Copy

November 2022

Kommende turneringer

19./20.11. DM + DM i speed
27.12. Copenhagen Christmas Tournament 2022
29.12 19. Svendborg Juleturnering


2023
10./12.2. Munkebjerg 2023
6./9.4. Nordic Open

Tage Mellgren: "Alle bør valfarte til DM i Odense"

Af Taus Bøytler

Øverst: DM-finalen 2021 mellem Michael "Mik" Larsen (tv) og Jess Danielsen
Nederst: Erik Sommer (tv) siger tillykke til Michael "Mik" Larsen, der netop har vundet DM 2021
Fotos: Andreas Becher og Casper Brandenborg
Hvis du skal vinde det individuelle Danmarksmesterskab i backgammon 2022 skal du sætte et stort kryds i kalenderen i weekenden 19./20. november. Årets mesterskab afholdes i Odense.

Nyhedsbrevet har talt med Tage Mellgren fra Odense Backgammonklub om, hvorfor folk bør tage til Odense for at deltage, hvem han tror vinder turneringen plus det løse.

Hvorfor bør folk deltage i DM 2022 i Odense Golfklub?

Tage: "Det at blive danmarksmester i Backgammon er den mest prominente titel der er at vinde, da Danmark repræsenterer den absolutte top i verden indenfor sporten. Derfor bør folk valfarte til Odense for at blive den næste champ alle vil tale om."

Er det ikke synd for Københavnerne, at de skal helt til Fyn?

Tage: "Københavnerne skal opdage smukke Fyn og smukke Odense, hvor de helt ufrivilligt vil opdage den roligt pulserende energikilde der ligger skjult på øen, som får alle københavners nervesystemer til at falde helt til ro."

Er der rabat på brunsvigeren, hvis man slår dobbelt seks i udtagningen?

Tage: "Ut skal sikre, at der kommer til at være brunsviger til stede i lokalet - ægte fynske brunsviger - og ja - selvfølgelig er der et gratis stykke til den der slår en dobbelt seks i udtagning."

Bliver der mulighed for at prøve golfbanen i forbindelse med turneringen?

Tage: "Vores golfmanager har sponsoreret med 2 greenfeebilletter. Rammen for hvordan man kan vinde dem, bliver præsenteret på spilledagen. Det bliver muligt, at gå hen på drivingrange og slå nogle bolde. Hvis der skal åbnes op for muligheden for at spille på 9-hulsbanen, kræver det at dem i DBgF der er handicapspillere, som er ude af turneringen, tager nogle "ikke" hcp spillere med ud. Melder endeligt ud på dagen, hvad der kan lade sig gøre."

Hvem er din favorit til at vinde DM?

Tage: "Tænker, at jeg som lokal forventer at vinde DM-titlen. Joke...  Min favorit må være den spiller, der på dagen er i Zen, og hvor gammonguden blinker kærligt til vedkommende."

Louisa Friberg glæder sig til Nordic Open 2023

Af Taus Bøytler

Øverst til venstre: Louisa Dahlin Friberg er scenevant.
Nederst til højre: Steen Grønbech (der nu hedder Steen Pawlik Mikkelsen) vandt Nordic Open 2019.
Fotos: Laila Leonhardt, Christian Klebajn og Allan Christensen
Hvis du savner Nordic Open er du ikke alene. Efter hele tre års pause er Nordic Open endelig tilbage i påsken 2023. Ligesom det var tilfældet i 2019 bliver det med Louisa Friberg som turneringsdirektør.

Nyhedsbrevet har talt med Louisa om Nordic Open 2023.


Hvordan har det været ikke at kunne afvikle Nordic Open i 2020, 2021 og 2022?

Louisa: "Det har været mærkeligt. Jeg tror, at de fleste medlemmer, ligesom mig selv, synes at turneringskalenderen har været underlig tom uden Nordic Open.

I 2020 var vi jo helt klar og måtte aflyse ganske kort tid før afvikling, da Covid jo som bekendt blev en faktor, så især 2020 var “uforløst”. Men vi tager jo heldigvis revanche i 2023!
"

Nordic Open bliver i 2023 afholdt på Hotel Konventum i Helsingør. Hvad kan vi forvente os af den turnering?

Louisa: "Nogle gange skal man prøve noget nyt, og Nordic Open 2023 bliver på mange måder “ny”. Den bliver ny fordi vi ikke har afholdt turneringen i 3 år, den bliver ny fordi vi byder et nyt medlem velkommen i staff, den bliver ny fordi vi har et nyt sjovt sideevent på programmet, og den bliver ny fordi den skal afholdes i de mest fantastiske rammer på Konventum.

Konventum er gigantisk (det føles i hvert fald sådan, når man som jeg, ingen stedsans har), og vi kommer derfor til at være lidt mere opdelt end vi har været vant til.

Det gør det muligt for os at arrangere os lidt anderledes, og det glæder jeg mig meget til at prøve. Desuden er vi så utrolig heldige, at Konventum er i hænderne på Søren Andersen, som jo kender os backgammonspillere og vores behov. Jeg kan derfor med garanti sige at forplejning og generel kundeservice har fået et nøk op!
"

Hvad er din største oplevelse i forbindelse med Nordic Open gennem årene?

Louisa: "Jeg har haft mange gode, sjove, pinlige, svære oplevelser til Nordic og jeg har mødt de skønneste mennesker, så jeg ved ikke, om der en enkeltstående oplevelse der skiller sig ud.

Men altså, at stå i spidsen for Nordic Open 2019 var jo på mange måder en hel vild oplevelse. At få lov at planlægge en af verdens mest traditionsrige turnering og se det hele folde sig ud, var helt fantastisk, også selvom jeg kludrede i præmieoverrækkelsestalen!
"


Ud over dig selv består staff af Birgitte Nissen, Julie Thabault, Casper Brandenborg, Heidi Munk og Martin "Guerre" Jensen. Prøv at sætte nogle ord på den gruppe?

Louisa: "Ejmen, denne her gruppe af staff er jo fuldstændig fantastisk. Vi har desværre måtte sige farvel til Morten, som jo ellers har været fast inventar, men vi byder i stedet velkommen til Heidi Munk, som har takket ja til at træde ind i staff.

Og som hun selv siger: “Det vil være en fornøjelse at bruge 1000 timer i jeres selskab”. Vi bruger meget tid sammen, især under turneringen, så det er saftsuseme vigtigt, at der er god kemi, høj arbejdsmoral og godt teamwork.

At kunne arbejde på/med noget man elsker og så sammen med ens venner, er i min optik et kæmpe privilegium, som jeg ikke ville være foruden.
"

Forventer du, at Nordic Open 2023 vil kunne afholdes uden brug af mundbind?

Louisa: "Ja, jeg er optimistisk anlagt!"

Gentofte Backgammonklub vil gerne tiltrække nye spillere

Af Taus Bøytler

Nederst: Iulio Codrut Turcanu (tv) vandt consen til Gentofte Open (for spillere i 2. og 3. division), mens Christian Skjæran vandt main
Fotos: Erik Sommer
Sidste weekend i oktober havde Gentofte Backgammonklub inviteret til hele to backgammonturneringer i de lækre lokaler i Byens Hus i Hellerup.

Nyhedsbrevet har talt med Erik Sommer fra den nye klub i Gentofte om de foreløbige erfaringer.

Kun fire spillere deltog søndag den 30. oktober, da I havde inviteret til Gentofte Open for intromedlemmer samt spillere med rating under 980. Hvorfor tror du, det var så svært at få fat på deltagere i denne målgruppe?

Erik: "Målgruppen for stævnet søndag den 30. oktober var reelt nye spillere med et intro medlemskab og så blev det suppleret med spillere med rating under 980.

Og så havde jeg sat minimum antal af spillere til 8 spillere, men efter dialog med de tilmeldte så besluttede vi at gennemføre det med mindst 4 deltagere.

Vi havde en god dag og spillede alle mod alle så det var godt at stævnet blev gennemført. Det ser ud til at være svært at tiltrække nye spillere.

En oplagt forhindring for nye spillere samt for dem med lavere rating, kan være at de ikke er interesseret i at betale 250 kr. med muligheden for at vinde pengepræmier. Så næste gang vil konceptet nok være anderledes med en langt lavere deltagerbetaling.
"

Lørdag den 29. oktober afholdt I Gentofte Open for spillere i 2. + 3. division. Her deltog 19 spillere. Betyder det flotte deltagerantal, at I kommer til at afholde tilsvarende turneringer i fremtiden?

Erik: "Gentofte har selv 3 hold, hvoraf et hold er i 2. division og to hold i 3. division. Så vi vil gerne arrangere stævner for spillere på det niveau som vi er på.

Men udfordringen er, at der er spillere i de lavere divisioner som også spiller i 1. division og/eller Eliten så næste gang sætter vi nok snarere et rating maks. på eller man må ikke have spillet i højere rækker i indeværende sæson.

Men, Gentofte arrangerer gerne turneringer for vi har adgang til gode faciliteter op til max. 32 deltagere evt. max. 64 deltagere hvis vi bruger mere end et lokale på hver sin etage."


Har I allerede nu planlagt nogle spændende tiltag i 2023?

Erik: "Vi vil gerne afprøve hvordan helt nye spillere kan introduceres til Backgammon turneringer, så det gælder både dem som har tegnet et intro medlemskab samt dem som endnu ikke er meldt ind i forbundet."

Er det ambitionen, at I vil forsøge at tiltrække helt nye spillere til jeres klub?

Erik: "Der er plads til flere nye spillere i klubben og da forbundet samtidig gerne skal vokse, så er det vores strategi at tiltrække nye spillere til Gentofte."

Kan I hente noget inspiration i Absalon, der har haft stor succes med at tiltrække nye spillere direkte fra gaden?

Erik: "Vi kan helt sikkert hente inspiration fra Absalon samt andre klubber som er aktive med klubarrangementer. Fra Absalon er det fx deres vedvarende brug af sociale medier både før, under og efter deres arrangementer. Meget inspirerende."

Wbif Tour Live Final & 2nd Malta Open 2022

Af Taus Bøytler

Øverst til venstre: Birgit Jørgensen spiller doubles med den skrappe Michihito Kageyama
Nederst til venstre på højre side af brættet: Claus Elken og Inga Vigh-Pedersen kom i finalen i doubles
Fotos: Inga Vigh-Pedersen, Hans Kristian Mathiesen og Claus Elken
Hvordan gik det til, at Malta kom på det internationale backgammonlandkort? Og hvorfor er det så mange danskere blandt staff?

Nyhedsbrevet har talt med Lødigt-stjernen Hans Kristian Mathiesen, der har alle svarene.

Hvordan gik det til, at halvdelen af staff på Malta er fra Danmark?

Mathiesen: "Det er en lang historie, men jeg skal forsøge at holde igen. I 2017 startede Bernhard Mayr hjemmesiden www.Ebif.at med flere forskellige turneringer. Blandt andet tre kvalifikationsturneringer, hvor du har 3 liv i hver og kan kvalificere dig til et live finale event i Wien.

Denne event vinder Claus Elken samlet set. Året efter skal eventen afholdes i Athen, men i sin kådhed får han sagt ja til at afholde eventen på Malta i 2019. Nu var gode råd dyre. Hvad gør en klog mand? Svaret er nogle gange at gå til sine venner.

Som sagt så gjort. Claus spørger Inga og mig, om vi kan hjælpe. I fællesskab fik vi lagt en plan, hvordan både Wbif tour live final 2019 og 1st Malta Open skal afholdes.

Ideen var at afholde Wbif først, og når spillerne i løbet af trippel elimination faldt fra, kunne de limpes ind i Malta Open.

Wbif skulle starte om torsdagen og Malta Open skulle starte i løbet af lørdagen. Det blev en super succes med 25 finale deltagere i Wbif og 28 spillere i den nystartede Malta Open, hvor både Claus, Emma, Inga og jeg hjalp til.

Herefter blev Wbif tour live final afholdt online i 2020 på Backgammon Heroes på grund af corona, og eventen i 2021 blev afholdt i Athen. Så var planen for Bernhard Mayr at skifte mellem Athen og Malta.

Derfor blev det Malta i 2022. Nu ville organisatorerne Claus og Emma gerne hæve baren, så der blev skruet op for både promotion, sideenvents, streaming og service både inhouse men også på nettet og facebook.

Eventen er placeret i weekenden lige før turneringen på Cypern, hvor der kommer 400 – 600 spillere, så der er virkelig mulighed for, at backgammonspillere kan bruge Malta Open som opvarmningsturnering.

Derudover var der i år også åbnet op for at flere spillere kvalificerede sig til Wbif tour live final. Så der var behov for staff til at afvikle turneringerne. Claus og Emma spurgte derfor både Inga og mig, om vi kunne hjælpe, mens de maltabosidende tyskere og venner Andrea Wirth og Henning Frick også blev indlemmet i staff gruppen.

Desværre (for nogen heldigvis) havde både Claus, Inga og Henning kvalificeret sig til Wbif tour live final, samt vi nåede alle at spille med i en turnering eller to undervejs, så der var altid brug for en hånd.

Så derfor endte vi med 6 staff medlemmer, hvor der var mange opgaver omkring registrering, lodtrækning, afvikling, rapportering, urudlejning og indstillinger, streaming, opdatering af facebook og drawboss samt fotografering.

Med hjemmesiden maltabackgammon.com og facebook dertil havde Claus og Emma fået igangsat så meget reklame, så der kom hele 32 spillere til Wbif tour live final og 70 spillere til Malta Open. Det er en kæmpe succes på en klippeø, som ikke har noget backgammonmiljø og maximalt kan samle 10-15 spillere til en månedsturnering en søndag eftermiddag.

Det er så flot promotion og forberedelse at kunne samle 75-80 deltagere til denne turnering af Claus og Emma. Der kom spillere fra Japan, USA, Argentina, Tjekkiet, Ungarn, Geogien, Ukraine, Østrig, Frankrig, Italien, Tyskland, England, Finland, Norge, Sverige og Danmark.

Så helt naturligt var staff gruppen jo også fra både Tyskland, Sverige og Danmark. Lidt tilfældigt og relationer gjorde, at halvdelen kom fra Danmark.

Det vigtigste var dog, at alle havde en god turnering, og der var virkelig en god stemning blandt folk, selv søndag aften ved præmieoverrækkelsen, hvor der var hygge og drikkevarer i flere timer.
"

Hvem vandt egentlig turneringen?

Mathiesen: "Nu er spørgsmålet egentlig, hvilken turnering man ser som hovedturneringen, men jeg bliver nok nødt til at sige, at grunden til, at vi spiller disse turneringer, er pga. Wbif eventen.

Her vinder Fernando Neumark, Argentina, efter 11 runder over Eva Zizkova, Tjekkiet, hvor 32 spillere havde kvallet sig først og siden faldt af efter tre nederlag. Fernando tabte kun 1 gang i løbet af turneringen. Costas Chiotinis, Thomas Kreisl og Michael Proukakis var de øvrige spillere i top 5.

Danskerne Thomas Myhr, Christian Munk-Christensen, Claus Elken og Inga Vigh-Pedersen faldt alle sammen af undervejs. Derudover var vi flere spillere til stede, som havde spillet kvalifikationen, men som aldrig nåede finale eventen pga. for få sejre.

De fleste af disse danskere deltog dog i 2nd Malta Open, hvor vi så hele 70 spillere. Det gik over al forventning, og vi havde ikke planlagt mere 64 spillere i tidsplanen.

Så fra starten af turneringen bad vi folk om at skrue ned for tisse- og spisepauser samt rapportere straks, når kampen var færdig. Der var travlt hele lørdagen fra kl.11 formiddag til kl.02 om natten.

Alligevel måtte vi op tidligt søndag morgen, for at afvikle de sidste to fighters kampe for at finde de otte kvartfinalepladser. Klokken 10 søndag morgen var blandt andet Lars Nielsen fra Ringsted klar til gå efter den store gevinst i Malta Open
.

Link til finale dagen via youtube: https://www.youtube.com/watch?v=5PYtasbZpEw

Måske afslører jeg for meget ved at sige, at finnen Sauli Alho vinder over Bakar Matikashili, Geogien, men i ovenstående link kan man faktisk se kampe fra de sidste tre runder ved Malta Open og få en fornemmelse af stemningen ved turneringen.

En stor tak til alle deltagere, selvom vi nok skulle have sat kamplængden ned, når vi nu kom over 64 deltagere. Trods dette var der god stemning, og vi fik afviklet kampene.
"

Hvad var de bedste danske præstationer?

Mathiesen: "Der var ingen danskere i Wbif eventen, men Lars Nielsen tabte semifinalen ved Malta Open, og Thomas Myhr slog vm-finalisten Zdenek Zizka, Tjekkiet, i superjackpot finalen. Inga og Claus tabte finalen i consultation doubles til østrigerne Frits Rattinger og Wolfgang Wühl. Herudover deltog op mod 15 danskere i 43 afholdte mini-jackpots med mange finaler som resultater.

Jeg vil lade det være op til læseren at afgøre, hvem der spillemæssigt har klaret sig bedst. Men den glæde og entusiasme, som jeg så Nicklas Røddik og Sune Hansen spille med, da de klaskede stjerner og erfarende spillere på stribe, var lige så flotte præstationer som danskerne, der kom i pengene.

Nielsen og Myhr klarer sig tit flot i turneringerne, men Sune Hansen ventede i flere timer på en spiller i Malta Open på grund af turneringsstrukturen, og han sagde ikke et kny. Så Sune Hansen blev nok min personlige favorit undervejs.
"

Til Nordic bliver der ofte spillet chouette om aftenen. Gør der også det på Malta?

Mathiesen: "Sidste år i Athen på denne Wbif tour spillede vi lidt chouette om aftenen. I år var staff dog meget interesseret i at afholde en del mini-jackpots, for det koster at leje lokale og give bobler til præmie overrækkelse.

På den måde blev nogle af omkostningerne finansieret, så er der jo ikke så meget plads til chouette. Jeg ved ikke, om der var nogle, som gik på værelserne på hotellet og spillede videre, men jeg fornemmede, at der var flere, som hyggede socialt på terrassen end spillede moneygame i krogene.

Det er typisk det samme sjak, som spiller disse Wbif finaler. Det er spillere, som sidder hjemme ved computeren og spiller online. Når de kvalificerer sig, så kommer de ud for at spille turneringer og sideevents, fremfor at de sidder i krogene og hustle hinanden.

Dog er det folk, som kender navne og nicks fra miljøet og nettet, som godt kunne sætte sig ned i chouetten.
"

Hvad er det bedste ved at spille backgammon på Malta?

Mathiesen: "Mange spillere kom uafhængigt af hinanden for at sige, at det var den bedste lokation, de nogensinde havde spillet på.

To spillelokaler, en betjent bar og en åben terrasse til rygning og afslapning med udsigt til Middelhavet, alt sammen på ottende etage med elevator ned til dit værelse. Det er kræs for selv den mest pessimistiske og tørre backgammonspiller, som du kan finde i verden.

Det er online spillere, som kan gå lige ned til vandet eller ned i byen for at finde en restaurant. Nogle deltagere hoppede i havet, da poolen var i stykker, andre gik ture i byen med venner eller medbragte koner, og så kan man ikke løbe fra, at solen eller vejret oftest er fantastisk.

Dog havde vi torden og lyn fredag aften, men det var faktisk hyggeligt at spille med 31 par i consultation doubles i et brag fra vejrguderne.

Hele planlægningen af Claus Elken og promotionen af Emma Axling på en ø midt i Middelhavet betyder jo, at det ikke kun er sjovt at spille med, men også sjovt at være staff for.

Jeg kan dog godt mærke, at jeg bliver ældre, for jeg har været træt i en hel uge i hele kroppen efter sådan en omgang. Så helt fortjent var der store klapsalver og roser til de to organisatorer. Vi andre gjorde, hvad vi kunne for hjælpe til, men det er fedt at se glade mennesker få nogle gode oplevelser og sine venner ros for deres store arbejde.

Til januar starter en ny omgang med kvalifikation til næste Wbif tour live final. Det går ret nemt med at afvikle kampe på nettet og rapportere. Mange danskere har fundet ud, hvordan det foregår i denne turnering både ved onlinekampene og finale stævnet. Så herunder kan du se et link for turneringen.

Link til Wbif tour event: https://www.wbif.net/index.php?nav_id=37


Passionen og glæden over backgammon spillet får stadig mange til at rejse både indenlands og udenlands for at vinde hæder, ære og præmiepenge.

Der er dog også mange, som har glæden ved det sociale samvær og nye relationer på tværs af lande og kontinenter. Aktivitet avler aktivitet og skaber i sidste ende flere turneringer.

Så når jeg bliver spurgt nu i dønningerne, husker jeg nok mest de glade mennesker og mange kampe frem for min trætte tunge krop og nederlaget på 9-0 i den eneste kamp Finn Bahn og jeg fik i consultation doubles. Han var superhyggelig at spille med, selvom det aldrig gik vores vej. Men en god weekend det var det.
"

Dansk Backgammonforbunds platforme

Følg os på W E B S I T E T
Følg os på W E B S I T E T
Skriv til os på E M A I L
Skriv til os på E M A I L
Følg os på F A C E B O O K
Følg os på F A C E B O O K
Bliv medlem af Dansk Backgammon Forbund
Meld dig til nyhedsbrevet her
Nyhedsbrevets redaktion
Taus Bøytler (ansvarshavende redaktør)
Lene Espersen (layout og grafik)
Sally Larsen (oversættelse)
Maria Bonke (korrektur)
Copyright © 2020 DBgFs  Nyhedsbrev - All rights reserved.

Frameld dig dette nyhedsbrev    Opdatér dine oplysninger


This email was sent to <<Emailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dansk Backgammon Forbund · Backgammonvej 66 · København V 1600 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp