Copy

Januar 2022

Kommende turneringer

16.1. Jyllands Cup 2022 - Ny i kalenderen
11./13.2.  Munkebjerg 2022
14.5  18. Svendborg Juleturnering - Ny i kalenderen
21.5  Bussen Open 4.0 
10./12.6.  Hampen Open 2022 

Månedens mantra

Af Lene Espersen

Save vs. bold game

- Når en enlig backchecker sandsynligvis bliver angrebet, er det vigtigt at rydde op i alle andre blots på brættet.

- When a lone back checker is likely to be attacked, it is important to clean up all other blots on the board.
- Kit Woolsey

Hvem skal vinde hædersprisen 2021

Af Pernille Rosendal, formand for DBgF

Hvem har gjort sig fortjent til en ekstra anerkendelse? Hvem har arrangeret en særlig god turnering, gjort noget ekstra for at skaffe nye medlemmer, har smittet os alle med store smil og godt humør eller måske har formidlet sporten på en positiv måde? Kort sagt, hvem har gjort noget ekstraordinært for dansk backgammon det seneste år?

Hvem indstiller du? Skriv navn og begrundelse til info@dbgf.dk senest 30.1.2022

Thomas Tenland sejrede i Ringe

Af Taus Bøytler

Til højre: Harry Breuer (tv) vandt consen over Lone Marcher
Øverst til venstre fra venstre: Lise Nielsen vs Mette Nørgaard Nielsen
Nederst til venstre fra venstre: Tage Mellgren vs Karsten Nielsen
Fotos: Kenny Glud Nissen
Lørdag den 1. januar 2022 var scenen sat til årets første backgammonturnering, da Kenny Nissen og Ringe BgK traditionen tro bød indenfor til Nytårsgammon på Gluds Café i Ringe. 

Hele 25 spillere trodsede ondt i håret og små øjne og var klar til kamp kl.14. Turneringen, der blev afviklet som ren cup, blev vundet af den svenske superstjerne Thomas Tenland, der i finalen vandt over den lokale helt Jens Bent Jørgensen.

Nyhedsbrevet har talt med Tenland om den fantastiske præstation.


Thomas Tenland (th) vandt finalen over Jens Bent Jørgensen

Du bor jo i Malmø. Hvornår skulle du egentlig op den 1. januar for at være klar til turneringen i Ringe kl. 14?

Thomas: "Hvis ikke jeg husker forkert, ringede mit ur kl. 9:30. Der var gode forhold med verdens hurtigste morgenmad for mestre, en perfekt timet togafgang til Ørestad og ypperlig kørsel i bil derfra til Gluds Café af Jesper Mølgård."

Havde du voldsomme tømmermænd?

Thomas: "Jeg fejrede nytåret hjemme hos min bror, og han er ikke kendt for at spytte i glasset, så jeg fik lidt flere drinks, end jeg burde før en turnering. Men turen til Ringe var, som du antyder, ret lang, så da først vi var fremme, var jeg frisk som en havørn......næsten."

Flere andre turneringer i Danmark er blevet aflyst på grund af corona, men ikke turneringen i Ringe. Hvor meget fyldte corona til turneringen?

Thomas: "Ikke specielt meget, synes jeg. Der var afveksling mellem mundbind af og mundbind på, og der var de meget klassiske, akavede håndtryk. Men det er mit indtryk, at fokus var på backgammon og hygge langt mere end på corona."

Hvad er det bedste ved at vinde årets første turnering?

Thomas: "At jeg nu kan spille frit resten af året. Når man har Nytårsgammontitlen på CV´et, har man naturligvis ikke mere at skulle bevise."

5) Du tog stort set direkte fra Ringe til NY, hvor du deltog i New York Metropolitan Open. Hvordan gik det?

Thomas: "Til at begynde med kom jeg til et fint hotel og en god turnering, som jeg vil anbefale andre, der overvejer at spille i USA. New York er jo desuden en fed by, selv om den blegner lidt, når man lige har været i ringe.

Resultatmæssigt gik det længe middelmådigt, men til "last chance" på den sidste dag fik jeg først en bye for så at vinde nogle hurtige kampe, så jeg kom i semifinalen. Jeg nåede desværre ikke at spille semifinalen, da jeg var tvunget til at tage afsted for at nå mit fly.

Jeg indgik dog en aftale med den tyske landsholdsspiller Kimon Papachristopoulos, som jeg skulle have mødt i semifinalen, der ikke gør mig økonomisk uafhængig i al fremtid, men som sikrer, at jeg har råd til en kebabtallerken og seks flasker danskvand, også næste gang jeg skal til Ringe."

Resultater Nytårsgammon 2022
Vinder: Thomas Tenland
Runner up: Jens Bent Jørgensen

Vinder cons: Harry Breuer
Runner up: Lone Marcher

Thomas Tenlands vej til den samlede sejr:

De gode gamle dage - I røg og damp

Af Gitte Dalgaard

Til venstre: En yngre udgave af 13. Brigade-stjernen Gitte Dalgaard på værtshuset Pinden
Til højre: Nordic Open 1993, Hotel Marina
Det er selvfølgelig en sandhed med modifikationer, men i starten af 90´erne, husker jeg de fleste gammon spillere var rygere.

Østerbro Røgfri turnering i 1993, har været en pioner turnering når det handler om rygning. Turneringen var ikke røgfri, men ikke-rygerne havde præference, og kunne vælge at kampen skulle spilles i ikke-ryger lokalet. Til gengæld, kunne rygerne så tage ekstra pauser.

Det med røgfri turneringer, vakte en vis opstandelse hos de rygende DBgF medlemmer, og der var lange læserbreve i Gammon, med bidrag fra begge lejre.
Til lejligheden, har min Holdkaptajn Bjarne Tholstrup bidraget, han har nemlig en rigtig god hukommelse.

En ansvarlig ryger
Bjarne ville gerne opfattes som en ansvarlig ryger, så mødte han nogen, der ville spille i røgfrit lokalet, gik de derind.

I starten, blandt andet i Frederiksberg Gammon klub, blev der stillet et lille lokale oppe bagved, til rådighed for ikke-rygerne. Det var dog ikke sådan, at man kunne kræve at sidde i røgfri.

Man måtte forsøge at blive enige, og det kunne sagtens ske ved at man rullede en terning om hvor man skulle sidde, på samme måde som mange rullede om spilretning.

Åh nej!
Jeg selv tænkte, åh nej!, hvis jeg skulle sidde i ikke-ryger, og hvis vi absolut skulle sidde røgfri, så var jeg helt sikkert nødt til at have mange pauser.

Uden regler for pauser,  vi spillede heller ikke med ur, kunne kampene let trække ud, særligt hvis man spillede mod Frans Machata, som var en ægte pioner i Dansk Backgammon.

Frans fik af og til en enkelt øl (eller to) for meget. Når Frans var lettere overrislet, spillede han langsomt, og rykkede brikkerne baglæns. Med en cigaret i hånden, aske på brættet, i et backgame, kunne det tage sin tid. Men sjovt var det.

Masser af rygepauser
Bjarne fortæller, at det blev et problem i forbindelse med Frederiksberg Open, at man ikke spillede med ur. Én kamp kunne forsinke hele turneringen, blandt andet pga alle rygepauserne.

Stærk tobak
Nogle spillere røg jo andet end det man kunne købe i kiosken. Vores hold spillede for mange år siden en kamp mod et hold på Christiania, muligvis Lotus I. Lotus var bagud på alle 4 brædder, holdt en fælles rygepause, kom ind igen, og vandt alle kampene. Vi andre tænkte ellers, at det nok var en fordel for os, at de ikke var helt klare i hovedet.

For og imod
Lars Klammer, Asger Kring og Claus Qvist Jessen, var store fortalere for det røgfri  - men det holdt hårdt, for på den anden side var mange rygere, husker bla. at Lars B. Jørgensen skrev mange indlæg i Gammon som fortaler for rygerne.

Storkøbenhavnsk dieseltrafik
Claus Jessen skrev i Gammon allerede i ´92  -
”Der viste sig at være et stor problem, nemlig RØG. Den typiske gammon-spiller er storryger, og hver match koster gerne hver spiller en hel pakke smøger. Sæt så et par snese af den slags personer ind i et lavloftet lokale, helst midt i december, hvor der er for koldt til at lave gennemtræk, og så har man en atmosfære, der svarer til den storkøbenhavnske dieseltrafik under udslip fra Soyakagen.”

Claus foreslog ved samme lejlighed, nogle af de regler som gudskelov senere blev indført, STOR TAK for det.  
Ikke-rygerne fik præference, og pauserne reguleret.
I dag er jeg lykkelig for backgammon er røgfrit, og jeg har ikke røget i 25 år.

Dansk Backgammonforbunds platforme

Følg os på W E B S I T E T
Følg os på W E B S I T E T
Skriv til os på E M A I L
Skriv til os på E M A I L
Følg os på F A C E B O O K
Følg os på F A C E B O O K
Bliv medlem af Dansk Backgammon Forbund
Meld dig til nyhedsbrevet her
Nyhedsbrevets redaktion
Taus Bøytler (ansvarshavende redaktør)
Lene Espersen (layout og grafik)
Sally Larsen (oversættelse)
Maria Bonke (korrektur)
Copyright © 2020 DBgFs  Nyhedsbrev - All rights reserved.

Frameld dig dette nyhedsbrev    Opdatér dine oplysninger


This email was sent to <<Emailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dansk Backgammon Forbund · Backgammonvej 66 · København V 1600 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp