Copy

- Turneringer -

April 2016

Turneringer i april
11.4. (tilmelding) Pokalturnering for hold 2016
16.4. DM for damer 
16.4. Årets Tøsedreng 

Kommende turneringer
7.5. Aarhus Open 
21.5. Hajfri Hygge-Cup 7.0 
29.5. (tilmelding) Sommer Cup øst 2016 – Novice
29.5. (tilmelding) Sommer Cup øst 2016 – Champ
4.6. Pokalpot 2016
11.6. 3-kamp for tomandshold - Version 3
1.8. (tilmelding) 12. UEFA 2016
1.8. (tilmelding) 12. Champions League 2016
6.8. 17. Svendborg Open 
18.-19.6 DM i Mix
27.-28.8. DM Doubles
3.9. BG 1/2 Marathon
8.-9.10. Kval til Det individuelle DM
20.-23.10. EM (på dansk grund!)
12.-13.11 Det individuelle DM
13.11 DM i speedbackgammon 
18.11. Vesterbro Backgammonklubs Cafemesterskab 2016 

Den nye bestyrelse

Af bestyrelsen

Den nye bestyrelse efter landsrådet 2016
Landsrådet 2016 blev afholdt den 25. marts 2016, langfredag, før Nordic Open var startet for alvor. Referatet er under udarbejdelse, men allerede nu ligger det fast, at den nye bestyrelse kommer til at minde en del om den gamle, da eneste nye medlem er Jim Kildegaard Nielsen. 

Her følger et overblik over, hvem der er valgt for hvilke perioder: 

Valgt for perioden 2016-2018 
Peter Toftsø, formand 
Birgitte Nissen 
Sabrina Milling 
Lene Espersen 

Valgt for perioden 2016-2017 

Jim Kildegaard Nielsen

Valgt for perioden 2015-2017 
Michael Nielsen 
Taus Bøytler 

På første bestyrelsesmøde vil det blive besluttet, hvem der skal være næstformand frem til landsrådet 2017. 

Til landsrådet 2017 skal der vælges tre bestyrelsesmedlemmer for perioden 2017-2019. 

Michael Weile blev runner up til Nordic Open 2016

Af Taus Bøytler

Nordic Open 2016
Michael Weile, den ene halvdel af den danske landstrænerduo (der også består af Theis Rasmussen) gik forrest til Nordic Open, hvor Dannebrog blafrede smukt på den hvide landstrænerpolo helt frem til championship-finalen, der desværre blev tabt til Raj Jansari fra England. 

Her kan du se finalen mellem Michael Weile og Raj Jansari, der bliver kommenteret af Mike "Falafel" Natanzon og Masayuki Mochizuki (bedre kendt som Mochy). Vinderne og finalisterne i de fire hovedrækker blev som følger: 

Champ
1. Raj Jansari 
2. Michael Weile

Advanced 
1. Thomas Kokholm
2. Klaus Switon

Intermediate
1. Wolfgang Henze
2. Sigrid Seyrling

Beginner 
1. Frederik Mikkelsen 
2. Jan Villumsen

De øvrige resultater kan du se her

Tina Møller Weiles Nordic Open

Af Taus Bøytler

Tina Weile - Trofast støtte og bedre halvdel til Michael Weile
Bag enhver succesfuld mand står en kvinde. Og så alligevel ikke. For under Nordic Open 2016, hvor Michael Weile kæmpede sig helt til finalen, der desværre blev tabt til Raj Jansari, sad hans kone, Tina Møller Weile, og fulgte de afgørende kampe ved siden af Weile, mens han spillede. Redaktionens udsendte har fanget Fru Weile til en snak om den oplevelse. 

Hvordan var det at følge din bedre halvdel Michael Weile på tætteste hold gennem Nordic Open 2016? 

Tina: "Det var som altid frygteligt spændende. Den eneste kamp, hvor jeg havde helt ro i maven var kvartfinalen mod Bjørn Inge Lorentzen, hvor Michael kom godt foran og holdt afstand hele vejen. Ellers var Michael jo helt i sovsen mod Mike Turner, hvor han var nede 5-16, men vandt alligevel. Omvendt tabte han i main til Michael Larsen efter at have været foran 16-7. 

Jeg er simpelthen så stolt af, at han kunne holde fokus og kæmpe sig op igen fra Fighters – og så glad på hans vegne over, at det endelig lykkedes at nå i pengene.  Han har været så tæt på de seneste år, så han fortjente bare så meget at nå langt i år. Og det kunne jeg mærke, at der var rigtig mange, der undte ham.
"

Var det svært at holde kæft, når han lavede en fejl? 

Tina: "Ha ha ha … nej, over tid har jeg lært det. Og hvad er egentlig en fejl? Ofte spiller Michael manden – og det synes jeg ikke en fejl, selv om XG måske synes det... men vi skal have kigget lidt på hans cube action:)"

I semifinalen spillede Michael Weile mod Volker Sonnabend, der fik moralsk opbakning af sin kone, Ingrid Sonnabend. Hvem vandt, efter din overbevisning, konekampen på siden? 

Tina: "Det var en vildt spændende kamp – og jeg havde helt ondt i maven efter det sidste syge parti, som kunne blive både en dreng og en pige. Volker og Ingrid er super sympatiske – og jeg ved, at hun sendte lige så meget god karma af sted til ham som jeg gjorde til Michael, men eftersom Michael vandt kampen, tænker jeg, at jeg må være marginal vinder af konekampen."

Du har ingen officielle kampe mod Michael Weile. Hvordan ser den uofficielle statistik ud? 

Tina: "Jeg har for nylig slået ham både 17-1 og 13-1, men over tid har han nok flest sejre - trods alt. Vi spiller mest, når vi har ferie eller skal pudse formen af op til en turnering. Og der er fuldt fokus/ nerver på hver gang, for vi spiller aldrig bare for sjov – der er altid vigtigheder som massage/ drinkshentning mv. på siden:)"

Hvad er det fedeste ved at være gift med en landstræner? 

Tina: "Som Fru Landsholdstræner har jeg fået ekstra meget fritid, da Michael nu bruger endnu mere tid og ferie på backgammon end før. Og den store EM-pokal forskønner da også stuen. Men det fedeste er glæden ved, at Michael laver det, han synes er sjovt. Og at opleve, hvor vellidt og respekteret han er."

Pernille Andersen vinder Ladies Tournament

Af Taus Bøytler

Pernille Andersen - stolt vinder af Ladies Tournament
Med en rating på 863 var Pernille Andersen ikke blandt favoritterne til at vinde Ladies Tournament til Nordic Open. Men det gjorde hun. Redaktionens udsendte har mødt den glade vinder. 

Hvilken fornemmelse havde du, da du havde vundet Ladies Tournament til Nordic Open 2016? 

Pernille: "Jeg var meget glad, og mine hænder rystede.Jeg var stolt over min egen præstation. Min mor var meget stolt af mig. Jeg havde ikke nogen forventninger til mig selv. Troede jeg ville ryge i første runde. Men sådan skulle det så ikke gå. Jeg vil gerne takke alle for et godt arrangement og tak for alle de lykønskninger, jeg har fået."
 
I finalen slog du den tyske spiller Ingrid Sonnabend, hvis mand var i kvartfinalen i champ-rækken. Hvordan oplevede du finalen? 

Pernille: "Det var en meget lige kamp, hvor den stod 3-3, og hun havde doblet mig, jeg tog den og hun gik gammon på den. Så vi var kun ude i fire partier. Det var vist meget godt jeg ikke kendte noget til hende eller om hendes mand. Så havde der nok været flere nerver på, hvis jeg vidste, at jeg var oppe mod en dygtig spiller."
 
Hvad er det bedste ved at deltage i Nordic Open? 

Pernille: "Det er altid så hyggeligt at komme ind til Nordic, man får hilst og snakket med en masse andre mennesker. Og så spiller man imod en masse andre. Og det er så godt med de jackpot, de laver ved siden af hovedrækkerne."
 
Din mor, Dorthe Andersen, vandt DM i Double Match Point i 2007 efter at have besejret den ultraskrappe Rolf Mørk Nielsen i finalen. Taler hun stadig meget om den imponerende præstation? 

Pernille: "Jeg var faktisk ikke klar over at min mor havde denne titel. Det er ikke noget hun sådan går og snakker om. Men vi har efterfølgende talt om den,  og hun er meget stolt. Hun fortalte, at hun kun havde spillet i et år, da hun vandt titlen.
 
5) Du spiller for Hit and Run, der i sæsonen 2015/2016 endte sidst i 3. division Øst B. Hvad er jeres ambitioner for sæsonen 2016/2017?
 
Pernille: "I denne sæson har jeg kun været som reserve for holdet, da jeg har valgt at gå til fodbold, og vi træner om torsdagen. Jeg har kun spillet fire kampe for Hit and Run i denne sæson. Jeg tabte tre og vandt én, så det var ikke en god præstation for mit vedkommende.
 
Vi har valgt at opløse klubben, da der kun er tre faste spillere på holdet: Johnny Dick Christiansen, Nina Pedersen og min mor, Dorthe Andersen, mens jeg er reserve.   Jeg ved, at min mor overvejer at finde en ny klub.  Personligt håber jeg på at kunne deltage i nogle turneringer fra tid til anden.
"
 
På sin vejr til triumfen besejrede Pernille Andersen følgende spillere: 

1. runde: Irene Søndergaard
2. runde: Maria Bonke
3. runde: Margrethe Louise Pedersen
Kvartfinalen: Gulli Marholm, Norge
Semifinalen: Lene Espersen
Finalen: Ingrid Sonnabend Tyskland

Det blev en spændende Hold DM-afslutning

Af Hans Kristian Mathiesen

Lødigt - Vindere af DM for hold 2015/2016
For et halvt års tiden siden lavede jeg en beregning ud fra rating, som sendte Team Casino Copenhagen og Rulle Marie helt i toppen. Som det nogle gange går med sådanne beregninger, holder de slet ikke stik. Der var to hold, som skilte sig kraftigt ud i denne sæson. KBgK havde fået kraftig forstærkning af Thomas Kristensen og Theis Rasmussen inden sæsonen på grund af nedlæggelsen af de tidligere danmarksmestre BK 2007. Herudover sendte et godt sammenhold og syv gode rullearme de tidligere mestre fra 2014 Lødigt ind i kampen om guldet.

Ved juletid lå KBgK og Lødigt side om side med +7, som minimum foran med fem point til alle andre hold, hvor max var +2. Fedt, tænkte jeg, enten vinder Lødigt eller også får vi et nyt mesterhold i form af KBgK, som i efterhånden ti år har arbejdet for at komme fra seks hold i 2. division til at være et meget stærkt bud på en HoldDM-vinder. I mit hoved ville det være ganske fortjent, at KBgK vandt.

"Det kan ikke gå galt"
Efter jul stod KBgK dog lidt stille, mens Lødigt strøg afsted. Da vi nåede frem til runde 22, var plusscoren konverteret til +8 for KBgK og +13 for Lødigt. Det kan ikke gå galt, tænkte jeg som holdkaptajn for Lødigt, vi er nok 90 % favorit til vinde guld. Runde 22 vendte op og ned på alt. KBgK vandt 4-0 over Lødigt. Gennem hele sæsonen har KBgK fyret nogle flotte PR-værdier afsted og noteret alle kampe. Det har Lødigt ikke nødvendigvis gjort. Så overraskelsen var stor, da vi i dagene efter fandt ud, at KBgK’erne var blevet udspillet på alle brædder, men Lødigt havde tabt alle points. Øv, tænkte jeg, at Lødigt i en kamp kunne smide alle de heldige rul og sejre i en kamp, som var opsamlet efter juleferien. Glæden var naturligt nok stor fra de andre hold, for nu var der åbnet op for afslutningsballet.

Afgørelsen i slutspillet
Sidste år vandt Soirée Dansante som det første hold efter en afslutningsrunde, hvor top fire-holdene spillede en ekstra kamp mod hinanden. Igen i år var der en runde 23, 24 og 25 mod de andre top fire-hold. Hverken Team Casino Copenhagen eller Rulle Marie som de topseede hold formåede at komme med i puljen. Det gjorde Lødigt med +11, KBgK med +10, Team Casino Munkebjerg med +5 og Malmø BgK med +4.

Runde 23 lavede endnu mere rav i systemet, da TCM slog KBgK med 4-0 og Malmø baskede Lødigt 3-1. Runde 24 gav en sejr på 3-1 til KBgK over Malmø. Så var de sat af, mens TCM og Lødigt spillede 2-2. En bet for TCM, der mødte op med hele ni spillere og lige pludselig undervejs øjnede chancen for at snuppe guldet. Det hele blev kogt ned til, at KBgK skulle slå Lødigt i den sidste kamp for at vinde guld, mens TCM kunne tage bronzen for næsen af Malmø.

6-1 over fem-prime
Jeg kom bagud 0-7 mod Claus Elken, men vendte kampen på hovedet og vandt 17-11, trods at jeg blev klart udspillet af Claus Elken. Dermed 1-0 til Lødigt. Peter Friberg førte 14-7, men tabte i DMP til Peter Bosse, der skulle rulle 6-1 ud over en fem-prime for at vinde. 1-1. Da vi rejste os fra disse kampe førte KBgK stort på de sidste to brædder, hvor Thomas Kristensen var ved at vinde en recube mod Martin Foldager ved scoren 12-12, mens Mads Peter Andersen førte 16-11 pc mod Rasmus G. Hansen. KBgKs Thomas Kristensen vandt, mens Rasmus G. Hansen på mest okkult vis kom retur og vandt kampen, så Lødigt blev mestre med et 2-2 resultat.

Det var en rutsjetur af dimensioner helt fra juletid og frem til afslutningen, men i sidste ende var glæden stor i Lødigt-lejren, mens jeg faktisk følte med KBgK-lejren. Jeg har ikke hørt om alle PR (performance rating, red.) i de sidste kampe i runde 25, hvor Thomas Kristensen efter sigende skulle have spillet bedre end Martin Foldager, mens Rasmus G. Hansen var svagt bedre end KBgKs formand Mads Peter Andersen. Backgammon er ikke et spil, der bliver vundet efter fortjeneste og belønning på den korte bane men snarere på den lange bane.

Håber på konkurrenter
Så jeg håber faktisk allerede nu, at vi næste år ved denne tid har lykønsket KBgK og holdkaptajn Peter Bosse med det første mesterskab, for klubben har arbejdet på det siden september 2005. For Lødigts vedkommende håber jeg, at vi undgår det store mantra fra 90’erne om ikke at rykke ned som mesterhold. Soiree Dansante reddede sig lige akkurat fra denne tjans i år, da Klaps og Solrød blev sendt ned, mens sidste års sølvvinder Rulle Marie må ud i en omkamp.

Efter 22 runder var både Mads Peter Andersen, Peter Bosse og Frederik Carlson alle topscorer med 13-9, men flot spil og sejre fra Thomas Tenland sendte Malmø kaptajnen alene på topscorelisten efter 25 runder. 

Personlig kommentar
Undervejs på en sådan rutsjetur siger man nogle gange nogle ting, som man måske skulle have ventet med til, efter turneringen var slut. Derfor bliver jeg nødt til at gøre opmærksom på følgende kommentar, som jeg ytrede i slutspillet. Forbundet og TU gør et stort stykke arbejde for, at vi alle har en god holdturnering. Men min holdning som enkeltstående spiller både før og efter DM-guldet til Lødigt er, at jeg ikke synes, at holdturneringen fortjener den lir, som andre hold og spillere ser i runde 23, 24 og 25 med, at holdene i top fire spiller en ekstra runde mod hinanden i et slutspil.

Det gamle system med 22 runder, hvor alle divisioner og hold slutter samme sted er for mig en bedre oplevelse. Dette nye alternativ giver for mig ikke den ekstra lir, da jeg synes, at de første 22 runders points bliver devaluret, da de interne points til sidst bliver meget mere værd. Den fortjente vinder findes efter 22 runder. Hvis der bliver udvidet med en gang lir, kan det jo også udvides både to og tre gange. Jeg er klar over, at pengene til en stor afslutningsrunde i stedet for kan bruges til en sideturnering, og alle hold, som har spillere, der vil tage på diverse vinterferier mm slipper for at spille.

Ydermere er holdningen i slutspil-lejren, at mange andre sportsgrene har et slutspil. Ja, hvor der er TV-penge og spænding at hente. Det giver ikke nogen mening i vores lille sportsverden, hvor vi alle selv er både spillere, tilskuere og investorer. Det er nemt at stå på sidelinjen og brokke sig, men jeg ser nu den rigtige vinder være mester efter 22 runder, og jeg håber ikke, at der er nogen, som bliver forbigået i fremtiden på den front. Ellers kommer vi jo nok til at høre ramaskriget.

 

Roskilde vinder afslutningsturneringen i Øst

Af Taus Bøytler

Afslutningsweekend i Øst og Vest
29 hold var klar til start, da Mikael Stenstrup og Vesterbro Backgammonklub lørdag den 12. marts 2016 havde inviteret til den østlige del af holdturneringens afslutningsturnering på Oehlenschlægergades Skole. Indledningsvis blev der spillet fire runders monrad, hvor der blev spillet tre mod tre til syv point. Den hyggelige gymnastiksal var en god ramme for en festlig turnering, hvor folk fik mulighed for at møde hold fra alle de forskellige rækker i øst.

Lidt overraskende blev Vesterbro Backgammonklubs tredjehold suveræn vinder af de fire runders monrad med en imponerende brætscore på 11-1.  Dermed skulle Vesterbro Backgammonklub møde Phønix, der var gået videre med 9-3, i semifinalen. I den anden semifinale skulle Roskilde møde Familien Nemesis, begge hold var gået videre med 9-3.

Roskilde slagtede Familien Nemesis
I den første semifinale vandt Vesterbro III suverænt 3-0 over Phønix. Michael Stenstrup slog den tidligere ranglisteetter Niels Bergendorff og fik dermed dagens femte sejr i lige så mange kampe. Derudover vandt Kim Salomonsen over Carsten Simonsen, mens Kim Früstück slog Katrine Pawlik.

Den anden semifinale var hurtigt afgjort. Gennemrutinerede Jakob Markussen tæskede Taus Bøytler 9-0, og Flemming Sørensen vandt ligeledes 9-0 over Thomas Kokholm, så Roskilde var på 2-0, stort set inden Martin Kruse Olsen og Thorbjørn Sciønning var kommet i gang. Thorbjørn vandt den kamp i dmp. Hurra for det :)

... Og Jakob Markussen gjorde rent bord
Gennem hele dagen skulle alle hold i alle runder rangere deres spillere efter rating, så de på papiret skrappeste spillere altid mødtes og så fremdeles. Det var også tilfældet i finalen, hvor line up blev som følger:

4455 Kim Salomonsen vs. 4619 Martin Kruse Olsen
3959 Mikael Stenstrup vs. 4880 Jakob Markussen
18435 Kim Frühstück vs. 5251 Flemming Sørensen
 
Der var lagt op til et brag af en finalematch på bræt to, hvor både Stenstrup og Markussen før finalekampen havde en personlig score på 5-0. Rutinen blev afgørende: Jacob Markussen, der har været medlem af forbundet siden 1991, trak sig sejrrigt ud af opgøret. Og Roskilde vandt den samlede finalekamp 2-1, da Flemming Sørensen vandt over Kim Früstück, mens Kim Salomonsen vandt over Martin Kruse Olsen.

Horsens vandt i vest
Men blev der ikke også spillet i vest, tænker du måske, kære læser? Og jo, det gjorde der da. Fem hold deltog, othellolagkagen var fremragende og Horsens vandt turneringen og fik dermed den bedst tænkelige optakt til play off-matchen mod Rulle Marie den 9. april 2016, hvor de to hold skal kæmpe om én plads i elitedivisionen i sæsonen 2016/2017.

En viking taler ud (Christian Bladt)

Af Taus Bøytler

Christian Bladt - En ægte viking
I den netop afsluttede 2. Division Vest vandt Vikingekrigerne knebent foran Odense Chang IIVikingekrigernes kaptajn Christian Bladt er selv lidt af en viking. Som professionel bokser er han altid gået forrest, når der skulle deles tæsk ud, og over backgammonbrættet viser han heller ikke nåde. Redaktionens udsendte har mødt Christian Bladt til en snak om forventningerne til den kommende sæson i holdturneringen og andre spændende ting.Dit hold, Vikingekrigerne, vandt knebent 2. division Vest med en enkelt brætsejr ned til Odense Chang II. Hvordan forventer du, at I vil klare jer i 1. division i sæsonen 2016/2017?

Christian: "Fantastisk spændende sæson, hvor vi efter at have smadret al modstand i Århus, knækkede lidt i den svære udekamp mod Klods Hans i Fjerritslev. En pudsig dag hvor min bror, Søren Bladt, og jeg rundede henholdsvis 5.000 og 10.000 tmp i samme spillerunde! Det kan jeg ikke lige regne oddsene ud på. Desuden brillerede vi med at tabe tre ud af fire kampe (jeg var den mindst heldige).

Heldigvis har vi divisionens topscorere Jannik Syppli og Jörg Schneider, som vi var heldige og dygtige at sikre os lige inden transfervinduet lukkede. Ikke at forglemme legenden Gustav Skak Mejer, der reelt sikrede oprykningen tidligt i sæsonen med sin sejr over Frands V. Petersen.

Vi var meget pressede af Odense. 1. divisionspladsen blev først sikret i den udsatte sidste kamp på sidste bræt i DMP efter at have været bagud 11-3 og 15-9. På trods af dette må vi være favoritter til oprykning til elitedivisionen. Vi forventer tilgang af et par topskrappe hajer og skifter navn til Royal Casino, hvor vi fremover vil have vores hjemmebane på Danmarks - uden sammenligning - smukkeste Casino.
"
 
Dit personlige statistik (ikke kun holdturnering) i 2016 er på 17-8 (68 %), hvilket er bedre end verdensklasse. Er du på toppen af din backgammonkarriere?

Christian: "Det er svært at sige. Jeg er næsten sikker på, at jeg spiller bedre, mindre dårligt, end nogen sinde. Det gør alle andre bare også. Min passion for spillet er stor og ser frem til nogle holdkampsture til København med god backgammon."

Jeg mødte dig personligt for første gang til De Tjekkiske Mesterskaber i Prag i 2003, hvor du ikke holdt dig tilbage på byturene. Hvad husker du selv fra den tur?

Christian: "Pragturen bliver nok ikke glemt, ikke kun fordi jeg mødte dig. Jeg havde forinden bokset sæsonens sidste kamp i Hannover. På undercarder til stjerner som Serhie Dizinziruk, Felix Sturm og Wladimir Klitschko, som på dramatisk vis blev knockoutet af den sydafrikanske underhund og tabte sit VM-bælte i sværvægt. I mit ringhjørne havde jeg min bror Søren og min træner Tage. Jeg stoppede min modstander, og gik som den fornuftige, trætte sportsmand tidlig i seng.

Dagen derpå røg træneren på toget og bladtbrødrene begav sig ud på et europæiske roadtrip, der efter en uges omvej nåede Prag. Det er muligvis erhverv som prizefighter (professionel bokser i prizefighter series, red.), der har haft indflydelse på hukommelsen. Men mener dagene i Prag var skønne og jeg er næsten sikker på, at jeg vandt en 1/4 entry, inden der gik alvorlig alkohol i den.

Der var også noget med, at vi mødte nogle musikstuderende, der havde taget turen til Prag for at købe en saxofon, bare den investering kunne betale hele deres sommerferie, eller noget. Det lød åbenbart fornuftigt og det endte med, at jeg i dag har en saxofon i min kasse med ferieminder.
"

I Gammon # 80 (august 2001) kan man læse anden del af Ioannis Bazigos´ interview med topspilleren Michael Jourdan. I interviewet sammenligner Michael Jourdan (på side 26) backgammon med boksning – Begge sportsgrene er, efter Jourdans opfattelse, yderst blodige. Deler du den betragtning?

Christian: "Hehe. Det er nok ikke fysisk på samme måde, men den psykiske rutsjebane man kan drøne op og ned gennem en boksekamp og en backgammonkamp har da nogle ligheder."
 
Skakboksning er et stort hit i andre lande, og herhjemme har vi også snust til det. Had skal der efter din mening til for at backgammonboksning kan blive en succes?

Christian: "Jeg har ikke sat mig helt ind i konceptet. Der er selvfølgelig noget med vægtklasser, som betyder en del i boksning. Det er vist noget med, at en stor mand - i teorien - slår hårdere, har længere rækkevidde og kan æde et hårdere slag på skallen end en lille mand. Jeg er ikke helt sikker? Vil dog gerne spille moneygame i backgammonboksning, hvis der er nogle friske tyre."


Sådan gik det spillerne for Vikingekrigerne i 2. division Vest i sæsonen 2015/2016: 

Karina Langhoff klar til elitedivisionen

Af Taus Bøytler

Karina Langhoff overvejer et par mestertræk
Fotos: Jan Larsen

 
Det stærke køn har længe været voldsomt underrepræsenteret i elitedivisionen. I sæsonen 2015/2016 fik Marianne Pedersen fra Soirée Dansante fire kampe (spillede 2-2), mens Katrine Pawlik fra Temple fik to kampe (spillede 1-1, sejren var over Malmö´s Thomas Tenland, der senere blev topscorer i elitedivisionen). 

Men nu er Langebro rykket op, hvilket betyder, at både Anni Bech Nielsen og Karina Langhoff de Thurah fra sæsonen 2016/2017 er klar til kamp i landets bedste række.Redaktionens udsendte har fanget Karina til en snak om forventningerne til den kommende sæson.

Med en personlig score på 9-3 i 1. division var du stærkt medvirkende til, at Langebro sikrede sig oprykning til eliten. Hvordan forventer du at klare dig i den kommende sæson, hvor landsholdsspillere og andre skrappe typer altid slikker sig om munden, når der er oprykkere på besøg?

Karina: "Jeg vil helt sikkert bestræbe mig på at nedtone egen-forventningerne og blot gøre mit bedste i hver enkelt kamp – én kamp ad gangen. Og så forberede mig på nogle solide hug! Så kan det ikke gå helt galt."

Din holdkammerat Patrick Toxværd er en højt respekteret hustler i det københavnske chouettemiljø. Med 14-4 blev han topscorer i den netop afsluttede 1. division. Din egen statistik mod ham er 4-10, han har 4-1 over Sander Lylloff og 7-2 over Karsten Bredahl. Hvordan vil du beskrive Patricks styrke som backgammonspiller?

Karina: "Udover at være en rigtig god teammate, som de andre på mit hold også er, så er det karakteristisk for ham, at han aldrig giver op og ikke lader sig styre eller forstyrre af alt det udenomshalløj, der nu måtte være. Han kan være helt dernede, hvor modstanderen har ham dybt begravet i sækken og han næsten er erklæret død, og alligevel giver han ikke op. Han fokuserer på sin teoretiske viden og ryk for ryk arbejder han sig tilbage i kampen. Meget beundringsværdigt, synes jeg."

Hvad er dine forventninger til Langebro i eliten i sæsonen 2016/2017?

Karina: "For mine meget dygtige teammates er det i sig selv stærkt ansporende at spille i eliten, og det faktum vil bringe det bedste frem i dem. Vi andre vil forsøge at bidrage til succesen efter bedste evne, det lover jeg!"

Hvad er det bedste ved at spille for Langebro?

Karina: "Grundstammen i Langebro har spillet på holdet siden ruder konge var knægt og hjemmebanen hed 5-øren. Så vi kender hinanden rigtig godt. Og holdets nyeste medlemmer ser ud til at fungere godt i den meget bramfrie atmosfære, som der er på Langebro. Udover at spille backgammon sammen, tager vi også til festivaler og koncerter sammen, går ud at spiser osv. Så det er den heldige kombination af godt socialt samvær og overbærenhed, der for mig gør Langebro til det bedste hold."

I slutningen af maj skal du deltage i The UK Backgammon Open 2016. Du deltog også i den tilsvarende turnering i 2015. Hvad tiltrækker dig ved de engelske turneringer?

Karina: "Jeg kan godt lide at rejse ud og deltage i turneringer, senest Gibraltar Open – som jeg giver min varmeste anbefaling. Jeg er fan af alt engelsk (næsten), og misser helst ikke en chance for at komme til London. Så jeg kombinerer turneringen, som finder sted i Coventry, med et par dage i London bagefter, hvor Sabrina Milling og jeg vil få endnu én på opleveren. Desuden er englænderne helt utroligt venlige og imødekommende, og det gør det til en dejlig oplevelse. Og så er det rart at spille med nogle andre end de ”sædvanlige” fra den hjemlige andedam."

Sådan gik det Langebros spillere i 1. division i sæsonen 2015/2016: 

Kommentering af MPT-finalen 2016

Af Hans Kristian Mathiesen

Hvem sagder nørder? PS: MP, er du vågen?
Foto: H.K. Mathiesen

 
For andet år i træk havde jeg varslet en kommentering af finalen fra MPT Backgammon 2016 fra Hotel Munkebjerg i februar måned. Denne gang var det med den tabende finalist Peter Friberg, som hjalp med spille kampen igennem igen og fremføre gode argumenter til den fremmødte forsamling. Mere end 20 backgammonentusiaster mødte op, da Hotellet på Vesterbro slog dørene op den 16. marts 2016 til spisning og videogennemgang af finalen.

Skal sort doble? 
Der blev kommenteret både af forsamlingen, Peter Friberg og vinderen Michael Nielsen, som havde sendt en XG-fil (fil fra Extreme Gammon analyseprogrammet, red.) med analyse og kommentarer i. Daniel Schleisner-Meyer styrede fremvisningen af XG-tallene, og videoen kontrollede, at aftenen ikke løb løbsk i tid. Det var ikke den mest komplicerede kamp, der er blevet spillet i tidens løb, men der er jo altid nogle stillinger, som kan give anledning til diskussion. Blandt andet nåede vi frem til følgende stilling:

Peter Friberg (sort) vs Michael Nielsen (hvid) 0-6/17 point. Først cube action og derefter 33 for sort?Efter to spil er sort bagud og skal aktivere en redobling. Desværre blev der ikke redoblet et par gange i træk. Hvid kan tage, men bagud 0-6 skal sort tage de chancer, der gives for at komme tilbage i kampen. At tage hensyn til scoren og justere herfor er mange spilleres problem – også stærke spillere. Læresætningen om at være frisk med cuben, når man er bagud gælder næsten altid. I denne position er sort kun 70-30 favorit, men sort skal afsted med recuben.

Sort redoblede ikke, men rullede i stedet 33. Peters svar, som sort, var at lave 5-punktet og spille en brik til 12-punktet. Så kan man nemlig doble, også hvis hvid hopper ud med 6ere på nær 66. Personligt vil jeg hellere holde på 8-punktet og lave 10-punktet med de sidste to 3ere til 12-punktet. Peters spil er tredjebedst og koster 0,023, mit koster 0,110 og sidst på listen. XG++ (en indstilling, der er mere præcis, red.) siger, at bedste spil er 18/15 13/10(2) 12/9 og vinder 70-30.

"Takepointet er højere end i pengespil"
Herefter rullede hvid 65, der hoppede og ødelagde bord. Sort doblede hvid ud, og Michael Nielsen gav følgende kommentar som hvid:

Brugte en del tid her. Takepointet er højere end i pengespil og han vinder også nogle få gammons pga. mine blots. De 26/36 (72 %) der rammer er ikke helt gin (en position, hvor den ene spiller er 100 % sikker på at vinde, red.), men nogle gammons oven i hatten opvejer dette. Herudover tænkte jeg, at jeg pga. scoren ikke kan redoble hvis han misser, så hvis jeg ruller småt, får han en chance til.”

Michael Nielsen (hvid) redoblede Peter Friberg (sort) til matchen ved 13-10/17 point.Det afgørende moment i finalen kom i denne situation. Michael havde været foran 6-0, så var Peter kommet foran 10-7, og nu havde Michael igen vendt kampen på hovedet til 13-10 føring. Skal redoblingen afsted for matchen. Peters svar er tage.

Michael skrev følgende kommentar:
”Takepoint for Peter = ca 16%. Peter har en syvruls = 50 effektive pips (7xrul+1). Hvid har 42 rene pips + x. Gættede 14, hvilket betyder hvid er 6 nede. Ved normal score kan man tage ved ca antal rul minus 3 pips altså 4. Var så ikke sikker på hvor meget et pip var værd her, men mente at det var nok til at det i hvert fald ikke var helt i skoven at doble og give Peter beslutningen.”
 
Der blev korrekt doblet og taget fra spillerne, hvor hvid har 83,5% i stillingen. Straks rullede hvid 66 og afgjorde dermed finalen, da sort ikke havde nogle retursvar, inden kampen var slut.

Yderst velspillet kamp
Det er fine forhold på Hotellet til at lave disse nørdede arrangementer. Kommentering af kampe fra MPT og XG master finaler mv. giver altid noget til den enkelte spiller, uanset hvor skrap man er. Selv Peter Friberg fik i denne omgang en lærdom. Han syntes selv, han kunne have forbrugt mere tid, da han havde halvdelen af tiden tilbage, da kampen var slut.

Der var et par ting undervejs, som begge spillere har antydet, at de godt ville have brugt mere tid på. Til trods for dette spillede de begge en flot kamp på ca. 3,6 i PR og smed ganske lidt i match winning chances, så Michael Nielsen kun var en meget lille favorit. Det var en flot spillet kamp, som begge spillere kan være stolte af.

Derfor kan jeg også kun sige tak til begge to for at ville deltage i arrangementet ved henholdsvis at være til stede og skrive kommentarer hjemmefra, som vi kunne formidle ud til alle de fremmødte. Uden tilskuere er der ingen spas, så nu vil jeg afvente et lille års tid og se frem til, om det bliver muligt at lave en version 3. Indtil da må alle have held og lykke derude.

DBgFs platforme

Følg os på W E B S I T E T
Skriv til os på E M A I L
Følg os på F A C E B O O K
BLIV MEDLEM AF DBGF
Nyhedsbrevets redaktion
Taus Bøytler (redaktør)
Lene Espersen (design og layout)
Copyright © *|2015|* *|LIST:DBgFs  Nyhedsliste|*, All rights reserved.

Frameld dig dette nyhedsbrev    Opdatér dine oplysniger


This email was sent to <<Emailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dansk Backgammon Forbund · Backgammonvej 66 · København V 1600 · Denmark

Email Marketing Powered by MailChimp