Copy

Zijn jouw voertuigen klaar voor de winter?De winter staat voor de deur, de dagen worden alsmaar korter en dus ook donkerder. Tijd om ervoor te zorgen dat jouw voertuigen klaar zijn voor de donkerste periode van het jaar! Wij geven je graag enkele tips waarmee je jouw auto, motor, fiets en andere voertuigen winterklaar kunt maken.


Zorg ervoor dat je altijd zichtbaar bent op de openbare weg 


Werken de lichten van jouw fiets, auto, e-bike of ander (gemotoriseerd) voertuig? Een ongeval is snel gebeurd, zeker wanneer je lichten het laten afweten. Stel je voor dat je een voorbijganger mist en van de weg rijdt, of dat iemand jou niet ziet je omver rijdt.

Ook als je niet met een gemotoriseerd voertuig rijdt, ben je veiliger als je zichtbaar bent. Zo draag je op de fiets best een veiligheidsvestje of een extra lampje.

Controleer je auto voor de eerste winterse neerslag


Je auto krijgt het vaak zwaar te verduren in de winter. Zo kan de koude ervoor zorgen dat jouw batterij het sneller laat afweten, de verwarming kan het begeven en ook de banden krijgen bij extreme weersomstandigheden best een upgrade. Hieronder vind je een checklist waarmee je je auto winterklaar kunt maken: 

 • Bescherm je autobatterij: beschik je niet over een garage of een carport en staat je auto tijdens de wintermaanden in open lucht? Houd de batterij van je auto dan op temperatuur met een thermisch deken. 
 • Voorkom aangevroren autoruiten: bedek steeds je voor- en achterruit van je auto met karton (of een thermisch deken).
 • Bescherm je ruitenwissers: zet je ruitenwissers steeds op het karton (of thermisch deken) op je voor- en/of achterruit of plaats een kurk achter je ruitenwisser ter bescherming. Hiermee voorkom je dat ze zich gaan vasthechten aan de ruit.
 • Trek je handrem niet op: trek je handrem niet op bij vorst want deze kan bevriezen. Plaats daarentegen je wagen in eerste versnelling.
 • Voorzie de juiste hulpmiddelen in de auto: zorg dat je steeds een ijskrabber en een ruitenontdooier bij de hand hebt. Maar ook een paar matten om het wegrijden uit diepe sneeuw te vergemakkelijken, een schep, een veger en werkhandschoenen komen altijd van pas.
 • Schakel onnodige elektronica uit bij het starten: moderne auto's eisen een zwaardere tol van de autobatterij wegens de vele elektronische toepassingen (verlichting, achterruitverwarming, radio/navigatie, airco, zetelverwarming,...). Wil je starten, zet dan zoveel mogelijk van deze snufjes even uit.
 • Laat je motor niet warmdraaien: een fout waar (bijna) iedereen tegen zondigt. Start je wagen pas op het ogenblik dat je wil wegrijden! De motor ter plaatse laten warmdraaien versnelt de slijtage en warmt nauwelijks op.
 • Trap de koppelingspedaal in bij het starten: trap bij starten het koppelingspedaal in. Daardoor kan de motor vrijer draaien, zelfs in de neutrale stand.
 • Laat je ruiten open of zet je airco op bij aangedampte ramen: heb je aangedampte ramen, zet dan je airco op (nadat je je auto hebt gestart) of zet aan weerszijden van je auto de ruiten open. 
 • Gebruik je koplampen om je accu op te warmen: kun je toch niet meteen starten, probeer dan even de koplampen aan te zetten om de accu op te warmen. 
 • Vermijd het gebruik van mistlichten: gebruik je mistlichten enkel indien noodzakelijk. Het zijn energievreters. 
 • Beperk korte ritten: bedenk dat vele korte ritten veel schadelijker zijn voor je autobatterij dan lange verplaatsingen. 

Het is natuurlijk ook belangrijk om te weten wat je niet moet doen, zoals je ruiten overgieten met warm water, je voorruit bedekken met krantenpapier en je motor aanzetten wanneer je krabt. Deze zaken kunnen namelijk schade aanrichten aan je auto. Natuurlijk slechts in beperkte mate, maar voorkomen is beter dan genezen. 


Veiligheid op de motor 


Om je eigen schade te beperken bij een ongeval houd je best rekening met een aantal voorwaarden. Zo ben je verplicht om een helm te dragen en moet je aangepaste kledij dragen wanneer je met een motor of gemotoriseerd voertuig rijdt. 

Een motorrijder heeft 57% meer kans op een zwaar ongeval dan een automobilist 

De klassieke motorhelm met vast kinstuk blijft de beste bescherming op de motor. Dankzij het kinstuk is je hoofd bij een val volledig beschermd. Bovendien heb je hiermee amper last van wind of lawaai, maar neem dan best eentje met een goede ventilatie. Daarnaast is het verplicht om motorhandschoenen, schoenen die je enkels beschermen en beschermende kledij te dragen. Wij raden aan om te kiezen voor kledij met rug-, schouder-, elleboog- en kniebescherming.

Wat bij schade of diefstal van je voertuig? Hier vind je enkele tips om je te beschermen tegen diefstal en wat je kan doen bij een schadegeval

Een verzekerd man is er twee waard 


De donkerste periode van het jaar is meteen ook de meest gevaarlijke. Niet alleen door de kortere dagen, maar ook door de neerslag is de kans op een ongeval groter. 

De overschakeling naar het winteruur is de start van een risicovolle periode. Van oktober tot november stijgt het aantal letselongevallen met voetgangers in de avondspits met 31%. Het aantal zwaargewonden en doden bij voetgangers neemt zelfs met 57% toe. Er zijn dus niet alleen meer ongevallen, ze zijn ook ernstiger.


Laat je verzekeren tegen ongevallen en ga zorgeloos de winter in.


Bekijk in uw  browser »
Google Plus One Button share on Twitter Like Zijn jouw voertuigen klaar voor de winter? on Facebook
Google+
Google+
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Pinterest
Pinterest
YouTube
YouTube
Email
Email
Blog
Blog
RSS
RSS

Recente Artikelen:


Wist je dat je een belastingvoordeel ontvangt bij de afsluiting van een rechtsbijstandsverzekering?
Rookmelders redden levens: plaats vandaag nog een rookmelder in je woning
Altijd veilig op de weg met een fiets- en motorverzekering
1 op 3 werknemers verliest meer dan 40% van zijn inkomen
Betaal minder belastingen dankzij pensioensparen

 


 
Copyright © 2019 Zakenkantoor Schaekers nv, All rights reserved.
Bekijk deze email in je browser


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zakenkantoor Schaekers nv · Natterveld 14 · Kinrooi 3640 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp