een oud gebouw. Maar ieder pand heeft wel degelijk zijn eigen mogelijkheden.” Om deze drempels weg te nemen is De Groene Menukaart ontwikkeld.
 
Een menukaart speciaal voor historische panden
De toolbox is geschikt voor alle soorten historische gebouwen, of het nu om een woning, kantoor, fort, hotel, museum of kerk gaat. De website helpt bezoekers om hun pand energiezuinig, milieuvriendelijk en comfortabel te maken, door hen te informeren over ruim 50 duurzame opties. De toolbox is ingedeeld in 5 thema’s: quick wins, elektriciteit, verwarming, water & groen en isolatie. Van warmtepomp tot zonnepaneel, van isolerend glas tot groen dak. Bezoekers kunnen meer lezen over de duurzame opties en een snelle berekening maken van de investering, terugverdientijd en CO2  besparing. Ook zijn regelgeving, financiering en voorbeeldprojecten uit de deelnemende steden verzameld, zodat bezoekers eenvoudig echt tot actie kunnen overgaan met hun duurzame plan. 
Noot voor pers, niet voor publicatie
 
Vroegtijdige toegang tot het platform
De nieuwe website zal op 19 mei online staan (op dit moment is een verouderde versie zichtbaar). Op aanvraag kunnen we u een tijdelijk toegang tot het nieuwe platform verschaffen, zodat u alvast een kijkje kunt nemen. Indien gewenst, graag contact opnemen met Suze Gehem (zie gegevens onderaan deze mail).
 
Beeldmateriaal
Beeldmateriaal is te downloaden via deze link.

Persuitnodiging
U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de lancering op 19 mei.
 
Datum
Donderdag 19 mei 2016
16.30-18.30 uur (17.00 uur start officiële programma)
 
Locatie

Synagoge achter de Haagsche Kluis (entrée via café de Haagsche Kluis)
Plein 20, 2511 CS Den Haag
5-10 min lopen vanaf Den Haag centraal, beperkte parkeermogelijkheid
 
Programma
 • Welkomstwoord van Joris Wijsmuller, wethouder Den Haag
 • Gastspreker: Joos Ockels
 • Sprekers uit 6 gemeenten: 
  • Gerdo van Grootheest, wethouder Maastricht
  • Bianca Bremer wethouder Voorschoten
  • Inge Zweerts de Jong, wethouder Wassenaar
  • Frank de Wit, wethouder Leiden
  • A.G.J. (Arjan) van der Weegen, wethouder Bergen op Zoom
  • Spreker vanuit de gemeente Amsterdam
 • Lancering van de gloednieuwe menukaart
Contact
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Suze Gehem: 
+31 (0)6 197 864 97 of 
suze@degroenegrachten.nl
Facebook
Twitter
Email
Website
Copyright © 2016 De Groene Grachten, All rights reserved.
Email Marketing Powered by MailChimp


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Groene Grachten · Mauritskade 63 · Amsterdam, NH 1092AD · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp