Copy

eNIJZ - april 2016
Elektronski bilten Nacionalnega inštituta za javno zdravje
Če se vam elektronski bilten ne prikaže, kliknite tukaj.
 

Končno prava pomlad!

Komaj smo jo že čakali. Se tudi vam zdi, da toplo pomladno sonce kar kliče k aktivnostim na prostem? Pravi užitek je skočiti na kolo in se zapeljati v naravo ali po opravkih, prileže se tudi klepet s prijatelji pod sončnimi žarki in pogled na prebujajočo se naravo. Ker pomladni žarki na plano vabijo tudi klope in druge žuželke, je pomembno, da se pred odhodom v naravo primerno zaščitimo. V tokratnem biltenu vam med drugim povemo, kje se lahko cepite proti klopnemu meningoencefalitisu in kako se naročite. Preverili smo, ali je za zajtrk boljše jesti maslo ali margarino in kateri so koraki do varne hrane. Prenovili smo portal za mlade #to sem jaz, kamor se lahko mladi obrnejo po strokovni nasvet in se posvetili statistiki kajenja med slovenskimi petnajstletniki. 

Veseli smo, da ste v naši družbi in veseli bomo vašega mnenja, ki ga lahko posredujete na pr@nijz.si. Želimo vam prijetno branje. 

Aktualno
Je boljše uživati maslo ali margarino?
Gotovo ste se to že kdaj vprašali, medtem ko ste pripravljali zajtrk. Tako maslo kot margarina predstavljata velik vir energije, povečujeta delež maščob v prehrani in vsebujeta nekatere škodljive maščobe. Prehranski strokovnjaki svetujejo, da te vrste maščob in izdelke nadomestite s kvalitetnimi olji, kot so repično, sončnično, oljčno in sojino olje.
Več ...
Zakaj nova tobačna zakonodaja ščiti današnje in bodoče slovenske otroke in mladostnike?
Večina tistih, ki začnejo kaditi, je še mladoletnih. Vsak dan kadi za 64 razredov petnajstletnikov. Po 25. letu praktično ne začne kaditi skoraj nihče. Starost ob začetku kajenja je pomemben kazalnik kadilskega vedenja in škodljivih posledic v odrasli dobi.
Več ...
Z manj tveganim pitjem alkohola bi ohranili vsaj dve življenji na dan
Registrirana poraba alkohola v letu 2014 je v Sloveniji znašala 10,9 litrov čistega alkohola na prebivalca, starejšega od 15 let. Istega leta smo v Sloveniji zabeležili 804 smrti, izključno zaradi alkohola, zaradi prezgodnjih smrti smo zgubili vsaj 4.367 let potencialnega življenja ali 10 let na vsako umrlo osebo.
Več ...
Izpostavljeno

Po nasvet na splet

Za mlade smo prenovili priljubljeno spletno svetovalnico za mlade #to sem jaz. Vsi, ki je še ne poznate, vabljeni, da  se pridružite. Mladim omogoča anonimen, javen, brezplačen, hiter in preprost dostop do strokovnega nasveta.

Kje in kdaj se lahko cepim proti klopnemu meningoencefalitisu?

Cepljenje poteka na vseh območnih enotah NIJZ in tudi pri izbranih zdravnikih. Priporočamo ga vsem osebam od enega leta starosti naprej, ki se gibljejo ali živijo v območju, kjer je klopni meningoencefalitis endemičen. 
Več...

Evropski in svetovni teden cepljenja 2016
Letos poteka od 24. do 30. aprila pod globalnim geslom Zmanjšajmo razlike - cepljenje skozi celo življenje. Obeleževanje je priložnost za povečanje ozaveščenosti o pomenu cepljenja in pomembnosti tega preventivnega ukrepa, ki dokazano rešuje življenja po vsem svetu. Zato na NIJZ priporočamo pravočasno cepljenje, da zaščitimo sebe, svoje najbližje in tudi svojo okolico.
Več ...
Svetovni dan zdravja 2016 v znamenju sladkorne bolezni
Svetovni dan zdravja z geslom Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj smo obeležili 7. aprila. NIJZ je skupaj s partnerji organiziral številne dogodke po vseh slovenskih regijah, kjer smo opozarjali na pomen aktivnega in zdravega življenjskega sloga (skrb za telesno težo, redno gibanje in zdravo prehranjevanje), s katerim lahko preprečimo pojav sladkorne bolezni tipa 2 oziroma jo odložimo na čim poznejše življenjsko obdobje.
Več ...

Otvoritev prvega Centra za krepitev zdravja v Sloveniji
V ZD Sevnica se je 6. aprila 2016 otvoril prvi Center za krepitev zdravja v Sloveniji, namenjen zagotavljanju dejavnosti krepitve zdravja, zdravstvene vzgoje in zmanjševanja neenakosti v zdravju v lokalni skupnosti. Še pred tem pa je NIJZ pripravil konferenco, na kateri je sodelovalo prek 100 udeležencev iz zdravstvenega, socialnega in zaposlitvenega sektorja ter nevladnih organizacij ter predstavil tudi prenovljene preventivne programe za odrasle.
Več...
Projekt NAZDRAVJE za aktivno in zdravo starost v Pomurju
Tudi v Sloveniji so velike razlike med pokrajinami in njihovimi prebivalci. Raznolikost se kaže tudi v demografski in ekonomski sliki posameznih področij.  Izkušnje projekta NAZDRAVJE, ki med različnimi partnerji poteka v Pomurju, kažejo, da je še veliko neizkoriščenih potencialov za izboljšanje stanja sedanjih generacij starejših, ki z dolgoživostjo podaljšujejo tudi svoje psiho-fizične potenciale.
Več ...
Implementacija Mednarodnega zdravstvenega pravilnika (IHR)
IHR je pravno zavezujoč dokument Svetovne zdravstvene organizacij za vse članice podpisnice dokumenta. Te so dolžne v roku 24 ur poročati o kateremkoli dogodku ali tveganju biološkega, kemijskega ali nuklearnega izvora, ki ima lahko mednarodni vpliv in pomeni grožnjo za javno zdravje. Namen MZP je preprečiti, zaščititi, kontrolirati in izvajati javnozdravstvene ukrepe.
Več ...
Priporočamo
Pet korakov do varne hrane
Sledite petim korakom do varne hrane
Proizvajalci živil so tisti, ki so v prvi vrsti odgovorni za varnost živil, ki jih kupujete. Kljub temu pa lahko sebe in svojo družino zaščitite pred boleznimi doma, tako da sledite petim korakom do varne hrane: vzdrževanje čistoče, ločevanje surovih in toplotno obdelanih živil, temeljito kuhanje (prekuhavanje), hranjenje živil na ustrezni temperaturi, uporabljanje pitne vode in varnih surovin
Več ...
Napovedujemo
V mesecu maju 2016 bomo obeležili:
  • Svetovni dan hipertenzije
  • Svetovni dan brez tobaka
Sredi maja 2016 bomo začeli z izvajanjem pete raziskave Z zdravjem povezan vedenjski slog.
Sledite nam na Twitterju!
Sledite nam na Facebooku!
YouTube
Obiščite našo spletno stran!
Email
Copyright © *|2016|* Nacionalni inštitut za javno zdravje. Vse pravice pridržane.


Od prejemanja elektronskega biltena se lahko odjavite na naslednji povezavi.

Email Marketing Powered by MailChimp