Copy
Ramallah, November 2015
View this email in your browser

A VOICE ACROSS - NYHEDSBREV FRA DET DANSKE HUS

ARBEJDET I PALÆSTINA ER EN DELIKAT BALANCE UNDER DEN ESKALERENDE VOLDSBØLGE
Mens jeg skriver denne leder, har 78, primært unge, palæstinensere mistet deres liv, og mange tusinder er sårede i løbet af de sidste fem uger. Eskaleringen af vold og konfrontationer ser ud til at være blevet en normalitet, hvad end vi kalder det en Intifadah eller ej. Situationen har indflydelse på alle aspekter af vores arbejde, og vi forsøger hele tiden at balancere mellem apati og respekt -vi forsætter vores indsats, projekter og events, men samtidigt kan vi ikke ignorere det faktum, at daglige kampe og begravelser forgår uden for vores vindue. Jeg håber dette nyhedsbrev vil illustrere, at vi har været i stand til dette.

Som mange af jer ved, har jeg lavet en række interviews om situationen i danske medier - eksempel herunder:

DR.DK FRYGTEN FOR EN NY INTIFADAH STIGER i PALÆSTINA
DHIP EVENT - COUCH TALK: HOW DO WE SAFE HISTORY

Palæstinensere er blevet fordrevet på tværs af Palæstina og resten af kloden siden 1948. Palæstinensisk historie eksisterer primært gennem mundtlig overlevering og er blevet fragmenteret gennem denne fordrivelse.
 
Kan individuelle fortællinger blive oversat til kollektiv historie?
Kan kunst være mediet for denne proces?
Can en mundtlig tradition bliver oversat til en professionel akademisk diskurs?
 
Disse spørgsmål blev debatteret af skuespiller Faten Khoury, som var den ledende kraft bag Living History projektet, og Adel Yahya, direktør for the Palestinian Association for Cultural Exchange (PACE), den 6. oktober i Det Danske Hus i Palæstina.


SE VIDEO FRA 'LIVING STONES' PROJEKTET
 
DHIP EVENT - COUCH TALK: IF EVERYONE IS A JOURNALIST WHO IS THE EDITOR?

Nyheder er i stigende grad afhængige af videoer optaget af almindelig mennesker. De bliver udgivet på YouTube, delt på Facebook og Twitter og ofte er de optaget af folk som har adgang til steder hvor journalister ikke kommer.
 
Denne udvikling blev diskuteret af den palæstinensiske engelsk redaktør for PNN, Nour Issa Qudaimat, og videojournalist for Ekstra Bladet, Mille Schneekloth Christiansen. Begge er deltagere vores projekt Journalist Exchange, støttet af International Media Support (IMS). Deres kollegaer fra ledende palæstinensiske og danske medie udbydere var med og bød ind i debatten.


SE FACEBOOK EVENT

 
JOURNALIST EXCHANGE

Hvilken effekt har Israelske militær checkpoints og sociale forventninger på kunstnere og Ping-Pong spillere? Hvilke tanker og bekymringer gør palæstinensiske mødre sig for tiden, når de ser deres børn kæmpe i gaderne for et opgør med årtiers besættelse?
 
Dette var nogle af de temaer som otte hold af danske og palæstinensiske journalister behandlede, mens de udforskede hver en afkrog af Vestbredden og afdækkede ufortalte historier og forskellige perspektiver på aktuelle nyheder. De danske journalister, som repræsenterede et stort udsnit af danske mediehuse arbejdede tæt sammen med palæstinensiske kollegaer, som en del af projektet Journalist Exchange, der er finanseret i samarbejde med International Media Support (IMS). Til marts bliver anden del af projektet afviklet, når de palæstinensiske journalister skal til Danmark. 

Læs to af de artikler der kom ud af projektet i Politiken og Information:


Israel går målrettet efter familierne til drabsmænd: INFORMATION

Israel: Jødiske mordere skal ikke i retten: POLITIKEN
 
FØLG DHIP PÅ FACEBOOK
DAYS OF CINEMA - NORDIC FOCUS

Som dansk formand for Nordisk Råd i 2015 har den Danske Repræsentation og Det danske Hus i Palæstina præsenteret nordiske film fra Danmark, Sverige, Norge og Finland under Days of Cinema. Det konsoliderede en tradition for tæt samarbejde mellem FilmLab og danske partnere og markerer begyndelsen på et langsigtet samarbejde mellem Det Danske Hus i Palæstina og FilmLab Palestine. Nordic Focus bestod af fire filmfremvisninger i det Danske Hus og Sakakini Cultural Center.

”Nordic Focus ligger helt i tråd med den overordnede vision for Days of Cinema – at promovere filmkunst og filmkultur i Palæstina og at inspirere til etableringen af en palæstinensisk filmindustri. Jeg synes det nordiske bidrag var en succes – specielt når man betragter det som første skridt i etableringen af nordisk filmkultur som et referencepunkt hos et publikum, der er langt mere vant til en regional tradition. Vi planlægger et fortsat partnerskab med Det Danske Hus i Palæstina.     

Hanna Atallah, Artistic Director FilmLab Palestine


BESØG FESTIVAL WEBSIDE
 
FØLG LONE BILDSØE LASSEN PÅ TWITTER
IN THE WORDS OF A PALESTINIAN - SHADI ZMORROD 

Den palæstinensiske virkelighed diskuteres over hele verden. Men ofte af internationale akademikere, journalister og politikere. Det Danske Hus i Palæstina har inviteret en række palæstinensere til at dele deres erfaringer og perspektiver.

Shadi Zmorrod, født I Jerusalem I 1979 er grundlægger af Palestinian Circus School. Han har før arbejdet som teaterinstruktør og skuespiller og blev interesseret i cirkus under en workshop i Norge. De følgende år deltog han i en række internationale workshops og blev passioneret omkring ideen om at etablere en cirkusskole i Palæstina. I 2006 etablerede han og Jessika Devlieghere cirkus skolen i Ramallah, og i dag er Shadi general direktør for skolen.   

Vi er her ikke for at lave smukke bevægelser – vi er her for at sikre lighed mellem drenge og piger, at forene Palæstina på tværs af geografiske og sociale tilhørsforhold og frem for alt for at skabe håb for en ny generation. Vores mål er ikke at uddanne artister, der kan jonglere perfekt med tre bolde.  Vi udvikler artister, der er i personlig balance på scenen. 
 

LÆS HELE INTERVIEWET

 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website