Copy

August 2022

Kommende turneringer

20.8. Vesterbro Post Post Corona Corona Masters
27.8. 3 Kamp for 2-mands hold 
10.9. BG 1/2 Marathom udsolgt

Månedens mantra

Af Lene Espersen

Hvis din modstander har et anker, er blokeringspunkter vigtige. Punkter bag ankeret er ret ubrugelige
 
Bill Robertie

Nyhedsbrevet søger ny redaktion

Af Redaktionen

Øverst fra venstre: Taus Bøytler (ansvarshavende redaktør)
og Maria Bonke (korrektur). Nederst fra venstre: Sally Larsen (oversættelse)
og Lene Espersen (layout og grafik)
Fotos: Per Gudmann, Cecilie Bonke,
Annamaria Anhalt , Louise Jørgensen
Nyhedsbrevets redaktion har meddelt bestyrelsen, at den træder tilbage, når 2022 bliver til 2023.

Redaktionen består i dag af Taus Bøytler (ansvarshavende redaktør) og Lene Espersen (lay out), der begge har været med siden det første nyhedsbrev blev udsendt i september 2015, samt Maria Bonke (korrektur), der har været med siden november 2017, og Sally Larsen (oversættelse), der har hjulpet os siden april 2018. Tidligere har Allan Christensen og Mathilde Schmidt været en del af redaktionen.

Mange af forbundets medlemmerne har gennem de sidste syv år bidraget til nyhedsbrevet, for eksempel ved at skrive nyheder, stille op til interviews eller ved at tage billeder. Uden jeres indsats havde der ikke været et nyhedsbrev.

I den bedste af alle verdener vil en ny redaktion føre nyhedsbrevet videre. Den nuværende redaktion stiller gerne sin erfaring til rådighed, og folk der vil have et indblik i, hvordan vi griber opgaven an, er meget velkomne til at blive en del af redaktionen året ud.

Det kan selvfølgelig også være, at du har en redaktør gemt i maven, og du vil gribe opgaven anderledes an, end vi har gjort.

Når vi udsender vores næste nyhedsbrev i september 2022, fejrer vi syvårsjubilæum, og når vi udsender vores sidste nyhedsbrev i december 2022 vil det være nummer 89.

Det har været en fornøjelse at lave nyhedsbrevet, og vi har gennem alle årene oplevet en stor opbakning. Tilbage er der vist kun at sige: Tak fordi I læste med.

Peter Hallberg: "Min deltagelse i UBC Contenderturneringen - Hvad har jeg så lært?" - del fire af fire

Af Peter Hallberg

Peter Hallberg har gjort sig mange overvejelser efter sin deltagelse i UBC Contenderturneringen i Istanbul
Foto: Backgammon Galaxy
Tilbage i april 2022 inviterede Marc Olsen og Backgammon Galaxy til UBC Contender i Istanbul i Tyrkiet.

UBC står for Ultimate Backgammon Championship, og går i al sin enkelthed ud på, at verdenseliten mødes og dyster om rettigheden til at udfordre indehaveren af UBC-titlen - den super stærke japanske spiller Masayuki Mochizuki, der både vandt verdensmesterskabet i 2009 og 2021.

UBC Contenderturneringen blev vundet af danske Sander Lylloff, der efterfølgende cementerede sin status som topspiller ved at vinde VM i backgammon i Monte Carlo.

Ved UBC Contenderturneringen deltog også Peter Hallberg, verdensmesteren fra 2004. Dette er den fjerde og sidste del af Hallbergs beretning om sin deltagelse i Istanbul.

De tre første dele kan læses her:
Efter denne optakt giver vi ordet til Peter Hallberg.

Min deltagelse i UBC Contenderturneringen - Hvad har jeg så lært
For mig er det altid spændende at lave analyse efter en turnering. Det er her jeg evaluerer hvordan min forberedelse har virket og laver en plan for næste iteraction.

Der er altid noget jeg har mere fokus på end andet. Når man som jeg bruger meget tid i laboratoriet kan man ofte komme til at glemme nogle af de vigtige ting der kan være udslagsgivende, når man pludselig sidder i en turneringssituation. UBC var naturligvis ingen undtagelse.

Nedenstående mind map har jeg lavet til mig selv. Venstre siden er det jeg fokuserede på. Højresiden er output af turneringen.Fysisk
Her prøver jeg at fokusere på de ting som gør at min krop er parat til at yde optimalt.
Evaluering: Fejlede big time på kaffe (ny problemstilling), men alt andet sad i skabet.
Aktion: Slip af med kaffeafhængigheden, da det også er sundere.

Mentalt
Her sørger jeg for, at jeg har det rigtige mindset til formålet. Efter den massive mængde teori jeg havde gennemgået, havde jeg valgt at fokusere på hvad jeg ved noget om. Ikke bruge for lang tid på det jeg ikke ved noget om og acceptere at fejltagelser vil opstå og bare er en del af det at spille.

Evaluering: Generelt fungerede det godt. Havde lidt besvær med at slippe hvor mange ting jeg måtte erkende ikke at vide, som en konsekvens af at have ”slettet” alt min gamle backgammon-viden.
Aktion: Fortæt med at lære mere, så hullerne bliver mindre.

Ved brættet
Forsøger at finde det punkt hvor jeg kommer i zonen, når jeg sidder ved brættet.
Evaluering: Det lykkedes mig fint at lukke andet ud og føle mig godt tilpas ved brættet. Opdagede at jeg var slem til ikke at se hele brættet på en gang og flere gange mistede overblikket på grund af mine nye dobbeltstyrke briller.
Aktion: Få nye ”skærmbriller” og/eller sid lidt længere tilbage på stolen.

Under spillet
De to valgte fokusområder var hele tiden at kende enten pip-forskel eller min egen sides fulde count, samt vide hvilken effekt match scoren har i alle spil.
Evaluering: Stor succes med begge dele. Træningen har i den grad givet afkast.

Spilforståelse
Analyserne har afsløret at jeg skal arbejder med min spilforståelse på følgende tre områder:

1.    Værdien af højt anker vs. outfield anker 6 væk.
2.    Race vs. timing.
3.    Værdien af en knækket stilling med blitz på egen
side og brikker efterladt ovre hos modstanderen.

Observationer
•    Havde lært for mange ting i laboratoriet og trænet dem for lidt i praktisk spil.
•    Alt for afhængig af at kunne tænke hele tiden (lav automatiseringsgrad).
•    Spillet falder fra hinanden i tidsnød.
•    For ofte ramte jeg information overload.
•    Var ikke god til at bruge mine 12 sekunder.
Aktion: Bliv ved med at studere, men sørg for at få spillet nok til at teori møder praksis. Brug de 12 sekunder til lige at sanity checke.

Næste store udfordring
Næste store udfordring bliver VM i Monte Carlo. Der er en masse arbejde og forberedelse jeg skal igennem for at flytte mit spil fremad, men planen er klar. Nu er det bare at få smurt ærmerne op og sat strøm til så venter der oprejsning i det sydfranske.

Mon ikke også UBC får et skud mere næste år.
Tak for at du har læst med. Jeg håber du har fået noget ud af det eller i det mindste blevet inspireret en smule. Vi ses derude.

Åben tirsdags caféturnering og gratis undervisning

Af Christian Skjæran

Der er masser af muligheder for at få finpudset teorien, når  KBgK inviterer til gratis undervisning med efterfølgende caféturnering
Fotos: Christian Skjæran
I over 20 år har Københavns Backgammon Klub (KBgK) holdt åbne caféturneringer på de fleste af de torsdage hvor der ikke allerede var andre arrangementer som Holdturnering, Pokalturnering osv.

Vi synes Københavnsområdet fortjener caféturneringer på flere ugedage, og derfor lancerer vi nu en fast åben caféturnering på tirsdage hele året rundt (på nær de uger hvor skolerne holder ferie).

Hvad sker der så på torsdage hos KBgK? De ledige torsdage vil blive fyldt op med klubaktiviteter som venskabskamp (25/8), speed-turneringer, par-turneringer, klubhygge mm.

Tirsdagene starter med undervisning
Klokken 18 er der gratis undervisning - ja, andre end KBgK medlemmer er også velkomne (så længe der er fysisk plads).

Vi er begejstrede over at have lavet en aftale med backgammon ildsjælen Jens Christian Pedersen, som til at starte med har lavet et program med 8 lektioner, som starter med emner som begyndere vil få en masse ud af:

•    16/8 - Lektion 1: Backgammon er et forhindringsløb
•    23/8 - Lektion 2: Hit, byg eller løb
•    30/8 - Lektion 3: Åbningsspillet – kampen om nøglepunkter
•    ------ Lektion 4: Spilleplaner
•    ------ Lektion 5: Introduktion til doblinger
•    ------ Lektion 6: Spilføring og doblinger i blitzen
•    ------ Lektion 7: Spilføring og doblinger i holdespil
•    ------ Lektion 8: Spilføring og doblinger i slutspillet

Igennem året vil der være andre undervisere og det er vores hensigt at have en månedlig gang undervisning, som er henvendt til mere avancerede spillere – her vil bla. nogle af KBgK’s egne eksperter stå for emnerne.

De 3 første begynderlektioner er dato fastsat og resten af tirsdagene frem mod jul bliver programsat og meldt op i den åbne Facebook gruppe ”Københavns Backgammon Klub (KBgK)”.

Straks efter: Caféturnering
Klokken 19 er deadline for tilmelding til caféturneringen som starter kort efter. Du vil møde turneringsledere som Peter Sung, Jesper Mølgård og Christian Skjæran. Vi vil modtage de 50 kroners indskud på Mobile Pay eller som ”kontanter i lige penge”.

Husk at medbringe eget backgammon spil og så er det en selvfølgelighed at egen mad og drikke ikke må medtages på vores dejlige hjemmebane/café,  Buchard & Fobian, som ligger i Valbyhallen lige ved siden af Bauhaus. Der er offentlig transport nær samt masser af gratis parkeringspladser.

Turneringsformat, kamplængder osv. vil afhænge af antallet af deltagere, turneringsleder og andre omstændigheder, men en ting er sikkert, alle indskuddene går tilbage til spillerne i form af præmier. Et typisk turneringsformat vi bruger er ”cup main/cons. med garanteret 2 kampe” startende med 7 point kampe.

Vi håber en ny fast tirsdags caféturnering vil blive populært og vi glæder os til at se Jer!

Slottede Leonardo da Vinci fempunktet aggressivt?

Af Taus Bøytler

Da Vinci elskede et godt slag backgammon
Foto: Taus Bøytler
Da Frans 1. blev udnævnt til Konge af Frankrig i 1515, orienterede han sig straks mod Italien, hvor hans fætter Ludvig 12. havde tilbragt meget tid. Måske var det derfor, at han allerede året efter inviterede den italienske maler Leonardo de ser Piero da Vinci til at bo på det kongelige slot Chateau du Clos Luce i Amboise.
 
1.000 guldkroner og en god aftale
Mange vil nok forbinde Da Vinci med maleriet Mona Lisa, men ud over at være maler, var da Vinci også billedhugger, arkitekt, ingeniør, opfinder, botaniker, anatom, forfatter og musiker.

Han beskrives flere steder som et geni, og måske var det derfor, han fik lavet en fordelagtig aftale med Frans 1. For at flytte til Chateau du Clos Luce modtog da Vinci ikke mindre end 1.000 guldkroner, hvilket havde en enorm værdi.

Og hans jobbeskrivelse var simpel: Da Vinci kunne frit bruge sin tid mellem at arbejde, tænke og drømme. Den var nok ikke gået på jobcentret i dagens Danmark.

Det er Gandalf-style
I forbindelse med slottet i Amboise ligger en smuk have, som nærværende pen + familie besøgte i sommeren 22.

Her kunne man få et indblik i de mange opfindelser, da Vinci havde haft en finger med i. Og det vil være en underdrivelse at sige, at han favnede bredt. Da Vinci beskæftige sig både med design af krigsmaskiner, broer der kunne flyttes hurtigt ligeledes i forbindelse med krig, og sluser.

Han var ekspert i kroppens anatomi, og rygterne siger, at det også var ham, der som en anden Gandalf, sørgede for fyrværkeri, når der skulle festes.

Skal vi spille backgammon?
Leonardo da Vinci boede på slottet i Amboise i de sidste tre år af sit liv, inden han døde som 67-årig i 1519. Og hvad fik dette supergeni og renæssancemenneske så tiden til at gå med efter de lange dage med arbejde og store drømme?

Jo, han nød skam et godt spil backgammon i en af slottets opholdsstuer (se billedet i toppen af artiklen). Historien melder ikke noget om, hvor vidt han nød en drink til spillet, om han slottede fempunktet aggressivt på slottet, eller om han spillede med tvungen udtagning.

Men det er da fascinerende, at så stor en person holdt af at spille backgammon. Det burde der skrives mere om i historiebøgerne. 

Khosrow Jafehvand brugte tryllestøv i Svendborg

Af Taus Bøytler

Finalen i Svendborg var et opmør mellem Brian Skovby Jensen (tv) og Khosrow Jafehvand
Foto: Claus Elken
Ingen var stærkere end Khosrow Jafehvand, da den 21. udgave af Svendborg Open blev afviklet lørdag den 13. august 2022 på Færgegården i Svendborg.

Med godt spil, sit sædvanlige dræberinstinkt og en god portion tryllestøv var nok til at sikre Khosrow sejren i finalen, der blev vundet over Brian Skovby Jensen fra Odense (der i øvrigt også var finalist i 2019). 

Nyhedsbrevet har talt med Khosrow om den flotte sejr.

For nyligt vandt du Åbne Fynske Doubles med Gitte Dalgaard og det fulgte du op med en sejr til Svendborg Open. Har du kastet tryllestøv på dine terninger?

Khosrow: "Med fem sejre ud af fem mulige var Gitte Batman til ÅFD, og jeg var Robin. BG-mæssigt har 2022 været et godt år for mig.

Jeg har næsten deltaget i alle danske turneringer og to udenlandske; Frankfurt og Stockholm open. Jeg har vundet et eller andet i de fleste af de turneringer, hvor jeg har deltaget i 2022.

Alle Bg-spillere kender til steamer, hvor man ruller godt i perioder, indtil heldet lige pludselig stopper. P.t. er jeg i min heldige periode, og jeg håber det fortsætter til efteråret, hvor jeg deltager i Malta og Cypern Open.
"

Hvordan oplevede du finalen mod Brian Skovby Jensen?

Khosrow: "Jeg var ikke helt mig selv i matchen mod Brian. Matchen før, semifinalen mod Kenneth Olesen, var lidt hård for mig. Jeg var foran 10-0, og den endt med 11-11 til 13.

I den match lavede jeg et par sjuskefejl, hvor jeg overså mit bedste træk (alt for meget hyggesnak i matchen). Jeg vandt matchen, men jeg var ikke den bedste spiller (min pr var 6.1 vs Kenneths 4,3).

Jeg har ikke spillet mod Brian før, så jeg kendte jeg ikke hans spillestyrke. Jeg var træt og ukoncentreret. Derfor måtte jeg bruge mit tryllestøv (igen), og jeg vandt nemt 15-6.
"

Flere af dine kampe blev streamet af Claus Elken. Ser du selv streamede kampe fra turneringer, hvor du ikke deltager?

Khosrow: "En gang imellem kigger jeg på Youtube-kanalen Backgammon news. Jeg så flere kampe med danske stjerner under VM. Det var fed underholdning, men jeg vil hellere spille selv, end at se på andre der spiller."

Du har skiftet klub fra Familien Nemesis til KBgK. Hvilke forventninger har du til den forestående sæson i holdturneringen?

Khosrow: "Holdturneringen er ikke min største succes. Jeg har kun vundet 50 % af mine matcher. Jeg er bedst til korte kampe op til 13.

Men jeg er optimistisk i forhold til, at jeg kan gøre det meget bedre i den kommende sæson af to grunde. KbgK´s hjemmebane er tæt på hvor jeg bor, så efter arbejde kan jeg slappe af et par timer før kampen.

Min ny chef Krakus er meget barsk. Han vil gerne have, at vi optager alle vores matcher og analysere dem sammen, samt laver undervisning til medlemmerne i klubben.

Jeg synes, at holdturneringen er en af de bedste turneringer i DK, og jeg glæder mig MEGET til, vi starter igen.

Til sidste vil jeg gerne sige, at jeg vil savne mine gamle holdkammerater i Familien Nemesis - special Taus’ store kærlighed til spillet og hans måde at udtrykke den på.
"

Du er kendt og frygtet som en stærk spiller. Har du ambitioner om at spille dig på det danske landshold i backgammon?

Khosrow: "Jeg troede, at jeg var den sødeste BG-spiller, og ikke kendt som frygtet. Jeg har ikke nogen botnorm endnu, så indtil videre drømmer jeg ikke om landsholdet. Men hvis tiden kommer, vil jeg gerne være med på landsholdet."

Dansk Backgammonforbunds platforme

Følg os på W E B S I T E T
Følg os på W E B S I T E T
Skriv til os på E M A I L
Skriv til os på E M A I L
Følg os på F A C E B O O K
Følg os på F A C E B O O K
Bliv medlem af Dansk Backgammon Forbund
Meld dig til nyhedsbrevet her
Nyhedsbrevets redaktion
Taus Bøytler (ansvarshavende redaktør)
Lene Espersen (layout og grafik)
Sally Larsen (oversættelse)
Maria Bonke (korrektur)
Copyright © 2020 DBgFs  Nyhedsbrev - All rights reserved.

Frameld dig dette nyhedsbrev    Opdatér dine oplysninger


This email was sent to <<Emailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dansk Backgammon Forbund · Backgammonvej 66 · København V 1600 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp