Copy

eNIJZ - maj 2016
Elektronski bilten Nacionalnega inštituta za javno zdravje
Če se vam elektronski bilten ne prikaže, kliknite tukaj.
 

Kako pa kaj vaše zdravje?
Bliža se konec šole, z njim pa se povečuje obremenjenost učencev, dijakov in študentov, s tem pa tudi njihovo doživljanje stresa. V tokratni izdaji eNIJZ vas seznanjamo s tem, kako slovenski najstniki doživljajo stres zaradi preobremenjenosti s šolo in kako lahko količina zaužite tekočine vpliva na rezultat pri preverjanju znanja. Ugotavljamo, ali so prehranska dopolnila za hujšanje učinkovita pri odpravi odvečnih kilogramov ali ne in preverjamo, kako postati telesno aktivna družina. Med drugim boste izvedeli tudi, kako ultravijolično sevanje vpliva na naše zdravje in kako se lahko pred njim zaščitimo.

Nekateri izmed vas ste na dom prejeli vprašalnik o vedenjskem slogu. Če ste eden izmed njih, vas
pozivamo, da anketo izpolnite in s tem aktivno sodelujete pri oblikovanju bodočih programov za izboljšanje zdravja nas vseh.

Aktualno
Z zadostno količino tekočine nad teste in izpite!
Že blaga dehidracija lahko pomembno zmanjša naše telesne in duševne sposobnosti. Tako lahko mladostniki ob 2-odstotni dehidriranosti na preizkusu znanja dosežejo tudi eno oceno manj.
Doživljanje stresa zaradi (pre)obremenjenosti s šolo
Bliža se konec šolskega leta, s tem pa povečuje obremenjenost s šolskimi obveznostmi in posledično tudi doživljanje stresa med učenci, dijaki in študenti. Infografika o najstnikih in šoli v letu 2014 je dostopna na naslednji povezavi.
Ali prehranska dopolnila za hujšanje učinkujejo?
Telesno težo dokazano lahko izgubimo z zdravo prehrano, zmanjšanim energijskim vnosom in telesno dejavnostjo. Nekateri pa se kljub temu odločijo za uporabo prehranskih dopolnil, ki naj bi pospešila izgubo teže. Pa je res tako?
Izpostavljeno
Če ste eden izmed 16.000 naključno izbranih prebivalcev Slovenije, ki so na dom prejeli vprašalnik o vedenjskem slogu, ga rešite in sodelujte v nagradni igri!
Na NIJZ v maju in juniju 2016 izvajamo 5. nacionalno raziskavo Z zdravjem povezan vedenjski slog 2016, s katero želimo pridobiti nove podatke o vedenjih in navadah, ki neugodno vplivajo na naše zdravje in ga ogrožajo. Podatki bodo v pomoč pri načrtovanju preventivnih zdravstvenih aktivnosti. Ko boste odgovorili na vprašalnik, boste vključeni v nagradno žrebanje za denarne nagrade: dve nagradi v vrednosti 500 evrov, dve nagradi v vrednosti 300 evrov in štiri nagrade v vrednosti 100 evrov.
Prihaja enotna embalaža
V Sloveniji zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, vsak dan umre 10 prebivalcev, to je letno 3.600 življenj. Eden od ukrepov za zmanjševanje razširjenosti in posledic uporabe tobaka je tudi poenoten videz zavojčkov različnih tržnih znamk tobačnih izdelkov. Enotna embalaža bo med drugim pripomogla k zmanjšanju privlačnosti tobačnih izdelkov, preprečevanju oglaševanja in promocije tobačnih izdelkov ter povečanju vidnosti in učinkovitosti zdravstvenih opozoril.
Zaključno srečanje projekta "Skupaj za zdravje"
24. maja 2016 je potekalo zaključno srečanje projekta »Za boljše zdravje in zmanjšanje neenakosti v zdravju«. Udeležilo se ga je skoraj 200 strokovnjakov, ki so pomembno vplivali na oblikovanje rešitev za boljše javno zdravje.
Več ...
Kako postati telesno aktivna družina?
Telesni dejavnosti v našem vsakdanjem življenju dajemo vse večji pomen. Njeni pozitivni učinki se odražajo tako v boljšem fizičnem kot tudi psihičnem stanju posameznika. Tempo in slog življenja dandanes pa mnogokrat te pozitivne učinke zavirata.
Več ...
Priporočamo
Med poletjem se zaščitite pred soncem
Škodljivi učinki prekomernega izpostavljanja ultravijoličnemu sevanju (UV) so številni in se odražajo na očeh, koži in imunskem sistemu. Potrebno je preventivno ravnanje, s katerim lahko zmanjšamo ali preprečimo pojav teh škodljivih učinkov. Tako odsvetujemo rabo solarijev in sončenje, opozarjamo pa tudi na redno in pravilno zaščito pred soncem že od zgodnjega otroštva.
Več ...

Potujete v Rio in navijate za naše športnike?
Vsem navijačem in obiskovalcem, ki bodo poleti 2016 obiskali olimpijske igre v brazilskem Riu de Janeiru, svetujemo zaščito s cepljenjem. Pri nekaterih vrstah cepljenj je za pridobitev dovolj visoke zaščite potrebno opraviti dva odmerka cepljenja v razmiku vsaj 4 tednov. Zato se začetek cepljenja svetuje 5 do 6 tednov pred odhodom. Pri drugih vrstah cepljenj je dovolj en odmerek, za katerega se svetuje, da ga opravimo vsaj 2 do 3 tedne pred odhodom.
Napovedujemo
Sledite nam na Twitterju!
Sledite nam na Facebooku!
YouTube
Obiščite našo spletno stran!
Email
Copyright © *|2016|* Nacionalni inštitut za javno zdravje. Vse pravice pridržane.


Novice s področja javnega zdravja lahko spremljate na spletni strani NIJZ, Twitterju, Facebooku in YouTubu. Veseli bomo vašega mnenja, ki ga lahko posredujete preko navedenih spletnih socialnih omrežij ali elektronskega naslova pr@nijz.si.

Od prejemanja elektronskega biltena se lahko odjavite na naslednji povezavi.

ISSN 2463-9567

Email Marketing Powered by MailChimp