Copy

Maj 2021

Kommende turneringer

11.-13.6. Hampen Open
3.7.         Åbne Fynske Doubles
14.8.       21. Svendborg Open
21.-22.8. DM Doubles 2020/21

28.8. Hajfri Hygge 11.0 - Ny i kalenderen
11.9. Chang Open 2021
- Ny i kalenderen
25.9.       BG 1/2 Marathon 2021

Månedens mantra

Af Lene Espersen

Når din modstander er startet med et godt punkt i sit indre bord, er det generelt bedre at splitte end at bygge. Han har allerede en fordel i bygge-bord-konkurrencen.
 
- Kit Woolsey

Husk, at der afholdes landsråd
lørdag den 15. maj 2021

Af bestyrelsen

Bestyrelsen minder om, at der afholdes landsråd lørdag den 15. maj 2021, kl. 14.00 i Valby Kulturhus, Teatersalen, Valgårdsvej 4-8, 2500 Valby På grund af forsamlingsloftet er det igen i år nødvendigt med forhåndstilmelding til landsrådet.

Du tilmelder dig ved at sende mail til info@dbgf.dk - husk at notere dit medlemsnummer i mailen. Overstiger antallet af tilmeldte det antal det er lovligt at forsamles indendørs jf. forsamlingsloftet, vil Landsrådet blive gennemført udendørs.

Fuldmagt
Hvis du hellere vil repræsenteres på landrådet vha. en fuldmagt, finder du skabelon til dette her: https://www.backgammon.dk/Organisation/Landsr%C3%A5d, hvor du også vil kunne se dagsorden, regnskab og budget. Der har i år ikke være indkomne forslag.

Vel mødt

Brian Klindrup er ny formand for Turneringsudvalget

Af Taus Bøytler

Nederst fra venstre: Jess Daielsen vs Brian Kndrup
Fotos: Mama Boyz og Brian Klindrup
Brian Klindrup, der i holdturneringen tørner ud for Team Casino Munkebjerg i 1. division, er ny formand for Turneringsudvalget, der i daglig tale blot kaldes for TU.

Nyhedsbrevet har mødt den nye formand til en snak om, hvilke opgaver han ser for TU i den nærmeste fremtid, coronapas, onlineturneringer og holdturneringen.

Hvad fik dig til at takke ja til posten som formand for TU?

Brian: "Jeg har nydt godt af forbundet i 25 år, så mener jeg også, at jeg har en forpligtelse til at bidrage i det omfang jeg kan, når jeg bliver spurgt. Jeg har tidligere siddet i TU, og kender derfor arbejdsomfanget.

Asger Kring gør et stort stykke arbejde med at planlægge Holdturneringen, og dermed er arbejdsomfanget overskueligt. Vi kan dog godt bruge 1-2 medlemmer mere i TU, så interesserede er meget velkomne til at kontakte mig.
"

Hvad er i din optik TUs vigtigste opgave?

Brian: "Den vigtigste opgave er at sikre rammerne for et godt turnerings liv i Danmark. Der bliver - under normale omstændigheder - holdt mange DBgF-godkendte turneringer i Danmark, og der skal TU godkende og koordinere turneringerne, således at et højt kvalitetsniveau fortsat sikres, og at turneringerne er hensigtsmæssigt placeret tidsmæssigt.

Og så er der naturligvis afviklingen af Holdturneringen, som i min optik er den væsentlige årsag til det relativt høje medlemstal sammenlignet med andre lande, og endelig afvikling af individuelt DM.


DBgF er som noget nyt begyndt at arrangere onlineturneringer.
Hvilken rolle har TU i forbindelse med de turneringer?


Brian: "Nu er det jo ganske nyt, og formentlig kun blevet en realitet grundet Corona. TU arbejder for nuværende på udarbejdelse af turneringsregler for Online Turneringer, og det er for øjeblikket det eneste.

Såfremt det besluttes at afholde Online DM, vil det formentligt også være en opgave for TU.
"

Kommer forbundets medlemmer til at skulle vise coronapas for at deltage i liveturneringer, når det bliver muligt at afholde dem igen?

