Copy

Deze vrijdag live vanuit Old School Amsterdam

Deze vrijdag gaat Xolotl, Guide to the Underworld live en je kunt het online meemaken! We interviewden kunstenares Carmen Schabracq over deze samenwerking. Kaartjes zijn te koop via de knop voor 2.50 EUR. Je krijgt dan een link opgestuurd. 
Online tickets 2.50 EUR
Carmen Schabracq
'Het masker is een middel om de ander te worden.'

Fascinatie voor de mythe

Carmen: Mijn fascinatie voor de mythe… Ik hou van verhalen waarbij mythische figuren, dieren en archetypes symbool staan voor bepaalde dingen uit het leven. Ik vind het mooi hoe mensen verhalen en (fantasie) figuren bedenken om met het leven en de dood om te gaan of het leven proberen te duiden, het is poëtisch en speels. Het is ook iets van alle mensen in alle culturen, alleen zijn de mythen en verhalen steeds anders. Waar mijn fascinatie precies vandaan komt weet ik niet.. dat heb ik altijd al mooi gevonden.

De mythe en het masker
In de mythes komen allerlei personages voor, archetypes vaak, bijvoorbeeld ‘de duivel’, ‘de vrouw’, ‘de oude man’, of allerlei dieren.. deze worden dan in rituelen, dansen of beeldende vertellingen van de mythen uitgebeeld door het dragen van maskers die deze figuren representeren. Bij de oude grieken was dit de voorloper van theater, in Mexico heb je allerlei gemaskerde dansen en zo zijn er vele verschillende maskerades gebaseerd op mythische figuren. Het masker is een middel om ‘de ander’ te worden, en daarmee je eigen identiteit tijdelijk te verliezen en een andere identiteit aan te nemen, je kan met een masker tijdelijk écht een voorouder, een fictief of mythisch figuur zijn.

Rituelen die verbinden
Misschien kan het een verbindende factor tussen mensen zijn, door dat het mensen bij elkaar brengt om het ritueel, de masker dans of de performance bij te wonen en gezamenlijk te ervaren.

Xolotl
Xolotl is een bovennatuurlijk wezen uit de Mexicaanse en Azteekse mythologie. Xolotl heeft een kop in de vorm van een hondenkop en begeleidt de zon op haar nachtelijke tocht door de onderwereld. In Mexico heb je de Xolozcuintle, een zwarte naakthond, deze wordt vaak in verband gebracht met Xolotl. Deze hond begeleidt de doden naar de onderwereld wanneer ze sterven. Precies een jaar geleden was ik voor een paar maanden in Mexico en kwam ik voor het eerst in contact met deze mythische figuren. Ik was er tijdens de dag van de doden, en onderzocht daar onder ander de rituelen en verhalen rond deze bijzondere feestdag. Ik vind het heel mooi hoe er in Mexico op zo’n andere manier wordt omgegaan met de dood, dan bij ons in het westen. Sindsdien fascineert de Xolozcuintle hond en de Xolotl god mij mateloos en keert deze terug in mijn schilderijen en maskers.

De performance
Vrijdag 11 december zal er een gemaskerde peformance plaatsvinden, geïnspireerd op de mythe van Xolotl die de zon naar de onderwereld begeleidt. Het publiek zal zowel toeschouwer als onderdeel van de performance zijn. Door de maskers en de mythe waar ze voor staan zal de performance een sterk ritualistisch aspect krijgen.

Xolotl Guide to the Underworld met Carmen Schabracq

  • Vrijdag 11 december van 20:30 tot 21:15
  • Online, je krijgt een link in je mail

 

Online tickets 2.50 EUR
Copyright © Stichting Project Wildeman 2020, All rights reserved.


Our mailing address is:
projectwildeman@gmail.com

Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list.


 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Project WIldeman · Overtoom 510 3 · Amsterdam, MA 1054 KK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp