Copy

- Turneringer -

Februar 2018

Turneringer i februar
16.-18.2. Munkebjerg 2018
25.2. Café Apartment 38 Backgammon Open 2


Senere turneringer
29.3. - 2.4. Nordic Open

Krakus og Sørensen vinder DM Doubles 2018

Af Martin Foldager

Nederst til højre ses vinderne Erik Sørensen og Mikael Krakus
samt finalisterne Pia Jeppesen og Pernille Rosendal
Fotos: Martin Foldager
I weekend 27/28 Januar blev der afholdt DM Doubles i Valbyhallen, byens hotteste backgammon lokation i disse dage.

Da DM Doubles ikke blev afholdt i 2017, var vi 3 der var gået sammen med ambitioner om at få den traditionsrige turnering tilbage og gerne med et brag. Derfor blev der lavet en del forarbejde af især Katrine Pawlik, som indhentede flere sponsorater, deriblandt 200 kroner pr. deltagende par fra DBgF.

Enormt fremmøde
Selvom vi fra arrangørenes side havde håbet på stor tilslutning kom det bag på os at hele 53 par tilmeldte sig, og vi var nærmest glade for, at der ikke kom flere i sidste øjeblik, da vi var ved at løbe tør for plads.

Formatet var som noget nyt 5 runders monrad lørdag, hvorfra de bedste 8 par gik videre til main om søndagen, mens resten spillede consolation. Tanken bag dette var, at de som ikke klarede sig godt lørdag havde en ”ny” turnering søndag. Vi endte med at blive 35 par i consen, hvilket vi fra TLs side synes er meget fint.

Flere overraskelser
Vi havde på forhånd ønsket at spille consultation doubles søndag, både for liren, men især fordi det er svært at lave en tidsplan for en doubles cup turnering, da 50 % af alle kampe ender uafgjort og skal ud i omkamp, der alligevel er consultation.

Den var TU desværre ikke med på, men de bliver nok spurgt igen næste år, da tidsplanen var svær at holde i consen på trods af, vi havde sat kamplængderne ned de første 2 runder.

Lørdagens monrad bød på flere overraskelser, som da vi efter 2 runder havde 4 ubesejrede hold, hvoraf de 2 bestod af henholdsvis Carl Åge og Calle samt Svend og Finn Pedersen, navne man ikke hører hver dag i backgammonmiljøet længere, desværre.

Favoritterne faldt af
Når nogen vinder er der jo som bekendt nogen der skal tabe og den del af det stod flere af de på parpiret stærke hold for, så da dagen var omme kunne vi konstatere at flere forhåndsfavoritter skulle bruge deres søndag på at spille consolation og ikke main.

Som et morsomt indslag kan jeg fortælle, at vi i TL havde et internt bet, hvor vi hver havde valgt det par, som vi troede ville klare sig bedst, men ingen af os havde fundet et top 8 hold.

Drengene mod pigerne
Søndag var vi klar igen og efter lidt kludder med cons lodtrækningen, Jørn Andersen og Torben Sørensen havde sneget sig med 2 gange, var vi klar til endnu mere gammon. Main blev hurtigt barberet ned fra 8 til 4 og senere til 2 hold, og det stod klart, at DM doubles finalen var drengene mod pigerne, Michael Krakus og Erik Sørensen mod Pernille Rosendal og Pia Jeppesen.

Efter 1-1 i den ordinære kamp, skulle de ud i consultation omkamp til 5 point og her trak drengene det længste strå. Tillykke med sejren og super godt gået af pigerne at komme i finalen som et af de eneste rene kvindehold!

Også omkamp i cons-finalen
Consen trak som sagt ud og vi måtte gå en time over tid inden den blev afgjort. Her stod finalen mellem Michael Dodensig og Claus Sorel mod Kenneth Holt og Saban Simsek. De spillede også 1-1 og vi måtte igen ud i en omkamp, denne gang til 3 point. Omkampen blev streamet i Backgammon Denmark på Facebook og blev vundet af Dodensig og Sorel, tillykke til dem.

Alt i alt synes vi fra TLs side weekenden gik rigtigt godt, selvom nogle ting kunne gøres anderledes en anden gang. Mest af alt håber vi dog på, at DM Doubles har fået det spark der skal til, så det igen kan blive en stor turnering i fremtiden, og vi ser frem til at se mindst lige så mange til næste år.

Resultater

Main
Vinder: Michael Krakus og Erik Sørensen
Runner Up: Pernille Rosendal og Pia Jeppesen
Semifinalister: Marinos Hindkjær og Martin Kaltoft / Lars Nielsen og Lars Rosquist

Consolation
Vinder: Michael Dodensig og Claus Sorel
Runner Up: Kenneth Holt og Saban Simsek

Hyggelig søndagsturnering på
Frederiksberg var en succes

Af Christian Skjæran, Turneringsleder

Ja, morgenmaden ER fra dagen, mens billederne af Mikael Blom er fra arkivet
Fotos: Christian Skjæran og Jan Larsen
Et nyt caféturneringskoncept så dagens lys søndag den 14. januar. Det er Mogens Kischinovsky som kendte stedet der kun ligger få minutters gang fra Forum metrostation. Apartment 38 er en lille hyggelig café, som har et lokale hvor der lige akkurat kan presses en 16-mands backgammon turnering ind.

Konceptet går ud på at præcis 16 deltagere, efter en fælles morgenmad, spiller en main cupturnering, en cons cupturnering og en last-chance DMP jackpot. Dvs. at man som minimum er garanteret 2 ratede kampe samt en Double Match Point kamp.

Morgenmad og lodtrækning
Dagen startede kl. 10 da de første begyndte at ankomme og den dejlige morgenmadstallerken blev nydt mens turneringsleder Christian Skjæran gjorde klar til dagens turneringer og foretog en lodtrækning.

Turneringen stræk sig fra ca. kl. 11 og frem til 16-17-tiden og de fleste var pga. formatet underholdt frem til 15-tiden. Når main og cons spiller semifinaler går de andre 8 mand i gang med DMP jackpotten. Der var præmier til finalisterne i main og cons – samt til vinderen af jackpotten.

Ren KBgK-finale
Finalen i main blev en kamp mellem KBgK’erne Mikael Blom og Christian Skjæran – Mikael trak det længste strå til sidst. Alt i alt var det en dejlig afslappende søndag og da deltagerne virkede begejstret vil Mogens og undertegnede forsøge at arrangere nogle flere af disse turneringer.

Næste gang er søndag 25. februar. Tilmelding er simpel – først til mølle dem der sender 215 kr. til mobile pay 2155 1601 (Christian).

Kasper Nagel Nielsen vinder Champions League 2017

Af Taus Bøytler

Arkivbilleder af Kasper Nagel Nielsen. Og ja, den er god nok,
det er skam Patrick Toxværd, der er med på billedet øverst til venstre
Fotos: Jan Larsen
Hele 47 deltagere var med i 2017-udgaven af Champions League, der igen i år var arrangeret af Karsten Bredahl. Turneringen blev vundet af Soirée Dansante-hajen Kasper Nagel Nielsen, der i finalen besejrede Steen Grønbech fra Casino Copenhagen Backgammon.

Nyhedsbrevet har mødt vinderen til en snak om sejren med videre.

Hvad er det fedeste ved at vinde Champions League i backgammon?

Kasper: "Det er altid rart at vinde en turnering - man stiller jo som regel op for at vinde (Undtagen XG masters hvor vinderne som regel kan udpeges på forhånd)."

Du spillede 3,8 i PR i finalen mod Steen Grønbech (der i øvrigt spillede 2,53) i en kamp til 25 point. Hvordan er du blevet så skrap?

Kasper: "Soiree Dansante- og landsholskaptajn Michael Weile overtalte mig til at prøve xgmasters, og efter 2-3 kampe så jeg nogle fejl, jeg havde lavet de sidste 10-15 år:) Så jeg hoppede en tur på amazon og bestilte et kamera hjem og optog alle holdturnerings kampe og smed i maskinen. Efter 4-5 indtastninger lærte jeg mere end at have siddet ved filten i mange år.

Et initiativ som xg invitationals er jeg også meget glad for - det giver en lyst til at indtaste sine kampe, så tak for dette."

Hvad er den største oplevelse, du har haft som backgammonspiller?

Kasper: "Det må være de mange rejser gennem årene - især de gamle ture til Monaco står tydeligt i hukommelsen."

Hvem er din yndlingsmodstander i holdturneringen?

Kasper: "Har ikke nogle deciderede yndlingsmodstandere - ser altid frem til en god kamp hvor modstanderen tager kampene seriøst."

Selv om der står Kasper i dit pas er du kendt og frygtet i backgammonmiljøet under navnet ”Crap”. Hvor stammer kælenavnet fra?

Kasper: "Jeg ville gerne kunne sige det er for de mange timer foran Craps bordene hvor rullearmen har svigtet gang på gang - men navnet er tilbage fra gymnasietiden og henviser blot til min musiksmag som resten klassen ikke var stor tilhænger af."

Performance point (præstationspoint)

Af Karsten Bredahl

Signe Pedersen slog Mikael Blom i finalen til juleturneringen på Café AE, der blev afholdt lørdag den 20. januar 2018. Dermed topper hun PP-listen
Foto: Hans Kristian Mathiesen
PP-listen – hvad dælen er nu det?

Der er nyt på vej på de målbare fronter som Årets Spiller og præstationer i turneringer. PP står for Præstations Points og udtrykker sportslig succes i turneringerne.

I 2017 brugte DBgF en ny model til kåring af Årets Spiller. Denne model gav points til spillere med et resultat. Hvad så med de, som konstant nåede placeringerne LIGE uden for resultaterne? Spillede mange turneringer uden at ramme det hele store? 

De spillere skal ikke glemmes, og da EUBgF så bad mig kigge på en model til en verdensrangliste baseret på rene præstationer (og ikke relateret til hvem man mødte som vi kender det fra dagens danske ratingliste), så blev jeg interesseret i at få udarbejdet et system, som registrerede ALLE aktive spillere i en eller anden form.

Denne model er præsenteret for de bestyrelsesansvarlige og er godkendt på baggrund af en række fordele, som jeg kommer ind på om lidt.

I korte træk giver listen point til al turnerings-deltagelse, uanset resultatet. Det er klart, at jo bedre resultat, jo flere point. Samme gælder også indskuddet, da spillets ånd med skills-baseret held meget bygger på en eller anden form for udbytte for en indsats (såvel mentalt og sportsligt som ’op af lommerne’).

Modellen for Årets Spiller er derfor udvidet til at gælde ALLE godkendte turnerings-aktiviteter på dansk grund. Det betyder, at f.eks. cafe, jackpots, DMP, interne og lignende ikke godkendes. De kan med lidt positiv vilje anses for almindelige træningskampe.

Det mere tekniske
En given turnering udløser et fast antal points (beregnet på deltagere, indskud etc.). Dvs. hvis der kun er en hovedrække, så tilfalder 100% af points denne række. Hvis der også er consolation og/eller last chance, så fordeles det samme antal point over disse rækker også. Man kan godt modtage points i alle rækkerne (main, consolation og LC).

Men det væsentligste er, at der udløses points til alle deltagere i en given turnering. Eneste krav er, at turnerings-arrangørerne indrapporterer det.

Vi kan bruge PP-modellen (Præstations eller Performance Points) til flere ting, som giver øget opmærksomhed og interesse omkring sporten, hvis den i en senere fase markedsføres korrekt. Det gør vi ved at skabe flere målbare punkter på medlemmernes aktivitet (højere status omkring en præstation). Statistikker udenom den elskede filt er vejen frem.

En moderne dansk giantliste!
Hvem klarer sig bedst totalt set? Hvem har formkurven? Hvilke klubber er mest aktive i alt? Pr spiller? Grænserne er nærmest uendelige.

Hvilke turneringer tæller så med?
Først var det tanken, at kun øverste rækker tæller med, men det var mest for at begrænse logistikken, som bygger på frivilligt arbejde. Men i sæson 1 (2018) tages alle rækker og præstationer med. Da points beregnes ud fra bl.a. indskud, så vil der automatisk blive en opdeling mellem de forskellige niveauer, men alle har jo egentlig ’ret’ til at være præsenteret på en dansk præstationsliste, så nu prøver vi at forevige revl og krat ;-)

I skrivende stund (30. januar) har jeg modtaget indrapporteringer fra de første 2 turneringer, Skjærans/Mogens’ Cafe 38 og Keddes Juleturnering på AE. De er med hhv. 16 og 13 deltagere. Signe Pedersen vandt 13mands-turneringen på AE, som dog var et væsentligt højere indskud end Cafe 38 (340 vs 100 kroner). Dermed ligger hun pt på toppen af listen. Den holder næppe, medmindre hun kommer ud over stepperne og spiller nogle flere turneringer :o)Klubberne kan også trække statistikker:Enhver spiller kan sortere på egne bedrifter. Udsnit af listen:Endvidere kan hele turnerings-bedriften ses på fanen med individuelle turneringer. Her er et eksempel fra Cafe Apartment 38 (version 1, der kommer vist nogle flere):Hvordan kommer man på listen?
Man skubber til turneringslederne og sikrer sig, at de husker at indrapportere resultaterne. I skrivende stund er det ikke et formelt krav fra TU, at der indrapporteres, men det er nok mest fordi, det hele er så nyt. Det skal nok komme.

Jeg har udarbejdet et værktøj til TL’erne, som kan downloades her: https://1drv.ms/x/s!AruRTaYkkqDhi4ZXHQogxs33CbIdlg

Selve PP-listen er under konstant forbedring og opbygning. Den spæde start kan ses her: https://1drv.ms/x/s!AruRTaYkkqDhiv9rIiB_GJ6v8St-yA


Nyhed: Årets Rookie
Deltagerne i sekundære rækker til turneringer skraber ikke points samme til Årets Spiller, men i stedet skabes en ny præstation, Årets Rookie (eller Årets Talent), som honorerer den mest succesfulde spiller i alle andre rækker end ’de øverste’. Mere om det senere…

Bjørn Nymand har kastet sine sidste terninger

Af Taus Bøytler

Bjørn Nymand var aktiv i DBgF fra 1998 - 2009
Fotos: Lena Gemzøe og Martin Foldager
Søndag den 21. januar 2018 sov Bjørn Nymand ind efter længere tids sygdom. Dermed mistede DBgF et tidligere medlem, og jeg mistede en af mine helt store helte i backgammonmiljøet.

Bjørn elskede at spille backgammon, og det var ham der indførte det i familien. Sammen med sin kone Kirsten Lillelund og Kirstens søn, Mark Lillelund Larsen, stiftede han holdet Nemesis, der siden sæsonen 1998/1999 har været fast inventar i forbundets holdturnering.

Jeg mødte selv Bjørn Nymand første gang lørdag den 28. august 1999, hvor vi begge deltog i Åbne Sjællandske Mesterskaber, der blev afholdt i Farum.  Efter at have spillet mod Bjørn i første runde, lånte jeg hans præcisionsterninger til en af mine efterfølgende kampe.

Ca. en uge senere modtog jeg et håndskrevet brev, hvor Bjørn helt udramatisk skrev, at jeg havde givet ham nogle forkerte terninger tilbage. Han spurgte derfor med rette, om jeg ved en fejl havde hans terninger. Og så var der et PS, hvor han skrev, at han forresten spillede for et hold, der godt kunne bruge en ekstra spiller.

Til at starte med var jeg skeptisk. Jeg boede hjemme, gik i gymnasiet og selvom og jeg brugte de fleste hverdagsaftener på sammen med Jonas Moehrdel at tage rundt til græskamerikanske Ioannis Bazigos´ caféturneringer i København, syntes jeg nok, det var lige i overkanten at skulle spille fast hver torsdag. Den holdning havde jeg frem til min første holdkamp. Resten er historie. På den måde var det Bjørn Nymand, der fik mig med på Nemesis, hvilket jeg er ham evigt taknemmelig for.

Det var ikke Bjørn Nymann, der råbte højest, eller på andre måder forsøgte at gøre opmærksom på sig selv, når han var ude for at spille backgammon. Han var en gentleman med en herlig humor, for hvem sammenholdet og hyggen omkring holdet var det vigtigste.

Han elskede, når vi spillede Nordic og holdturnering, og selv efter han og Kirsten flyttede til Allinge på Bornholm i 2006, holdt han aldrig op med at følge med i, hvordan Nemesis klarede sig i holdturneringen.

Flere gange boede hele Nemesis-holdet hos Bjørn og Kirsten i Allinge, da der blev afholdt Det Åbne Bornholmsmesterskab i Rønne, og det resulterede i nogle herlige ferier, hvor der blev spillet en masse backgammon.

I de seneste år har helbredet svigtet Bjørn, og det var godt, at han endelig fik fred. Jeg vil huske Bjørn som en lun og optimistisk person, for hvem backgammon var et åndehul fyldt med gode, sociale stunder og godt humør.Den 3. marts 2006 kunne Nemesis fejre, at holdet havde vundet 2. division øst B, og dermed havde sikret sig oprykning til 1. division.

Øverst fra venstre: Kirsten Lillelund, Thomas Kokholm og Bjørn Nymand.
Nederst fra venstre: Thorbjørn Schiønning, Mark Lillelund Larsen og Andreas Becher.

DBgFs platforme

Følg os på W E B S I T E T
Skriv til os på E M A I L
Følg os på F A C E B O O K
BLIV MEDLEM AF DBGF
Nyhedsbrevets redaktion
Taus Bøytler (redaktør)
Lene Espersen (design og layout)
Maria Bonke (korrektur)
Copyright © *|2015|* *|LIST:DBgFs  Nyhedsliste|*, All rights reserved.

Frameld dig dette nyhedsbrev    Opdatér dine oplysniger


This email was sent to <<Emailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dansk Backgammon Forbund · Backgammonvej 66 · København V 1600 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp