Copy
DECEMBER 2015
BILTEN
View this email in your browser
SKUPAJ ZA ZDRAVJE
BILTEN december 2015
Prišel je tisti čas leta, ko vsaj  za trenutek verjamemo v čudeže in nas osrečujejo drobne radosti. Ob pričakovanju novega leta si običajno zastavljamo nove cilje in si zaželimo tihe želje. Prav vsi pa si želimo predvsem zdravja in veselja.
Cilj projekta Za boljše zdravje in zmanjšanje neenakosti v zdravju tudi v naslednjem letu ostaja nespremenjen - z izboljšanimi preventivnimi programi v Sloveniji zmanjšati breme bolezni, povezanih z življenjskim slogom in zmanjševanje neenakosti v zdravju.
O dosežkih, dobrih praksah, prvih ocenah pilotov in različnih izkušnjah smo govorili na zadnjih treh strokovnih srečanjih. Lepo je bilo srečati se z vami, zato v tokratni številki biltena povzemamo utrinke s strokovnih srečanj. Hvala za vaš trud in zaupanje. Želimo si, da bi z dobrim delom nadaljevali tudi v letu 2016.
Zmanjšanje neenakosti v zdravju – usposabljanje za mentorje PUM, izvajalce preventivnega programa za otroke in mladostnike ter predstavnike območnih enot NIJZ
Zreče, 8.10.2015
V okviru delovnega sklopa 1 – otroci in mladostniki smo pripravili izobraževanje z naslovom Zmanjšanje neenakosti v zdravju – usposabljanje za mentorje PUM, izvajalce preventivnega programa za otroke in mladostnike ter predstavnike območnih enot NIJZ, ki je potekalo 8. oktobra 2015 v Zrečah.  Usposabljanja se je udeležilo 63 udeležencev. Namen usposabljanja je bila predstavitev in usposabljanje za izvajanje programa Promocija zdravja v skupini osipnikov, ki so ga v okviru projekta pripravili v PUM Murska Sobota in ga tudi pilotno testirali v PUM Murska Sobota ter PUM Celje, ter vzpostavitev partnerske mreže v lokalnem okolju med lokalnimi PUM-i, izvajalci preventivnega programa in predstavniki območnih enot NIJZ z namenom promocije zdravja med osipniki in povečevanje njihove vključenosti v preventivni program.
Udeleženci izobraževanja so izrazili zadovoljstvo s pripravljenim srečanjem, posebej so poudarili potrebo po multidisciplinarnem pristopu h krepitvi in varovanju duševnega zdravja ter spodbujanju zdravega življenjskega sloga mladih, vključenih v PUM. V mnogih krajih sodelovanje med omenjenimi deležniki ni bilo vzpostavljeno, zato so udeleženci pozdravili možnost navezave stikov in vzpostavitev mreže na lokalni ravni za skupno delovanje s ciljem krepitve zdravja med osipnikov.
Gradiva s srečanja so na voljo na spletni strani.
 
Zreče, 8. oktober, usposabljanje za mentorje PUM, izvajalce preventivnega programa za otroke in mladostnike ter predstavnike območnih enot NIJZ.
Delovno srečanje projekta »Za boljše zdravje in zmanjšanje neenakost v zdravju« Delovni sklop 1 – otroci in mladostniki
Ljubljana 24.11.2015
24. novembra 2015 je potekalo srečanje delovnega sklopa 1 – otroci in mladostniki, ki se ga je udeležilo več kot 100 strokovnjakov s področja zdravstvenega varstva otrok in mladostnikov. Rdeča nit srečanja je bila preprečevanje in obravnava čezmerne telesne teže in debelosti pri otrocih in mladostnikih v preventivnem programu. K sodelovanju smo povabili norveško gostjo ter ugledne slovenske strokovnjake s tega področja. Na srečanju je bil predstavljen tudi predlagani koledar preventivnih pregledov ter spletna stran preventivnega programa za otroke in mladostnike, poimenovanega program ZDAJ. Gradiva s srečanja so na voljo na spletni strani.
 
Austria trend Hotel, 24.11.2015. Srečanje projekta Skupaj za zdravje, delovni paket 1- otroci in mladostniki.
Delovno srečanje projekta »Za boljše zdravje in zmanjšanje neenakost v zdravju« Delovni sklop 2 – odrasli
Ljubljana 26.11.2015
26. novembra smo se v okviru DS2 srečali v Austria Trend Hotelu v Ljubljani. Namen delovnega srečanja je bil predvsem predstavitev udejanjanja celovitega koncepta organizacije in delovanja Centra za krepitev zdravja s ciljem krepitve zdravja in zmanjševanja neenakosti v zdravju v lokalni skupnosti ob podpori ključnih struktur na sistemski, organizacijski in lokalni ravni.
Med drugim smo izpostavili pomen podpore vodstva zdravstvenega doma pri krepitvi zdravja in zmanjševanju neenakosti v zdravju ter vzpostavitvi in delovanju Centra za krepitev zdravja. Predstavili smo prve izkušnje z izvajanjem Programa za krepitev zdravja in prestavili prve rezultate pilotnega izvajanja nadgrajenega Programa integrirane preventive KNB in zmanjševanja neenakosti v zdravju pri odraslih v okviru projekta. Predstavitve s srečanja so objavljene na spletni strani.
Austria trend Hotel, 26.11.2015. Srečanje DS2
Mag.Marija Magajne, vodja projekta
Sporočamo vam, da je v mesecu novembru zaživela tudi angleška različica uradne spletne strani projekta. Vljudno vas vabimo k ogledu.
V pripravi je tudi nov spletni portal Preventivnega zdravstvenega varstva otrok in mladostnikov, ki bo na enem mestu združeval vse informacije o preventivnih zdravstvenih pregledih in uporabnikom nudil informacije o preventivnem zdravstvenem programu otrok in mladostnikov. Poleg tega bo spletno mesto spodbujalo k zdravemu načinu življenja, razmišljanju in preventivnemu ravnanju na področju zdravja in prispeval h grajenju in zavedanju vrednot pozitivnega starševstva.
V letu 2016 vam želimo, da bi poleg vseh aktivnosti "Skupaj za zdravje" našli čas tudi za krepitev svojega zdravja.
Vaša mnenja in predloge nam lahko pošljete na skupajzazdravje@nijz.si.
Spremljate nas lahko tudi na Twitterju.
Spremljaj nas na twitterju
Spremljaj nas na twitterju
obišči spletno stran
obišči spletno stran
Piši nam
Piši nam
YouTube kanal
YouTube kanal
Projekt Za boljše zdravje in zmanjševanje neenakosti v zdravju,  katerega cilj je prispevati k  zmanjšanju pojavljanja nenalezljivih bolezni, povezanih z življenjskim slogom, s pristopom vseživljenjske perspektive ter k zmanjšanju neenakosti v zdravju, je financiran v višini 2.352.941,00 EUR, od tega 85 % znašajo namenska sredstva Norveškega finančnega mehanizma, preostalih 15 % pa predstavlja višino nacionalnega sofinanciranja. 
Copyright © *|avgust_2015|* *|Nacionalni inštitut za javno zdravje|*, Vse pravice pridržane.
Pišite nam na: skupajzazdravje@nijz.si
Če ne želite prejemati biltena klik na odjava.