Brian: "Som aftalen mellem et flertal i Folketinget er lige nu, skal der forevises Corona-pas til indendørs idræt - både dem der åbner 6. maj og dem der åbner 21. maj. Det er endnu ikke besluttet hvilke konkrete sportsgrene der er omfattet af de 2 datoer.

Spørgsmålet er så, om Backgammon opfattes som en sportsgren i dette regi, men da der både løbes og danses i Backgammon, og vi må erkende at gennemsnitsalderen i forbundet indikerer, at der er en overhyppighed af medlemmer i risikogruppen, virker det naturligt at der skal fremvises coronapas for at deltage i turneringer under DBgF. Men det er ikke en beslutning der træffes af DBgF, men af Folketinget.
"

Kommer holdturneringen 2021/2022 til at ligne den holdturnering, som vi kender og elsker?

Brian: "Holdturneringen har i store træk haft det nuværende format i hele forbundets levetid - og det fungerer godt. Men naturligvis skal vi i TU være omstillingsparate, og løbende overveje om det kan gøres bedre.

Det vil dog altid være baseret på input fra holdkaptajner, og afdækning af holdningen hos dem. Der kommer om ganske kort tid et spørgeskema ud til alle holdkaptajner, om bl.a kamplængde, antal hold i hver division osv. og baseret på disse svar vil vi i TU vurdere om der skal laves mindre justeringer.
"

Michael Nielsen vinder den
første udgave af Hampen Online

Af Taus Bøytler

Michael Nielsen besejrede Lars Rosqvist i finalen i den første udgave af Hampen Open, og skriver sig dermed ind i historiebøgerne som vinderen af den første online turnering, der er afholdt af DBgF.

Det er langt fra første gang Michael Nielsen, der i holdturneringen kæmper for Horsens i elitedivisionen, gør sig positivt bemærket på den danske backgammonscene.

Blandt hans meritter er blandt andet en titel fra 2014 som individuel Danmarksmester, en titel der blandt andet kom i hus efter et drabeligt comeback i turneringens anden runde, hvor Michael var nede 0-9 (17) mod nærværende pen, men det er en helt anden historie.

Nyhedsbrevet har mødt Michael Nielsen til en snak om sejren i Hampen Online.


Michael Nielsen i et eftertænksomt øjeblik
Foto: Sabrina Milling


Hvad er dit samlede indtryk af den første udgave af Hampen Online?

Michael: "Fint at der kommer noget organiseret online, mens vi venter på rigtigt at komme i gang igen.
Det var ikke en kæmpe turnering og det var let at få planlagt kampene i modsætning til nogle udenlandske sociale turneringer jeg har deltaget i.
"

Hvad synes du om heroes.backgammonstudio.com som platform?

Michael: "Den er fin. Har kun spillet relativt få kampe der, men har aldrig haft nogle problemer."


Hvad er din holdning til, om det skal være muligt for spillerne løbende at kunne se pipcount?

Michael: "Tjah, jeg er hverken for eller imod i princippet. Man kunne nok have lidt brug for at træne det igen.
Men for de fleste er det normalt, at online skal man ikke ofte sidde og bruge længere tid på et flyt. Så jeg tror det vil afholde nogle fra at deltage.
"

Har du en særlig taktik eller tilgang til spillet, når du skal afvikle kampe online?

Michael: "Nej, jeg må indrømme, at jeg ser de fleste onlineturneringer som let træning, og tager dem ikke super seriøst."

Hvordan oplevede du finalen mod Lars Rosqvist?

Michael: "Ikke særligt velspillet fra min side, men det er resultatet der tæller. Jeg fik en god fireknold ind bagud 2-1 til 7, som botten overhovedet ikke kunne se, men som lykkedes ganske godt, og resten er historie."

Bonkepower og Danmark blev nummer to i 2nd Backgammon League of Nations

Af Taus Bøytler

Billedtekst - Billedtekst - Billedtekst
Mens vi venter på, at vi igen kan spille live-backgammon, er der heldigvis masser af action online. For eksempel turneringen 2nd Backgammon League of Nations, hvor nyhedsbrevets helt egen Maria Bonke, også kendt som Bonkepower, deltog.

Nyhedsbrevet har talt med Bonkepower om turneringen, hvor deltagerne både kæmpede som hold og for egen vindings skyld.

Hvad er 2nd Backgammon League of Nations for en turnering?

Maria: "Det er en turnering som spilles på Backgammon studio Heroes. Der kan være op til otte lande med. Hvert land stiller med otte spillere, som bliver allokeret til otte grupper, hvor hvert land har én spiller med. De mødes i et gruppespil, hvor alle møder alle.

De to bedste går automatisk videre til Super Final og nr. 3-6 møder hinanden i et playoff om kvalifikation til Super Final. Der er et pointsystem: Vinderen af de indledende puljer scorer otte point til holdet.

Nr. 2 får 7 point. Nr. 3 6 point osv. For at kvalificere sig til Super Final får man tre point som bonus og for hver kamp man vinder i Super Final får man to point.
"

Hvilke stjerner er med på det danske hold?

Maria: "Det danske hold består af: Juliánna Juhl-Johansen Zölde-Fejér (Holdkaptajn), Steffen Lundstrøm, Allan Christensen, Bjørn Kroghsbo, Michael Greholm, Jan Bendesen, Hans Kristian Mathiesen og undertegnede."

Hvordan kommer den danske holdånd til udtryk?

Maria: "Vi har selvfølgelig en messenger gruppe, hvor vi bla. informerer om, hvornår vi skal spille næste kamp, og desuden poster en hulens masse spas. Derudover har vi til mange kampe oprettet møde på teams/zoom, hvor vi har set en holdkamerat spille, og lystigt men sagligt har debateret de forskellige træk mm.

Her har der været god mulighed for de lidt mere “grønne” spillere (Juliánna og jeg) at stille en masse spørgsmål undervejs.
"

Hvordan er det gået dig personligt i turneringen?

Maria: "Jeg var heldig at få muligheden for at spille en play-off kamp om at komme mellem de sidste 32. Det lykkedes, men jeg blev allerede slået ud i første kamp derefter. Jeg mødte Jürgen Orlowski, og det blev 2-1 i kamp til ham."

Glæder du dig til at komme i gang med at spille live igen?

Maria: "Ja det gør jeg i den grad. Selvom det er nemt og bekvemt at spille online, så vil det for mig altid være "live" backgammon som er det “rigtige”.

Den sociale del er savnet enormt. Der er så mange hyggelige backgammonspillere, som jeg ikke har set i lang tid. Dem vil jeg glæde mig til at give et kram om forhåbentlig ikke alt for længe.
"


Til slut skal det nævnes, at Juliánna nåede semifinalen, og Steffen Lundstrøm vandt den individuelle turneringen. I holdturneringen kom Danmark på en flot andenplads. Godt spillet!

Peter Friis Jensen udgiver ny teoribog:
"Mit backgammonsystem"

Af Taus Bøytler

Peter Friis Jensen debuterer med bogen "Mit backgammonsystem"
En ny dansksproget teoribog om backgammon har set dagens lys. Den hedder "Mit backgammonsystem" og er skrevet af Peter Friis Jensen, Danmarksmesteren fra 2004, der i holdturneringen stiller op for pokalturneringsspecialisterne fra Rulle Marie i 1. division.

Nyhedsbrevet har talt med forfatteren om det nye værk, som vi også bringer forordet fra.

Hvordan opstod idéen til at skrive en backgammon teoribog?

Peter: "Det lyder måske mærkeligt, men oprindeligt var ideen at skrive noget uforpligtende i forbindelse med at lære et redigeringsprogram at kende. Nogen gange er det godt at skrive noget ned, hvis du vil lære mere om det, så valget faldt på at skrive om backgammon. Efterhånden fik jeg materiale nok til en bog, og mit skriveri blev mere målrettet.

For de teknisk interesserede er redigeringsprogrammet emacs kombineret med evil og org-mode. Det er fantastisk distraktionsfri redigeringssoftware m.m."

Hvem er bogens primære målgruppe?

Peter: "Som sagt var den oprindelige målgruppe mig selv, men efterhånden som jeg fik skrevet mere, er målgruppen endt med at være ambitiøse backgammonspillere.

Jeg bidrager med en hel del nye angrebsvinkler, som jeg ikke har set i andre bøger. Der er matematik i bogen, som jeg har forsøgt at samle i appendix, men det er ikke værre end brøk- og overslagsregning.
"

Forventer du, at der kommer flere teoribøger fra din hånd i fremtiden?

Peter: "Jeg forsøger at holde mig fra referencer, da jeg betragter dem som noget, der skal være tilrettet din æstetik. Det betyder at jeg ikke rigtigt har den ubegrænsede adgang til nyt stof, som andre forfattere nyder godt af.

Jeg præsenterer mit system, og beskriver hvordan du kan arbejde med dine egne personligt tilrettede referencer. Det betyder, at jeg har solgt ud af hovedstolen, og ikke rigtigt føler, jeg har meget mere at skrive om.
"

Hvor kan man købe bogen, og hvor meget koster den?

Peter: "Bogen er i første omgang til salg på Saxo for kr. 230. De har en distribution, som gør at den skulle komme til salg i andre online boghandler og måske endda offline. Det er bestemt ikke et projekt jeg kommer til at tjene mange penge på.

Selv sælger jeg den lidt billigere, og har tænkt mig at tale med Andreas Becher om en prissætning ved turneringer o.l. hvis han er interesseret. Jeg skal dog lige modtage bogen først. Forløbigt har jeg kun modtaget et prøveeksemplar, så jeg har allerede måttet udskyde forespørgsler om salg.

Sidst har jeg tænkt mig at tilbyde den til biblioteket, som jeg ikke tror har optaget en dansksproget backgammonbog siden 2003.
"

Med disse ord går vi direkte videre til bogens forord, der lyder som følger:

Mit backgammonsystem - Forord
"Mange backgammonbøger består af en række eksempler på positioner ledsaget af argumenter for det korrekte spil. Det er næsten altid formuleret som en quiz, hvilket kan være underholdende og let tilgængeligt. Eksemplerne er gerne ordnet, så overvejelser af samme type er grupperet.

Mit bidrag er anderledes, og vil måske ruste dig til at få mere ud af disse bøger. Jeg lægger vægt på den logik, andre normalt implicit ordner deres bøger efter, og som ligger bag, hvordan spillet diskuteres. Derfor er denne bog især god at læse, før du læser andre bøger om backgammon. Den giver dig en værktøjskasse, så du får mere ud af bøger, som er skrevet ud frareferencepositioner.

Jeg kommer i kursiv omkring defleste af de danske backgammonudtryk,som du støder på blandt spillere i miljøet. Sproget i backgammonkredse er blandet med engelsk, og hvis oversættelsen ikke er direkte, nævner jeg det engelske udtryk i enkelte anførselstegn. I nogle tilfælde findes der ikke et godt udtryk på dansk. Et eksempel er begrebet ,take point‘, som jeg derfor fordansker.

Mere erfarne læsere af teoribøger kan se frem til en bog, der til en forandring sjældent er udformet som en quiz. De vil måske have størst udbytte af bogens anden halvdel, som omhandler doblerterningen. Jeg kender ikke eksempler på en tilsvarende udførlig behandling af emnet.

Jeg vil gerne takke mit backgammonhold Rulle Marie, som har fulgt min skriveproces, men også består af de venner, jeg træner og diskuterer spillet med. Desuden takker jeg Thomas Kristensen for hans forslag og Søren Glam for hans hjælp med mit skriftsprog."

Dansk Backgammonforbunds platforme

Følg os på W E B S I T E T
Følg os på W E B S I T E T
Skriv til os på E M A I L
Skriv til os på E M A I L
Følg os på F A C E B O O K
Følg os på F A C E B O O K
Bliv medlem af Dansk Backgammon Forbund
Meld dig til nyhedsbrevet her
Nyhedsbrevets redaktion
Taus Bøytler (ansvarshavende redaktør)
Lene Espersen (layout og grafik)
Sally Larsen (oversættelse)
Maria Bonke (korrektur)
Copyright © 2020 DBgFs  Nyhedsbrev - All rights reserved.

Frameld dig dette nyhedsbrev    Opdatér dine oplysninger


This email was sent to <<Emailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dansk Backgammon Forbund · Backgammonvej 66 · København V 1600 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp