Copy

Betaal minder belastingen dankzij pensioensparenDe zonnigste periode van het jaar zit er weer bijna op. Aan het begin van de zomer hebben de meesten onder ons hun belastingbrief ingediend, hopend op een positief resultaat en een mooie teruggave. Maar is je belastingaanslag hoger uitgevallen of wens je de teruggave te verhogen? Check dan zeker welke fiscale voordelen, zoals het hypothecaire woonkrediet, nog steeds onvoldoende geoptimaliseerd zijn: denk aan pensioensparen en langetermijnsparen!

Waarom denk je nu best al aan je pensioen?

  
Als je pensioenleeftijd eraan komt, zal je wettelijk pensioen waarschijnlijk niet volstaan om je huidige levensstandaard aan te houden. Je doet er dus goed aan om zelf de touwtjes in handen te nemen. Zo kan je tijdens je pensioen genieten van een extra spaarpotje dat je tijdens je carrière opzij gezet hebt.

Welke manieren bestaan er vandaag om (fiscaal) te sparen voor onze toekomst? 

Pensioensparen

  • Wie aan pensioensparen doet, bouwt voor zichzelf een extra pensioen op. Wat je stort, geeft bovendien recht op een fiscaal voordeel: je kan het dus fiscaal in mindering brengen via jouw personenbelasting.
  • Het geld dat je spaart, wordt belegd in een pensioenspaarverzekering (tak 21/tak 23) of in een pensioenspaarfonds, waardoor het gespaarde bedrag kan aangroeien.
  • Bij een pensioenspaarverzekering met rentewaarborg ("tak 21") is dat zelfs aan een vast gegarandeerd rendement en heb je de zekerheid dat wat je stort niet verloren gaat. Met een dergelijke pensioenspaarverzekering onderga je de beursrisico’s dus niet!

Als je in 2019 kiest voor een pensioenspaarfonds, kan je tot €980 of €1260 sparen. Die maximumbedragen worden elk jaar geïndexeerd en bieden je een belastingvoordeel in de vorm van een belastingaftrek van respectievelijk 30% en 25% (€294 of €315). 

Wat is het interessantste bedrag vanuit fiscaal oogpunt? Als je kiest voor het hoogste bedrag, laten de positieve effecten zich voelen vanaf het bedrag van €1177 (bedrag voor 2019).

Langetermijnsparen 

Langetermijnsparen kan vergeleken worden met pensioensparen. Ook hier bedraagt het fiscale voordeel immers 30% van de gestorte premie.

De spaarformules zijn vergelijkbaar met pensioensparen en dit kan zowel met een gewaarborgd rendement (tak 21), in combinatie met of volledig in fondsen (tak 23).

Voor het fiscale gedeelte van het langetermijnsparen wordt de maximumpremie berekend in functie van het netto belastbaar beroepsinkomen. Voor het inkomstenjaar 2019 (aanslagjaar 2020) bedraagt de maximumbijdrage €176,40 + 6% van uw netto belastbaar beroepsinkomen, met een absolute bovengrens van €2.350. De beschikbare fiscale marge moet wel geëvalueerd worden in samenhang met de eventuele fiscale voordelen, verbonden aan de terugbetaling van een hypothecair krediet.


Heb je vragen over pensioen- of langetermijnsparen of wens je een offerte? Maak een afspraak, wij leggen dit graag verder uit.


Bekijk in uw  browser »
Google Plus One Button share on Twitter Like Betaal minder belastingen dankzij pensioensparen on Facebook
Google+
Google+
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Pinterest
Pinterest
YouTube
YouTube
Email
Email
Blog
Blog
RSS
RSS

Recente Artikelen:


Wordt mijn lichamelijke schade vergoed na een ongeval met de fiets?
Belastingvoordeel bij de afsluiting van een rechtsbijstandsverzekering
Familiale verzekering helpt je niet bij eigen schade
Vlucht geannuleerd of vertraagd? Vanaf 3 uur vertraging heb je recht op een schadevergoeding
Maak er een dagje Limburg van!

 


 
Copyright © 2019 Zakenkantoor Schaekers nv, All rights reserved.
Bekijk deze email in je browser


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zakenkantoor Schaekers nv · Natterveld 14 · Kinrooi 3640 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp