Copy

eNIJZ - marec 2016
Elektronski bilten Nacionalnega inštituta za javno zdravje
Če se vam elektronski bilten ne prikaže, kliknite tukaj.
 

Pozdravljeni!

Pred vami je prva izdaja eNIJZ-ja, elektronskega biltena Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), katerega namen je informiranje in obveščanje bralca o aktivnostih in delovanju NIJZ. Izhaja vsak mesec, pretekle izdaje pa bomo objavljali na spletni strani inštituta.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je osrednja nacionalna ustanova, katere glavni namen je proučevanje, varovanje in zviševanje ravni zdravja prebivalstva Republike Slovenije. Poleg osrednje vloge v dejavnosti javnega zdravja v Sloveniji se NIJZ aktivno vključuje tudi v mednarodne projekte, ki pokrivajo različna področja zdravja in splošnih javnozdravstvenih problemov prebivalstva. NIJZ predstavlja tudi ekspertno raven za podporo odločitvam, ki jih sprejema država na nacionalnem in lokalnem nivoju in ki imajo posreden ali neposreden vpliv na zdravje.

eNIJZ izdaja in ureja Služba za komuniciranje NIJZ, ki je za dodatne informacije dosegljiva na elektronskem naslovu pr@nijz.si.

Aktualno
20. marec 2016: Svetovni dan ustnega zdravja - “Zdrava usta. Zdravo telo.”
Svetovni dan ustnega zdravja, ki predstavlja projekt pod okriljem Svetovne zobozdravstvene organizacije (FDI), obeležujemo 20. marca. Tej obeležitvi se pridružujemo tudi na NIJZ. Letošnji slogan »Zdrava usta. Zdravo telo.« poudarja povezanost ustnega in splošnega zdravja ter pomembnost ukrepov za ohranjanje ustnega zdravja.
Več ...
Februarja 2016 se je uradno zaključil projekt AHA.SI
V dveh letih trajanja projekta Aktivno in zdravo staranje v Sloveniji - AHA.SI so bili pripravljeni predlogi vključevanja ukrepov v strategijo staranja za Slovenijo. Ključno sporočilo ob zaključku projekta AHA.SI je: "Uspelo nam bo, če premaknemo razumevanje staranja, odnos do staranja in do dejavne uporabe potenciala starejših v naši državi, saj bomo le tako zagotovili staranju novo kvaliteto".
Več ...
Slovenski mladostniki manj pogosto na dieti od evropskih vrstnikov
Mednarodno poročilo ugotavlja, da uporaba tobaka v zadnjem desetletju med evropskimi šoloobveznimi otroki upada, je pa njihovo zdravje ogroženo zaradi neenakosti glede na spol in socialno-ekonomski položaj družine. V primerjavi z vrstniki iz drugih državah so slovenski mladostniki manj pogosto na dieti, manj pogosto gledajo televizijo dve uri ali več dnevno med tednom, doživljajo večjo pomoč sošolcev in manj pogosto doživljajo več psihosomatskih simptomov, čeprav delež rednega doživljanja psihosomatskih simptomov vse od leta 2002 pri nas narašča.
Več ...
Priporočila potnikom in nosečnicam glede virusa Zika
Virus Zika je nedavno odkrit flavivirus, ki se prenaša preko vboda komarja (vrsta Aedes), ki prenaša tudi druge nalezljive bolezni, kot so denga in čikungunja. Potnikom, ki potujejo v kraje, kjer je virus Zika, svetujemo, naj se izognejo potencialnemu prenosu virusa z zaščito pred piki komarjev in imajo varne spolne odnose. Nosečnice, ki so potovale na območja, kjer se prenaša virus Zika, pa naj o potovanju obvestijo svojega ginekologa, da bo ob rednem pregledu opravil še morebitne dodatne preiskave in pozorno spremljal nosečnost.

22. marec 2016: Svetovni dan voda
Osrednja tema letošnjega svetovnega dneva voda, ki ga od leta 1992 obeležujemo 22. marca od leta 1992 na podlagi pobude na konferenci Združenih narodov o okolju in razvoju v brazilskem Riu de Janeiru, je "Voda in delovna mesta". Namen svetovnega dne je opozoriti javnost na pomen vode in zagovorništva dobrega gospodarjenja z njenimi zalogami.
Več ...

S pomladjo povečana nevarnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prenašajo klopi
Toplejše vreme in prebujanje narave ponujata priložnost za številne aktivnosti na prostem, zato ljudje pogosto zaidemo tudi v gozdove in druge predele, kjer pa na nas lahko prežijo klopi. Slovenija sodi med najbolj ogrožena območja v Evropi zaradi okuženosti klopov z virusom klopnega meningoencefalitisa.
Več ...
Več aktualnih vsebin najdete na spletni strani NIJZ (klik).
Izpostavljeno
Vabilo šolam: Slovenska mreža zdravih šol ponovno širi krila
Slovenska mreža zdravih šol obstaja že 23 let. S pridobljenim znanjem in izkušnjami želi spodbuditi tudi druge šole, ki bi rade krepile in spodbujale zdrav življenjski slog svojih učencev, učiteljev in staršev, da se jim pridružijo.
Več ...
Na NIJZ podpiramo uvedbo celovitega programa ukrepov in zastavljenih ciljev ukrepov
Prepričani smo, da bomo s predlaganimi zakonskimi ukrepi zmanjšali številko kadilcev med prebivalci Slovenije in s tem zmanjšali breme, ki ga kajenje predstavlja za našo družbo. Vendar pa za še večjo učinkovitost novega zakona v zmanjševanju razširjenosti in posledic uporabe tobaka in povezanih izdelkov predlagamo nekatere dopolnitve predloga zakona
.
Več ...
Pripravite si lastne poizvedbe iz podatkov v skladišču NIJZ podatkovnega portala
NIJZ podatkovni portal predstavlja enotno točko dostopa do vedno večjega nabora podatkov števila podatkov, ki prikazuje zdravstveno stanje, uporabo zdravstvenega sistema in vplive na zdravje prebivalstva. Na vstopni strani NIJZ podatkovnega portala izberete vsebinsko področje, ki vas zanima, tam pa boste našli podatke, pripadajoča pojasnila in dodatne informacije.
Več ...
V treh mesecih delovanja predpisanih več kot štiri milijone receptov
NIJZ je s 1. decembrom 2015 prevzel upravljanje rešitev projekta eZdravje. Med njimi je tudi
e-Recept (elektronsko predpisovanje zdravil), ki v celoti nadomešča prejšnje predpisovanje zdravil na zeleni oziroma beli recept (v okviru osnovne zdravstvene dejavnosti kot tudi specialistične). Po podatkih je bilo v februarju 2016 na nov način izdanih skoraj 1,3 milijona receptov, kar je več kot 95 odstotkov vseh receptov.
Več ...

Pojav novih psihoaktivnih snovi in droge 5-MeO-MiPT v Sloveniji
V zadnjih letih se problematika, povezana s pojavljanjem in uporabo novih psihoaktivnih snovi, povečuje. V obdobju od leta 2005 do 2014 je bilo na ozemlju Evropske unije (EU) zaznanih več kot 450 NPS. Po podatkih Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi naraščanje njihovega števila po letu 2013 beležimo tudi v Sloveniji.

Več ...
Več izpostavljenih vsebin najdete na spletni strani NIJZ (klik).
Priporočamo
Spremlajte nas na spletnih socialnih omrežjih
Nacionalni inštitut za javno zdravje je poleg Twitterja in Youtuba sedaj postal dosegljiv tudi na Facebook strani. Vljudno vabljeni, da se nam pridružite in nas všečkate.

Več ...
Z gibanjem do zdravja 2016
Udeležite se brezplačnega preizkusa hoje na 2 kilometra in izmerite svojo telesno pripravljenost! Na voljo je knjižica Z gibanjem do zdravja 2016, v kateri so navedeni datumi brezplačnih preizkusov hoje na 2 kilometra po vsej Sloveniji! 
Več ...
Udeležujte se organiziranih presejalnih programov Zora, Dora in Svit
V mesecu marcu 2016 z malce hudomušnim oglasom opozarjamo na pomen presejanja in zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu.
Več ...
Program Svit -  Oglas "Ne končaj v riti"
Več vsebin najdete na spletni strani NIJZ (klik).
Napovedujemo
Svetovni dan zdravja 2016 v znamenju dogodkov, posvečenih obvladovanju sladkorne bolezni
7. aprila obeležujemo Svetovni dan zdravja, ki je letos posvečen obvladovanju sladkorne bolezni. Obeležili ga bomo z nacionalnim dogodkom v Državnem zboru in številnimi regionalnimi dogodki po celi Sloveniji.
Več ...
V mesecu aprilu 2016 bomo obeležili:
  • Evropski in svetovni teden cepljenja (24.-30. april)
  • Mednarodni dan ozaveščanja o hrupu (zadnjo sredo v aprilu)
Sledite nam na Twitterju!
Sledite nam na Facebooku!
YouTube
Obiščite našo spletno stran!
Email
Copyright © 2016 Nacionalni inštitut za javno zdravje. Vse pravice pridržane.


Od prejemanja elektronskega biltena se lahko odjavite na naslednji povezavi.

Email Marketing Powered by Mailchimp