|
|
|
|
|
Kommende turneringer
14.5. 18. Svendborg Juleturnering
21.5. Bussen Open 4.0
26.5. Chang Open 2022 - Ny i kalenderen
28.5. Hajfri Hygge 12.0
10./12.6. Hampen Open 2022
25.6. Åbne Fynske Doubles - Ny i kalenderen
10.9. BG 1/2 Marathom - Ny i kalenderen og udsolgt
|
|
Månedens mantra
Af Lene Espersen
|
|
Spilleren med det stærkeste indre bord kan spille modigt. Spilleren med det svageste indre bord må spille sikkert
Marc Brockmann Olsen
|
|
Præcisering af bestyrelsens sammensætning og hvilken periode de enkelte er valgt for
Af Pernille Rosendal, formand for DBgF
|
|
Formanden vælges på landsrådet for en toårig periode. Sidste formandsvalg var i 2021 derfor er næste formandsvalg næste år, 2023. De øvrige bestyrelsesmedlemmer vælges ligeledes på landsrådet for en toårig periode.
Bjørn Kroghsbo, Pia Jeppesen, Erling Skorstad blev valgt ind i bestyrelsen i 2021 og er derfor på valg i 2023.
Thomas Fuglheim blev i 2021 valgt som 1. suppleant og erstattede Ulrik Andersen som trak sig fra bestyrelsen. Ulrik var valgt ind i bestyrelsen i 2020 for 2 år. Det er sådan, at hvis man kommer ind via suppleant eller ved at blive udpeget (i mangel af suppleanter) vil man altid være på valg til det førstkommende landsråd.
Periode afhænger af sæde
Om man er på valg for en 1-årig eller 2-årig periode afhænger af det sæde man har indtaget. Dette sker for at der altid er 3x2-årige pladser på valg forskudt. Thomas var derfor på valg for en 2 årig periode på landsrådet 2022 og blev valgt.
Finn Due Larsen kom i 2021 med i bestyrelsen efter Karina Langhoff trak sig fra bestyrelsen og Claus Berggren trak sig som suppleant. Karina Langhoff var valgt ind i bestyrelsen i 2020 for 2 år. Finn due Larsen valgte Ikke at genopstille her i 2022.
Peter Friberg blev valgt til bestyrelsen i 2020 og valgte ikke at genopstille efter de 2 år han var valgt ind for udløb.
Derfor blev der stemt om 3 bestyrelsespladser til dette landsråd og alle de nyvalgte var for en toårig periode.
Den nye bestyrelse
Den nye bestyrelse består af:
- Formand Pernille Rosendal, på valg i 2023.
Bestyrelsesmedlemmerne:
- Bjørn Kroghsbro, på valg i 2023.
- Pia Jeppesen, på valg i 2023.
- Erling Skorstad, på valg i 2023.
- Thomas Fuglheim, på valg i 2024.
- Finn Bahn, på valg i 2024.
- Jesper Mølgård, på valg i 2024.
Bestyrelsen har i skrivende stund ikke haft første bestyrelsesmøde hvor konstitueringen foregår, dvs beslutning af hvem der påtager sig rollerne som:
- Næstformand
- Kasserer
- Sekretær
To centrale termer
Generelt skal være opmærksom på de to termer ’på valg’ og ’genopstille’.
At være på valg: ”Være forpligtet til at lade vælgerne afgøre om man efter afsluttet embedsperiode skal fortsætte som repræsentant i en forsamling, en bestyrelse el.lign.”*
At genopstille: ”Være kandidat ved et valg endnu en gang.”**
Du kan læse mere om bestyrelsen i vedtægterne
Kilder:
* https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=v%C3%A6re+p%C3%A5+valg
** https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=genopstille
|
|
Finn Due Larsen vinder landsrådsturneringen
Af Peter Sung Hoon Jensen
|
|
|
Finn Due Larsen (tv) vandt finalen over Ole Michael Tagányi
Foto: Peter Sung Hoon Jensen
|
|
Efter lidt hektisk kaos pga af madbestilling til de sultne maver, så blev den første Landsrådsturnering afviklet med 22 deltagere efter landsrådsmødet.
Masser af formænd deltog, men hvor var deres medlemmer? Formænd fra KBgK, Brønshøj, VBgK, Ringsted BgK, BMS og DBgF deltog. Måske første gang i DBgFs historie, så startede finalen i hhv Main og Cons samtidigt.
Resultatet blev, at Finn Due Larsen, formand i BMS (som var på vej hjem pga kaos ved bestilling af frokost) vandt i MAIN over Ole Michael Tagányi. Ulla Hansen vandt CONS'en over KBgKs Bjørn Kroghsbo
Gigantisk split i consen
Ulla og Bjørn aftalte inden finalen, at smide 5000 fiktive kroner i puljen hver, som dog også blev splittet - det vil sige, at præmiepuljen løb op i hele 10.550. Måske er en ny tradition begyndt efter hvert Landsrådsmøde? Turneringen sluttede kl.18:47.

Ulla Hansen var skrappere end Bjørn Kroghsbo i cons-finalen
Foto: Peter Sung Hoon Jensen
|
|
Ultimate Backgammon Championship (UBC)
Af Peter Hallberg
|
|
|
Peter Hallberg (th) spillede godt i første runde mod Ido Levi, men tabte desværre kampen
Foto: Backgammon Galaxy
|
|
Denne miniserie udkommer over tre nyhedsbreve. De fire dele handler om:
1. UBC-konceptet og den netop overståede UBC Contender turnering
2. Baggrunden for min deltagelse i turneringen
3. Fortællingen om hvordan det gik mig og kig på et par interessante situationer
4. Reflektioner og handlingsplan
Første del: Ultimate Backgammon Championship (UBC)
Ultimate Backgammon Championship eller det mere mundrette UBC er en meget spændende turnering, hvor man bliver belønnet for både at kunne vinde kampe og spille bedst performance rating (PR) ifølge computeren.
Mochy er den regerende UBC-Champion og sidder i finalen og venter på, at der bliver udvalgt en udfordrer til ham. Det sker gennem UBC contender turneringen, hvor en række meget skrappe spillere kæmper om at få lov til at udfordre Mochy om UBC-kronen. Det er denne UBC Contender turnering der lige har været afholdt i Istanbul med deltagelse af hele 5 danskere i et felt af 28 spillere.
Stærkt deltagerfelt
Feltet bestod af en række af de allerskrappeste spillere i verden. I favoritgruppen var navne som
• Dirk Schiemann: Vandt UBC Contender turneringen sidste år.
• Zdenek Zizka: Topspiller i verden og lang tid nummer et på Backgammon Galaxy.
• Ali Belene: En af de stærkeste stormestre der skulle vise sig frem på hjemmebane i Tyrkiet.
• Michi: Top skrap spiller fra Japan.
• Sander Lylloff: En absolut topklasse spiller og legende.
Lige efter fulgte en lang række meget stærke stormestre, og resten af feltet blev fyldt op af stærke spillere, der ville prøve sig selv af samt et par eksverdensmestre på wildcard.
Mange tyrkiske deltagere
Feltet var præget af mange spillere fra Tyrkiet, hvilket er meget naturligt når turneringen bliver afholdt i Istanbul. Mange af spillerne er for os i Danmark fuldstændig ukendte, men de fleste spillede rigtigt godt.
De andre danskere var Marc Olsen, Thomas Myhr, Jakob Rasmussen og undertegnede.
Personlige raflebægere
Alt omkring turneringen var fantastisk. Det er teamet fra Backgammon Galaxy som ejer og kører UBC. Der var stillet udstyr af høj kvalitet til rådighed for spillerne, så man ikke selv skulle medbringe noget. Som en souvenir havde de lavet personlige raflebægere til alle.

Peter Hallberg er klar til at rulle en masse jokere i fremtiden
Kampene blev optaget og de sørgerede for at XG-filerne blev gjort tilgængelige for spillerne typisk samme dag.
Kommentering på højt niveau
Der blev spillet 15 runder over tre dage og alle sad over en gang. Det var for at der var plads til at de kunne lave media (billeder og interview), og man havde muligheden for at være medkommentator på den kamp der blev streamet og live-kommenteret af Nick Blaiser på det sædvanlige høje niveau.
Intenst program
Det var ren lodtrækning hvem man kom til at møde. Der uddeles et point for at vinde en kamp og et mere for at have spillet bedst PR. Efter de 14 kampe var det de 6 spillere med flest point der gik videre sammen med de to med bedst gennemsnits PR, der ikke havde kvalificeret sig på point. Det var topspillerne der gik videre og eneste overraskelse var Umur Aras, som er en kendt spiller i Tyrkiet.
Spillerne blev matchet head to head i et mini-match setup og fire spillere klarede den videre til semifinalerne. Det var Zdenek mod Umur og Sander mod Ali.
Sander Lylloff klar til finalen
Zdenek vandt med ret stor margin og Sander vandt med nærmest mindst mulig margin hvilket også stemte fint overens med det forventede resultat. Sander og Zdenek skulle nu spille finale.
Kæmpe finale
Der var lagt op til et brag, da det var to af de spillere der havde knust al modstand igennem turneringen. Sander får lokket Zdenek til at tage et kæmpe pas i første match og så er han foran 2-0. Næste match er meget lige, men Sander vinder og tager PR pointet marginalt. 4-0 til Sander. Et point mere til Sander og det er slut. Heldigvis vinder Zdenek de to næste point og der er spænding igen.
Mochy venter senere på året
Den sidste match går til Sander med 2-0 og dermed vinder han UBC Contender turneringen og vil for anden gang kæmpe med Mochy om den eftertragtede titel som UBC Champion.
Den endelige dato for finalen er ikke fastsat endnu, men jeg kan love at jeg kommer til at side klisteret til skærmen når det løber af stablen senere på året.
|
|
Sander Lylloff vinder UBC - Nu venter Mochy
Af Taus Bøytler
|
|
|
Foto: Backgammon Galaxy
|
|
Den danske superstjerne Sander Lylloff leverede en vanvittig flot præstation, da han vandt UBC-finalen i Istanbul over Zdenek Zizka fra Tjekkiet. Senere på året venter et opgør mod verdens bedste backgammonspiller Mochy fra Japan.
Nyhedsbrevet har talt med Sander Lylloff om den flotte præstation.

Sander Lylloff leverede en stærk præstation i finalekampene, som han vandt samlet 6-2 med en PR på 2.68
Hvordan oplevede du finalekampene mod Zdenek Zizka?
Sander: "ZZ er jo lidt af en mundfuld, en ung knægt som er superskarp, mega sympatisk og som lever og ånder BG. Det føltes som om det ville blive en heftig kamp, en vild omgang!
Heldigvis fik jeg ham talt ind i et “dansk take”, jeg ville ikke selv have taget den, men det var en overraskende stor fejl fra mig, man får jo resultaterne efter hver kamp, så da jeg havde fået sådan et stort forspring skulle jeg bare sidde på det og forsøge at spille kedelige stillinger.
Det lykkedes fint og den gode start gjorde at kampen aldrig rigtig var i fare, jeg havde det fint med at det ikke skulle være spændende! Jeg glæder mig til at følge ZZ’s udvikling, det føles som om han kun kan blive bedre!"
Hvordan forberedte du dig til turneringen?
Sander: "Da det gik op for mig at jeg faktisk ville spille turneringen, grundet nogle omstændigheder som gjorde det nemt for mig at være i Tyrkiet, besluttede Marc og jeg at prøve at spille en kamp om dagen på backgammongalaxy.com.
Så vi spillede en 7-pointer om dagen, Marc spillede virkeligt godt, bedre end jeg faktisk, jeg skulle lige skyde mig ind på hvordan man gjorde igen, og det er en del lettere at blive distraheret når man spiller en kamp på sin telefon fremfor ved er BG bræt fandt jeg ud af."
Du har nu vundet retten til at dyste mod Mochy, der betragtes som verdens bedste backgammonspiller. Hvordan vil du gribe kampene mod ham an?
Sander: "Jeg har jo spillet med mochy mange gange før, men denne gang forstår jeg parametrene og spillereglerne bedre. Det virker som om de fleste spillere prøver at spille som maskinen, hvilket jeg grundlæggende er imod, og det lader til, at der er en del tricks til at få sin computer rating ned.
Det er lidt noget fis, men når nu vi konkurrerer om det grundlæggende, så må jeg bare ind i kampen og prøve at lære de mærkelige kunster. Jeg vil heller ikke udelukke at vi kommer til at se nogle sjove spil imod Mochy, min bedste chance er at få ham ud af bogen, tænker jeg."
Ændrer det din tilgang til en turnering, at det ikke kun er sejre, men også PR der tæller?
Sander: "Som jeg kommer ind på i tidligere svar, så har det ikke ændret min tilgang i UBC turneringen, men jeg har lært at der findes nogle tricks ift. at klare sig godt i dette format, så det kommer jeg til at kigge på."
Hvordan går du ellers og har det?
Sander: "Verdenssituationen keder mig overvejende vil jeg sige. Covid var en joke, krigen i Rusland er mere teatralsk. Jeg glæder mig meget til en sommer med frihed, sjov og masser af BG(træning)."
|
|
Lennart Kurland vinder Påsketurnering CCT
Af Taus Bøytler
|
|
|
Den erfarne Lennart Kurland var bedre end alle andre, da der blev spillet juleturnering i påsken
Foto: Steen Pawlik Mikkelsen og Katrine Pawlik
|
|
Parolen om, at julen varer lige til påske fik ekstra næring, da powerduoen Katrine Pawlik og Steen Pawlik Mikkelsen søndag den 17. april 2022 inviterede til Påsketurnering CCT. Men hvad står CCT egentlig for, spørger den vakse læser måske, og jo, det står skam for Copenhagen Christmas Tournament.
Altså en juleturnering afholdt i påsken. Det skyldtes naturligvis Covid-19, der som et troldspejl fortsat viser os billeder af virkeligheden, vi ikke kan genkende.
Bløde knæ
Men før vi farer helt i flint over den backgammonske sammensmeltning af jul og påske, er det værd at gøre opmærksom på, at kongerigets kulturelle højborg Danmarks Radio få dage før turneringens afholdelse viste jule-favoritfeelgoodfilmen Love Actually på flow tv.
Nærværende skribents puls steg lidt, da det skete, men så igen: Knæene bliver på en eller anden måde altid bløde, når Keira Knightley smiler. Men det er en helt anden historie.
Langstrækt buffet
Julepåsketurneringen blev traditionen tro afholdt på det absolut glimrende sted Restaurant & Hotel Allégade 10 i hjertet af Frederiksberg. Her gennemskuede økonomibevidste backgammonentusiaster lynhurtigt at tilkøb af buffet både sikrede dem morgenmad, frokost og drikkevarer i et tidsinterval på tre timer.
Og man skulle da værre et skarn, blev ens batterier ikke ladet op på røræg og appeljuice ad libitum.
Stort felt
Hele 68 deltagere var klar til kamp, og turneringen blev afviklet som cup med kampe til 9 point i main og 5 point i consen. For de spillere, der hurtigt røg ud af begge rækker, var der desuden en ekstra gratisturnering som en sidste mulighed.
Mange kampe blev afviklet i den hyggelige, lille gård, hvor der var mulighed for at få lidt passiv røg under kampene.
Masser af erfaring
Efter mange timers intenst backgammon stod det klart, at vinderen skulle findes mellem Absalon-spilleren Lennart Kurland, der med sine næsten 27.000 tmp er en af de mest erfarne spillere i forbundet, og Thomas Fuglheim, der for nyligt vandt sølv i holdturneringen med Soirée Dansante.
Om det var erfaringen, der gjorde udslaget, skal være usagt, men Kurland vandt en knusende sejr og sikrede sig dermed sit backgammonresultat nummer 32. Herfra skal der lyde et kæmpe tillykke med den flotte præstation.

Kurlands vej til sejren
Magiske Mette
Consen blev på ganske imponerende vis vundet af favoritdræberen Mette “Magic” Nørgaard Poulsen fra Absalon, der i finalen ondulerede den erfarne KBgK-haj Søren Bejder.
Hvilken præstation af Mette, der med sejren over Bejder sikrede sig sit første resultat siden indmeldelsen i 2018. På redaktionen ser vi frem til at følge hendes magi i fremtiden.
Karma, klærlighed og sponsorpræmier
Hvad ellers? Jo, der var masser af kød i grillbuffeen om aftenen, øllene flød i stride strømme hele dagen, gratisturneringen blev vundet af Joel Ostrowski fra Vesterbro, mens Absalon-stjernen Klaus Switon, der for nyligt var med til at vinde guld i holdturneringen, beskedent tog sig af super jackpotten.
Og gennem hele dagen kunne man høre Trine Lund Hansens fynske latter. Hun lod til at have det mægtig skægt.
Sikker turneringsledelse
Dagen og aftenen lang styrede Katrine og Steen slagets gang med sikker hånd. Der var masser af karma, kærlighed og sponserpræmier. Om alt går vel bliver næste udgave af juleturneringen afholdt tredjejuledag 2022, helt som traditionen foreskriver. Det er vi nok mange, der glæder os til.

Karina Langhoff de Thurah (tv) blev som så mange andre nummer to i et opgør mod Mette "Magic" Nørgaard Poulsen (tv)

2-0 er en farlig føring. Jacob Markussen (tv) vs Claus Elken

Finn Bahn og Matilde Schmidt nyder det gode vejr
|
|
Trine Lund Hansen om træning med topspiller: "Det var virkelig udbytterigt"
Af Taus Bøytler
|
|
|
Skål! Trine Lund Hansen (tv) nyder en kold med sin modstander Anna Bondo
Foto: Juliánna Juhl-Johansen Zölde-Fejér
|
|
Kort før påske kom top spilleren Daniel Sørensen med lidt af et tilbud: De første fem, der bed til bolde, kunne få udvalgte positioner fra en spillet match gennemgået. En af de hurtige og heldige var Trine Lund Hansen fra Odense, der har været medlem af forbundet i lidt under et halvt år.
Men hvad fik hun så ud af træningen med Daniel Sørensen? Og hvorfor blev hun i sin tid medlem af forbundet? Nyhedsbrevet giver dig svarene.
Hvad fik dig til at takke ja til Daniel Sørensens tilbud om at få gennemgået udvalgte positioner fra en kamp?
Trine: "Jeg valgte, at takke ja tak til Daniels tilbud, som han postede på Facebook, med at få gennemgået en kamp, da jeg tænkte, at der er rigtig god læring at hente ved det. Som ny backgammonspiller, føler jeg netop, at det er dén slags, der mangler lidt mere af, som kan gøre man rykker sig i sit spil.
Man kan spille med i en masse turneringer, og læse en masse om strategi, men jeg synes, det giver mig meget ift. forståelsen, at få vist og gennemgået mine fejl og forbedringer."
Hvordan var det at få privatundervisning af så stærk en spiller?
Trine: "Det var virkelig udbytterigt! Daniel er rigtig god til at formidle, er god til at tilpasse niveauet, til den han sidder sammen med, samt ens læringsmetode. Jeg er meget analytisk, så Daniel fandt hurtigt ud af, at ved mig virker det bedre med formler frem for illustrationer.
Men ud over det at kunne lære fra sig, så er Daniel, som du selv siger, en rigtig stærk spiller. Det giver utroligt meget, når man sidder sammen med en, som har så meget erfaring og er så dygtig til spillet. Han ved, hvad han taler om, og jeg er dybt taknemmelig for, at han vil donere sin tid og viden, til at udvikle sådan en som mig, som er ivrig efter at lære og forbedre mit spil."

Daniel Sørensen er dygtig til at lære fra sig. På en god dag kan han også vinde en kamp, hvor han er nede 0-8
Foto: Marianne Maja Andersen
Hvilken type af positioner talte I om?
Trine: "Da jeg er spritny, og først er blevet introduceret til doblings terningen her i januar, så var den et emne. Daniel gennemgik Woolseys Rule of Doubling og Schiemann’s ligning med mig.
Da jeg i kampen vi gennemgik, lavede en del ryk, hvor der var plads til forbedringer, med mine dobbeltslag, brugte vi også en del tid på at gennemgå disse. Dejligt at få forklaret og vist, hvordan de korrekte træk er – og hvorfor.
I forbindelse med checker play gennemgik han sin hjemmegjorte Agent-Analyse samt OPEC-model."
Har du lært nogle gode tricks, du vil dele med nyhedsbrevets trofaste læsere?
Trine: "Det bedste ved backgammonverdenen, for mig som ny er, at der er rigtig mange dygtige, erfarne spillere, som rigtig gerne vil dele deres glæde og viden om spillet. Så hvis man er ny, eller bare gerne vil forbedre sit spil – så spørg! Folk er søde til at hjælpe en, og besvare eventuelle spørgsmål.
Nu er jeg typen, som læser en del bøger. Hvis der er en position, som jeg gerne vil have uddybet eller forklaret, så har jeg også henvendt mig til de mere erfarne spillere, for at få en forklaring på, hvorfor netop dén position skal spilles på den konkrete måde. Der er stor viden at hente, hvis man selv gør noget for at udvikle sig.
Ved turneringer, hvor modstanderen måske ikke lige vil give alt for mange gode råd midt i en kamp, så tag nogle billeder, og stil spørgsmål bagefter. Der er heldigvis rigtig mange, som gerne vil hjælpe en med, at man udvikler sit spil."
Du har været medlem af DBgF siden december 2021. Hvad fik dig til at melde dig ind i forbundet?
Trine: "Min bror Sune, er kommet ind i backgammonverdenen gennem sin kæreste, Maj Falsig. Sune blev i efteråret helt bidt af spillet, og talte meget om det. Især da de deltog i en international turnering på Cypern.
Så tænkte jeg; jeg undersøger lige, om det er noget, jeg også kan prøve. Så kunne jeg se, at Odense Chang Backgammonklub tilfældigt holdt et åbent arrangement, hvor man som ny, kunne få lov til at deltage, få gennemgået reglerne, og blive introduceret til spillet.
Så dem besøgte jeg. Og så var de søde at hjælpe mig med, at melde mig ind i DBgF, og hjælpe mig lidt i gang. Herefter er jeg også blevet bidt af dette fantastiske, udfordrende, nervepirrende, frustrerende, skønne spil!"
|
|
Dansk Backgammonforbunds platforme
|
|
Nyhedsbrevets redaktion
Taus Bøytler (ansvarshavende redaktør)
Lene Espersen (layout og grafik)
Sally Larsen (oversættelse)
Maria Bonke (korrektur)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|